Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου 2004

Διαπλοκή

Έχει ανάψει και πάλι η συζήτηση περί διαπλοκής, με βαρύγδουπες δηλώσεις και υποσχέσεις για την πάταξη της νοσηρής αυτής αλληλεξάρτησης που ταλανίζει τον τόπο! Δυστυχώς όλα αυτά τα ακούω βερεσέ, διότι:(1ον) Η «διαπλοκή» είναι μία αδήριτη πραγματικότητα σε όλες τις κοινωνίες και σε όλες τις εποχές, ανεξαρτήτως των μορφών και εντάσεων που λαμβάνει στην εκάστοτε περίπτωση. Μόνο σε ιδεατά συστήματα (όπως στην πλατωνική Πολιτεία), οι έχοντες πολιτική εξουσία δεν εξαρτώνται ή επηρεάζονται από τα οικονομικά συμφέροντα. Παντού στον κόσμο, οι μεγαλο-επιχειρηματίες συνάπτουν συμφωνίες «κάτω από το τραπέζι» με πολιτικούς προς εξυπηρέτηση αμοιβαίων συμφερόντων. Οι αμερικάνοι το λένε lobbying και τα έχουν αναγάγει σε επιστήμη. Εμείς εδώ κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας και έχουμε εφεύρει τον (πραγματικά ευφάνταστο) όρο «διαπλοκή», αποδίδοντας βολικά την ευθύνη για το οποιοδήποτε πρόβλημα σε μία ανόητη και αφελή γενίκευση. Απλά μαθήματα πολιτικού ρεαλισμού.(2ον) Οι πολιτικοί που καταγγέλλουν τη διαπλοκή παρουσιάζονται ως έντιμοι και αδέκαστοι εθνοσωτήρες, επιθυμώντας συνήθως να ενδυναμώσουν το φιλολαϊκό προφίλ τους και δίχως να έχουν ποτέ την πραγματική πρόθεση να προβούν σε τομές. Άλλωστε –ας μην γελιόμαστε- εάν και εφόσον προχωρούσαν σε τέτοιες τομές και έπλητταν τα επιχειρηματικά συμφέροντα, τότε εκείνα είτε θα αντιδρούσαν κατά του πολιτικού διώκτη τους (και έχουν τον τρόπο να το κάνουν), είτε θα χρεοκοπούσαν (εφόσον όλη τους η δραστηριότητα υποτίθεται ότι βασίζεται σε αυτή καθαυτή τη διαπλοκή), είτε θα αποσύρονταν από τη χώρα προς εύρεση άλλων πιο προσοδοφόρων αγορών. Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα θα ήταν καταστροφικό για την οικονομία της χώρας, με ανυπολόγιστες κοινωνικές συνέπειες (κλείσιμο επιχειρήσεων, απώλεια θέσεων εργασίας κ.λπ.).Δεν λέω βεβαίως ότι θα πρέπει να αφεθεί η χώρα στη έλεος του επιχειρηματικού καιροσκοπισμού, ούτε βεβαίως υποβαθμίζω τη σημασία της πολιτικής (και ηθικής) ευθύνης της εκάστοτε εξουσίας. Απλώς αντιλαμβάνομαι ότι η αλληλεξάρτηση πολιτικών και επιχειρηματικών κύκλων (με τα media να καταλαμβάνουν δεσπόζουσα θέση στον κοινό τόπο των δύο αυτών) αποτελεί συστημικό χαρακτηριστικό της φιλελεύθερης οικονομίας και επομένως θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο.

2 σχόλια :

 1. Πολύ καλό το άρθρο σου για τη διαπλοκή. Σου συστείνω να διαβάσεις το βιβλίο του Galbraith "Το Νέο Βιομηχανικό Κράτος".
  Φιλικά
  ΗΧ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Το Υπουργείο ζητά από τις υπηρεσίες να πουν για πλαστά δικαιολογητικά παράνομων προσλήψεων στο Δημόσιο!!!!! Τα ζητά δηλαδή από επίορκες διοικήσεις, που με πλήρη γνώση έκαναν παράνομες προσλήψεις αόριστου χρόνου!!!! Προφανώς και θα απαντήσουν ότι δεν υπάρχουν πλαστά δικαιολογητικά, αφού αντιθέτως θα αυτοκαρφώνονται, θα βρεθούν να έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά του δημοσίου συμφέροντος. Πρέπει να σταλούν επιτόπου επιθεωρητές. Δεν το κάνουν!!!!!! Στο τέλος θα μας πουν ότι έγινε έρευνα (για το θεαθήναι), για να μας κοροϊδέψουν πάλι. Θα πρέπει να ξέρετε ότι δεν είναι μόνον τα πλαστά πτυχία, η μεγάλη κομπίνα έχει γίνει με ψεύτικες προϋπηρεσίες στο Δημόσιο, βάσει των οποίων προσλήφθηκαν ως αορίστου χρόνου συγγενείς τους. Τούτο εντέχνως αποσιωπάται, διότι εκεί είναι το πραγματικό πρόβλημα. Αν θέλουν πραγματικά να τους πιάσουν, να δουν τι ασφάλιση είχαν με την ψεύτικη προϋπηρεσία τους!!! Διάφοροι επίορκοι υπέγραφαν ψεύτικες βεβαιώσεις για δήθεν προϋπηρεσία, εν γνώσει των επίορκων αρμοδίων, της συνδικαλιστικής αλητείας και των επίορκων διοικήσεων!!! Αυτά που λένε είναι για να αποφύγουν να ξεσκεπαστεί η κομπίνα των μαϊμού προϋπηρεσιών. Επίσης για την οικογενειοκρατία δεν μιλάνε. Η οικογενειοκρατία έχει κατακλίσει υπηρεσίες με παράνομες προσλήψεις αορίστου χρόνου συγγενών, που αποτελούν ομάδες κρούσης διαφθοράς, διαπλοκής και ανομίας. Δεν στέλνουν επιθεωρητές, ούτε καν για υπηρεσίες για τις οποίες έχουν γίνει καταγγελίες για παράνομες προσλήψεις αόριστου χρόνου!!!! Φτάνει πια τόση υποκρισία και αθλιότητα!!!! Καταγγελίες για παράνομες προσλήψεις αορίστου χρόνου έχουν γίνει, μην κάνουν τα στραβά μάτια οι αρμόδιοι. Άθλιες μεθοδεύσεις για να σώσουν την οικογενειοκρατία, τις παράνομες προσλήψεις αορίστου χρόνου που μπήκαν από το παράθυρο, τους μεγαλοεπίορκους που έκαναν αυτές τις προσλήψεις, τις κλίκες, τις συμμορίες, την διαπλοκή, την ανομία, τους ημέτερους, τους κομματικούς στρατούς!!!! ΝΤΡΟΠΗ!!!!

  ΠΕΡΠΑΤΟΡΟΣ.
  ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάνε μου λιγάκι τσίου.

Πιγκουίνος

Ιστολόγια υπάρχουν πολλά. Πτηνολόγιο όμως, ένα!

Life-Style

Popular Posts