Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2004

Maurits Cornelis Escher

Πριν από μερικούς μήνες εγκαινιάστηκε ένας νέος εντυπωσιακός χώρος τέχνης στο Θησείο. Σε ένα υπέροχο νεοκλασικό που βρίσκεται ανάμεσα στα καφέ της οδού Ηρακλειδών, στεγάζεται πλέον το Μουσείο "Herakleidon, Experience in Visual Arts".

Ο εκθεσιακός χώρος απλώνεται σε διάφορα επίπεδα με κεντρικό άξονα αναφοράς την υπέροχη εσωτερική αυλή. Οι σκάλες και οι μικροί διάδρομοι που ενώνουν τις αίθουσες δημιουργούν την αίσθηση μίας κοχλιοειδούς περιπλάνησης που καταλήγει στο καλαίσθητο πωλητήριο του Μουσείου. Ο εξαιρετικός φωτισμός (με οπτικές ίνες), τα σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα και η λειτουργική διαρρύθμιση του χώρου ανταποκρίνονται στις πιο υψηλές μουσειακές απαιτήσεις, γεγονός που τελοσπάντων εντυπωσιάζει –κυρίως αν επισκέπτεσαι το Μουσείο ανυποψίαστος, όπως εγώ.Η πρώτη έκθεση είναι αφιερωμένη στο σπουδαίο Ολλανδό καλλιτέχνη
Maurits Cornelis Escher (1898-1972). Ο Escher θεωρείται μία από τις πλέον εμβληματικές φυσιογνωμίες στο χώρο της σύγχρονης Τέχνης, καθώς κατάφερε να συνδυάσει τα μαθηματικά με την εικαστική έκφραση. Η οπτική ψευδαίσθηση, η έξυπνη αναίρεση των κανόνων της προοπτικής και η μίξη των διαστάσεων λειτουργούν ανατρεπτικά και παγιδεύουν το θεατή μέσα στις ίδιες του τις βεβαιότητες. Τα έργα του Escher εμπαίζουν τις ορθολογικές μας παραδοχές και μας δείχνουν μία εναλλακτική οδό θέασης του κόσμου μέσα από σουρεαλιστικές διαδρομές.Η έκθεση περιλαμβάνει πλήθος έργων (ξυλογραφίες, χαλκογραφίες και λιθογραφίες) που εκτίθενται σε θεματικές ενότητες. Συζητώντας όμως με την φιλικότατη κοπέλα στο πωλητήριο, έμαθα ότι το Μουσείο έχει εξασφαλίσει ακόμη μεγαλύτερο αριθμό έργων, τα οποία και προτίθεται να εναλλάσσει περιοδικά καθ’όλη τη διάρκεια της έκθεσης (ως το καλοκαίρι του 2005).Η επίσκεψη στο Herakleidon προτείνεται ανεπιφύλακτα ακόμη και για τους ελάχιστα μυημένους στην τέχνη. Η έκθεση του Escher προσωπικά θα μου μείνει αλησμόνητη, ενώ ήδη αδημονώ για τις επόμενες κινήσεις του Μουσείου. Θερμά συγχαρητήρια στους ιδιοκτήτεςTip: Το απόλυτο must είναι να επισκεφθεί κανείς το μπάνιο για να πλυθεί στους εξαιρετικής αισθητικής νιπτήρες. Η αποθέωση του design.


4 σχόλια :

  1. μπράβο, μπράβο και πάλι μπράβο!!! Δεν το είχα ακούσει αυτό ξανά. Τόσο οργανωμένο κύκλωμα και κανείς άχρηστος να μην μου πει τίποτα!!!! Θα φροντίσω να με βγάλει ο δρόμος αγαπητέ γιατί μου έχεις εξάψει τη φαντασία. Και το περιεχόμενο του μουσείου και ως κτίριο!!! Για τις δε τουαλέττες, η αλήθεις είναι πως εγώ προσωπικά από εκεί καταλαβαίνω πόση σημασία/μεράκι έχει κατατεθεί σε ένα χώρο. Μόλις πάω, θα ενημερώσω. Συγχαρητήρια ξανά για την περιγραφή και το αισθητήριο. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μιας και μίλησες για Escher και τη σχέση του με τα Μαθηματικά, να συστήσω στους επισκέπτες σου ένα βιβλίο στους απανταχού λάτρες του. Πρόκεται για το "Gödel, Escher, Bach: An Eternal Golden Braid" του Douglas R. Hofstadter. Το βιβλίο εξετάζει τις βαθύτερες σχέσεις της μουσικής του Bach, της τέχνης του Escher και των μαθηματικών του Gödel και το πως αυτές σχετίζονται με το τρόπο σκέψης μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. You have an outstanding good and well structured site. I enjoyed browsing through it »

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάνε μου λιγάκι τσίου.

Πιγκουίνος

Ιστολόγια υπάρχουν πολλά. Πτηνολόγιο όμως, ένα!

Life-Style

Popular Posts