Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2005

Blood Business

Εντάξει, πάντοτε θεωρούσα εαυτόν σπάνιο άνθρωπο, αλλά νά που πλέον έχω και αποδείξεις!!! Πριν μερικές εβδομάδες, έδωσα για πολλοστή φορά αίμα, συμμετέχοντας σε εθελοντική αιμοδοσία. Διενεργώντας τον τυπικό έλεγχο για να πιστοποιηθεί η δυνατότητά μου να δώσω αίμα, η νοσοκόμα παρατήρησε ότι διαθέτω την πλέον σπάνια ομάδα (ΑΒ-) και επομένως ανήκω σε ένα ελάχιστο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού. Wow, σκέφτηκα! Δεν το είχα συνειδητοποιήσει ποτέ! Για του λόγου το αληθές, να και τα στοιχεία:

Τύπος / Συχνότητα
O+ / 38%
A+ / 34%
B+ / 9%
O- / 7%
A- / 6%
AB+ / 3%
B- / 2%
AB- / 1%

Μερικές μέρες αργότερα, το νοσοκομείο στο οποίο ανήκε η κινητή μονάδα αιμοληψίας, με πήρε τηλέφωνο για να με ρωτήσει εάν προτίθεμαι να μπω σε μία ειδική λίστα με αιμοδότες που ανήκουν στη δυσεύρετη ομάδα AB- και βεβαίως αποδέχθηκα, αντιλαμβανόμενος τη σημασία της όλης υπόθεσης.
Το ξέρω ότι ενδεχομένως να ακουστεί λίγο ηθοπλαστικό, αλλά θεωρώ ότι η αιμοδοσία είναι ύψιστο καθήκον και πάντοτε, στο τέλος της διαδικασίας, αισθάνομαι πολύ υπερήφανος για τον εαυτό μου: επιτέλεσα το κοινωνικό μου καθήκον!

Σύμφωνα με τον
Ερυθρό Σταυρό, μπορείς να δώσεις αίμα μόλις συμπληρωθούν 56 ημέρες από την τελευταία σου αιμοδοσία. Ειδικά για τους άντρες, θεωρείται εξαιρετικά ωφέλιμη διαδικασία, διότι είναι ο πλέον εύκολος τρόπος ανανέωσης του αίματός μας. Χμ, και κάτι ενδιαφέρον για το τέλος: οι Ιάπωνες θεωρούν ότι η ομάδα αίματος καθορίζει την προσωπικότητα του ανθρώπου. Εάν θέλετε να δείτε τα χαρακτηριστικά που αντιπροσωπεύει η ομάδα αίματός σας, μπορείτε να το κάνετε εδώ. Στην περίπτωσή μου, τα όσα λέει είναι απόλυτα ακριβή!

4 σχόλια :

 1. Eida thn perigrafh gia th dikh mou omada aimatos kai epese 100% mesa... this is freaky!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πάντως, το οτι ανήκεις σε μια τόσο σπάνια ομάδα, δεν είναι λόγος ανησυχίας. Τα άτομα με ΑΒ είναι "πανδέκτες", δηλαδή μπορούν να πάρουν αίμα από οποιαδήποτε άλλη ομάδα αίματος. Η σπανιότητα δεν έχει να κάνει με την δυσεύρεση αίματος, απλά είναι στατιστική. Αντίθετα πχ η ομάδα Ο, αν και από τις πιο συχνές στην Ελλάδα (μαζί με την Α) είναι αυτή που μπορεί να δεχτεί αίμα μόνο από ομάδα Ο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Koukouroukou, είναι όντως αφοπλιστική η εγκυρότητα των χαρακτηριστικών για κάθε ομάδα αίματος. Ουφ! Όλα είναι χημεία, τελικά!

  Και ναι, Cyclopa, έχεις δίκιο: η σπανιότητα της ομάδας AB- δεν συνιστά πρόβλημα αφ'ης στιγμής δυνάμεθα να λάβουμε αίμα από όλες τις άλλες ομάδες! Αυτό που είπες όμως, για τη συχνότητα εμφάνισης της ομάδας Ο στην Ελλάδα, πολύ με εντυπωσίασε. Κάνοντας μία μικρή έρευνα στο internet διαπίστωσα ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην εμφάνιση των ομάδων αίματος από χώρα σε χώρα. Ομολογώ ότι δεν το ήξευρα και το βρίσκω πολύ, πολύ, πολύ ενδιαφέρον!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Wonderful and informative web site. I used information from that site its great. »

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάνε μου λιγάκι τσίου.

Πιγκουίνος

Ιστολόγια υπάρχουν πολλά. Πτηνολόγιο όμως, ένα!

Life-Style

Popular Posts