Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2005

Fantastic Four

Πάνε πολλά χρόνια από τότε που άρχισα να διαβάζω τους Fantastic Four. Το τεύχος που είχε τότε πέσει στα χέρια μου ήταν μία ελληνική ανατύπωση από την εταιρία Μαμούθ, του κλασικού πλέον πρώτου τεύχους που παρουσιάζει την έκθεση των τεσσάρων ηρώων στις κοσμικές ακτίνες και τη σύγκρουση με ένα πράσινο τέρας εν τω μέσω της Νέας Υόρκης. Η επιτυχία των Fantastic Four οφείλεται στο συνδυασμό των υπέροχα στιβαρών σκίτσων του Jack Kirby και στο καλογραμμένο σενάριο του Stan Lee, που έκανε και εδώ το θαύμα του!

Η ιστορία των Fantastic Four είναι κατά βάση οικογενειακή υπόθεση. Ο Reed Richards και η σύζυγός του Sue αποτελούν το αρχέτυπο ζευγάρι, που φέρει όλες τις συμβατότητες της μεταπολεμικής αμερικάνικης κοινωνίας. Αιώνια πιστοί και ερωτευμένοι συνιστούν τον πυρήνα της ομάδας και μία ανυπέρβλητη σταθερά στο comic. Από την άλλη πλευρά, ο Johnny Storm (αδελφός της Sue) και ο Benjamin Grimm με τις συνεχείς αντιθέσεις, τα παιδιαρίσματα και τις υπερβολές τους, προσθέτουν την απαραίτητη δόση χιούμορ και έντασης, με την οποία μπορεί να ταυτιστεί η πιτσιρικαρία, αλλά και να διασκεδάσει το πιο ενήλικο κοινό. Οι Fantastic Four είναι άλλωστε σαματατζήδες και ουδόλως ομοιάζουν με τους (κοινωνικά απόβλητους και περιθωριακούς) X-Men, οι οποίοι κρύβουν τις πραγματικές τους ταυτότητες.

Σε μία δεύτερη –διεισδυτικότερη- ανάγνωση, θα μπορούσαμε να σταθούμε σε μερικά πιο σύνθετα, αλληγορικά στοιχεία της ιστορίας. Οι δυνάμεις των τεσσάρων πρωταγωνιστών παραπέμπουν στα αντίστοιχα στοιχεία της φύσης: ο Reed Richards (Mr.Fantastic) με το ελαστικό, ρευστό του κορμί αντιπροσωπεύει το νερό, η αέρινη Sue (Invisible Girl) τον αέρα, ο «βραχώδης» Ben (The Thing) τη γη και τέλος, ο πυρακτωμένος Johnny (Human Torch) τη φωτιά. [Hint: Οι δυνάμεις των FF δεν σας θυμίζουν υπερβολικά τους Incredibles της Disney; Μα φυσικά! Οι Incredibles στηρίχθηκαν σκόπιμα στο αναγνωρίσιμο στόρι των FF!] Tα υπαρξιακά προβλήματα του Ben που προκύπτουν από την τερατώδη του εμφάνιση και το ρομάντζο του με την τυφλή Alicia δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ένα (κάπως σχηματικό) δράμα, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι κακοί της ιστορίας, όπως ο υπερήφανος αλλά θεότρελος Dr. Doom, ο κομπλεξικός Τυφλοπόντικας (θυμίζει αρκετά τον Πιγκουΐνο του Batman), o υποβρύχιος πρίγκιπας Namor και βέβαια, ο παράλογος καταστροφέας των κόσμων Galactus.

Αλλά μην σας μπλέξω περισσότερο σε λεπτομέρειες και ας περάσω στα της ταινίας. Καλές προθέσεις, μέτριο αποτέλεσμα. Εντάξει, δέχομαι την ανάγκη για κάποιες σεναριακές ευκολίες (όπως π.χ. την υποτιθέμενη σχέση της Sue με τον Dr.Doom ή την έκθεση του τελευταίου στις κοσμικές ακτίνες, στο ίδιο ατύχημα που δημιούργησε και τους Fantastic Four) και παραδέχομαι ότι τα εφέ ήταν αρκούντως εντυπωσιακά. Εντούτοις, το σενάριο παραμένει πολύ απλοϊκό, χωρίς να δημιουργεί κανένα απολύτως σασπένς και χωρίς ουσιαστική κορύφωση της δράσης. Δυστυχώς, η ταινία δεν κατάφερε να πιάσει ούτε στο μικρό δαχτυλάκι τις αντίστοιχες κινηματογραφικές μεταφορές του Spider-Man, των Χ-Men (ιδίως το X2) και του (κατ’εμέ υποτιμημένου) Daredevil. Παραμένει λοιπόν διασκεδαστικό, αλλά υπερβολικά ανάλαφρο. Θορυβώδες, αλλά άσκοπο. Εντέλει, καταλήγει να περνά αδιάφορο.

Γενικά: Περίμενα περισσότερα και κυρίως, μετά από την εμπειρία τόσων κινηματογραφικών μεταφορών από comics της Marvel. Δύσκολα θα δούμε sequel των FF, διότι φοβάμαι ότι θα τους φάει η μαρμάγκα ωσάν τον ταλαίπωρο Hulk.
Βαθμός: 5

8 σχόλια :

 1. Ξέχασες μια σημαντική παράμετρο. Όχι μόνο οι 4Φανταστικοί δεν κρύβουν τις πραγματικές τους ταυτότητες, αλλά είναι δημοφιλέστατοι και πραγματικοί σταρ. Δεν είναι τυχαίο ούτε το γεγονός ότι παρά λίγο να λέγονται the Fabulous Four, ούτε το ότι δημιουργήθηκαν το 1963, όταν οι Beatles ήταν ήδη διάσημοι στις ΗΠΑ. Κρίμα που στην ταινία δεν σώζεται τίποτα από την ατμόσφαιρα των παλιών κόμικ του Lee και του Kirby...
  Νίκος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Σωστός. Στο Marvel Universe, οι Fantastic Four όντως είναι διάσημοι και μάλιστα, το χαίρονται (ειδικά ο Johnny). Αντίθετα με τους X-Men που λόγω της (γενετικής) μετάλλαξής τους αντιμετωπίζουν το ρατσισμό και την απόρριψη μίας "κοινωνίας, την οποία αγωνίζονται να διασώσουν" (για να χρησιμοποιήσω και τη φράση-κλισέ του comic).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. to daredevil den nomizo oti einai ipotimimeno....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Cool blog, interesting information... Keep it UP »

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Your article hаs confirmed helρful to uѕ.
  It’s ехtгemely useful аnd you are сeгtaіnly rеally educated in this region.

  You have popρеd my face for you to varіοus opinion of this κind of matter along with intеresting and reliable content mateгial.
  Here is my web blog - buy ativan

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Your artіcle provides cοnfirmed hеlpful
  to mе рersonаllу. Ӏt’s really uѕeful and
  you're simply naturally really knowledgeable of this type. You possess popped my personal sight in order to numerous views on this particular matter together with interesting and strong content.
  Feel free to visit my web site ; Buy phentermine

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάνε μου λιγάκι τσίου.

Πιγκουίνος

Ιστολόγια υπάρχουν πολλά. Πτηνολόγιο όμως, ένα!

Life-Style

Popular Posts