Κυριακή, 9 Οκτωβρίου 2005

Πόσοι Ρεγκούζες χρειάζονται για να ρίξουν μία κυβέρνηση;

Ο Κωστάκης πριν αναλάβει την εξουσία, έταξε πως θα είναι αμείλικτος και ξεκάθαρος. Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την εκλογική νίκη τόνισε ότι όντως θα είναι αμείλικτος και ξεκάθαρος. Ένα χρόνο (και κάτι) αργότερα, στη ΔΕΘ ξεκαθάριζε ότι θα είναι αμείλικτος και ξεκάθαρος. Τις τελευταίες ημέρες και μετά από τη συνεκτίμηση των νέων δεδομένων, δήλωσε με αποφασιστικότητα ότι θα είναι αμείλικτος και ξεκάθαρος.

Μη με ρωτήσεις λεπτομέρειες, γιατί θα σε γελάσω και δεν είναι στις προθέσεις μου. Πολύ φοβούμαι ότι συγκεκριμένη αντίληψη για τα πράγματα δεν έχω μήτε εγώ, μήτε αυτός. Και καλά πες σ’ εμένα, μία σύγχυση μου επιτρέπεται διότι το μόνο που διαχειρίζομαι είναι την πάρτι μου. Αλλά εκείνος, που έχει και δύο ευθύνες παραπάνω, δεν θα έπρεπε να είναι λιγουλάκι πιο σαφής; Να έχει κατασταλάξει βρε παιδί μου κάπου, για το μέλλον ετούτης της χώρας; Για το αναπτυξιακό πρόγραμμα που προτίθεται να εφαρμόσει, για τις συγκεκριμένες πολιτικές που θα μας πάνε ένα βήμα παρακάτω, για τις στρατηγικές μας θέσεις στην εξωτερική πολιτική και για το όραμά του για το μέλλον της παιδείας και του κοινωνικού κράτους. Πού ακριβώς θα είναι αμείλικτος και σε τι πράγμα είναι ξεκάθαρος;

Διότι -και συγνώμη που γίνομαι δυσάρεστος- η οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο (με συσσώρευση ελλειμμάτων και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καγχάζει μπροστά στις αφελείς επιλογές του οικονομικού επιτελείου περί τιτλοποίησης και άλλων δαιμονίων –του ιδίου επιτελείου που με περισσή χαρά ξεσκέπασε την «τραβεστί» οικονομία!), η ανεργία καλπάζει (με συσσώρευση νεό-πτωχων και χιλιάδες παιδιά να συνωστίζονται για μία θέση στο δημόσιο –αφού έτσι κι αλλιώς ο ιδιωτικός τομέας μαζεύει τα μπογαλάκια του και την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια για άλλες παγκοσμιοποιημένες πατρίδες), η παιδεία πειραματίζεται με τα αυτονόητα (σε μία εποχή που χρειάζονταν ρίξεις και ανατροπές), η δημόσια διοίκηση δεν μπορεί να παρακολουθήσει τις ανάγκες και πνίγεται σε μία κουταλιά νερό, ενώ τέλος, έξω είμαστε απλώς ανύπαρκτοι. Ξεπεσμένοι κομπάρσοι σε ινδικό μελό.

Θα σε ρωτήξω κάτι κι ας μείνει μεταξύ μας: είσαι δηλαδής ευχαριστημένος εσύ από τη διακυβέρνηση της χώρας από τον Κωστάκη τον τελευταίο ενάμιση χρόνο; Διότι εγώ έχω την αίσθηση ότι είμαστε περίπου στον αυτόματο πιλότο και ότι όλα λειτουργούν απλώς διεκπεραιωτικά. Χωρίς καμία απολύτως ανατροπή στα κακώς κείμενα, χωρίς ίχνος φαντασίας στην εξουσία και κυρίως, χωρίς δομημένη πολιτική πλατφόρμα ή έστω καμιά μαγκιά στην εξωτερική πολιτική (για να’χουμε να λέμε!). Θα μου πεις, είναι ο Γιακουμάτος, ο Παναγιωτόπουλος, η Funny (και πάλι) Πετραλιά και ο Αβραμόπουλος για τέτοια μεγαλεία; Περίμενες την ανατροπή από την Κουντουρά και τον Ιωαννίδη ή μήπως είχες επενδύσει ελπίδες στη Next Generation των δεξιών τζακιών (Κεφαλογιάννηδες, Βαρβιτσιώτιδες κ.λπ.) που παρέλαβαν το γραφείο και την έτοιμη πελατεία του μπαμπά, χωρίς να ιδρώσει η φανέλα τους;

Έχεις καμία αμφιβολία ότι το κράτος της αρπαχτής που με τόσο κόπο έχτισαν οι προηγούμενοι δεν γνωρίζει νέες δόξες στα χέρια των νεόκοπων εθνοσωτήρων; Διότι αν είχες (που για τόσο αφελή, δεν σε κόβω), όλο αυτό που συνέβη με τον Ρεγκούζα, πρέπει να σε έχει τουλάχιστον σοκάρει. Η νέα εξουσία κατάφερε μέσα σε χρόνο ρεκόρ να διαπλακεί με τους μεγαλο-νονούς του κεφαλαίου, να διορίσει τα παιδιά της, να αποθεώσει όλα όσα κατηγορούσε και να στήσει το δικό της παιχνίδι διασπάθισης του δημόσιου χρήματος.

Μη γελιόμαστε όμως. Η πρόδηλη αδυναμία της να παράγει έργο σε συνδυασμό με την αλαζονεία της (ως εκ της ανυπαρξίας σοβαρού αντιπάλου) είναι η παγίδα που μόνη της στήνει στον εαυτό της. Το λυπηρό δεν είναι ότι σύντομα θα πέσει μέσα. Αλλά ότι κατόπιν του απολογισμού που θα κάμουν οι επόμενοι (όποιοι κι αν είναι), θα μας αποσταλεί η λυπητερή με courier στο σπίτι.

2 σχόλια :

  1. Νίκο ήσουν αμείλικτος και ξεκάθαρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλό το άρθρο. Να προσθέσω μόνο πως αμείλικτοι και ξεκάθαροι ήταν στην ανωτατοποίηση των ...εκκλησιαστικών σχολών. Προφανώς από τα πιο σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τη χώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάνε μου λιγάκι τσίου.

Πιγκουίνος

Ιστολόγια υπάρχουν πολλά. Πτηνολόγιο όμως, ένα!

Life-Style

Popular Posts