Κυριακή, 2 Ιουλίου 2006

Κοιμήσου Περσεφόνη

Η εικόνα του καλοκαιριού δεν είναι πλήρης χωρίς τα ροζ και τα γαλάζια κουβαδάκια, τα μικροσκοπικά φτυαράκια και τις παιδικές φωνές που τσαλαβουτούν στην αλμύρα. Κι όταν ακόμα σου τραβούν την πετσέτα ή απείθαρχα αμφισβητούν την εξουσία σου, δεν μπορείς παρά να υποχωρήσεις μπροστά στη δύναμη και τη λαχτάρα να κατακτήσουν το χώρο τους.

Στο πρόσωπά τους δεν έχουν εγχαρακτεί ακόμα οι θρησκείες, οι πολιτικές και οι σκοπιμότητες. Στα μάτια τους ανακατεύονται οι πρωτόλυες εκείνες ουσίες που συνθέτουν τα όνειρα, τους εφιάλτες και τις δυνατότητές μας. Περιέργεια. Δύναμη για ζωή. Απερισκεψία. Δελφίνια μέσα σε έναν ωκεανό εντυπώσεων.


"Untitled" (The Child) του Gottfried Helnwein

Αν κοιταχτείς προσεκτικά στον καθρέπτη θα διακρίνεις βαθιά μέσα στα μάτια σου, το παιδί που κάποτε ήσουν. Είναι δύσκολο να το απομονώσεις από τους φόβους, τις απαιτήσεις, τις εμμονές, τα πάθη και τα ψεύδη σου. Από το βομβαρδισμό των θέλω σου. Αλλά είναι εκεί, θαμμένο σε ένα κουτί κάτω από τα ερείπια της ενήλικης υποκρισίας σου. Της ενήλικης υποκρισίας μου. Ναι, εκείνης που καταπλάκωσε τον Άλεξ στη Βέροια, που γρονθοκόπησε μέχρι θανάτου το τετράχρονο αγόρι που υπέκυψε προχθές στην Αθήνα, που κατακρεούργησε τη Στέϊσι και τη Ναταλί στη Λιέγη.

Tο ταξίδι της Κοκκινοσκουφίτσας προς το σπίτι της γιαγιάς περνά μέσα από το σκοτεινό δάσος. Αγέλες λύκων παραμονεύουν ανάμεσα στις φυλλωσιές και τους θάμνους, έτοιμοι να την κατασπαράξουν. Κι αν ακόμη εκείνη φθάσει ζωντανή στο κατώφλι της γιαγιάς της, μην είσαι καθόλου βέβαιος ότι τα χέρια της δεν θα είναι γεμάτα δαγκωνιές και η ψυχή της δεν θα’χει μαραζώσει.

4 σχόλια :

  1. Η παιδική αθωότητα υπάρχει μέσα σε όλους τους ανθρώπους που έχουν αρχές και αξίες και δεν έχουν μετατραπεί σε αδηφάγα κτήνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σωστό! Απλώς με όλα όσα συμβαίνουν τελευταία νιώθεις ότι ζεις σε ταινία σπλάτερ, με τα αδηφάγα κτήνη που περιγράφεις, να έχουν ξαμοληθεί στους δρόμους για αίμα.
    Φτου-φτου-φτου, μακριά μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάνε μου λιγάκι τσίου.

Πιγκουίνος

Ιστολόγια υπάρχουν πολλά. Πτηνολόγιο όμως, ένα!

Life-Style

Popular Posts