Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 2007

Πραξιτέλης και άλλες κουλτούρες

Σήμερα έζησα μία ποιότητα.

Είχα πάρει από βραδύς τα κυριακάτικα φύλλα Καθημερινής & Βήματος και το πρωί βυθίστηκα στην πολυθρόνα με καφεδάκι και σουηδικά κουλουράκια κανέλας που είχα αγοράσει προχθές από το ΙΚΕΑ (και τα οποία ήταν ανέλπιστα νόστιμα πρέπει να σου πω –σε αντίθεση με τους καναπέδες του που μου φάνηκαν ανέλπιστα άσχημοι) και βυθίστηκα στην ανάγνωση, υπό τη μουσική υπόκρουση της Traviata (όχι παίζουμε!), την οποία έδιδε το Βήμα σε πολυτελέστατη (πραγματικά) θήκη με υπέροχα κείμενα, τα οποία επίσης χάζεψα. Ακολούθως είδα το πρώτο επεισόδιο από τη νέα σειρά ντοκιμαντέρ για το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο παραγωγής BBC που προσφέρει η Καθημερινή και το οποίο είχε θέμα την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία. Και πρέπει να σου πω ότι σκιάχτηκα πρωί-πρωί, διότι ήρθα και συνειδητοποίησα πόσο εύκολα χειραγωγούνται οι λαοί όταν τους πιάσεις στην ανάγκη! Πάντως το παραδέχομαι βρε παιδί μου το BBC: μακράν τα καλύτερα ντοκιμαντέρ με έμφαση στην αφήγηση και συναρπαστική οπτικοποίηση του εκάστοτε θέματος -καμία σχέση με την αχαλίνωτη παπαρολογία των αντίστοιχων σειρών του National Geographic και του History Channel.

Κι αν όλο αυτό δεν σου έφθασε για να με ανακηρύξεις τέρας καλλιέργειας και πολιτισμού, σηκώθηκα και πήγα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για να δω την έκθεση-αφιέρωμα στον Πραξιτέλη (καλά σε έχω σβήσει, έτσι;). Ναι, εκείνη που έκαμε τις ουρές στο Λούβρο!

Πολύ Πραξιτέλη δεν θα δεις (διότι τα περισσότερα είναι αντίγραφα, έργα μαθητών, έργα που θα μπορούσαν να είναι και του Πραξιτέλη αλλά όρκο δεν παίρνουμε, έργα που θα θέλαμε να είναι του Πραξιτέλη και γι’αυτό σου τα κοτσάρουμε κ.ο.κ.), εντούτοις η έκθεση είναι ενδιαφέρουσα, διότι: (1ον) μαθαίνεις ότι ο Πραξιτέλης τα είχε με τη γνωστή καλλονή Φρύνη (που ήταν μοντέλα-κι-έτσι), την οποία μπορείς να πεις και τσουλάκι διότι πόζαρε γυμνή για διάφορες Αφροδίτες και βάφτισε το «φίκι-φίκι» τέχνη, (2ον) συνειδητοποιείς ότι εσύ και ο αυστριακός τουρίστας δίπλα σου με το σανδάλι-παντόφλα και την τιράντα την εμπριμέ, έχετε ένα κοινό: δεν σκαμπάζετε γρι από αρχαία ελληνικά, διότι ανάθεμα κι αν καταλάβαινα τις διάφορες ρήσεις που αναγράφονταν με μεγάλα γράμματα στους τοίχους των αιθουσών (που στα καζάκικα να τις είχαν γράψει, όλο κάτι παραπάνω θα έπιανα) και (3ον) έχεις την ευκαιρία να θαυμάσεις την ασχετοσύνη των υπαλλήλων, οι οποίοι δεν μπορούν να σου απαντήσουν σε κανένα απολύτως ερώτημα σχετικά με τα εκθέματα (όπως π.χ. στο «συγνώμη, τι είναι ο κάνθαρος που υποτίθεται ότι κρατούσε ετούτος ο Διόνυσος;». «ε, μήπως ξεύρετε ποια περιοχή της Αθήνας εικονίζεται σε αυτή τη γιγαντοφωτογραφία στον τοίχο;», κ.λπ.) και επίσης δεν έχουν ιδέα τι να κάμουν σε περίπτωση που αρχίσει να βαράει ο συναγερμός ασφαλείας (μία κυρία επέμενε να ακουμπά τη μούρη της στις γυάλινες προθήκες και ξαφνικά άρχισε να σείεται η αίθουσα από τη σειρήνα του συναγερμού, οπότε και ατάραχοι οι υπάλληλοι συνεννοήθηκαν να μην κάνουν τίποτα και να περιμένουν απλώς να σταματήσει κάποια στιγμή –τ’αυτάκια μου πονάνε ακόμα!).

Για να είμαι πάντως δίκαιος, οι λεζάντες ήταν αρκετά επεξηγηματικές, μερικά εκθέματα ήταν πραγματικά ενδιαφέροντα, το στήσιμο της έκθεσης ήταν φιλικό προς τον επισκέπτη και ο συνοδευτικός τόμος που πωλείτο στο εκθετήριο, σοβαρός και πλήρης (αν διαθέτεις τα 45 ευρουδάκια που κοστίζει...). Σου επισυνάπτω και μερικές φωτό, μπας και ξεκουνηθείς να πας.

Είσοδος της έκθεσης.

Στην κιθάρα ο Απόλλωνας (αριστερά), στα πνευστά ο Σάτυρος (δεξιά) και στη μέση Σκύθης-κριτικός (που μπορείς να τον επείς και Ψινάκη) περιμένει με το μαχαίρι ανά χείρας να ψιλοκόψει τον ηττημένο του μουσικού διαγωνισμού.

Τυπάς πουλάει μαγκιά, επειδή και καλά έχει κάμει κασκόλ τη λεοπάρδαλη.

Ο Ασσουρμπανιπάλ (ή μέσιε-Κανιμπάλ) σε πόζα πολύ ψαρωτική.

Γυναικεία μορφή, την οποία φωτογράφισα πλαγιώθεν διότι μου έκαμε πολύ μυστηριώδης τυλιγμένη στην εσθήτα της.

2 σχόλια :

  1. Δεν μπορώ να περιμένω για το επόμενο DVD της Καθημερινής!!!Ίσως το καλύτερο ντοκιμαντέρ για τον WWII μετά το World at War. BBC RULES!!!

    Y.Γ: Οι αρχαίοι ήξεραν από κουλτούρα. Εμείς τι κάνουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μόλις είδα και τα υπόλοιπα δύο επεισόδια που περιείχε το dvd. Εξαιρετικό ντοκιμαντέρ! (και στα σχολεία ακόμα μαλώνουν για το βιβλίο της ιστορίας...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάνε μου λιγάκι τσίου.

Πιγκουίνος

Ιστολόγια υπάρχουν πολλά. Πτηνολόγιο όμως, ένα!

Life-Style

Popular Posts