Κυριακή, 31 Αυγούστου 2008

Walk like an egyptian

Σε ένα εναλλακτικό σύμπαν μίας παράλληλης πραγματικότητας θα είχα σπουδάσει αιγυπτιολογία και θα με έβρισκες με κοντό παντελονάκι και τουρμπάνι-Λόρενς-της-Αραβίας καβάλα στην γκαμήλα να αγναντεύω τις πυραμίδες και να σχεδιάζω στο σημειωματάριό μου ιερογλυφικά -τύφλα να'χει ο Σαμπολιόν. Όπως καταλαβαίνεις η επανέκθεση της περίφημης αιγυπτιακής συλλογής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου αποτελεί προσωπικό μαστ και επειδής πολύ άργησα να την επισκεφθώ (έχει ανοίξει εδώ και κάποιους μήνες), σήμερα το πρωί οκτώ και δέκα ήμουν αγκαλιά με τη μούμια.

Στο σημείο αυτό οφείλω να σε ενημερώσω ότι η συγκεκριμένη αιγυπτιακή συλλογή θεωρείται μία από τις καλύτερες στην Ευρώπη και όχι άδικα, διότι δεν της λείπει μηδέ η σαρκοφάγος, μηδέ ο σκαραβαίος. Τα εκθέματα έχουν τοποθετηθεί χρονολογικά, οι λεζάντες είναι εξαιρετικά κατατοπιστικές (και χωρίς να σε κουράζουν), οι τοίχοι είναι βαμμένοι στο καστανό της ερήμου και η ποικιλία των εκθεμάτων από όλες τις περιόδους του αιγυπτιακού πολιτισμού σε εντυπωσιάζει.

Επειδής σε σκέφτηκα κι εσένα, σου έβγαλα μερικές φωτό -αλλά μη γελιέσαι ότι με αυτές καθάρισες και ότι δεν θα πρέπει να σηκώσεις τον πωπώ σου από την καρέκλα και να πας να την επισκεφθείς και μόνος σου.

Στην έκθεση σε καλωσορίζει εντυπωσιακός τυπάς ο οποίος σε κόβει αν είσαι συνοδευάμενος και ευπρεπώς ενδεδυμένος και μετά σε αφήνει να περάσεις. Μην την κάμουμε και αμέρικαν μπαρ την κολέξιον.
Επειδής λεφτά δεν είχε το αιγυπτιωτάκι για Νιντέντο, το ξεγελάγανε με κάτι πλέιμομπιλς.
Ο Μακάκας (σε όλα του).
Μεγάλο σουξέ στη Γίζα είχε κάμει εκείνη την περίοδο και η Έρθα Κιτ (νιαααααάρ).
Τα αυγά της φωτό και το καρβέλι διατηρήθηκαν μερικές χιλιάδες χρόνια χάρις την άμμο της ερήμου. Το φρέσκο κοτόπουλο που παίρνω για μας, κοιτάζω πάντα να'χει σφραγίδα Βοκτάς!
Όχι που δεν θα σου βγαζα και μία σαρκοφάγο να χεις να θυμάσαι! Η κάτω είναι από τις πιο πλουμιστές της συλλογής.
Στις προθήκες μπορείς να βρεις διάφορα ζούδια όπως ιπποποτάμους, κροκοδείλους, λιονταράκια, ελαφαντάκια. Στη φωτό κάτω δεξιά διακρίνεται αιγυπτιώτισσα τρέντι γάτα με πίρσινγκ στο αυτί.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Κάνε μου λιγάκι τσίου.

Πιγκουίνος

Ιστολόγια υπάρχουν πολλά. Πτηνολόγιο όμως, ένα!

Life-Style

Popular Posts