Σάββατο, 27 Δεκεμβρίου 2008

Αυστραλία

Δώσε βάση στα υλικά γιατί δεν θα τα ξαναπώ. Παίρνεις την κλασική συνταγή λαίδη-αλήτης (το μακαρόνι-φιλί είναι προαιρετικό), γιομίζεις τα πλάνα με άγρια φύση, επαπειλείς τους ήρωες με έναν κακό γελαδάρη ή το φάσμα της οικονομικής καταστροφής (διότι ο βούβαλος ξεπόρτισε από το αγρόκτημα και δεν θα έχουμε λεφτά να πληρώσουμε τα νοίκια μας) ή σε τσακίρ κέφι φέρνεις και τους γιαπωνέζους να τους βομβαρδίσουν γιατί Ιβοζίμα κι Οκινάουα δύο τσιγάρα δρόμος είναι από εκεί. Στήνεις το ρομάντζο υπό τη σκιά του θανατικού που -τι διάολο- κοντοζυγώνει, πετάς δυοτρεις οικολογικές μπηχτές (διότι ζούμε επιτέλους και στα ζίροους) και νάσου το επικό υπερθέαμα, το τρίωρο, το ατελείωτο, το χορταστικό.

Αστραλία το λένε, αλλά πολλά καγκουρώ δεν θα δεις. Κοάλα ούτε για δείγμα. Την Κάιλι και τον Ντόνοβαν ούτε στο σάουντρακ. Θα απολαύσεις όμως τους ντάουν άντερ μεγκαστάρ Νικόλ και Χιου να στήνουν τη δική τους εκδοχή σινερομάντζου με πλούσια αποικιοκράτισσα και μουρντάρη τυχοδιόκτη σε σινεμασκόπ περιπέτεια.

Έχεις δει κι άλλες παρόμοιες. Βγάλε το υποδεκάμετρο να τις μετρήσουμε:

Έχεις δει ας πούμε το Πέρα από την Αφρική, θα κάμεις συγκρίσεις. Η Νικόλ δεν είναι Μέριλ Στριπ, ο Χιου δεν είναι Ρόμπερντ Ρέντφοντ, η Αστραλία δεν έχει λιοντάρια και ελέφαντες. Και ο Μπαζ Λάχρμαν (ο σκηνοθέτης), Σίντεϊ Πόλακ δεν είναι. Που να πέσει κάτω και να χτυπιέται τσιρίζοντας. Δεν είναι, φούλστοπ.

Έχεις δει και τη Βασίλισσα της Αφρικής, θα κάμεις συγκρίσεις. Η Νικόλ δεν είναι Κάθλιν Χέμπορν, ο Χιου δεν είναι Χάμφρεϊ Μπόγκαρντ, οι Αβορύγγινες δεν είναι Ζουλού, τον Τζον Χιούστον να μην τον βάλεις στο στοματάκι σου, τα είπαμε να μην τα ξαναλέμε.

Έχεις δει και το Όσα Παίρνει ο Άνεμος, μην κάμεις συγκρίσεις. Άστο λέμε.

Εντέλει να το κρατήσω ή να το πετάξω; Ε λοιπόν να το κρατήσεις. Αν είσαι φαν του είδους "εξωτική-περιπέτεια-με-γελάδια-έρωτες-δράματα-καγκουρά". Διότι χωρίς να προσθέτει απαραίτητα κάτι φαντασμαγορικά καινούργιο στην κατηγορία, στέκεται μία χαρά στο ύψος του και σου εξηγεί από που κρατά η σκούφια της ΜακΦέρσον και σου μοιάζει για γελάδα. Χορτασμένος θα βγεις, αλλά μία μπριζόλα θα την χτυπήσεις μετά.

2 σχόλια :

  1. Είναι και αυτή η ταινία στην "to see" list! Επειδή όμως έμαθα σήμερα πως είναι πολύ μεγάλη (όπως το διαβεβαιώνεις και εσύ) θα περιμένουμε μάλλον να την δούμε σε DVD. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τον ατελείωτο έχει.

    Αλλά εγώ τέτοιες ταινίες μόνο στο σινεμά. Στον καναπέ πρέπει να με δέσεις για να κάτσω τόσην ώρα προσηλωμένος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάνε μου λιγάκι τσίου.

Πιγκουίνος

Ιστολόγια υπάρχουν πολλά. Πτηνολόγιο όμως, ένα!

Life-Style

Popular Posts