Τρίτη, 5 Ιανουαρίου 2010

Θα σε κάμω αφίσα!


Όταν επισκέφθηκα το Λονδίνο στις αρχές της δεκαετίας του 90, είχα ζηλέψει τα πόστερς.

Εντάξει είχα ζηλέψει και άλλα πράματα πιο στοιχειώδη όπως το ότι υπήρχαν πάρκα με τον τσιπ και τον ντέηλ, μάζευες ένα κάρο φρι-πρες έντυπα στο μετρό (που τότες δεν είχες ματακούσει μήτε τα φρι-πρες έντυπα, μήτε το μετρό), μπορούσες να περάσεις μία ολόκληρη μέρα στα Waterstone's διαβάζοντας βιβλία και κόμικς και είχες ένα σκασμό από επιλογές για το βράδυ σου διότι -όπως ξεύρεις- το Λονδίνο έχει λοτς οφ θινγκζ του ντου.

Τα οποία "λοτς οφ θινγκζ" διαφημίζονται. Με χιουτζ αφίσες. Οι οποίες μοστράρουν πολύχρωμες εικόνες, ντιζαϊνάτες γραμματοσειρές, πιασάρικες φράσεις. Και σε κάμουν ινβόλβντ.

Διασχίζοντας τους στενόμακρους, υπόγειους διαδρόμους των σταθμών του μετρό, το μάτι μου έκαμε πάρτι! Ακόμη και το πιο μπορινγκ κονσέρτο με κοψοβλέφικη μουσική για βιόλα και όμποε στο ξεχασμένο κονσερβατουάρ του Χίλινγκτον (που πιο προάστειο δεν υπάρχει!), είχε αφίσα που ήθελες να την κρεμάσεις πάνω από το κρεβάτι σου.

Και το κουτσοσκεφτόσουν μήπως πήγαινες κιόλας.

Την ίδια περίοδο στο Βιλαμπάχο, οι αφίσες μας ήταν παλιακές και άσχημες και αδιάφορες. Θα μου πεις δεν είχαμε και πολλές εκδηλώσεις στο Βιλαμπάχο. Σωστά! Αλλά ακόμη και σε αυτές τις λίγες που είχαμε, έβλεπες την αφίσα και το ιουκ σε αποθάρρυνε αποτελεσματικά από το να πας.

Μας πήρε καμιά εικοσαετία για να καταλάβεις ότι ο περαστικός άνθρωπας δεν έχει χρόνο να κάτσει να ασχοληθεί με την κουλτούρα που οργανώνεις εσύ (και μπράβο σου) απλώς γιατί έχεις πλούσιο εσωτερικό κόσμο, αλλά θέλει κάτι όμορφο ή έξυπνο για να ασχοληθεί μαζί σου.

Από τους πρώτους που το πήρανε χαμπάρι ήταν η Λυρική του Βιλαμπάχο. Και τώρα το κάμουνε και άλλοι. Όπως το Παλλάς καλή ώρα.

Κουλ!

5 σχόλια :

 1. Βάλτε χρώμα στη ζωή σας!!!
  Γιουχου γιουχου!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Το πρόβλημα της Λυρικής (πέρα από τις σχετικά κακάσχημες αφίσες της), είναι οι αδιαμφισβήτητα κακές παραγωγές της.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. @Σιγανοπαπαδιά, είσαι να πάρουμε μεγάλα μπλοκ και χοντρούς μαρκαδόρους και να αρχίσουμε χρωματοθεραπεία;

  @mahler76, το βασικό θεματάκι τους είναι το κτηριακό. Αν το λύσουν, μπορεί να πείσουν κάνα σοβαρό άνθρωπα να ασχοληθεί με τις παραγωγές τους. Οι αφίσες όμως είναι ζούπερ (τις έχει αναλάβει το φοιτηταριό εικαστικών σχολών!).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Enneoitai!!! To rotas? Pote xekiname?? Pame Jumbo toraaaaa

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. το πρόβλημα των παραγωγών της Λυρικής δεν έχει να κάνει με το χρήμα που πέφτει σε αυτές αλλά με την κακή ποιότητα της πλειοψηφίας του έμψυχου υλικού της.
  Όσο για τις αφίσες οκ γούστα είναι αυτά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάνε μου λιγάκι τσίου.

Πιγκουίνος

Ιστολόγια υπάρχουν πολλά. Πτηνολόγιο όμως, ένα!

Life-Style

Popular Posts