Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου 2011

Τα Χάλκινα

Ο Λεύκιος Κορνήλιος Σύλλας υπήρξε τρομερό λαμόγιο, ακόμα και για τα δεδομένα των Ρωμαίων. Δεινός στρατιωτικός, αλλά πανούργος και αιμοσταγής, κατάφερε να γίνει απόλυτος κυρίαρχος της Ρώμης αφού είχε σκοτώσει μερικές χιλιάδες στο πέρασμά του. Τη νιότη του την πέρασε μέσα στην ακολασία, ενώ κατά τη διάρκεια της ζωής του παντρεύτηκε πέντε φορές (η τελευταία σύζυγος ήταν μία 20άρα όταν αυτός ήταν 60άρης, επομένως τον ε-λές και Χιου Χιέφνερ της εποχής του).
Το 87-86 π.Χ. ο Σύλλας πολιόρκησε την Αθήνα (η οποία είχε συμμαχήσει με το Βασιλιά του Πόντου Μιθριδάτη, κατά των Ρωμαίων) και αφού ο ανόητος είχε καταναλώσει τα αποθέματα ξύλου που διέθετε ως πολιορκητικό εξοπλισμό, ρήμαξε τα ιερά άλση και τις κατάφυτες περιοχές γύρω από το Λύκειο και την Ακαδημία -όχι για να ξεύρεις πότε άρχισε το ξεπάστρεμα του περιαστικού πρασίνου! Οι κακόμοιροι οι Αθηναίοι από την άλλη είχαν ξεμείνει από προμήθειες και έτρωγαν ως και δερμάτινα παπούτσια, αν έχεις το Θεό σου. Ουφ, αν ξεύραμε πόσες πείνες έχει περάσει αυτός ο τόπος, ίσως και να μην διαμαρτυρόμασταν τόσο σήμερα με την κρίση. Τέσπα.

Να μην στα πολυλογώ, οι άνδρες του Σύλλα -όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις- βρήκαν ένα αδύναμο σημείο στα τείχη, μπουκάρανε στην πόλη και έγινε της κακομοίρας: κάψανε, λεηλατήσανε, σκοτώσανε και βιάσανε. Λίγες ημέρες αργότερα, ο Σύλλας κατέλαβε τον Πειραιά, τον οποίο και κατέστρεψε ολοσχερώς -πράξη που ίσως δικαιολογήσουν σήμερα κάποιοι πολύ φανατικοί βαζέλες και μόνο.
Γιατί στα λέει όλα ετούτα το πτηνό; Μπας και μπήκες κατά λάθος στο σάιτ του History Channel και δεν το κατάλαβες; Μπας και το έπιασε ο διδακτισμός του ένεκα που ανοίγουν τα σχολεία από βδομάδας; Όχι, αγαπητέ αναγνώστα! Απλώς σου δίνω το ιστορικό μπακγκράουντ για να σου πω τα παρακάτω.


Προημερών επισκέφθηκα το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά. Δεν είχα ξαναπάει και τελοσπάντων μιας και ήμουν κατά κει, είπα να το βγάλω από το τσεκλιστ των μουσείων που θέλω να επισκεφθώ στη ζωή μου. Πολύ μεγάλο δεν θα το πεις, αλλά τα εκθέματα είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα και καλά τοποθετημένα.
Ειδικά όμως στον πρώτο όροφο, θα βρεις κάτι μοναδικό: τη λεγόμενη Αίθουσα των Χάλκινων. Στην οποία θα θαυμάσεις μερικά από τα πιο εξαίσια χάλκινα αγάλματα που έχεις ματαδεί. Το εντυπωσιακό είναι η προέλευσή τους. Όταν ο Σύλλας πολιορκούσε την Αθήνα και τον Πειραιά, κάποιοι αποφάσισαν να κρύψουν τα εν λόγω αγάλματα σε μία αρχαία αποθήκη για να τα σώσουν. Η αποθήκη μάλλον κάηκε στην πολιορκία, τα αγάλματα θάφτηκαν κάτω από τις στάχτες και έμειναν εκεί για 2046 χρόνια. Το 1959 κατά τη διάρκεια αποχετευτικών έργων στη διασταύρωση των οδών Βασιλέως Γεωργίου και Φίλωνος, τα αγάλματα αντίκρισαν και πάλι το φως του αττικού ουρανού.
Η Αθηνά, ο Κούρος-Απόλλωνας, δύο αγάλματα της Ατρέμιδος και ένα τραγικό προσωπείο. Χάλκινα όλα. Μαζί τους, μερικές ερμαϊκές στήλες και ακόμη ένα μαρμάρινο αγαλματίδιο της Αρτέμιδος. Ένα συγκινητικό ανσάμπλ από τον άλλο κόσμο. Που το φυγάδευσε ένα αρχαίο χέρι και το σκέπασε η αττική γη για αιώνες, προκειμένου να μπορέσεις εσύ σήμερα να το θαυμάσεις. Κι αυτή η σκέψη με έκαμε να κοντοσταθώ και να καταπιώ έναν αναστεναγμό της ασημαντότητάς μου μπροστά στη συνέχεια της ιστορίας.

Τελευταία παρατήρηση: στο Μουσείο συνάντησα κούρους, κόρες, σειρήνες και λέοντες. Εκείνο που δεν συνάντησα είναι άλλους επισκέπτες.

9 σχόλια :

 1. πάντα άδειο είναι το καημένο. Αλήθεια εκείνο το πανέμορφο ταφικό μνημείο είναι ακόμα κομμένο στα 2 επειδή δεν υπήρχε αρκετά ψιλή αίθουσα ή το στέγασαν κανονικά πλέον???

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Απορώ αυτός ο Lucius Cornelius Sulla πώς κατάφερε και έκανε διεθνή καριέρα: το Sulla προφέρεται "Σούλα", όχι "Σύλλας". Με συγχωρείτε, αλλά ως Σούλα το πολύ να γινόταν βοηθός πιστολάκι σε κομμωτήριο - όχι στρατηγός, ύπατος και δικτάτωρ.

  Όσο για το μουσείο, εκεί που το τοποθέτησαν δεν νομίζω να περίμεναν να δουν και πολλούς επισκέπτες (καλά, όχι ότι αν το έφτιαχναν επάνω στο λιμάνι θα είχε κόσμο, αλλά πρέπει να πω κι εγώ την μπούρδα μου).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. @mahler76, υπάρχει πλέον κατάλληλη αίθουσα για να σταθεί κι αυτό στο ύψος του.

  @Κωνσταντίνε Καντακουζηνέ, ο Σύλλας χρησιμοποιούσε το "Σούλα" ως καλλιτεχνικό στις περιοδείες του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Που είπαμε πως βρίσκεται αυτό το μουσείο?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. @Dellaporta, θα το βρεις (με πολύ τύχη) μεταξύ Τερψιθέας και Πασαλιμανίου. Εγώ ρώτησα καμπόσους για να φθάσω και οι περισσότεροι δήλωναν άγνοια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Όλες αυτές τις λεπτομέρειες τις είδες κάπου αναγραμμένες στο μουσείο ή τις έψαξες εκ των υστέρων;

  Η αλήθεια είναι ότι στα μεγάλα μουσεία θαυμάζεις μεν τα αγάλματα, αλλά δεν μπορείς να τους δώσεις την δέουσα προσοχή και να γνωρίζεις την ιστορία τους.

  Τα μικρά μουσεία αν είναι προσεγμένα και δίνουν τις απαραίτητες πληροφορίες μπορούν να είναι πιο συμπαθητικά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. @DaNaH, υπήρχε μία μικρή λεζάντα στην αίθουσα με τα χάλκινα που σε υποψίαζε κάπως. Αλλά ναι, μου έκαμε εντύπωση και το έψαξα περισσότερο μόνος μου διότι το πτηνό έχει μεγάλη περιέργεια για τέτοια θέματα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάνε μου λιγάκι τσίου.

Πιγκουίνος

Ιστολόγια υπάρχουν πολλά. Πτηνολόγιο όμως, ένα!

Life-Style

Popular Posts