Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2012

Ο τζάμπας πέθανε!


Στην προηγούμενη δουλειά μου, κάθε Φλεβάρη-Μάρτη, έβλεπα τους συναδέλφους να εξαφανίζονται για κάποιες ώρες από τα γραφεία τους.
-Που πάτε ω-ρε κλεφτόπουλα; Που πάτε ω-ρε παιδιά;
-Πάμε να πάρουμε δωρεάν διακοπές από την Εργατική Εστία, ω-ρε (συν)αδέλφι!

Και στηνόντουσαν όλοι στις ουρές στα κατά τόπους γραφεία της Εργατικής Εστίας, για να εξασφαλίσουν τα πολυπόθητα οκταήμερα στην Κρήτη, Κέρκυρα και Νιο, μορφονιά με μορφονιό, σκίζει η θάλασσα τον ουρανό! Θα μου πεις, τι σε έπιασε πτηνό και γκρινιάζεις πάλι; Γιατί να μην πάνε οι άνθρωποι διακοπές, να ρίξουνε τις απλωτές τους σε καμιά παραλία, να ησυχάσει κι εσένα το κεφάλι σου; Θα σου πω ότι γκρινιάζω διότι ο μέσος μισθός όλων αυτών ήταν γύρω στα χίλια πεντακόσια με δύο χιλιάδες ευρώ και ουδέποτε κατάλαβα πώς γινόταν να είναι δικαιούχοι δωρεάν διακοπών από τις ιδικές μου τις κρατήσεις μη-χειρότερα.

Σου έχω και άλλο εξάμπλ, για να με νιώσεις. "Περισσότερες θεατρικές σκηνές η Αθήνα, παρά το Λονδίνο", λέγαμε και καυχιόμασταν για την πολιτιστική ευμάρεια του τόπου! Ένα μεγάλο ποσοστό όμως λειτουργούσαν αποκλειστικά με έξοδα της Εργατικής Εστίας! Και τι θέατρα ήταν αυτά; Μήτε πχιότητα, μήτε ουσία! Τουναντίον, αισθητική του "η Κίτσου η μάνα κάθονταν"! Με τους ατάλαντους να σαχλαμαρίζουν και να βρίζονται επί σκηνής αποσπώντας εύκολα χάχανα. Και γιομίζανε οι αίθουσες, ουχί γιατί κάποιος επέλεγε να δει την παράσταση ή επειδής τον ενδιέφερε το έργο, αλλά αποκλειστικά διότι έπαιρνε δωρεάν εισιτήρια. Έτσι γίνεται και ο φούφουτος θιασάρχης και ανεβάζει τον Καραγκιόζη φούρναρη.

Ναι, θα μου πεις ότι η κοινωνική πολιτική της Εργατικής Εστίας δεν περιοριζόταν σε αυτά, αλλά περιελάμβανε και άλλες παροχές όπως την επιδότηση ενοικίου ή τις κατασκηνώσεις. Αλλά θα μου επιτρέψεις να παραμείνω εξαιρετικά επιφυλακτικός για τον τρόπο άσκησης των ενγένει κοινωνικών πολιτικών της και του τρόπου που διαχειριζόταν τις δικές μου τις κρατήσεις.

Να που κλείνει τώρα η Εργατική Εστία και θα μείνουν άνεργοι ένα σωρό υπάλληλοι. Λυπάμαι πολύ για τον οποιονδήποτε χάνει τη δουλειά του, ειδικά αυτή την αναθεματισμένη περίοδο. Αλλά δεν μπορώ να μη θυμηθώ τις τεράστιες ουρές, το σκοτωμό που γινόταν στα γραφεία τους για τα περιβόητα εισιτήρια και την αδυναμία/απροθυμία της υπηρεσίας αυτής (και άρα των υπαλλήλων της) να εξυπηρετήσουν τον κόσμο που στοιβαζόταν όξω από την πόρτα από τ'αξημέρωτα για να προλάβει να πάρει προτεραιότητα. Και τελοσπάντων ουδέποτε κατάλαβα πώς μπορείς να πας να στηθείς καθημερινή πρωί σε μία τέτοια ουρά για δωρεάν διακοπές, τη στιγμή που υποτίθεται ότι είσαι εργαζόμενος και βρίσκεσαι στη δουλειά σου εκείνη την ώρα.

Με ετούτα και με κείνα, το πτηνό έρχεται και κατανοεί τους όσους διαπιστώνουν ότι η Ελλάδα ζούσε σε μία παραληρηματική πραγματικότητα και είναι η ίδια υπαίτια για τα όσα περνάει. Κατάλαβες, κύριε τζάμπα;

11 σχόλια :

 1. Αχ, τι μου θύμισες, τη μοναδική φορά που επισκέφτηκα την ΕΕ πριν (μούμπλε μούμπλε, κάνω υπολογισμούς) 23 χρόνια (Παναγιά μου φαρμακολύτρα). Στηυμένος στην ουρά από τις 4 το πρωί με 2 μουρλές φίλες μου για να πάρουμε 6 διανυκτερεύσεις στη Ζάκυνθο, στις Άνω Βολίμες. Οι Άνω Βολίμες είναι όπως αποδείχτηκε ένα από τα ορεινότερα χωριά του ησιού. Λεωφορείο είχε

  α. στις 6 το πρωί
  β στις 3 το μεσημέρι

  οπότε ξυπνούσαμε 5.30 κάθε μέρα για να πάμε για μπάνιο.

  περιττό να σου πω ότι δεν ξαναπήγα στην ΕΕ. ούτε καν για εισητήρια στο Περροκέ ή στο Δελφινάριο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. α καλά εννοείται πως σπατάλες γίνονταν παντού. Με τούτα και με εκείνα φτάσαμε στον πάτο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ωραίες πάντως οι Άνω Βολίμες (εν σχέσει με τη νότια πιο πεδινή και τουριστική Ζάκυνθο)... (ό, τι πιο υπεύθυνο μπορώ να πω γύρω από το σημερινό ποστ)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Συμφωνώ μαζί σου πτηνό μου.
  Μη γινόμαστε ισοπεδωτικοί όμως.
  Υπήρχαν άνθρωποι που χρειαζόντουσαν (όχι τα θέατρα)αλλά τα χρήματα για την Αιδηψό π.χ.
  Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια από την Εργατική Κατοικία!
  Αυτοί οι άνθρωποι είχαν ανάγκη το δάνειο αυτό.
  Γι αυτό λέω αγαπημένο μου πτηνό, μην καίμε τα χλωρά μαζί με τα ξερά.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Oι διακοπές από την Εργ. Εστία δεν ήταν δωρεάν όπως αναφερεις.Τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού "χρηματοδοτουνται" από τις κρατήσεις των εργαζομένων και τις εισφορές των εργοδοτών.Επίσης οι εργαζόμενοι πληρώνουν στα καταλύματα μια μικρή εισφορά.Ο οργανισμός εργατικής εστίας και κατοικίας δεν έπερναν ούτε δεκάρα από τον κρατικό προϋπολογισμό και αυτή τη στιγμή έχουν μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια αποθεματικά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Καλαμιά στον Κάμπο15 Φεβ 2012, 3:41:00 μ.μ.

  Μπορεί, όπως λέει και η Σερενάτα να υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται λουτρά, τουρισμό κλπ. αλλά το σύστημα παροχών μάλλον έχει πολλές ατέλειες και δημιουργεί αδικίες.
  Γιατί, π.χ. για τον κοινωνικό τουρισμό λαμβάνεται υπόψη μόνο το ύψος των αποδοχών σου και καθόλου η ακίνητη περιουσία σου.
  Επίσης, μπορεί να πληρώνεις μία ολόκληρη ζωή εισφορές στην Εργατική Εστία και να μην δικαιούσαι τίποτε άλλο παρά ένα εισιτήριο θεάτρου μόνο και μόνο γιατί οι αποδοχές σου υπερβαίνουν κατά μερικά Ευρώ το ανώτατο εισοδηματικό όριο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Καλό μου πτηνό νομίζω πως μετά την απόπειρα αυτοκτονίας δυο συνανθρώπων μας σήμερα, από το κτίριο του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας θα ήταν καλό να έσβηνες αυτό το ποστ...
  Λεω τώρα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Για να ξεκαθαρίσω κάτι, δεν είπα ότι καλώς έκλεισε, ούτε ότι καλώς έχασαν τη δουλειά τους όλοι αυτοί οι άνθρωποι. Και στο κοινωνικό κράτος έχω βαθιά πίστη και στη διάσωση της όποιας θέσης εργασίας έχω βαθιά ευαισθησία. Απλώς λέω ότι αμφιβάλλω περί του τρόπου διαχείρισης των χρημάτων αυτών (θεωρώ ότι θα έπρεπε να υπάρχουν πιο συνεπή κριτήρια επιλογής των δικαιούχων) και περί της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών (ουρές και στριμωξίδι, Περοκέ και Δελφινάριο). Προφανώς και δεν είναι λύση η κατάργηση ενός φορέα άσκησης κοινωνικής αναδιανεμητικής πολιτικής -θα έπρεπε να αναδιοργανωθεί, όχι να κατεβάσει ρολά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Το 'κοινωνικό κράτος' σε μια κοινωνία (τη νεοελληνική κοινωνία των συντεχνιών, των πελατειακών σχέσων, της μικρομέγαλης διαφθοράς) που τόσο η ίδια όσο και το κράτος είναι προβληματικά, δεν μπορεί παρά να 'ναι και το ίδιο ελαττωματικό...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Κλείνει ΚΑΙ η Εργατική Εστία;
  Εγώ μόνο για τον ΟΕΚ άκουσα. Αχ, αχ, τπτ δε θα μείνει όρθιο.

  Κι εγώ τόσα χρόνια εργαζόμενη, ούτε ΜΙΑ φορά δεν πήρα εισιτήρια, δεν προλάβαινα ποτέ να πάω να στηθώ στην ουρά με τις ώρες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. bre.... Nikatsu: Theleis na peis oti o EE me "μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια αποθεματικά" apotelei protupo organismou dimosias dioikisis? Alitheia theleis na to peis auto? Ma ti leo, to eipes idi.

  Kai su bre.... Serenata: Pisteueis sobara oti "θα ήταν καλό να έσβηνε αυτό το ποστ" meta apo mia "απόπειρα αυτοκτονίας"? Diladi an i autoktonia itan petuximeni (oxi apos apopeira) tote ti eprepe na kanei? Na sbisei olo to katarameno to blog? Ma uparxei esto kai i paramikri epafi me tin pragmatikotita pleon?

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάνε μου λιγάκι τσίου.

Πιγκουίνος

Ιστολόγια υπάρχουν πολλά. Πτηνολόγιο όμως, ένα!

Life-Style

Popular Posts