Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2012

Will Greece ever be happy again?


Σου έχω επιμορφωτικό βίδεο για την κρίση -και σε καρτούν έκδοση, για να το καταλάβεις πιο εύκολα. Το παρακολουθείς (είναι τρίλεπτο, δεν θα σου πάρει και όλη μέρα) και τα λέμε παρακάτω.


Σύμφωνα με το βίδεο, η Ελλάδα είναι ένα μικρό κοριτσάκι με χουλαχούπ φουστάκι που όλοι το αγαπάνε και το χαρτζιλικώνουν, και το οποίο σέρνει μαζί του ένα προβατάκι που το λένε Χρέος. Όμως επειδής το προβατάκι είναι λαίμαργο και η μικρή Ελλαδίτσα το ταΐζει ακατάπαυστα με τζανκ φουντ, σύντομα εκείνο πετάει κοιλιές, βγάζει δόντια και οϊμέ καταβροχθίζει το κορτσούδι. Την Ελλάδα απ'την κοιλιά του ποιος θα βγάλει; Η ΕΕ που έχει δύναμη μεγάλη! Η οποία ξαπλώνει το Χρέος στο χειρουργικό τραπέζι και αναθέτει στον Δρ. ΔΝΤ τη δύσκολη επέμβαση. Will Greece ever be happy again? Τίτλοι.

Σου άρεσε; Θα μου πεις, είναι τρελή υπεραπλούστευση. Αλλά και ποια ανάλυση για την ελληνική κρίση, δεν είναι; Άσε που έχει δημιουργηθεί από έλληνες καρτουνίστες (πολύ καλή δουλειά σε εικαστικό / δημιουργικό αποτέλεσμα, guys), οπότε δεν έχεις να αναρρωτιέσαι για το ποια παράκεντρα εξουσίας βρίσκονται πίσω από τη δημιουργία του. Τζένεραλι, το βρήκα εξυπνούλι και με δόσεις χαριτωμενιάς. Το να μπορούμε να αυτοσαρκαζόμαστε είναι ένδειξη ευστροφίας και χειραφέτησης.

Αλλά επέτρεψέ μου αναγνώστα να σου επισημάνω και αυτό το κατιτίς που με ενόχλησε και κατέληξα στο τέλος με τη γκρίνια στο βλέμμα. Το τρίο της πάσχουσας Ελλάδας, της ηρωϊκής ΕΕ και του ευσυνείδητου ΔΝΤ είναι όσο να πεις, ενοχλητικά στερεοτυπικό. Καταλαβαίνω ότι το βίδεο μπορεί να υποκρύπτει μία δόση ειρωνίας, αλλά τελοσπάντων θα μπορούσε να είναι λίγο πιο αιχμηρό στον τρόπο που παρουσιάζει την (μη) αντιμετώπιση της κρίσης από τα Βερολίνα και τις Βρυξέλλες. Διότι με όπλο το υπέροχο σκιτσάκι και μία πιο κοφτερή κριτική, θα μπορούσε να αναδειχθεί σε έξυπνο πολιτικό στέιτμεντ.  

15 σχόλια :

 1. Ναι, το είχα δει όταν είχε πρωτοκυκλοφορήσει, είναι κανα δυο χρόνια

  Τώρα νομίζω ότι οι δημιουργεί θα αναθεωρούσαν κάποια στοιχεία...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. απαπαπαπα πρωί πρωί, ντροπή μου

  δημιουργοί (αυτό με τα ορθογραφικά στα σχόλια το έχω πάντα, δεν ελέγχω πριν δημοσιεύσω, φύση ανυπόμονη γαρ)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. @tremens, πάντως η μικρή Ελλαδίτσα είναι ακόμη μέσα στην κοιλιά του τέρατος και εκείνο συνεχίζει να μεγαλώνει! Στο τέλος κι αν τη βγάλουνε ζωντανή, θα έχει βγάλει γενειάδα σαν τον Ιωνάθαν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Η μικρή ακόμα στην κοιλιά του τέρατος κι οι τύποι στο χειρουργείο (με κάποιον τρόπο) ακόμα να το ταΐζουν το ζώον. Κάτι δεν μου κολλάει εδώ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Η Ελλάδα, κατά τα φαινόμενα, δεν μπόρεσε να αποφύγει το αναπόφευκτο δλδ το ότι την έφαγε το πρόβατο. Τώρα για το πώς θα βγεί πάλι έξω/αν βγεί υπάρχουν πολλές συνταγές, το ΔΝΤ έχει μία, η Αμερική άλλη, ο Φούφουτος ίσως μία τρίτη και όλοι μαζί προσπαθούν να σώσουν τα λεφτά τους και όχι το κοριτσάκι που φαγώθηκε. Λύσεις ριζικές λιγώτερο επίπονες δεν φαίνονται στον ορίζοντα. Ετσι παίρνουμε τη πιο αιματηρή επιλογή. Αν η απόφαση είναι η σωστή ή η λανθασμένη, το μέλλον θα το δείξει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. πάλι καλά που ήρθε το Δ.Ν.Τ. με το σταθερό του χέρι και μας έσωσε. Τι κοτσάνα μα τους Θεούς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. εγώ νομίζω πως είναι ξεκάθαρο το μήνυμα: να γυρίσουμε εκεί που ανήκαμε,στην κτηνοτροφία....
  καλημέρα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. @Fri, εγώ που μίλησα προσωπικά με το ζώο, μου υποσχέθηκε ότι ξεκινάει δίαιτα. Από Δευτέρα...

  @Marina, μα να πάει κοτζαμάν χώρα από πρόβατο; Άλλες παιδίσκες πιο σοβαρές τουλάχιστον φαγώθηκαν από λύκο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. @mahler76, α μην το αδικείς το ΔΝΤ! Διαθέτει σπουδές και μεγάλη εμπειρία στο νυστέρι. Κάτι σαν τη Νατάσσα Παζαϊτη Καραμανλή.

  @Nasia, ΛΟΛ! Είσαι η μόνη που το έπιασε το μήνυμα!!! Και τελοσπάντων, αντί να μας αρμέγουνε, καλύτερα ν'αρμέγουμε! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Καλαμιά στον Κάμπο5 Σεπ 2012, 2:20:00 μ.μ.

  Μα ναι, η Ελλάδα θα βγει από την κρίση και θα χαρεί ξανά. Κάποια εποχή στο μέλλον. Δεν έχει σημασία το πότε θα γίνει αυτό. ΄Ισως σε 5, ίσως σε 20 χρόνια. Το πότε θα ορθοποδήσει είναι σημαντικό. Αλλά το να μην ξαναβρεθεί στην ίδια κατάσταση είναι σημαντικότερο. Γιατί στο παρελθόν έχει ξανασυμβεί η χρεοκοπία αλλά δυστυχώς κανείς δεν έβαλε μυαλό και η ιστορία επαναλήφθηκε. Και αν υποθέσουμε ότι το 2025 η Ελλάδα θα γίνει ευτυχισμένη, το 2070 ή το 2100 θα ξαναχρεοκοπήσει.
  Το πάθημα που γίνεται μάθημα προφανώς δεν ισχύει γιαυτήν την χώρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Εξυπνούλι αλλά ανεπαρκές όπως το είπες. Ηταν πολύ νωρίς ακόμα για να δουν τόσο μπροστά. Καρτουνίστες είναι όχι πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. @Καλαμιά στον Κάμπο, πόσο δίκιο έχεις! Και το τετραπλό τζακποτ στο τζόκερ να μας κάτσει, σε μερικούς μήνες πάλι ταπί θα'μαστε. Κι επειδής ετούτη τη χώρα δύσκολα θα την ξανασυναντήσει η ευτυχία, οφείλουμε να την αναζητήσουμε εμείς μες στις ζωές μας.

  @Georgina Kassavetes, παρά τρίχα και θα κάμανε διαμαντάκι. Εγώ μένω στο δημιουργικό αποτέλεσμα, που μου άρεσε πολυ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Εμένα πτηνό μου δε μου άρεσε.
  Η Ελλάδα είναι πολλά πράγματα μαζί.
  Η ΕΕ, τα Βερολίνα δηλαδή και το ΔΝΤ δεν έχουν βοηθήσει.
  Δεν τα φάγαμε μαζί!
  Και δε φταίμε όλοι το ίδιο!
  Γι αυτό δεν καταλαβαίνω ποιο σκοπό υπηρετούν οι υπεραπλουστεύσεις.
  Anyway, περί γούστων...
  Σε φιλώ πολύ πολύ:))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Κρίμα που αυτοί που δημιουργούν δε διακρίνουν πολλά και δε βλέπουν μπροστά από τη μύτη τους...με τόση έλλειψη φαντασίας και με τέτοιες αναλύσεις θα μπορούσαν να είναι οι επόμενοι πολιτικοί μας ή να μεγαλουργήσουν στο Δ.Ν.Τ.!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. @serenata, κι εγώ διατηρώ τις ενστάσεις μου επί του τρόπου προσέγγισης. Μπορούμε απλώς να αναγνωρίσουμε στους δημιουργούς, σημαντικό ταλέντο και μεγάλο ποτέντσιαλ!

  @me(maria), μωρέ μήπως να αναθέσουμε τη διαχείριση της εθνικής οικονομίας σε καρτουνίστες, μπας και δούμε κάνα χαΐρι; :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάνε μου λιγάκι τσίου.

Πιγκουίνος

Ιστολόγια υπάρχουν πολλά. Πτηνολόγιο όμως, ένα!

Life-Style

Popular Posts