Τετάρτη, 17 Απριλίου 2013

Το κάστρο πάνω από το Δούναβη


Σήμερα το πρόγραμμα έχει ανάβαση, θα σκαρφαλώσουμε στο λόφο του κάστρου της Μπρατισλάβας να χαζέψουμε τη θέα. Μην το βλέπεις έτσι κοντά και το γελάς -έχει περπάτημα το πράμα.


Ο ανήφορος ξεκινά από την παλαιά πόλη. Πολλά από τα σπίτια στους πρόποδες του λόφου έχουν ανακαινισθεί, αλλά το γκράφιτι δεν το έχουνε γλιτώσει εντελώς. Πάντως οι ιδιοκτήτες και το κράτος κάμουνε ό,τι καλύτερο μπορούν και αγόγγυστα προσπαθούν να αποκαταστήσουν όσο πιο άμεσα γίνεται την εικόνα των κτηρίων, σβήνοντας τις κακοήθειες του κάφρου μπρατισλάβου.  


Ένα από τα χαρακτηριστικά της πόλης είναι τα χρώματα. Όλα τα μπίλντινγκς είναι βαμμένα σε τολμηρές αποχρώσεις: μενεξεδί, μπορντώ, κροκέ, οινοπνευματί και λαχανί. Μακάρι να χύναμε κι εμείς τέτοια χρώματα στην καθημερινότητά μας.


Φέτος το χειμώνα, έβρεξε πολύ κι εδώ. Χιόνισε κιόλας. Και τώρα που κάπως έσιαξε ο καιρός, έχουν πρασινίσει οι λόφοι κι έχουν μπουμπουκιάσει τα δέντρα.


Στους κήπους γύρω από το κάστρο, συναντάς ετούτη την κιουρία με τα πτηνά. Είναι μάγισσα, με την πολυπλησιάζεις!


Παρόμοια ευφάνταστα αγάλματα θα βρεις διάσπαρτα σε όλη την πόλη. Ό,τι μπορούν κάμουν οι άνθρωποι για να σιάξουν ατράξιονς, να έρχεται ο τουρίστας να φωτογραφίζεται και να φχαριστιέται.


Το κάστρο καταλαμβάνει μία αρκετά μεγάλη έκταση και πέραν του κυρίως κτηρίου, θα βρεις εδώ, μπίλντινγκς από διάφορες περιόδους.


Επειδής μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το μέρος είχε γίνει λαμπόγυαλο, ώσπου ν'αποφασίσουν τι θέλουν να το κάμουν, οι Σλοβάκοι χρησιμοποίησαν τα κτήρια που περιλαμβάνει για να στεγάσουν δημόσιες υπηρεσίες, πανεπιστημιακές σχολές και διάφορες εκθέσεις. Στο τσακίρ κέφι, το κάμανε και θέατρο, ν'ανεβαίνει (κυριολεκτικά! έχει ανήφορο λέμε!) καμία επιθεώρηση να πηγαίνει η σλοβάκα να χαχανίζει.


Και να που φθάσαμε στην πύλη του κυρίως κτηρίου. Αν σου φαίνεται έπικ, είναι γιατί αυτός ήτο ο σκοπός! Βλέπεις, η πύλη είναι καινούργια (όπως και πολλά από τα όσα θα ιδείς στις επόμενες φωτό)!


Το κάστρο ήταν εδώ και περίπου δύο αιώνες αφημένο και ρημαγμένο. Εντούτοις οι Σλοβάκοι απεφάσισαν το 1956 να το ανακατασκευάσουν με ό,τι υλικό τους είχε απομείνει και βεβαίως, ξοδεύοντας χιουτζ αμάντουτς οφ μάνεϊ.


Και βουαλά το αποτέλεσμα! 


Το κτήριο είναι ορθογώνιο με τέσσερις πύργους στις γωνίες. Από μακριά μοιάζει με αναποδογυρισμένο τραπέζι. Και όταν έχει λιακάδα -όπως σήμερα- αστράφτει στο φως του ήλιου.


Στα μέσα του 16ου αιώνα, η Μπρατισλάβα έγινε η πόλη στέψης των Ούγγρων βασιλιάδων και για δύο αιώνες στο κάστρο αυτό φυλάσσονταν τα κοσμήματα και οι θησαυροί τους.


Αρχικά το είχαμε στο αναγεννησιακό στυλ του. Μετά ήρθε η Μαρία Θηρεσία, τσαντίστηκε που δεν πήγαινε με τα μαλλιά της και το έκαμε μπαρόκ. Του έριξε και μερικές επεκτάσεις, για να χωράει τα δεκαέξι παιδιά της -αν ήθελαν βρε παιδί μου να πάνε ένα γουικέντ εκεί- αλλά και για να τη χωράει και την ίδια (ως γνωστόν, τα'χε τα κιλάκια του το Μαράκι).


Οι εργασίες αποκατάστασης συνεχίζονται ακόμα και σήμερα. Για να καταλάβεις, αυτό το άγαλμα με τον έφιππο βασιλέα Σβατοπλάκ τον Πρώτο, το σιάξανε μόλις το 2010 και το στήσανε με μεγάλη τελετή αποκαλυπτηρίων σε λάιβ μετάδοση από την τιβί. 


Τώρα εύλογα εσύ θα με ρωτήξεις, τι έχει μέσα κοτζαμάν κτήριο. Και θα σου πω, το τίποτα.


Δυοτρείς σκοτεινές αίθουσες με κάτι άτεχνα μπιχλιμπίδια που κανονικά ντρέπεσαι να τα βγάλεις αν είσαι μουσείο της προκοπής. Άσε που απαγορεύονται οι φωτό και ήμουν έτοιμος να τσουρομαδήσω τον μπρατισλάβο-φύλακα που με κοίταξε με αυστηρότητα όταν τον ερώτησα σχετικώς! Διότι με συγχωρείς, και σιγά τα εκθέματα! "Και να μου το επιτρέψεις να τα φωτογραφήσω ρε, δεν θέλω!"Τέλοσπάντων, δεν ήρθα εδώ πάνω για να συγχυστώ. Για να θαυμάσω τη θέα ήρθα. Διότι σε παρακαλώ πολύ, είναι καλύτερη η Μαρία Θηρεσία που καθόταν στο μπαλκόνι κι αγνάντευε την αυτοκρατορία της; Έχομεν κι εμείς κυρά μου, δικαίωμα στ'αγνάντι.Λοιπόν, αυτός είναι ο Δούναβης. Κι είμαστε σε ένα από τα πιο προνομιούχα σημεία του. Εδώ υπήρχε πέρασμα από τα προϊστορικά χρόνια και σουλατσάρανε οι νεάντερνταλ από την Αυστρία στη Σλοβακία και τούμπαλιν. Αφού σου λέει, ο λόφος του κάστρου εκατοικείτο από την αρχαιότητα. Ναι, όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες.


Αυτή η γέφυρα που βλέπεις είναι τοπόσημο της Μπρατισλάβας, την ελέμε ούφο και απάνω έχει γκλαμουράτο ρέστοραν που πάει η σλοβάκα και τρώει μπακαλιάρο. Ξοπίσω φαίνονται διάφορα αψηλά κτήρια. Κάποια είναι εργατικές πολυκατοικίες από τις σοβιέτ εποχές, κάποια είναι νέες μοντερνιές, καθότι η πόλη καταβάλει μία μεγάλη προσπάθεια να εκσυγχρονιστεί και να αλλάξει.


Στο πλαίσιο αυτής της αναμόρφωσης, η κυβέρνηση ανέθεσε στην Zaha Hadid (αγαπημένη αρχιτέκτονας του πτηνού, όπως θα θυμάται ο πιστός αναγνώστης και από εδώ) την κατασκευή ενός νέου οικονομικού και πολιτιστικού πολυκέντρου.


Η κατασκευή των κτηρίων έχει προγραμματισθεί, ενώ μεγάλες επιχειρήσεις από το εξωτερικό, έχουν ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον τους για το πρότζεκτ.


Ναι, έτσι αλλάζουν οι χώρες. Με τολμηρές ιδέες, με πρόγραμμα και με φαντασία.


Αν υλοποιηθεί η ιδέα της Hadid, η Μπρατισλάβα θα αποκτήσει ένα από τα πιο σύγχρονα αστικά κέντρα της Δυτικής Ευρώπης.


Το βλέμμα μου χάθηκε προς τα δάση της αντίπερα όχθη. Εκεί κάπου στα βουνά, ξεκινάει η Αυστρία! Άλλωστε, η Μπρατισλάβα και η Βιέννη είναι οι δύο κοντινότερες πρωτεύουσες στον πλανήτη -είδες τι μαθαίνει κανείς;


Απάνου σε ένα περβάζι του τείχους, δύο νεαροί την είχανε πέσει στην ξάπλα και φωτοσυνθέτανε. Κοίταξα πίσω μου το κάστρο, ύστερα το Δούναβη και τα παιδιά.


Ετούτη η μικρή χώρα στην καρδιά της Ευρώπης, έχει αποκτήσει εδώ και είκοσι περίπου χρόνια, την ανεξαρτησία της. Κι αν ακόμα μυρίζει ο αέρας, ανατολικοευρωπαϊκή μούχλα, κι αν η Σλοβακία δεν έχει να επιδείξει σπουδαίες οικονομικές και κοινωνικές περγαμηνές, βλέπεις ότι το παλεύει με κάθε τρόπο. Προσπαθεί να αναπτύξει μία διακριτή ταυτότητα, να σιάξει ατραξιόνς για να προσελκύσει τους τουρίστες, να βρει τρόπους να κεντρίσει το ενδιαφέρον των επενδυτών και των επιχειρήσεων, να καλλιεργήσει συγκριτικά πλεονεκτήματα από το τίποτε, να χτίσει παρελθόν και συνάμα να χτίσει μέλλον.


Το ρετρό, κόκκινο λεωφορειάκι που ανεβοκατεβάζει τους τουρίστες στο κάστρο, κόρναρε ρυθμικά και ξεκίνησε να κατεβαίνει γοργά προς την πόλη. Το χάσαμε το λεωφορείο, πατριώτη.

20 σχόλια :

 1. το υγρό στοιχείο σε μια πόλη δίνει άλλη χάρη ! πάντως αν και ''σνομπάρουμε'' ανατολικές χώρες (για εκδρομές ,τις θεωρούμε βλαχιά)είναι καθαρότερες και ομορφότερες απο πολλές Ελληνικές ! με πάρκα ,που εδώ ούτε για δείγμα ή μέσα στα έλη ,με πουλμανάκια να σε βολτάρουν ,όταν εδώ κόβονται οι συγκοινωνίες για απαραίτητα δρομολόγια ,με ανακατασκευή τέτοιων κτιρίων ,που εδώ περνάς και κάνεις το σταυρό σου να μη σου πέσει το κεραμίδι στο κεφάλι...
  το μόνο κοινό που μπορώ να βρω είναι η φωτοσύνθεση !! από αυτό είμαστε χορτάτοι!!!!!!
  καλημέρα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αχ Νάσια μου, εμείς το υγρό στοιχείο το εκτιμάμε μόνο για πλάτσα πλούτσα στις παραλίες. Και τα ρέματα μπαζώσαμε και τα ποτάμια καλύψαμε (τρία είχε η Αθήνα) και τα λιμάνια μας υποβαθμίσαμε και το παραλιακό μέτωπο (σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο κ.λπ.) δεν φροντίσαμε και τώρα τρέχουμε μπας και σιάξουμε τίποτα.

   Κατά τα λοιπά, φωτοσύνθεση.
   Καλημέρες!

   Διαγραφή
 2. Μη με μαλώσεις...
  Προσωπικά δεν έχω δει πιο flat αρχιτεκτονική αλλά και πιο άτονο και άχρωμο τοπίο στη ζωή μου.
  Την αρχιτέκτονα επρεπε να την είχαν καλέσει χθες...!!
  Μέχρι τότε δε θα την επισκεφτώ εκτός κι αν μου υποσχεθείς μπακαλιάρο στο χλιδάτο εστιατόριο με θέα το Δούναβη.

  Σε φιλώ! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η πόλη εθεωρείτο ανέκαθεν στρατηγικής σημασίας πέρασμα του Δούναβη. Και το κάστρο, δεσπόζει στην περιοχή και ελέγχει σε μεγάλη ακτίνα δράσης. Εντούτοις ναι, το τοπίο δεν έχει κάτι το μαγευτικά εξαιρετικό. Μία μικρή επαρχιακή κεντροευρωπαϊκή πόλη ήταν η Μπρατισλάβα και βρέθηκε ξαφνικά -μετά τη διάλυση της Τσεχοσλοβακίας- πρωτεύουσα κράτους. Εξού και η προσπάθεια που κάμουν για να την αναβαθμίσουν.

   Αχ έλα εσύ και θα ξηλωθώ να σε πάω στα καλύτερα! Φιλιά και καλημέρες!

   Διαγραφή
 3. Και δεν την είχα την πόλη για τέτοια! Ευχαριστώ για την όμορφη πληροφόρηση!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ό,τι μπορούνε κάμουνε οι άνθρωποι. Σε μία χώρα που ουδέποτε είχε πολύ διακριτή ταυτότητα και πάντοτε συμπορευόταν (ή ήταν δέσμια) με τους γείτονές της. Τους Τσέχους, τους Αυστριακούς ή τους Ούγγρους.

   Φιλιά και καλημέρες!

   Διαγραφή
 4. Καλημέρα..Δελφινάκι αγαπάει ταξίδια..Ευχαριστώ για το όμορφο ταξίδι,ξενάγηση,φωτος,πληροφορίες,,,σαν να ήμουν εκεί ένοιωσα σε κάποια σημεία...μου άρεσαν πολύ οι φωτος του ποταμού ,γέφυρα και εκείνη με τα ξαπλωμένα παιδιά....Εντύπωση μου κανε και οτι ειναι τοσο κοντα οι δυο πρωτευουσες!!Αν θέλεις έλα μια βόλτα από τα μέρη μου να κάνεις τη βόλτα σου στο δικό μου ταξίδι-στα πάτρια εδάφη σου,Ελλάδα-Κεφαλονιά!! Ευχαριστώ..Τσίου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. αα ξέχασα, δελφινάκι αγαπάει κάστρα..πύργους..μουσεία

   Διαγραφή
  2. Χαίρομαι που σου άρεσε! Έχει το ενδιαφέρον της και η Σλοβακία. Και τελοσπάντων ο κάθε τόπος, κάτι έχει πάντα να σου διδάξει. Δεν συμφωνείς;

   Θα σου έρθω στην Κεφαλλονιά να με βγάλεις τσάρκα στις παραλίες. Δελφίνι εσύ, πιγκουίνος εγώ, θα σκίσουμε τα κύματα!

   Φιλιά!

   Διαγραφή
  3. Σωστά...μου αρέσει που ο κάθε τόπος έχει ήθη,έθιμα,παραδόσεις κλπ κλπ και μου αρέσει να τα μαθαίνω.. Δυο πλάσματα της θάλασσας :))

   Διαγραφή
 5. Αυτή η ξενάγησή σου πολύ μου άρεσε... Βλέπεις όταν είχα περάσει από κει δεν είχα δει σχεδόν τίποτα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όλο και κάτι γίνεται. Προσπαθούν κι αυτοί να βρουν τον τρόπο.
   Όταν ξαναπεράσεις με το καλό, κάμε μία στάση -αν μη τι άλλο, να φωτογραφηθείς με τ'αγάλματα, να'χεις ωραία ενσταντανέ!

   Φιλιά και καλημέρες!

   Διαγραφή
 6. Στα πλαισια του παλεματος για προσελκυση συναλλαγματος,η Μπρατισλαβα δημιουργησε στο Comenius,σχετικα ευκολα ποιοτικα αγγλοφωνα τμηματα ιατροφαρμακευτικης,με αποτελεσμα εκατονταδες γονοι ιατρικων και οχι μονο ελλ.οικογενειων να φοιτουν εκει,θεωρωντας οτι διατηρουν ενα σχετικο κυρος!!Γιαυτο ακους παντου ελληνικα και θα δεις πολλες κυριες να πηγαινοερχονται μεσω Βιεννης!!Κατι σα τη παλια Ιταλια, μονο που εκει πηγαινε μονος ο φοιτητης και σπουδαζε μονος,ενω στη Μπρατισλαβα τον πηγαινουν και τον φροντιζουν συχνα πυκνα με ιδία παρουσια!!Σημεια των καιρων..αλλα θελω να δω που θα απορροφηθουν πλεον ολα αυτα τα παιδια!!
  Τη Hadid την ειδα !Εξαιρετικη!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έτσι είναι Afra μου: οι έξυπνες χώρες προσπαθούν να αναπτύξουν συγκριτικά πλεονεκτήματα (μερικές φορές από το τίποτα) και να αξιοποιήσουν όλες τις δυνάμεις που διαθέτουν. Και δεν λέω ότι η Σλοβακία είναι σώνει και καλά best practise -έχει τα προβλήματά της! Αλλά την προσπάθειά τους βλέπω και προβληματίζομαι.

   Διαγραφή
 7. Καλαμιά στην κάμπο17 Απρ 2013, 3:26:00 μ.μ.

  Δεν ξέρω αν είναι τόσο όμορφη αυτή η πόλη ή αν εσύ την δείχνεις όμορφη με τις καλές σου φωτογραφίες και τα ωραία σχόλιά σου αλλά εμένα μου αρέσει πολύ αυτό που βλέπω και άρχισα να ψιλοζηλεύω του Σλοβάκους που είναι τόσο τυχεροί που και τίποτε καλό να μην είχε η πρωτεύουσά τους το ότι είναι τόσο κοντά στη Βιέννη είναι σπουδαίο. Αλλά και, άπ΄όπου περνάει, ο Δούναβης δίνει κάποια γοητεία.
  Αυτό το κίτρινο κτίριο της τέταρτης φωτογραφίες με την πανέμορφη καφετιά στέγη και τις σοφίτες μου έκλεψε την καρδιά. Ακόμα κι η μάγισσα μου φάνηκε ελκυστική που αν ήταν στην Ελλάδα θα την είχαν ήδη κλέψει για να λυώσουν το μέταλλο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Καλα οι τελευταιες φωτογραφιες μαρεσαν πολυ!Καπως ετσι με φανταστηκα και μενα αραχτο να λιαζομαι σαν τον γατο!Αυτη ειναι η ανοιξη.
  Πολυ ομορφο ταξιδι πτηνο μου σευχαριστω,δεν ηξερα τιποτα για τον τοπο αυτο.
  Καλο απογευμα να εχεις

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. όλες οι φωτογραφίες σου είναι καταπληκτικές πιγκουίνε!
  για πτηνό, τη φωτογραφία την έχεις στο αίμα σου.

  όσο για την πόλη, πολύ όμορφη, πολύ δελεαστική η ανάρτησή σου για ένα ταξιδάκι κατά κει...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Καλάαααα...πολύ το φχαριστήθηκα το σημερινό ταξιδάκι !!!
  Αλλά και κοτζάμ κτίριο 2-3 αίθουσες με άχρηστα μπιχλιμπιδάκια μέσα μου θύμισε εκείνα τα άδεια μαγαζιά του πάλαι ποτέ υπαρκτού σοσιαλισμού...Θού Κύριε...που έβλεπα στην πάλαι ποτέ Τσεχοσλοβακία χε χε
  Ευχαριστώ για την πτήση...
  Φιλιά πολλά
  Σόφη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Tι ωραίο ταξιδάκι μας έκανες πτηνούλι.
  Τέλειος ο Δούναβης και εμείς όπως είπε τα μπαζώσαμε όλα έτσι γιατί δεν μας αρέσει τίποτα φυσικό σε αυτή τη χώρα.
  Καλημέρα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Αχ βρε πτηνό, μου άρεσε πολύ το ταξίδι που μας πήγες, μα ξέρεις με τι γεύση έμεινα στο τέλος; Όλοι το προσπαθούν, όλοι το παλεύουν, μόνο εμείς φαίνεται να το έχουμε χάσει το παιχνίδι. Τι να πω; Μπορεί να βάλαμε πολύ κόπο στην αρχαιότητα κι ακόμα να ανακτήσουμε δυνάμεις...
  Καλημέρα :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάνε μου λιγάκι τσίου.

Πιγκουίνος

Ιστολόγια υπάρχουν πολλά. Πτηνολόγιο όμως, ένα!

Life-Style

Popular Posts