Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2013

Η Χατσεπσούτ, το πτηνό και η καρέκλα


Σιγά που δεν το περίμενες! Για μένα μιλάμε, είναι ποτέ δυνατόν να σε βολτάρω στην πόλη και να μην σε πάω στο μεγαλύτερο μουσείο της; Που τελοσπάντων δεν είναι ένα απλό, τυχαίο, καθημερινό μουσείο, αλλά η μεγαλύτερη συλλογή τέχνης στο δυτικό κόσμο. Μόνο το Λούβρο και το Ερμιτάζ την πάνε κόντρα.


Όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, το Μητροπολιτικό Μουσείο Τεχνών της Νέας Υόρκης δεν γίνεται να καλυφθεί σε μία επίσκεψη όσο κι αν πεις ότι θα σπιντάρεις και θα περνάς τις αίθουσες στο γρήγορο ζάπινγκ. Πρώτον, διότι έτσι δεν απολαμβάνεις τίποτα. Δεύτερον, διότι όλο και κάτι θα σου κεντρίσει την προσοχή και θα σε αποσπάσει από τον αγώνα ταχύτητάς σου. Και τρίτον, διότι είναι τεράστιο λέμε, δεν προλαβαίνεις! Καλά το κατάλαβες, θα δούμε κάποια πράματα σήμερα και θα επιστρέψουμε άλλη μέρα.


Θα σου αρχίσω από την πτέρυγα των πολιτισμών της Μεσοποταμίας και της Αιγύπτου. Ειδικά η αιγυπτιακή συλλογή είναι η μεγαλύτερη που θα βρεις εκτός Καϊρου -που σημαίνει ότι ναι, το γδύσανε το μέρος. Γνωστός λάτρης της αιγυπτικής τέχνης, περνάω ώρες χαζεύοντας τις ανάγλυφες παραστάσεις και τα αγάλματα των φαραώ. Να στη φωτό εδώ από πάνω, έχω εντοπίσει δύο προγόνους μου από την περιοχή του Νείλου που περπατάνε με το συνήθη τρόπο εκείνης της εποχής ("walk like an egyptian").


Μία από τις πιο αγαπημένες μου μορφές είναι ετούτη. Μου αρέσει το γαιώδες κόκκινο χρώμα του δέρματος, το μεγάλο εκφραστικό μάτι, το ανεπαίσθητο χαμόγελο που προσδίδει μία ευγενική όψη στο πρόσωπο.


Για εσένα την κοκεταρία, υπάρχει ολόκληρο σετ από χρυσαφί πεδιλάκι με ειδικά κάλυπτρα δαχτύλων να έρθει ν'αστράψει το ποδαράκι σου. Θα βγεις στο μπιτς μπαρ με όλη ετούτη την εξάρτηση και θα χαλάσεις κόσμο. Άσε που αν δεχθείς τίποτις παρενοχλήσεις, δίνεις μία γερή κλωτσιά και τον εστέλνεις τον άλλον στο νοσοκομείο. Τι νούμερο είπαμε ότι φοράς;


Αναμφίβολα, η πιο ιμπρέσιβ αίθουσα της αιγυπτιακής πτέρυγας είναι εκείνη που φιλοξενεί το Ναό του Ντεντούρ. Ναι, ολόκληρο το Ναό του Ντεντούρ. Τον αποσυνθέσαμε, τον αμπαλάραμε, τον εφέραμε εδώ και πετραδάκι-πετραδάκι για τα σένα το'χτισα.


Ο Ναός βρίσκεται στη μέση μίας τεράστιας αίθουσας που πλημμυρίζει από φυσικό φως, καθότι η μία πλευρά της είναι τζαμαρία από πάνου ως κάτου. Γύρω από το μόνιουμεντ, υπάρχουν μεγάλες δεξαμενές με νερό και καλαμιές που προσομοιάζουν το Νείλο. Έχουν ξαμολήσει και πεντέξι κορκοδείλους, καμιά δεκαριά διαδηλωτές κατά του καθεστώτος, έχουνε βάλει και τη θέρμανση στο φουλ, νομίζεις πως είσαι στην Αίγυπτο. Λέμε τώρα.Εννοείται ότι εκτός από την περιμετρική άποψη, μπορείς να προσεγγίσεις τον ναό και να μπεις και μέσα. Σου λέω, στον έχουμε όλο αποκαταστήσει εδώ πέρα και δεν με πιστεύεις.


Ο ναός ανεγέρθηκε από τον ρωμαίο ύπατο Πετρόνιο το 15 π.Χ. και ήταν αφιερωμένος στις θεότητες Ίσις και Όσιρις, που είχαν μεγάλο σουξέ εκείνη την εποχή ανάμεσα στους θρησκευάμενους.


Στους κάτω λίθους, μπορείς να ιδείς εγχάρακτες απεικονίσεις λοτού και παπύρου, που συμβολίζουν το θεό του Νείλου, τον Χάπι (όπως λέμε "πάρε το χάπι σου να ηρεμήσει το κεφάλι μας", "στον πλανήτη Χάπι κανείς δεν κλείνει μάτι, κάθε μέρα κι άλλο πάρτι" και "δεν ταιριάζει ο έρωτας στους αισθηματίες, δεν υπάρχει χάπι έντ όπως στις ταινίες").


Λίγο παραπάνω, εικονίζεται ο Αυτοκράτορας Αύγουστος ως Φαραώ (μεγάλη ψωνάρα) να προσφέρει διάφορα αφιερώματα στις θεότητες της Αιγύπτου. Αν κοιτάξεις πιο προσεκτικά (βάλε τα κοντινά γυαλιά σου), θα ιδείς διάφορες ημερομηνίες τύπου "1820" και ονόματα που ουδεμία σχέση έχουν με την εποχή που χτίστηκε ο ναός. Σωστά μαντεύεις, όποιος δυτικός βρισκόταν κατά κει τον 18ο και 19ο αιώνα, σκάλιζε και τ'ονοματάκι του, μην τυχόν και τον λησμονήσουμε τέτοιος καραγκιόζης που ήταν.


Τώρα εσύ θα με ρωτήξεις -και εύλογα δηλαδής- πώς βρέθηκε κοτζαμάν αιγυπτιακός ναός στη Νέα Υόρκη; Βαρέθηκε τις ζέστες, πήρε ένα πλοίο κι ήρθε;


Περίπου. Το χίλια εννιακόσια εξήντα τρια, οι αιγυπτιακές αρχές απεφάσισαν να μετεγκαταστήσουν το μνημείο που έως τότε βρισκόταν στην περιοχή του Ασουάν, διότι θα καταστραφόταν με τη δημιουργία του περίφημου φράγματος. Επειδής όμως είχαν πολλά από δαύτα, σκέφθηκαν μωρέ δεν το δίνουμε δώρο στους αμερικάνους που μας βοήθησαν να διασώσουμε τόσα και τόσα άλλα μόνιουμεντς. Άλλο που δεν ήθελαν οι αμερικάνοι, οι οποίοι ειδικά για την παραλαβή έστειλαν στην Αίγυπτο την Τζάκι Κένεντι με ένα ωραιότατο συνολάκι με ένα ροζ τέτοιο και ένα γαλάζιο απαυτό, να εντυπωσιάσει τους τριτοκοσμικούς με τας κελεμπίας. Όταν εντέλει το μνημείο έφθασε στις ΗΠΑ, ξεκίνησε μία μεγάλη συζήτηση για το που θα το στήσουνε (άλλοι έλεγαν στην Ουάσινγκτον δίπλα στον Πότομακ Ρίβερ, άλλοι έλεγαν στη Βοστόνη δίπλα στον Τσαρλς Ρίβερ, άλλοι έλεγαν στη Ντίσνεϊλαντ δίπλα στον Ντόναλντ Ντακ). Εντέλει όπως φαντάζεσαι, προκρίθηκε η λύση του μουσείου που ειδικά για την περίσταση, έριξε χρήμα για τη διαμόρφωση ετούτης εδώ της αίθουσας. 


Η αιγυπτιακή πτέρυγα του μουσείου είναι από τις πλέον δημοφιλείς και μπορείς εδώ να περάσεις πολύ χρόνο μελέτης, θαυμάζοντας τα περίφημα γλυπτά της βασίλισσας Χατσεπσούτ που κατέλαβε την εξουσία τώρα-πρόσφατα, το 16ο αιώνα π.Χ., διάφορους θησαυρούς από την εποχή της βασιλείας του Αμενχοτέπ Δ΄ (καλός, χρυσός, αλλά αυτό τ'ονοματάκι του, πολύ μπουρδουκλωμένο) και άλλα διάφορα γλυπτά με κεφάλι μαϊμούς, γάτας, γερακιού, δρυοκολάπτη, ιπποποτάμου, καμηλοπάρδαλης, στρουθοκαμήλου και κάμπιας. Κι αυτές είναι οι όμορφες περιπτώσεις.Με τούτα και με κείνα, περνάμε στην κλασική αρχαιότητα. Ελλάδα μου, γλυκιά πατρίδα! Το μουσείο διαθέτει μία ευμεγέθη συλλογή από αρχαιοελληνικά και ρωμαϊκά αγάλματα και -κυρίως- αγγεία. Εντούτοις εσύ που το'χεις το τόπικ και είσαι εξοικειωμένος με την αρχαιοελληνική τέχνη, θα βρεις τα περισσότερα εξ αυτών, μάλλον αδιάφορα και χαμηλής αισθητικής αξίας.Ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια, είναι ετούτος ο νέος που παρότι έχει το αρχαϊκό φιζίκ, ανήκει σε εκείνη τη σπουδαία κατηγορία γλυπτών που κάμει το βήμα προς τα μπρος, εγκαινιάζοντας το νατουραλισμό και ξεφεύγοντας από το στατικό και ακίνητο των προγενέστερων αγαλμάτων. Κάτι σαν τη Μαρινέλα που σηκώθηκε από το παλκοσένικο και την καρέκλα.


Πολύ αγαπημένος μου, είναι ετούτος ο εξάδελφος που μοιάζει με τον Γκόντσο από το Μάπετ Σόου. Αλλά φτυστός!


Τα της ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου, εγώ δεν τα πολυ-εκτιμώ. Αλλά όταν το μουσείο δεν έχει αρκετά κλάσικ μάστερπίσες, είναι τα ρωμαϊκά μία ασφαλής λύση να γιομίσεις μερικές αίθουσες με το κατιτίς σου.


Και περνάω σε μία τέχνη που μόλις προσφάτως έχω εκτιμήσει. Αφρική, Ωκεανία, Μελανησία και Πολυνησία. Πιο καρτούν, δεν υπάρχει. Πάρε για παράδειγμα τον πεταλούδα μελισσάκι και τον ανάποδο γαμώτο. Δεν είναι ζούπερ υπέροχοι; Τι ματάρες! Τι χειλάρες! Τι στόματα συνοφρυωμένα! Τ'αγαπώ, σου λέω!


Και εδώ η οικογένεια ΤσίουΤσίου, μακρινοί μου συγγενείς κι αυτοί -καλά παιδιά, αλλά λίγο πριμιτίφ.


Αυτές εδώ οι πτέρυγες χτίστηκαν με χρήματα που προσέφερε ο Νέλσον Ροκφέλερ εις μνήμην του γιού του Μάικλ, ο οποίος έχασε τη ζωή του αναζητώντας έργα τέχνης στη Νέα Γουινέα. Που σε παρακαλώ πολύ, να είσαι ο γιος του πιο πολυεκατομμυριούχου δεν γίνεται και να μου τρέχεις στις ζούγκλες ωσάν τον Ιντιάνα Τζόουνς να ψάχνεις το γλυπτό με το κεφάλι της μαϊμούς, μεγάλη ανοησία θα το πω. Διότι μεταξύ μας, δεν υπάρχει περίπτωση να μην πέσεις σε έναν λάκο με φίδια, να μην σε τσιμπήσει μία ταραντούλα και να μην σε βράσουν στην κατσαρόλα οι τοπικοί Μάο-Μάο. Κάτσε βρε αγόρι μου δες λίγο χόουμ σίνεμα, παίξε κάνα βίντεο γκέιμ, πήγαινε σε τίποτις Ίμπιζες να πιεις τα κοκτέιλς σου κι άσε το γλυπτό με το κεφάλι της μαϊμούς στα τρίσβαθα της ζούγκλας να μην σε κλαίει η μανούλα σου και το διεθνές τζετ σετ!


Τώρα που καλύψαμε τις αρχαιότητες και τον τρίτο κόσμο, ας πάρουμε και μία γεύση ευρωπαϊκού ρομαντισμού. Η πτέρυγα αυτή, περιλαμβάνει τη συλλογή του τραπεζίτη Λέμαν ο οποίος είχε καταφέρει να συγκεντρώσει αμέτρητα αγάλματα, πίνακες γάλλων και ιταλών ζωγράφων, μπρούτζινα αντικείμενα, αναγεννησιακά κεραμικά, βενετσιάνικα γλυπτά και κάμποσα έπιπλα. Δεν ξεύρω για σένα, αλλά εγώ τα βαριέμαι λίγο όλα αυτά. Ίδια μού μοιάζουν και κάπως άτεχνα.


Στις μεσαιωνικές πτέρυγες, μπορεί κανείς να θαυμάσει βιτρό, αρκετά γλυπτά με Παναγίες και θεία βρέφη, αλλά και πολύ σερβίτσιο και δισκοπότηρο (ένα εξ αυτών, εθεωρείτο τότες στον μεσαίωνα, ως ΤΟ Άγιο Δισκοπότηρο -αργότερα καταλάβανε ότι ήτανε μούφα).Αρκετά όμως με την παλιατσούρα! Το μουσείο σού επιφυλάσσει εκπλήξεις και στις πτέρυγες με το μοντερνισμό και το design. Αυτή η πολύχρωμη ηλεκτρική σκούπα, μπορεί ως και να με πείσει να αρχίσω άμεσα τη φασίνα! Η δε κόκκινη καρέκλα, ταιριάζει απίθανα στο σαλόνι μου δίπλα στον μίνιμαλ καναπέ μου! Μιλάμε θα ψώνιζα σαν τρελός εδώ πέρα!Και πόσο γουάου είναι αυτή η βιβλιοθήκη; Σκέψου την στην κρεβατοκάμαρά σου ή στο χολάκι! Πάει και τελείωσε, εγώ τον μοντερνισμό τον αγοράζω άνετα!


Με τούτα και με κείνα, βγήκαμε στο κεντρικό αίθριο. Η πρόσοψη που βλέπεις είναι αυθεντική, από ένα κτήριο στην Γουόλ Στριτ που την εξηλώσαμε και την εφέραμε εδώ. Κουράστηκες; Κι ακόμα δεν είδαμε τα πιο διάσημα εκθέματα! Άντε, άλλη φορά! Θα ξανάρθουμε σου λέω! Ναι, το υπόσχομαι!

25 σχόλια :

 1. Καλημέρα πτηνό,

  Και εμένα μου αρέσει πολύ να κάνω βόλτες στα μουσεία του εξωτερικου και ας μην καταλαβαίνω και τόσα όσο εσύ (Νά' ναι καλά αυτά τα ασκουστικάκια που μπορεί κανείς να νοικιάσει:)).
  Αυτό το concept με το νερό γύρω-γύρω, μου κάνει και λίγο Las Vegas!
  Ευχαριστήθηκα όμως που συνεχίζεις με τις αναρτήσεις σου για τη Νέα Υόρκη. Είπα και εγώ με όλα αυτά τα καραγκιοζιλίκια της ΕΡΤ έχασε το πτηνό την όρεξή του.... Φιλιά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πτηνούλι δεν χάνει με τίποτα το κέφι του! Κι επειδής απεφάσισε να μην αφήσει τους Σαμαράδες και τους Τσίπρες να του χαλάσουν τη διάθεση, συνεχίζει απτόητο τις γνωστές του βόλτες!
   Χαίρομαι που σου άρεσε ηεπίσκεψη στο μουσείο! Και ναι, η αισθητική θυμίζει Λας Βέγκας -οι αμερικάνοι δεν μπορούν να υπερβούν την ανάγκη τους να μετατρέπουν το οτιδήποτε σε disneyland...
   Την καλημέρα μου!

   Διαγραφή
 2. Πολύ άνετα πετάξαμε στα πτερά σου!Πτηνό μου είσαι στην διήγηση της ιστορίας εκπληκτικό και το χιούμορ σου, η καλύτερη περιήγηση στη γνώση.

  Μαζεύουμε εθελοντικά, χρήματα να σου αγοράσουμε την βιβλιοθήκη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σου προωθώ τον τραπεζικό μου λογαριασμο! Κάθε ενίσχυση, είναι ευπρόσδεκτη...
   :)

   Διαγραφή
 3. Τι ήταν τούτο πρωϊ πρωϊ?
  Ονειρο το ταξίδι, ανέλπιστο και μια ζωή ήθελα να το δω!!!
  Νάσαι καλά Πιγκουινάκο μου γλυκέ, σ' ευχαριστώ που με ταξίδεψες !!!!!
  Φιλιά πολλά
  Σόφη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πολύ χαίρομαι που σου άρεσε!
   Είναι σπουδαίο μουσείο, παρότι οι συλλογές του είναι λίγο τούτι φρούτι κι έρχεται ο επισκέπτης και μπουρδουκλώνεται ανάμεσα στη μούμια, τον ιμπρεσιονιστικό πίνακα, την πολυνησιακή μάσκα και τον μοντέρνο μίνιμαλ καναπέ!
   Τα φιλιά μου!

   Διαγραφή
 4. εκπληκτικη η περιγραφή.
  δηλαδή, μόνο με εσένα θα το επισκεφτώ το μουσείο για ξενάγηση.
  δεν είναι να το δεις. είναι να το μελετήσεις και να ξέρεις και πέντε πράγματα. εσύ είσαι ο μόνος που αγαπάς αυτό το μουσείο και κάνεις ακόμα και το πιο χαζό έκθεμα ενδιαφέρον με τα σχόλιά σου.

  στείλε μέηλ να κανονίσουμε ταξιδάκι!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όποτε θέλεις, το πτηνό στη διάθεσή σου!
   Βέβαια η ξενάγηση θα είναι λιγουλάκι ανατρεπτική, αλλά καλά θα περάσουμε!
   Η Χατσεπσούτ είναι πολύ εντάξει μούμια, καθόλου κομ-ιλ-φο!
   Τα φιλιά μου!

   Διαγραφή
 5. Σήμερα χρειαζόμουν μια δόση από Μουσείο.
  Ευχαριστώ και για την ξενάγηση και για τις φωτογραφίες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το κατάλαβα ότι το χρειαζόσουν και σε πήγα!
   Τα φιλιά μου και τις καλημέρες μου!

   Διαγραφή
 6. Αυτό το κόψε ράψε, μου τη δίνει, που βλέπω τον αρχαιο αιγυπτιακοελληνορωμαικό πολιτισμό και άλλους στα μουσεία του κόσμου 'αγορασμένα" και καλά.

  οχι οχι, χρυσουλιά θα πάρω απο το Αρχαιολογικό στην Αθήνα
  την καλημέρα μου, αμι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η Τζάκυ, πάει στην Αίγυπτο, παίρνει κοτρόνια, λέει ευχαριστώ και παίρνει μαζί και την κατάρα των Φαραώωωωω!!!
   και δεν πρόκοψε!!!
   αυτά τα έγραφαν οι "Εικόνες" τότε, είπε η μητέρα....

   Διαγραφή
  2. Είναι αυτά τα μουσεία, η χαρά του αρχαιοκάπηλου! Τριγυρνάγανε διάφοροι επιτείδιοι το 19ο αιώνα σε Αίγυπτο, Ελλάδα, Ιταλία, Τουρκία και Μεσοποταμία και ο,τι τους γυάλιζε, το σουφρώνανε! Έτσι δημιουργήθηκαν αυτες οι συλλογές και όσο το σκέφτεται κανείς, τόσο θυμώνει.

   Η Τζάκυ και η κατάρα των Φαραω; Δεν το είχα σκεφτεί! Θα ήταν ζούπερ τίτλος και για την ανάρτηση!
   Ευχαριστούμε τη μητέρα!!

   Διαγραφή

 7. Ειδικά η αιγυπτιακή συλλογή είναι η μεγαλύτερη που θα βρεις εκτός Καϊρου

  Αυτό είναι λάθος!
  Στο Τορίνο υπάρχει Αιγυπτιακό Μουσείο, το οποίο είναι το μεγαλύτερο αιγυπτιακό μουσείο στον κόσμο σε αξία εκθεμάτων και το δεύτερο μεγαλύτερο αιγυπτιακό μουσείο στον κόσμο (μετά αυτό του Καΐρου) σε αριθμό εκθεμάτων.
  Και θα έλεγα πως το μουσείο του Τορίνου έχει και ΄με εξαιρετική αισθητική τοποθετημένα τα εκθέματα του σε αντίθεση με του Καϊρου που είναι μεν μοναδικό, θα έλεγα το σημαντικότερο μουσείο του κόσμου, αλλά με παλαιομοδίτική τοποθέτηση των εκθεμάτων.
  Βέβαια οι 2 φορές που το έχω επισκευτεί είναι πριν αρκετά χρόνια οπότε μπορεί να το έχουν ανανεώσει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό με το Τορίνο, μήτε που το είχα ακούσει -με πιάνεις τελείως αδιάβαστο!
   Δυστυχώς στο Τορίνο, δεν έχω πάει -παρότι την Ιταλία, την έχω ψηλά στην καρδιά μου και στις επιλογές μου. Τώρα, μου έδωκες ακόμα ένα λόγο να το επισκεφθώ!
   Ευχαριστώ για την εννδιαφέρουσα διόρθωση!
   Τα φιλιά και τις καλησπέρες μου!

   Διαγραφή
 8. xairomai pou pleon mas enimeroneis kai gia politistika-eikastika dromena! bravo keep on! hahah
  filia!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πτηνούλι έχει μεγάλη εξειδίκευση στο πολιτιστικό / εικαστικό, οπότε stay tuned!
   Τα φιλιά μου και τις καλημέρες μου!

   Διαγραφή
 9. Καλαμιά στην κάμπο17 Ιουν 2013, 2:24:00 μ.μ.

  Βαριέμαι τώρα να το ψάξω -κάνει και ζέστη πολλή- αλλά θα το κάνω κάποια στιγμή γιατί μου φαίνεται πολύ περίεργο που έτσι εύκολα έδωσαν οι Αιγύπτιοι τα μνημεία τους στους Αμερικανούς. Γιατί δεν έφτιαχναν οι ίδιοι μια μουσειάρα για να στεγάσει ό,τι έπρεπε να μετακινηθεί λόγω φράγματος; Κάτι πάρα πολύ σημαντικό πρέπει να πήραν σε αντάλλαγμα. Κάτι ή κάποιος.
  Εν πάση περιπτώσει, η αιγυπτιακή τέχνη είναι εκπληκτική όπου και να βρίσκεται. Ωραίο και το μουσείο. Κι εμένα μ΄αρέσουν τα μουσεία αν και είναι κουραστικά όταν είναι μεγάλα, αλλά η ηλεκτρική σκούπα έστω και παρδαλόχρωμη, ΓΙΑΤΙ είναι μουσειακό έκθεμα, γ@μώτο μου;

  (Είδες εσύ να υπάρχουν κορκοδείλοι εκεί μέσα;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τους έδωσαν το ναό οι αιγύπτιοι ως δώρο για τα λεφτά και τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι αμερικάνοι για να τους βοηθήσουν να διασώσουν εκατοντάδες άλλα μνημεία που κινδύνευαν λόγω της δημιουργίας του φράγματος! Και με τη λογική ότι, τι να τα κάμουμε εμείς στην Αίγυπτο όλα τα μνημεία, αφού έχουμε τόσα...

   Η ηλεκτρική σκούπα είναι ένα από τα πολλά αναπάντεχα που συναντάς σε αυτό το μουσείο. Αν ήταν μοντέρνας τέχνης, δεν θα με πείραζε! Αλλά διπλα στο Φαραώ και τον κούρο, ήταν κομματάκι άσχετη!

   Τα φιλιά μου και τις καλημέρες μου!

   Διαγραφή
 10. Φανταστική περιγραφή πτηνούλι.
  Η αφήγηση καλύτερη και απο το μουσείο.
  Φιλιά πολλά πολυταξιδεμένο μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. τέλεια ξενάγηση κι αυτή πτηνο !τέτιοα μουσεία που προσεχουν πολύ τα εκθέματα ,χαλάλι τους που τα πήραν από το φυσικό τους περιβάλλον...νομίζω πως διατηρούνται περισσότερο και καλύτερα!
  μάλλον θα τα λέμε βραδακι τωρα ...8 πάω σχολείο και απο τις 10 εως τις 8το απόγευμα είμαι στη θάλασσα!
  φιλάκια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλαμιά στην κάμπο17 Ιουν 2013, 10:11:00 μ.μ.

   Συγγνώμη Νάσια, αλλά σε ποια θάλασσα είσαι και μπορείς να μένεις τόσες ώρες; Γιατί εδώ στην Λεπτοκαρυά Πιερίας, ενώ κάνει πολλή ζέστη, το νερό είναι ακόμα τόσο κρύο που θέλεις μισή ώρα για να καταφέρεις να μπεις μέσα σιγά σιγά και μισό λεπτό για να ξαναβγείς τρέχοντας έξω.-:)

   Διαγραφή
  2. μέχρι τέλος του μήνα θα είμαι στην Κάσο ,Δωδεκάνησα ,ένα μικρό νησι δίπλα στην Κρήτη,που εχω ερθει σαν αναπληρωτρια καθηγητρια...μετά θα πάω στον Πύργο όπου μένω και εχουμε τις ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ παραλίες χιχιχι
   πάντως εδω μεχρι την προηγούμενη εβδομάδα ηταν λίγοοοο παγωμένα ,αλλά υποφερτά! σήμερα ήταν ΤΕΛΕΙΑ ,δε θέλαμε να φύγουμε ,αλλά εξαντλήθηκαν τα μικρά μας χαχαχα

   αύριο τα ίδια πάλι!!χαχαχα δε θέλω να φύγω βρε παιδιά!!

   Διαγραφή
 12. Δε μου φαίνονται και τόσο άνετα τα συγκεκριμένα πέδιλα και δε θα τα προτιμήσω....αν ήθελα θα μπορούσα..αμέ!!
  Αυτή τη στιγμή πάντως και με τη ζέστη να αρχίζει να μας φέρνει δύσπνοια, δεν ξέρω αν ζηλεύω εσένα ή τη Νάσια που τη βγάζει στη θάλασσα...πάντως την ανάρτηση την απόλαυσα κι επιμένω να με ξαναφέρεις σύντομα!
  Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Kαλά βρε αθεόβοβε σε αφήσανε να βγάλεις φωτογραφίες μέσα στο μουσείο?
  !!!!
  Ριψοκίνδυνο πτηνό!!! :))

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάνε μου λιγάκι τσίου.

Πιγκουίνος

Ιστολόγια υπάρχουν πολλά. Πτηνολόγιο όμως, ένα!

Life-Style

Popular Posts