Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2013

Ο τσομπανάκος πέθανε, ο τσομπανάκος πάει!


Άκουσα εψές προσεκτικά την ανακοίνωση για το κλείσιμο της ΕΡΤ και στ' ομολογώ ότι μου δημιουργήθηκαν ανησυχίες και ερωτήματα: που θα βλέπω εγώ κάθε Κυριακή τη θεία λειτουργία και το Αρχονταρίκι; Θα σταματήσει η Κυριακή στο Χωριό; Θα προστεθεί στους ενάμιση εκατομμύριο ανέργους η Έλλη Στάη; Θα στερηθώ τις μαραθώνιες μεταδόσεις καλλιτεχνικού πατινάζ με σπικάζ από Αλέξη Κωστάλα; Τα τραπεζώματα του Σπύρου Παπαδόπουλου, σε εκείνο το πράμα που συστήνονταν και αυτοθαυμάζονταν τρεις ώρες και στο ενδιάμεσο, ρίχναν και κάνα τραγούδι; Τις εκπομπές πχιότητας της Μπήλιω Τσουκαλά; Και τελοσπάντων, τι θα γίνει με τη Γιουροβίζιον;

Θα σου το πω ευθέως και θύμωσε όσο θέλεις. Η ΕΡΤ είχε χάσει εδώ και είκοσι χρόνια (τουλάχιστον) το στοίχημα. Και δεν ομιλώ για το στοίχημα της τηλεθέασης, αλλά για το στοίχημα της ποιότητας και του περιεχομένου. Με παλιακές ιδέες, επαναλήψεις, καθόλου μυθοπλασία, καμία καινοτομία στον τρόπο που προγραμμάτιζε και διαφήμιζε τις εκπομπές της, η κρατική τηλεόραση αποσπούσε το πρόσκαιρο ενδιαφέρον του κοινού μόνο με Ολυμπιακούς, Μουντιάλ, Παγκόσμια Πρωταθλήματα και Γιουροβίζιον.

Θα μου πεις, δεν υπάρχει κοινό για πιο ποιοτικές επιλογές. Και θα μου επιτρέψεις να σου πω ότι κοινό υπάρχει για τα πάντα. Αρκεί να ξεύρεις να τα αμπαλάρεις και να τα πλασάρεις με έναν τρόπο ελκυστικό και αβανταδόρικο. Το κοινό είναι όντως εθισμένο στο σκουπίδι που του πρόσφεραν ανενδείαστα τα ιδιωτικά κανάλια τις τελευταίες δεκαετίες. Εντούτοις, ανάμεσα στα άλλα, ήταν ευθύνη ΚΑΙ της δημόσιας τηλεόρασης (και ραδιοφωνίας) να εκπαιδεύσουν ένα κοινό που να αναπτύσσει αντιστάσεις στο σκουπίδι. Εάν υπήρχε μία σοβαρή αντιπρόταση από την ΕΡΤ, θα μπορούσε εκείνη να έχει διατηρήσει ένα αξιοπρεπές μερίδιο αγοράς και να αναδιαμορφώσει το προφίλ και το ρόλο της, όπως συνέβη με άλλες δημόσιες τηλεοράσεις και ραδιόφωνα ανά την Ευρώπη. Τουναντίον, άφησε το πεδίο ελεύθερο στα ιδιωτικά κανάλια, επιτρέποντας τους να αλωνίζουν και να επιβάλουν την κάκιστη αισθητική τους. Ένα ταξιδιωτικό ντοκιμαντέρ της Μάγιας Τσόκλη, καναδυο εκπομπές του Κούλογλου και μερικά αφιερώματα στο Παρασκήνιο, δεν είναι ικανή αντιπρόταση. Και δη, σε ένα δυναμικό περιβάλλον που αλλάζει ραγδαία με το ίντερνετ και τα σόσιαλ μίντια. Που είναι οι μουσικές εκπομπές; Που είναι οι ταινίες; Που είναι το παιδικό πρόγραμμα; Που είναι οι ελληνικές σειρές; Που είναι τα τηλεπαιχνίδια γνώσεων; Που είναι τα έξυπνα μαγκαζίνο; Τα νεωτερικά ντοκιμαντέρς;

Η ΕΡΤ διαχειρίστηκε με ανεπίτρεπτο τρόπο το αρχείο της (που είναι δημόσια περιουσία). Η πολυδιαφημιζόμενη ψηφιοποίηση του αρχείου είναι ανεπαρκής, αργή και με κακή ποιότητα εικόνας. Η εγγραφή αγώνων πάνω στις μοναδικές κόπιες ιστορικών σειρών της δεκαετίας του 70, η αδυναμία εκμετάλλευσης και αξιοποίησης του υπάρχοντος υλικού, η υπερτιμολόγηση και η υποστήριξη πρόχειρων εκπομπών όπως το "Μένουμε Ελλάδα", η περιβόητη "Κυριακή στο Χωριό" ή το αδιάφορο "136", αποτελούν μερικά μόνο παραδείγματα σε μία σειρά από αστοχίες.

Όσο για το ραδιόφωνο, επιτρέψτε μου να πω ότι ως άνθρωπος που ακούω συνεχώς το τρίτο πρόγραμμα, δεν υπάρχει πιο απηρχαιομένος σταθμός κλασικής μουσικής στην Ευρώπη. Βάλτε BBC3 και κάντε συγκρίσεις. Είναι το μεγαλύτερο μπάτζετ; Είναι τα διαφημιστικά έσοδα που εξασφαλίζουν εκεί; Όχι. Είναι το μεράκι, η αγάπη για το αντικείμενο, ο επαγγελματισμός και οι ιδέες! Δείτε προσεκτικά το playlist του δεύτερου προγράμματος και ελάτε μετά να μου πείτε ότι είναι αυτός σοβαρός προγραμματισμός μουσικής.

Όλα λάθος; Όχι όλα. Υπάρχουν και προσπάθειες που άξιζαν καλύτερης υποστήριξης από το κοινό. Η ΝΕΤ έκαμε ό,τι μπορούσε για να διαφημίσει τις ποιοτικές ξένες σειρές της όπως το Dowton Abbey, αλλά εις μάτειν. Η ΕΤ1 έκαμε ένα εξαίρετο αφιέρωμα στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο τον Οκτώβριο που μας πέρασε, αλλά δεν βρέθηκαν πολλοί πρόθυμοι τηλεθεατές. Και τα ιστορικά ντοκιμαντέρ ήταν καλά (κάποια ως και πολύ καλά), και στο "Σαν Σήμερα" στεκόμουν πάντα και κάποια κινηματογραφικά σινεφίλ αφιερώματα έβλεπα κατά καιρούς (που δεν υπάρχει περίπτωση να βρούνε θέση στο MEGA, τον ANT1 ή το STAR). Το παιχνίδι όμως έχει χαθεί εδώ και πολλά πολλά χρόνια.

Θέλει λοιπόν κλείσιμο; Όχι. Η δημόσια τηλεόραση οφείλει να υπάρχει και να επιτελεί τον κοινωνικό / επιμορφωτικό / ψυχαγωγικό της ρόλο, καλύπτοντας μία ανάγκη που δεν καλύπτεται από την ελεύθερη αγορά και τα ιδιωτικά κανάλια. Αλλά χωρίς τους βερμπαλισμούς του παρελθόντος (τρία τηλεοπτικά κανάλια + κανάλι της Βουλής είναι τρελή υπερβολή), με value for money λύσεις και με -επιτέλους- φρέσκιες ιδέες. Εξυγίανση, rebranding, προσαρμογή σε ένα νέο προφίλ ενημέρωσης και ψυχαγωγίας που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και να επικοινωνεί με όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό, χωρίς να εγκαταλείπει την ποιότητα και τη συνέπειά του.

Άρα συμφωνώ με την κυβέρνηση; Ε όχι βέβαια! Δεν τρέφω καμία αυταπάτη για τις προθέσεις της. Βγαίνουν και ανακοινώνουν το τέλος της ΕΡΤ, εκείνοι που την οδήγησαν στο σημερινό της χάλι. Και που τάχα μου συνειδητοποίησαν εξάφνου την ανεπάρκεια και τη φαυλότητά της! Το βόλεμα, την κομματική διαπλοκή και τη διασπάθιση κρατικού χρήματος. Τους προκαλεί φρίκη και αηδία το δημιούργημά τους ή απλώς προσπαθούν να πειθαρχήσουν στις επιταγές της Τρόικα; Η απάντηση είναι προφανής: προσποιούνται πως νοιάζονται για τον εξορθολογισμό, αλλά στην πραγματικότητα απλώς πασχίζουν να εκπληρώσουν τους μνημονιακούς όρους. Γελοίοι οι χειρισμοί τους, αστεία τα επιχειρήματά τους.

Αν με ρωτήξεις τι προτιμώ, μία κακή ΕΡΤ ή καθόλου ΕΡΤ, θα σου απαντήσω πως δεν προτιμώ τίποτα από τα δύο! Θέλω μία ανοιχτή δημόσια τηλεόραση που να αντιλαμβάνεται το ρόλο της με υπευθυνότητα και συνέπεια. Διότι εν πάσει περιπτώσει, παραμένω τόσα χρόνια ένας πελάτης που την πληρώνω και δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένος με το προϊόν που μου σερβίρει.

Αλλά το βίαιο τράβηγμα του διακόπτη είναι απλώς απαράδεκτο. Το αψυχολόγητο και ξαφνικό άδειασμα του τηλεκοντρόλ μου από τα μισά του κανάλια (διότι πάπαλα και το Κανάλι της Βουλής, πάπαλα και τα όποια δορυφορικά αναμετέδιδε η ΕΡΤ) είναι απλώς ανεκδιήγητο. Ως πολιτική επιλογή και ως πράξη με συμβολική σημασία. Με τέτοιες κινήσεις δεν αναδιαρθρώνεται, μήτε εξυγιαίνεται ένας οργανισμός, αλλά απλώς καταρρέει. Και η απώλεια της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, με βρίσκει απόλυτα αντίθετο. Τελεία.

31 σχόλια :

 1. εγώ παρακολουθούσα αρκετές εκπομπές στην ΕΡΤ ,ΕΤ3 και ΝΕΤ ...αυτές που αναφέρεις και άλλες ,αλλά σίγουρα δεν έφταναν για να ανταγωνιστούν την ιδιωτική! πού θα βλέπω τώρα τον καιρό με τον Αρναούτογλου;;τα Αληθινά Σενάρια;δεν προλαβαίνω να γράψω και τις υπόλοιπες ,αλλά θα μου λείψουν πτηνό!
  καλημέρα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κι εμένα θα μου λείψουν αρκετά πράγματα από την ΕΡΤ. Αντικειμενικά, δεν ήταν μία σπουδαία τηλεόραση (ούτε ένα σπουδαίο ραδιόφωνο), αλλά μπροστά στο χάλι των ιδιωτικών καναλιών, προσέφερε (ενίοτε) κάποιες εναλλακτικές επιλογές.

   Αλλά το βίαιο τράβηγμα του διακόπτη -και δη από εκείνους που διόριζαν τις άχρηστες και κομματικά εξαρτώμενες διοικήσεις- είναι απλώς απαράδεκτο.

   Διαγραφή
 2. Δεν είναι το ζήτημα ποιες εκπομπές θα μας λείψουν - προσωπικά καμία μιας και δεν βλέπω τηλεόραση εδώ και χρόνια. Είναι αυτό που θέτεις κι εσύ. Τσακ, και ο διακόπτης έπεσε. Έτσι απλά. Κύριος οίδε τι άλλο θα γίνει σ αυτήν την έρμη χώρα. Πόσο δημοκρατικό το χθεσινό, άξιον θαυμασμού!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλά, το τράβηγμα του διακόπτη είναι απαράδεκτο από κάθε άποψη. Και αποτελεί μία ακόμα απόδειξη της ανικανότητας της πολιτικής ηγεσίας. Όχι απλώς δεν μπορούν να εξυγιάνουν το οτιδήποτε, αλλά λειτουργούν με ανεκδιήγητο ερασιτεχνισμό, προχειρότητα και πολιτική αλητεία.

   Διαγραφή
 3. Εγώ πάντως στενοχωρήθηκα. Μεγάλωσα με την ΕΡΤ, τα κινέζικα παραμύθια, το μια φορά κι ενα καιρό ήταν άνθρωπος και τόσα άλλα που κι εσύ έχεις αναφέρει κατά καιρούς. Ποιός θα δώσει τα λεφτά για τα ντοκυμαντέρ του Αυγερόπουλου τώρα;
  Έβλεπα και όπερα και μπαλέτο και αφιερώματα.
  Είμαι η εξαίρεση; Ίσως. Υπήρχαν κι άλλες λύσεις που να ικανοποιούν κι εμένα όμως. Το κυριότερο; Αν ανήκει σ'εμάς η ΕΡΤ γιατί δε μας ρώτησαν ποτέ πώς τη θέλουμε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κι εγώ στενοχωρήθηκα. Άδειασε το τηλεκοντρόλ από επιλογές, στερούμαι εκπομπές και ντοκιμαντέρς που έβλεπα, θλίβομαι με την ένδεια της τηλεοπτικής επαύριο. Αλλά ήταν η ΕΡΤ ένας φαύλος οργανισμός που για δεκαετίες χρησίμευε για το βόλεμα ημέτερων. Φυσικά και δεν έπρεπε να κλείσει. Φυσικά και ήταν πολιτικά αήθης και απαράδεκτη η τελεσίδικη απόφαση για διακοπή της ροής προγράμματος.

   Χρειαζόταν εξυγίανση, απαιτούνταν αλλαγές. Το πραγματικά δυσάρεστο όμως παραμένει ότι όλο αυτό γίνεται για το τίποτα. Μήτε εξυγίανση, μήτε αλλαγές. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο και βεβαίως, οι προθέσεις της κυβέρνησης κάθε άλλο παρά αγαθές είναι.

   Διαγραφή
 4. Και ο Κλούβιος και η Σουβλίτσα?
  Ο Παραμυθάς? Το μικρό σπίτι στο λιβάδι δεν ήτανε εκπομπές που μείνανε μέσα μας?
  Δε ξέρω... Νομίζω ότι είχε και καλές στιγμές η ΕΡΤ και αυτές σίγουρα δεν ήταν η Γιουροβίζιον και τα ζεΙμπεκικα του Παπαδόπουλου...
  Παρόλ'αυτά τέτοια βαθύτατα φιλοσοφικά ερωτήματα ταλανίζουν και το δικό μου ξανθό κεφάλι...
  Οπως επίσης το γιατί την σκοτωσαν (αφού την αγαπούσαν)...?
  Γιατί αφού αυτοί οι ίδιοι την είχανε φέρει σε αυτή τη θέση?
  Ποιος είχε τη διαχείρηση των προγραμμάτων και της μισθοδοσίας? Το ίδιο το κράτος που σήμερα σηκώνει τα χέρια ψηλά και λέει "δυστυχώς επτωχεύσαμεν λόγω διαχείρισης"! Μα ρε γελοίε μου ΕΣΥ δεν ήσουν που είχες τη διαχείρηση?
  Οπως κατάλαβες τα έχω πάρει με το θέμα...

  Φιλάκια πολλά πτηνό μου!

  Υ.Γ. Τουλάχιστον έχουμε εσένα εδώ μέσα να μας ταξιδεύεις και να μας διασκεδάζεις :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Είχε καλές στιγμές η ΕΡΤ αλλά είχε!
  Πολύ δεύτερο πρόγραμμα πια και πολύ λαμογιά και διαφθορά, έβαζε ο μπαμπάς τον γιο και ο γιος τον εγγονό εκεί μέσα και εμείς τους πληρώναμε.
  Και αυτό το πράγμα που ξεσηκώθηκαν όλοι και τους υποστηρίζουν, θα τρελαθώ Παναγία μου.
  Που ήταν όλα τα συνδικάτα όταν τόσοι άνθρωποι στον ιδιωτικό τομέα έμειναν άνεργοι, που ήταν όταν οι λιμενεργάτες έκαναν απεργία και όλοι στα κανάλια και ειδικά στην ΕΡΤ τους έβριζαν γιατί έβλαπταν τον τουρισμό.
  Ελεος!
  Δεν θα τους λυπηθώ κιόλας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Κι εγώ παρακολουθούσα αρκετές εκπομπές των κρατικών καναλιών σαν κι αυτές που ανέφεραν τα παραπάνω σχόλια. Οι ρουσφετολογικές προσλήψεις, οι παχυλοί μισθοί και οι πάσης φύσεως σπατάλες όμως με ενοχλούσαν πολύ. Δεν θα λυπηθώ καθόλου για τους ρουσφετολόγους-βυσματίες υπαλλήλους. Το απότομο κλείσιμο όμως όντως το βρήκα πολύ άκομψο έως δικτατορικό. Και όσον αφορά τον μελλοντικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα που μας προανήγγειλε ο Σίμος και την αντικειμενικότητα των ειδήσεών, δεν είμαι καθόλου αισιόδοξη. Τον ίδιο λιβανωτό των κυβερνώντων θα εισπνέουμε, είμαι σίγουρη. Τουλάχιστον ας εντάξουν κάποιες ενδιαφέρουσες εκπομπές (εγώ πάντως την εξομολογούμαι την αμαρτία μου.....το πόσο απολάμβανα τα ρεμπετο-σμυρναίϊκα τραγούδια τα κρύα βράδια του σαββατόβραδου, παρέα με τον ούχο μου (συνταξιούχο μου...) δεν περιγράφεται). Φιλιά και καλημέρα πτηνούλι μου.....τα έθεσες τέλεια τα ζητήματα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Καλά μη μπερδεύουμε την πολιτική γραμμή ενός καναλιού και τα λαμόγια με τους παχυλούς μισθούς, ή εκείνους που είναι στα μισθολόγια κι ανάθεμα αν έχουν πατήσει ποτέ στο κτήριο (πιστέψτε με είναι πολλοί) με τον κόσμο που δουλεύει για 800-1000 ευρώ -που είναι και η πλειοψηφία. Ως δημοσιογράφος που αναγκάστηκε να φύγει από τη χώρα (γιατί δεν άντεχα τη "νέα τάξη πραγμάτων" όπως χαρακτήρισε η διεύθυνση του ΣΚΑΙ το καθεστώς ξεφτίλας που επέβαλε), με πονάει αφάνταστα που θα βρεθούν τόσοι συνέδελφοι στο δρόμο.

  Συμφωνώ με όλα όσα είπες πτηνό, ρεκτιφιέ χρειάζεται σίγουρα η δημόσια τηλεόραση, όπως και οτιδήποτε δημόσιο σε αυτή τη χώρα. Το θέμα είναι ότι κανείς (εκ των ιθυνόντων εννοώ) δεν έχει την παραμικρή έγνοια να διορθώσει τα κακώς κείμενα. Πείτε με απαισιόδοξη, και μακάρι να βγω λάθος, αλλά καμία ελπίδα δεν έχω για καλύτερο αύριο. Πώς με πονάει ρε παιδί μου αυτή η χώρα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Εγώ πάντως, πάντα έβρισκα κάτι να παρακολουθήσω στην ΕΡΤ, και δεν έβλεπα αυτά που περιγράφεις στην πρώτη παράγραφο (αν και η Μπήλιω μου άρεσε...). Σίγουρα παρακολουθούσα ΕΡΤ περισσότερο από τα άλλα κανάλια γιαυτό τώρα το γύρισα σε Animal Planet!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ναι το BBC3 μπορεί να είναι καλύτερος σταθμός, όμως το Τρίτο ήταν ο μοναδικός σταθμός κλασικής μουσικής για όσους λίγους από εμάς ακούγαμε. Ομοίως και οι περισσότερες τηλεοπτικές εκπομπές ήταν όπως τις περιγράφεις τα τελευταία 20 χρόνια, όμως πολλές από αυτές συνέχιζαν να είναι καλύτερες από τον μέσο όρο του τράσ μεσημεριανάδικου που προσφέρουν οι υπόλοιποι. Η ΕΡΤ θα μπορούσε να είναι ένα υπέροχο μέσο πολιτισμού, παιδείας, ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Αρκεί να γίνει προγραμματισμός και δουλειά. Και προφανώς είναι ευκολότερο να κλείσει από το να γίνουν τα παραπάνω :(

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Είπες πάλι όλα όσα σκέφτονται τόσοι και τόσοι χιλιάδες Έλληνες και τα συζητάμε μεταξύ μας, αλλά όλοι κάναμε την πάπια τόσα χρόνια και κανείς δε μιλούσε σοβαρά και ανοιχτά για το θέμα της ΕΡΤ. Συμφωνώ απόλυτα - πιο πολύ δε γίνεται - με όλα όσα έγραψες. Κι εγώ θέλω μια καλύτερη κρατική τηλεόραση, με ένα κανάλι που να είναι όμως σύγχρονο, να ακολουθεί την εποχή μας και να προσελκύει το τηλεοπτικό κοινό!
  Απλά φοβάμαι πως από Σεπτέμβρη, που όπως διατείνονται, θα ξαναλειτουργήσει η ΕΡΤ, τίποτα δε θα έχει αλλάξει και απλά θα έχουν χάσει τη δουλειά τους τόσοι άνθρωποι τσάμπα.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Η λέξη που μου την έδωσε χτες ήταν το "αποφασίστηκε" (πώς και γιατί?) και η κοροϊδία περί μη πληρωμής χαρατσιού πια..μην μπερδεύεστε δεν εννοεί το γνωστό χαράτσι...
  Μας δουλεύουν και δεν ντρέπονται..μόνο αποφασίζουν και κατεβάζουν διακόπτες..ίσως είναι καιρός να τους κατεβάσουμε κι εμείς τον διακόπτη...
  Και μη μου λένε εμένα για τους παχυλούς μισθούς που αυτοί οι ίδιοι έδιναν σε δικούς τους, γιατί τα παίρνω περισσότερο..λες κι εμείς διορίζαμε και τρώγαμε..βάλαμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα εν ολίγοις!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. με τον τίτλο ήρθε στ αυτιά μου ο τσοπανάκος.
  και μια εικόνα που ημουν μόνη στην τραπεζάρια, μικρηηη και το άκουγα και φοβόμουν.
  θάταν δε θάταν τότε που έκλεινε το βράδυ ο σταθμός. Του ραδιοφώνου. μικρή΄οταν ήμουν δεν είχαμαν τηλεοραση. δεν μας είχε έρθει.....
  αρα τι θα μας λείψει τώρα.... ας κλεισουν όλοι .

  Αξιόλογα μερικά και μερικά άλλα...!!!

  αυτό το δυο χιλιάδες τόσοι άνθρωποι χωρις δουλειά με φοβίζει εμενα.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Μια μικρή, αλλά σημαντική επισήμανση μόνο, Πιγκουϊνίκο μου. Πιο value for money Δημόσια Τηλεόραση, δεν νομίζω να βρεις πουθενά αλλού. Με τεσσεράμιση ευρώ το μήνα ανά νοικοκυριό που είναι το πάγιο ποσό που αναλογεί για την ΕΡΤ, βλέπεις 10 DVD το χρόνο μόνο και πολλά είπα. Εμάς εδώ το BBC (το οποίο το πληρώνουμε μέσω της Τηλεοπτικής Άδειας (TV License)) μας κοστίζει £145.50 τον χρόνο, δηλαδή 15 ευρώ περίπου τον μήνα. Κι αυτό πάει ανά τηλεοπτικό δέκτη που έχεις στο σπίτι σου. Δηλαδή, αν κάποιος έχει 3 τηλεοράσεις στο σπίτι του, πληρώνει 3 x £145.50 = £436.50. Οπότε, πιστεύω, ότι για πολλά μπορείς να την κατηγορήσεις την ΕΡΤ, αλλά για έλλειψη value for money όχι. Και είναι περιττό να σχολιάσουμε καν, αν λαμβανόταν η απόφαση να τριπλασιαστεί το ποσό που αναλογεί σε κάθε νοικοκυριό για την ΕΡΤ έτσι ώστε να ανεβεί το επίπεδο της τι κράξιμο και τι ξεσηκωμός θα γινόταν.

  Πιστεύω πως όλοι εδώ καταλαβαίνουμε ότι το χθεσινό κατέβασμα του διακόπτη (παγκόσμια πρωτιά - μπράβο μας !!!) ουδεμία σχέση είχε με οποιαδήποτε προσπάθεια εξυγείανσης, αναβάθμισης ή αναδιοργάνωσης της ΕΡΤ κι ότι αν αναλωνόμαστε σε συζητήσεις περί πχοιότητας, βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος.

  Τα φιλιά μου και τις καλημέρες μου, όπως πάντα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. το σαν σήμερα, ήταν εξαιρετικό.
  κάθε πρωί το παρακολουθούσα την ωρα που έπινα τον καφέ μου.
  και να σου πω;;; ΄μου άρεσε που κάθε πρωί έβαζε τον εθνικό ύμνο.
  και οι υπέροχες κινέζικες και ιαπωνικές ταινίες, ο καλός παλιός κινηματογράφος, ελληνικά και ξένα, κάτι πολύ ωραία αρχαιολογικά ντοκυμαντέρ, το καλλιτεχνικό πατινάζ... θα μας λείψουν μωρέ.
  και θα το αναζητάμε.
  και δεν μπορείς να βγαίνεις και να λες, στις τέσσερις το απόγευμα, στις δώδεκα κλείνει. και οι εργαζόμενοι; που έχουν υποχρεώσεις;
  δηλαδή θα μου φέρουν γραμματέα τη στάη;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Χαίρομαι για το κείμενο που μόλις διάβασα!
  Αυτό ήταν δείγμα σωστής τοποθέτησης κι επιχειρηματολογίας!
  Αναδημοσιεύω στο φατσοβιβλίο!
  Καλό μεσημέρι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Καλαμιά στην κάμπο12 Ιουν 2013, 2:52:00 μ.μ.

  Συμφωνώ απολύτως και επικροτώ. ΄Οπως πάντα είσαι στην καρδιά του ζητήματος.
  Αλλά να βάλουμε στο κάδρο κι αυτούς που χρόνια τώρα χτυπιούνται και οδύρονται για μεροληπτικές εκπομπές, κατευθυνόμενες ειδήσεις αλλά κυρίως για ρουσφετολογικές προσλήψεις και που τώρα με αντιπολιτευόμενο μένος, προκειμένου να δείξουν πόσο τάχα νοιάζονται, έφτασαν στο σημείο να υπερασπίζονται όλα όσα κατέκριναν και κατηγορούσαν.
  (Εμένα πάντως θα μου λείψουν πολύ και οι μεταδόσεις της Φόρμουλα 1, φανατική γαρ).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Μια χαρά τα λες. Συμφωνώ 100%. Μην σου πω 1000%!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. και εγω συμφωνω ιαως ειναι η μονη ανάρτηση που παρουσιαζει αποψη αντικειμενική, συμφωνώ
  ο τροπος με τον οποιο εγινε ειναι απαράδεκτος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. "πηγα" να θυμωσω και ισως να ενοχληθω.....ξαναδιαβαζοντας την αναρτηση σας θα κρυβομουν πισω απο το δακτυλο μου αν δεν δεχομουνν οτι συμφωνω σε αρκετα σημεια!και γενικο λιφτινγκ χρειαζεται ΕΡΤ και βολεμενοι υπηρξαν αραγε απο ποιους?και σπαταλη χρηματων και και ...προσπερνωντας τις διαμαρτυριες και λαικιστικες θα μου επιτρεψτε αποψεις την πληρωναμε παρανομως -και με ξεπερναειαυτο το κερδος που θα χει ο ελληνας πολιτης απο τους τρεις μηνες που δεν θα πληρωνει χαρατσι-μενω στο οτι συχγρονη Δημοκρατια και ευνομουμενη Πολιτεια διχως δημοσια τηλεοραση δεν νοειται!!!!!!!!το κατεβασμα του διακοπτη η η πιθανη καταργηση της αποτελει αν μη τι αλλο πληγμα και με τον τροπο δε που συνεβη το λιγοτερο πληγμα φασιστικο!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Εγω ανησυχώ για το αρχείο της ΕΡΤ, που τελευταία το επισκεπτόμουν πολύ τακτικά.
  Ολα τα αλλα ήταν αναμενόμενα. Ποιός δεν υποψιαζόταν το πάρτυ που γινόταν στην Αγία Παρασκευή. Δεν λυπάμαι για τα υψηλά αμοιβόμενα στελέχη της, στεναχωριέμαι όμως για τους πολλούς που έμειναν χωρίς δουλειά, όπως στεναχωριέμαι και για τον κάθε ένα που βρίσκεται στην ανεργία είτε εργοδότης είναι το κράτος είτε κάποιος ιδιώτης. Για τους άνεργους που δεν έχουν πίσω τους σωματεία και πολιτική στήριξη τι θα γίνει ποιός θα μιλήσει??
  καλησπέρα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κανείς Μαρία μου, έρμαια είμαστε, έρμαια του ελληνικού κράτους...

   Διαγραφή
  2. ρε τρεμενς γιατι δε μας αγαπας πια?

   Διαγραφή
  3. Κάνω διάλειμμα άσωτε φίλε μου, θα επανέλθω!

   Διαγραφή
 21. H κυβέρνηση πιστεύεις ότι είναι ηλίθια και δεν ήξερε τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε το κλείσιμο της ΕΡΤ? Και βέβαια δεν είναι ηλίθια. Η κυβέρνηση πιστευεις είναι ηλίθια και δεν ξέρει ότι με το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν συνεισφέρει σε καμία ανόρθωση της (κατεστραμένης) οικονομίας της χώρας? Και βέβαια δεν είναι ηλίθια. Αλλά η κυβέρνηση είναι υπάκουη σε διαταγές. Διαταγές που έρχονται από τις ευρωπαικές χώρες που ξέρω πολύ καλά πόσο θαυμάζεις γιατί έχουν οργάνωση, πολιτισμό κλπ κλπ. Για να δούμε όμως ο σαμαράς τι σκοπεύει να κάνει ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΕΡΤ. ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΖΟΥΜΙ: Το σχέδιο νόμου που έθεσε σήμερα σε διαβούλευση η κυβέρνηση [http://www.newsit.gr/flash/nea_ert.pdf ] για τον ίδρυση του νέου φορέα, προβλέπει το ακρωνύμιο ΝΕΡΙΤ (Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση). Στο κείμενό του, το οποίο έχει συνταχθεί από τον Συνταγματολόγο Νίκο Αλιβιζάτο, δεν θα βρει κανείς πουθενά τη λέξη Έθνος ή κάτι που να «μυρίζει» Ελλάδα. Προβλέπει ότι η «ΝΕΡΙΤ Α.Ε.» μπορεί (αλλά δεν υποχρεούται!) να απευθύνεται στον απόδημο Ελληνισμό (παρ. 4 άρθρου 2). Δεν θα υπηρετεί τις εθνικές αξίες, αλλά «…τις δημοκρατικές, κοινωνικές και πολιτιστικές ανάγκες της κοινωνίας…»(παρ. 2 άρθρου 2). Λέει ότι η αποστολή της είναι κοινωνική και όχι εθνική. Τα ραδιοτηλεοπτικά της προγράμματα «…απευθύνονται σε όλες τις κατηγορίες του πληθυσμού της χώρας (άρθρο 2 παρ. 5- πληθυσμός της χώρας είναι και τα εκατομμύρια των λαθρομεταναστών)…Επιδιώκουν την κοινωνική συνοχή, την πολιτιστική πολυμέρεια και καταπολεμούν κάθε είδους διακρίσεις(άρθρο 3 παρ1δ-εδώ θέτουν την νέα ΕΡΤ στην υπηρεσία του αντιρατσισμού και της πολυπολιτισμικότητας).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Θα συμφωνήσω σε όλα όσα γράφεις όμορφο πτηνό!!! Για την ποιότητα, τις εκπομπές, για το αιφνιδιαστικό κλείσιμο κλπ. Οι αναμνήσεις της Ερτ την είχαν στην καρδια μας, όχι οι εκπομπές της πλέον. Και εγώ θέρτι σάμθινγκ και μεγάλωσα μαζί της. Αλλά τελευταία έχασε τη λάμψη της και την πήραν αυτοί που την οδήγησαν εδώ.
  Υπέροχη ανάρτηση για μια δυστυχώς οχι υπέροχη κατάσταση...
  Καλώς σε βρήκα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έτσι ακριβώς όπως το λες: η ΕΡΤ μάς λείπει, διότι μιλάει ο συναισθηματισμός μας. Οι καλές παραγωγές είχαν εκλείψει εδώ και χρόνια και τα κανάλια (τηλεοπτικά τε και ραδιοφωνικά) ζούσαν τη δική τους παρακμή (βεβαίως εν συγκρίσει με τα περισσότερα ιδιωτικά και πάλι καλύτερα ήταν, θα μου πεις...). Επομένως, η αλλαγή χρειαζόταν. Όχι όμως τέτοιου είδους αλλαγή και με ανυπαρξία σχεδίου. Όλα λάθος.

   Φιλιά και καλημέρες Δήμητρα!

   Διαγραφή
 23. Γεια σου πιγκουίνε μου, σωστα τα λές , εγω ημουν φαν πολλών εκπομπων της κρατικης τηλεορασης, , εστω κι αν δεν ηταν τα καλυτερο που μπορουσε να ειναι , συγκρινόμενη με τα αλλα εμπορικα , γεματα αμερικανιες , διαφημισεις και αλλα πολλα κακα, η κρατική ηταν οαση, το παρασκήνιο και καποιες άλλες εκπομπές ηταν πολύ καλές και εγω δεν θα σταθω και δεν θα μπορουσα ποτε να κοροιδέψω οπως με πολύ ασχημο τροπο εχω ακουσει να κανουν καποιοι των ιδιωτικων καναλιων τη χαμηλη τηλεθεαση, πιστευεις οτι επειδη πολλοι δεν εβλεπαν καποιες εκπομπες αυτες δεν άξιζαν? Οχι μαλλον μα γι αυτο ειναι κρατικη για να δειχνει καλα πραγματα και οχι να κυνηγα τηλεθεασεις και το ραδιοφωνο , το τριτο το ακουω εδω και παρα πολλα χρονια, τωρα κενο... αν με ρωτας για το κλεισιμο δεν ξερω μπορει να ηταν και σωστο, εδω που εφτασαν τα πραγματα , οικονομικά δεν παει άλλο να παιρνουν απο τις τσεπες μας, σε παραπήρα για πρωτη φορα που σου μιλώ, χαιρομαι που σε βρισκω, φιλιά Μαίρη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εάν υπήρχε έστω και η παραμικρή πιθανότητα να βγει κάτι καλό μέσα από όλο αυτό και να απολαμβάνει ο Έλληνας τηλεθεατής / ακροατής υψηλότερης ποιότητας πρόγραμμα που να καλύπτει τις ψυχαγωγικές και ενημερωτικές του ανάγκες, θα ήμουν ο πρώτος που θα υποστήριζε την κυβέρνηση στην απόφασή της. Αλλά οι συνεχείς ερασιτεχνισμοί, η προφανής αδυναμία σχεδίου και ο εξαιρετικά κακός χειρισμός της μετάβασης στην όποια νέα κατάσταση, αυτο-υπονόμευσαν την απόφαση από την αρχή.

   Δεν γίνονται έτσι οι αλλαγές.

   Τα φιλιά μου και τις καλημέρες μου, Μαίρη.

   Διαγραφή

Κάνε μου λιγάκι τσίου.

Πιγκουίνος

Ιστολόγια υπάρχουν πολλά. Πτηνολόγιο όμως, ένα!

Life-Style

Popular Posts