Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2013

Η μελωδία της ευτυχίαςΌταν βρίσκεσαι ανάμεσα στο Τιρόλο, τη Βαυαρία, την Καρινθία και τη Στυρία, σε λέμε προνομιούχο με το καλημέρα σας, σε φθονούμε για την τύχη σου και σιχτιρίζουμε τη δικιά μας τη γκαντεμιά που δεν γεννηθήκαμε στα μέρη σου. Διότι αν υπάρχουν πεντέξι μέρη στην οικουμένη που βιώνουν την απόλυτη ευδαιμονία, ένα είναι στα σίγουρα ετούτο: αναγνώστα, καλωσήρθες στο Σάλτσμπουργκ!Η πόλη είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Salzach, επομένως την πέστροφά σου την έχεις εξασφαλισμένη, την ρομάντικ βαρκάδα σου θα την κάμεις. Αλλά το Σάλτσμπουργκ είναι φημισμένο για τρία πράματα: (α) για το ορυκτό αλάτι του, (β) για τον Αμαντέους Μότσαρτ που γεννήθηκε εδώ και (γ) για τη Μελωδία της Ευτυχίας που γυρίστηκε σε ετούτους τους δρόμους. Θα σου τα πάρω με τη σειρά για να μην μπερδευτείς. Αλλά στο δρόμο θα μου επιτρέψεις να σταματήσουμε για τίποτις ψώνια στις χριστουγεννιάτικες αγορές και για καμία ζεστή σοκολάτα -κάμει ψόφο λέμε!Αν ξεύρεις γερμανικά, θα το 'χεις καταλάβει ότι Σάλτσμπουργκ σημαίνει "κάστρο του αλατιού". Όχι δεν είναι ρέφερενς στο πόσο αλμυρές είναι οι τιμές στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια της πόλης (που είναι!), αλλά οφείλεται στα μεγάλα αποθέματα ορυκτού άλατος που ανέκαθεν καθιστούσαν την περιοχή σημαντική για λόγους οικονομικούς. Τα μαγαζιά που πουλάνε το αλάτι μοιάζουν με μπουτίκς του Κολωνακίου: με κρυφούς φωτισμούς, μίνιμαλ διακόσμηση και πανακρίβου τιμές! Όχι για μάθεις να μην σνομπάρεις το Πέρλα.


Μέχρι και τον 14ο αιώνα, η περιοχή του Σάλτσμπουργκ ανήκε στη Βαυαρία, αλλά εκεί κάπου στα 1500, απεφάσισε να δοκιμάσει τη σόλο καριέρα και να αποτελέσει ανεξάρτητο πριγκιπάτο μέσα στην Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Αυτά μέχρι το 1805 που προσαρτήθηκε στην Αυστρία και της ξέμεινε μέχρις και σήμερα -με ένα μικρό διάλειμμα πεντέξι χρόνων που το ξαναδώσαμε για λίγο στη Βαυαρία έτσι γι'αλλαγή!Πάντως για να σου τα πω εγώ και από την καλή και από την ανάποδη, οι Σαλτσμπούργκοι μπορεί να λογίζονται για Αστριακοί, αλλά τη Βαυαρία από πάνω τους δεν την έχουνε βγάλει! Διότι το φτερό στο καπέλο, το κοντό παντελονάκι με την κάλτσα, την τιράντα και το οκτόμπερ φεστ, δύσκολα το ξεπερνάς ως κάλτσουραλ ρέφερενς. Άλλωστε, το Μόναχο είναι μιάμιση ώρα δρόμος από δω, τη στιγμή που για να φθάσεις στη Βιέννη, θέλεις τρεις ωρίτσες οδήγηση. Αν πέσει και το χιόνι καλή ώρα, τις κάμεις και πέντε.Έπιασα πάλι την πάρλα και δεν σου λέω τί βλέπουμε. Αυτός είναι ο Καθεδρικός του Σάλτζμπουργκ. Που ξεχωρίζει με διαφορά και αποτελεί σήμα κατατεθέν -το βγάζουμε και σε μπλουζάκι και σε μαγνητάκι για το ψυγείο.Μεγάλο, βαρύ μπίλντινγκ με πολυλογάδικο διάκοσμο, αγάλματα, κίονες, αγίους, επισκόπους, βοσκοπούλες και χερουβείμ. Είναι το πρώτο μπαρόκ κτήριο που κατασκευάστηκε στο γερμανόφωνο κόσμο και όσο να πεις, το έχουμε περί πολλού, εδώ στην πόλη.Τώρα τα Χριστούγεννα, οργανώνουμε ωραιότατα φεστίβιτις με ψαλμωδίες, κλασικές μουσικές, κάλαντα και ορατόρια, να έρχεται η Ουλρίκα και ο Χανς και να ψέλνουν στον Πανάγαθο που τους ευλόγησε να ζουν εδώ.Το έτερο σημαντικό αξιοθέατο της πόλης είναι το κάστρο της. Που βρίσκεται αψηλά πάνου στο λόφο. Και στο οποίο δεν θα σε πάω σήμερα, γιατί θα βραδιάσουμε με τόσα που'χω να σου πω και να σου δείξω εκεί. Επομένως θαύμασέ το τώρα από κάτω και βλέπουμε. Μην επιμένεις, άλλη φορά λέμε!


Η πινακίδα είναι σαφής. Σε ετούτο εδώ το κτήριο στις 27 Ιανουαρίου του 1756 (Υδροχόος ήταν, δεν ξεύρω αν θα κάματε χωριό), γεννήθηκε ο απόλυτος, ανυπέρβλητος, μοναδικός Αμαντέους. Αναγνώστα, τρέμω και μόνο που το σκέφτομαι. Ανατριχιάζω, κάθως διαβαίνω αυτό το κατώφλι κι ανεβαίνω τα σκαλοπάτια. Γιατί ο θαυμασμός μου, η αγάπη μου, το δέος μου μπροστά στη μουσική του ευφυΐα είναι δεδομένο!


Οι φωτογραφίες στους εσωτερικούς χώρους δεν επιτρέπονται, αλλά σου εξασφάλισα μία (ολίγον λάθρα) πόζα από ένα παράθυρο που βλέπει τον εσωτερικό κήπο. Έτσι κι αλλιώς, εκτός από μία συμπαθητική έκθεση με θέμα τη ζωή του Αμαντέους, δεν υπάρχουν και πολλά πράματα να ιδεί κανείς εδώ. Αλλά το τίκετ είναι βεβαίως πανάκριβο, διότι οι Αστριακοί πατάνε στην αδυναμία των φανς (όπως εγώ) που θέλουν να ιδούν το οίκημα στο οποίο μπουσούλησε ο Μότσαρτ.


Ας αφήσουμε όμως τον Αμαντέους και ας τριγυρίσουμε για λίγο στους δρόμους της πόλης! Ιτς Κρίστμας τάιμ, αναγνώστα και όλοι στολίζουν τα παράθυρα, τις βιτρίνες και τα δεντράκια τους. Η χαρουμενιά είναι διάχυτη στο Σάλτσμπουργκ, διότι τις επόμενες ημέρες που θα ξεκινήσουν οι αργίες, αναμένουμε εδώ ορδές τουριστών από όλη την κεντρική Ευρώπη, που θα'ρθουν ουχί μόνο για την πόλη, αλλά και για τα χιονοδρομικά κέντρα της τριγύρω περιοχής.


Αυτό είναι το μεγάλο μας δέντρο στην κεντρική πλατεία! Για το οποίο είμαστε πολύ υπερήφανοι και όταν νυχτώνει (κατά τις τρεις και μισή δηλαδή το μεσημέρι), το φωταγωγούμε και φχαριστιώμαστε. Ακριβώς από κάτω του, έχουμε στήσει μία από τις πολλές χριστουγεννιάτικες υπαίθριες αγορές, όπου μετά το απόγεμα και παρά το κρύο, θα ιδείς μυριάδες κόσμου να ψωνίζει και να πίνει το ζεστό κρασάκι του. Ναι, με τίποτις λουκάνικα με σάλτσες, σάντουιτς με αλλαντικά και καρτόφελ!


Και μπορεί να τα βλέπεις όλα όμορφα και γαλήνια, αλλά στις 31 Οκτωβρίου του 1731, παίχτηκε εδώ κοινωνικοθρησκευτικό δράμα. Ο ρωμαιοκαθολικός Επίσκοπος της πόλης, ξύπνησε λίγο ανάποδα το πρωί και έδωκε τελεσίγραφο προς τους προτεστάντες κατοίκους του Σάλτσμπουργκ είτε να ασπαστούν τον ρωμαιοκαθολικισμό, είτε να πάρουν δρόμο -να φύγετε, να πάτ'αλλού! Επειδής έφθασαν και οι προτεστάντες στο μη-παρέκει τους, τσαντίστηκαν, μάζεψαν τα μπογαλάκια τους και σηκώθηκαν κι έφυγαν. Η εκδίωξη αυτή των προτεσταντών είναι σημαντική ιστορική στιγμή για την πόλη, διότι αποκατέστησε μεν την κοινωνική ειρήνη (πριν μαλλιοτραβιόντουσαν ολημερίς), αλλά τη βύθισε σε έναν μπαρόκ συντηρητισμό που συναντάς μέχρις και σήμερα.


Ενδιαφέρον πάντως έχει και η ρυμοτομία του Σάλτσμπουργκ: παράλληλοι φιδωτοί δρόμοι με αδιάκοπες σειρές από οικήματα (που σημαίνει ότι δεν έχουμε "οικοδομικά τετράγωνα", αλλά ένα αδιάκοπο συνεχές κτηρίων) με εγκάρσιες γκαλέριες που σε οδηγούν μέσα από τα κτήρια στον από πίσω δρόμο. Βέρι ιμπρέσιβ!


Βεβαίως διαθέτουμε και κάποια ανοίγματα, έχομεν και τις πλατείες μας. Θα έχεις προσέξει ότι σε πολλά από τα κτήρια, υπάρχουν ωραίες ζωγραφιές! Συνήθως σχετίζονται με την αρχική χρήση του κτηρίου ή με τον ιδιοκτήτη του. Σε κάθε περίπτωση, προσθέτουν μία ευχάριστη αρτίστικ νότα στα κάπως στερεοτυπικά σπίτια της πόλης. Εννοείται ότι στην τάξη και την καθαριότητα, παίρνουμε δέκα με τόνο!


Όχι πες ειλικρινά: δεν μοιάζει με πίνακα φλαμανδού ζωγράφου; Ετούτη τη φωτογραφία, στην πήρα με κίνδυνο της ζωής μου, σκαρφαλωμένος σε ένα καμπαναριό ωσάν τον Κουασιμόδο μη-χειρότερα (αλλά στο εξαιρετικά πιο όμορφο!). Τα σπιτάκια με το χιόνι, τα γυμνά δέντρα και οι κουκουλωμένοι άνθρωποι γίνονται με λίγη φαντασία, πινελιές πάνω στον χειμωνιάτικο καμβά.


Φτάνει όμως με τις περιηγήσεις! Θα μου επιτρέψεις να σε αφήσω τώρα διότι ιτς πάρτι τάιμ! Φοράω τα παγοπέδιλά μου και την πιο χορευταράδικη διάθεση και ξεχύνομαι στο παγοδρόμιο. Τί εννοείς δεν με πιστεύεις; Να, σου έβγαλα και μία αποκλειστική ενσταντανέ να με βλέπεις και να με χαίρεσαι! Να βάλω και λίγη μουσική; Ένα Ντο Ρε Μι; Ουχί με Μπέσσυ Αργυράκη, Πασχάλη και Μαριάνα Τόλη! Αλλά με Τζούλι Άντριους και την οικογένεια Φον Τραπ. Οι τελευταίες σκηνές αυτού του τραγουδιού είναι μία βόλτα στο Σάλτζμπουργκ. Σε κάτι κήπους που βρίσκονται εδώ πιο δίπλα. Φόρα κι εσύ το χαμόγελό σου αναγνώστα και τραγούδα δυνατά μαζί μου! Ντο, ε ντίαρ, ε φίμεϊλ ντίαρ...

32 σχόλια :

 1. Φορτώνω το σακ βουαγιάζ, φορώ το κασκόλ - το γάντι - το μανσόν, κι έρχομαι, τρέχοντας!!!

  Καλημερούδια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ντύσου έξτρα ζεστά, διότι ειδικά το πρωί, το κρύο θερίζει! Θα σε πάω και σε ένα καταπληκτικό καφέ που συχνάζω, να πιούμε τα εσπρεσάκια μας και να φάμε και κάνα γλυκό! Στο τσακίρ κέφι, θα αγοράσουμε κι από ένα καπέλο με φτερό και θα το παίζουμε βαυαρο-τιρολέζοι!

   Πολλές (παγωμένες) καλημέρες!

   Διαγραφή
  2. Α ναι, τα θέλω τα φτερά μου η αλήθεια είναι!!!! Και τη Νάσια μαζί όμως!

   Διαγραφή
  3. Δεν πάμε πουθενά χωρίς τη Νάσια! Θα την εντύσουμε και Χάιντι, χάρμα θα'ναι!

   Διαγραφή
 2. Απαντήσεις
  1. έλα έλα έλα
   Θα σε ντύσει η Τζούλι Άντριους με τις κουρτίνες, θα σε πάει για ποδηλατάδα, θα σου τραγουδήσει και το έντελβαϊς, ζάχαρη θα την περάσεις!

   Τις καλημέρες μου, άσωτε!

   Διαγραφή
  2. πού πάτε όλοι χωρίς εμένα! Ενα λεπτό να φορέσω τη γούνα μου και φύγαμε!
   η πιο όμορφη βόλτα που μας πήγες Πίγκου!

   guten Morgen!

   Διαγραφή
  3. Guten Morgen, Νάσια! Είπα να σας πάω μέχρι το Σάλτσμπουργκ, να πάρουμε λίγο αίσθηση από Χριστούγεννα στας Ευρώπας, για ν'ανέβει και η ιδική μας η διάθεση! Η Αστρία και η Γερμανία είναι άλλωστε οι ιδανικές χώρες για να μπει κανείς στο κρίστμας μουντ!

   Τα φιλιά μου!

   Διαγραφή
 3. Απαντήσεις
  1. Μα είναι και στο στοιχείο σου, μάι ντίαρ σνόου-μπολ!
   :)

   Διαγραφή
 4. Θα 'ερθω και εγώ, θα πρέπει να με μάθεις όμως να ισορροπώ πάνω στα παγοπέδιλα για να κάνω και κανένα λουπ! Καλημέρα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Άστο πάνω μου, θα σε κάμω εγώ αστέρι και θα σε στείλω στο Dancing on Ice να σε ραντίζει ο Κωστάλας με κοπλιμέντα και δεκάρια!

   Τις καλημέρες μου και τα φιλιά μου!

   Διαγραφή
 5. Είμαι εξαιρετικά χαρούμενη γιατί επιτέλους σε είδα σε μια φωτογραφία!!! Τωρα πια βρε αδερφε άμα σε δω στον ηλεκτρικό θα σε αναγνωρίσω και μπορούμε να πιάσουμε και κανα ψιλοκούβεντο!

  Τέτοιους προορισμούς ονειρευόμουν για τα φετινά Χριστούγεννα αλλά......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ε μα ναι! Είπα να βάλω και μία φωτό για να γνωριστούμε λιγουλάκι! Αν και μεταξύ μας, δεν μας κολακεύει πάρα πολύ γιατί κανονικά είμαι λίγο ψηλότερος και με λιγότερο πεταχτό ράμφος! :)

   Τα φιλιά μου και τις καλημέρες μου, Χριστίνα!

   Διαγραφή
 6. Καλημέρα Πιγκουινάκι!!!!
  δυστυχώς απεδώ που είμαι τώρα δεν μπορώ να δω το γιουτιουμπάκι το συγκεκριμένο!
  όπως και να 'χει πολύ όμορφο και επίκαιρο το αφιέρωμά σου!!
  φιλάκια :))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αγαπημένη Lula+Sailor, το πτηνό έχει μπει για τα καλά στο σίζοναλ σπίριτ, επομένως έχει αρχίσει τις θεμάτικ αναρτήσεις με χιόνια, ταράνδους, αγιοβασίληδες και τους Wham. Άντε μπας και γελάσει λίγο το παγωμένο (και λόγω κρίσης και λόγω κρύου) χειλάκι μας!

   Πολλά, πολλά φιλιά!

   Διαγραφή
 7. Χωράει άλλος ένας στην παρέα σας? Υπέροχη η βόλτα σου σήμερα! Τα σχολιά σου άπαιχτα!!
  Πολλά φιλιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και το ρωτάς; Φυσικά και χωράει! Βάλε τα γάντια και το σκούφο σου και έλα να σιάξουμε έναν χοντρό και χαμογελαστό χιονάνθρωπο! :)

   Πολλά, πολλά φιλιά!

   Διαγραφή
 8. Άξιζε το σκαρφάλωμα! Πραγματικά ονειρεμένη η φωτογραφία σου, Πιγκουίνε! Όπως και το Σάλτζμπουργκ....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είναι από τις πιο όμορφες πόλεις στην Ευρώπη, Αφροδίτη! Ό,τι και να φωτογραφίσεις, σαν καρτποστάλ βγαίνει. Άσε που σε μία ή δύο ώρες, βρίσκεσαι στη Γερμανία, στην Ελβετία και στην Ιταλία. Πιο κεντρικά, δεν γίνεται!

   Τα φιλιά μου και τις καλησπέρες μου!

   Διαγραφή
 9. Τέλειο, τέλειο, τέλειο!!!
  Αιντε βρε παιδάκι μου επίτηδες το κάνεις και μας ξεσηκώνεις Χριστουγεννιάτικα και δεν έχουμε λεφτά;;;
  Αντε τέλος πάντων σε συγχωρώ γιατί μας έκανες ωραία ξενάγηση και κάπως γλυκαθήκαμε!!!
  Φιλί τεράστιο!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έλενα, κι αν δεν υπάρχουν πολλά-πολλά λεφτά, έχομεν όμως θετική διάθεση! Βάλε κρίστμας μιούζικ, στόλισε το σπίτι, κάλεσε τους αγαπημένους σου ανθρώπους και όλα καλά!!!

   Πολλά, πολλά σπέσιαλ-κρίστμας φιλιά!

   Διαγραφή
  2. Ανταποδίδω!
   Αυτά που λες τα έχω κάνει καλέ, εννοείται, από τέλος Νοέμβρη έχω στολίσει και είναι ατραξιον της γειτονιάς το σπίτι μου!!
   Χαχα!!

   Διαγραφή
 10. Βλέπω ότι τον καταζήλεψες τον Brueghel!!! Άχ ρε πιγκού! Να σαι καλά που μας ταξιδεύεις!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Καλαμιά στον κάμπο13 Δεκ 2013, 1:25:00 μ.μ.

  Σήμερις, δεν θα ζηλέψω, δεν θα ζηλέψω, δεν θα ζηλέψω, δεν θα ζηλέψω....
  (Ας το πω χίλιες φορές, μήπως και το πιστέψω.)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Ναι, αλλά αυτοί δεν έχουν τον ήλιο μας, τις παραλίες μας ... ... ... - χαχαχαχαχαχαχαχαααα !!! :-p

  Wunderschön Salzburg !!! Ganz wunderschön !!!

  Viele viele Küsse aus England !!! xxx

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. αχ δε σε είχα μαζί όταν πήγα στο σάλσμπουργκ!
  εκείνη η ξερακιανή ξεναγός μόνο για χαζομάρες μας έλεγε.
  σε μαγαζια μας πήγε, σε κάτι πιο σικ όχι!

  θα σε έχω υπ' όψιν μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Το χουν οι παρασκευες το παμε.....η που θαναι επιμορφωτικες...η βερι(αυτο το αγγλοελληνικο κλεμενο γιατι μου αρεσει) συγκινισιακες πολυ.....η που θα ναι ταξιαδιαρικες.....και δω σε εχω... γιατι εχω παει και πολυ μου αρεσε..............!!!!!!μετα απο μια εξαντλητικη βδομαδα,και ακομη πιο εξαντλητικη μερα,που συνεχιστηκε με ζεστα ρακομελα και συνεχιζεται με χριστουγεννιατικη αναρτηση,τοσο καλη......που μεχρι και wham μπορει να συγχωρεσει.......:):)και κουραση να ξεχασει.....και χωρις Αυστριες ομορφα να νοιωσει....!!!!!ομορφη η βολτα,γλυκυτατος και ως"εορταστικος πιγκουινος....!!!!!!!τα σεβη μου :) φιλια με"κρισμας διαθεση"!!!!!!!
  Υ.Γ. λαικ στην απαντηση στη ντιαρ ροζα .....φατε ματια ψαρια ενα πραγμα.....χαχαχαχαχ enjoy the photos.........!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Ε, στην Αστρίιια θα πήγαινα (αλλά μάλλον άνοιξη, πρασινάδα και λοιπά)... Αξιόλογη περιήγηση-πολύ ενδιαφέρον το ρυμοτομικό. υγ. 1. Κουασιμόδος-στο πιο όμορφο / εσταντανέ : χαχαχαχαχαχα... 2. λίγα για τους υδροχόους. Ντάξ, κορυφαίος συνθέτης-βάλσαμο σε αφτιά και ψυχή. 3. καλό το Glühwein, αλλά έχουμε κι εμείς κρασόμελα, ρακόμελα και γενικώς καλά κρασιά. Καλές βόλτες (κλαψ... για μας- δίκιο έχει προλαλήσασα: καλύτερα στις παραλίες μας). Ε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Όλες οι μελωδίες μαζί...της ευτυχίας, της εικόνας, του λόγου, της ομορφιάς!!
  Φιλιά πολλά και καλό Σαββατοκύριακο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Μπορεί να έχω δει τη Μελωδία της ευτυχίας και 100 φορές!!! Αααααααααχχχχχχ
  Μα να μην μεταγλωτίζουν αυτά τα αριστουργήματα για τα μικρά παιδιά που ακόμα δεν διαβάζουν υπότιτλους; Περιμένω πως και πως να τη δω μαζί με τα παιδιά μου!!! Μόνο τον ΕΤ και τη Μαίρη Πόπινς εχουμε δει μεταγλωτισμένα. Εισηγήσου σε περικαλώ εσύ που είσαι ενα πτηνό χωμένο σε φτερά και πούπουλα!!!
  Και η πριγκήπισσα Σίσσυ κλασσική και πολυπαιγμένη δεν γυρίςτηκε εκει πιγκουνάκι;
  Μόλις εστειλα μνμ στην κουμπάρα μου να της πω πως εχει γενέθλια μαζί με το Μότσαρτν:)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Δεν ναυλώνουμε ένα αεροπλάνο να πάμε όλοι μαζί; Στο Σάλτσμπουργκ, αδερφοί μου, στο Σάλτσμπουργκ!
  ΥΓ: Η φωτογραφία από το καμπαναριό, όντως μοιάζει με πίνακα

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάνε μου λιγάκι τσίου.

Πιγκουίνος

Ιστολόγια υπάρχουν πολλά. Πτηνολόγιο όμως, ένα!

Life-Style

Popular Posts