Τρίτη, 6 Ιανουαρίου 2015

Εν ΙορδάνηΔεν μου μπαίνουν με την καμία. Τα βαπτιστικά μου ντε! Και είναι πολύ μεγάλο κρίμα, διότι είναι πολύ τσίλικα, με το κοτλέ παντελονάκι και τις τιραντούλες και το καπελάκι μου. Μανεκέν το νήπιο! Εντάξει, μπορεί πράγματι να είναι λίγο σέβεντις. Αλλά με τη σωστή διάθεση και τους ABBA στο πικάπ, ωραιότατη εμφάνιση θα έκαμνα.Ναι, το ξεύρω ότι είμαι πολύ μεγάλος για βαφτίσια. Αλλά μιας και βρεθήκαμε εδώ, ευκαιρία δεν είναι; Να κάμω μία αλλαγή βρε αδελφέ! Πάντα ήθελα ας πούμε, να με λένε "Εδουάρδο-Χριστόφορο" ή "Επαμεινώνδα-Κάρολο". Βλέπεις, εκεί πίσω στα σέβεντις που βαφτίστηκα εγώ, σου δίναν ένα απλό, μπανάλ όνομα και μπλουμ στην κολυμπήθρα. Ενώ σήμερα, η ονοματοδοσία έχει περάσει σε άλλη πίστα: αν δεν έχεις τουλάχιστον δύο βαρύγδουπα ονόματα με ιστορικές προεκτάσεις, μυθολογικές αναφορές και αρχαιοελληνικό εσάνς, δεν είσαι τρέντι νήπιο.Εσύ αναγνώστα, μπορείς να αναλάβεις να γίνεις νουνός μου. Να μου παίρνεις λαμπάδα το Πάσχα και παπουτσάκια τα Χριστούγεννα -δέχομαι και δωροεπιταγές στα Τζάμπο. Και σου τ'ορκίζομαι, θάμαι πολύ αξιαγάπητο βαφτιστήρι. Θα σου δίνω φιλάκια και θα σου ζωγραφίζω ήλιους και σπιτάκια σε λειβάδια να τα καρφιτσώνεις στο γραφείο σου και να καμαρώνεις που έπιασε τόπο το λάδι.


Που βρισκόμαστε; Στο Ισραήλ. Στον Ιορδάνη ποταμό. Και συγκεκριμένα, στο σημείο που το ποτάμι ξεκινά το ταξίδι του από τη λίμνη Τιβεριάδα. Και μετά από κάμποσες στροφές και περιπέτειες πηγαίνει και χύνεται στη Νεκρά Θάλασσα.


Το μέρος αυτό λέγεται Yerdenit. Και πρόκειται για το πιο δημοφιλές σημείο βάφτισης των απανταχού χριστιανών. Που δέχεται περί τους τετρακόσιους χιλιάδες προσκυνητές και επισκέπτες κάθε χρόνο. Και που πολλοί εξ αυτών, μπαίνουν στα νερά του Ιορδάνη και επαναλαμβάνουν τη βάφτισή τους στα ίδια νερά που υποτίθεται ότι τελέστηκε η βάπτιση του Ιησού από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή.


Μεταξύ μας, το ακριβές σημείο υποτίθεται ότι είναι αρκετά χιλιόμετρα νοτιότερα (στο Qasr el Yahud), αλλά επειδής εκεί βρίσκονται τα ταραχώδη σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Ιορδανίας, οι ισραηλινοί απεφάσισαν να μεταφέρουν το ρελίτζιους λοκέισον σε ετούτο το κάπως πιο ασφαλές σημείο (αν και απέναντι από εδώ είναι τα υψίπεδα του Γκολάν και μεγάλη κουβέντα μη λες!). Όμως σε παρακαλώ να μην αποκαλύψεις αυτή τη μικρή λεπτομέρεια στους προσκυνητές γιατί μπορεί και να τους χαλάσεις το φίλινγκ.Λοιπόν, άκου προσεκτικά τις οδηγίες: αγοράζεις την ειδική, λευκή ποδιά βάφτισης που πάνω έχει στάμπα με την αγιογραφημένη βάπτιση του Ιησού και ένα απόσπασμα του Ευαγγελίου (εις την ελληνικήν βεβαίως βεβαίως) και πας στα αποδυτήρια. Βγάζεις τα ρουχαλάκια σου, φοράς το μαγιό σου (ελπίζω για το καλό μας, να έφερες!), βάζεις από πάνω την ποδιά και είσαι έτοιμος για τη θρησκευτική εμπειρία. Να, όπως η Σβετλάνα και η Μαρούσκα.Ευτυχώς, τα νερά δεν είναι πολύ κρύα. Και τελοσπάντων, το βασικό κοινό αυτής εδώ της διαδικασίας -η Σβετλάνα, η Μαρούσκα, ο Βλαντίμιρ και ο Μπαρίς- δεν καταλαβαίνουν από ψύχος. Διότι προέρχονται από τις Ρωσίες και Λευκορωσίες, από τις Κριμαίες και τις Μολδοβλαχίες, έχουν κάμει άπειρα χιλιόμετρα για να βρεθούν εδώ, δεν χαμπαριάζουν με το μπούζι και βουτούν δίχως δεύτερη σκέψη.


Όπως ξεύρεις άλλωστε, η βάφτιση στα νερά του Ιορδάνη θεωρείται εδώ και πολλούς αιώνες,  πολύ σημαντική για τους ορθόδοξους χριστιανούς. Και κάμποσοι Έλληνες έχουν βρεθεί να πλατσουρίζουν εδώ (συνήθως υπό μορφή γκρουπ και ως μέρος μίας ευρύτερης περιήγησης στους Ιερούς Τόπους). 


Και θάχεις στα σίγουρα ακούσει, πως μετά από τη βάφτισή σου εδώ, γίνεσαι Χατζής. Όχι, δεν αρχίζεις να τραγουδάς το "όταν κοιτώ από ψηλά, μοιάζει η Γη με ζωγραφιά" σε βραχνή βερσιόν (χελόου, αυτός είναι ο Κώστας Χατζής), μήτε αρχίζεις να σιάχνεις μπακλαβαδάκια, καταϊφάκια και κουρκουμπίνια (χελόου, αυτός είναι ο ζαχαροπλαστείος Χατζής). 


Απλώς δύνασαι να προσθέσεις μπροστά από το όνομά σου, το προσωνύμιο "Χατζής" και αντίς για Χρήστο να σε λέμε Χατζηχρήστο. Αμ πως;


Σήμερα είναι τα Φώτα και οι Φωτισμοί. Και χαρά μεγάλη και οι αγιασμοί. Εξού και ο κόσμος εδώ στον Ιορδάνη, είναι περισσότερος από τα συνήθη. Αλλά αυτές οι βαπτίσεις τελούνται καθημερινά, καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Διότι γκρουπς καταφθάνουν ακατάπαυστα.


Μένω για ώρα και παρατηρώ την ιεροτελεστία αυτού του μπες-βγες. Και αναρωτιέμαι για την ανάγκη όλων αυτών των ανθρώπων να μπουν χειμωνιάτικα σε ετούτα τα όχι-ιδιαιτέρως-καθαρά-και-διαυγή νερά. Παρατηρώ τα βλέμματά τους, την ανυπομονησία τους, τη σημασία που αποδίδουν σε αυτήν την πράξη. Και απορώ. Που νιώθουν πως πρέπει να φορέσουν αυτήν την ποδιά και να βρέξουν το σώμα τους για να συναντήσουν το Θεό τους. Ενώ θα περίμενε κανείς να τον συναντούν (λέω εγώ τώρα) μέσα από τις πράξεις τους, την επικοινωνία τους με τους άλλους ανθρώπους και την πραγμάτωση του όποιου νοήματος της πίστης τους στις ζωές τους και την καθημερινότητά τους. 


Έχω κάτι τελευταίο να σου δείξω: το μαγαζί ντε! Διότι για να μπεις και να βγεις στον περιφραγμένο και διαμορφωμένο χώρο που τελούνται οι βαπτίσεις, περνάς από ένα μαγαζί. Για την ακρίβεια, ένα τεράστιο μαγαζί -τύπου σουπερμάρκετ.


Όπου παίρνεις το καλαθάκι σου και το γιομίζεις με πάσης φύσεως καθαγιασμένα λαδάκια, σταυρουδάκια, εικονίσματα, μάους-παντ με ρήσεις της Βίβλου, σετ φλιτζανιών με το σταυρό, λιβάνια, θυμιατά, φάτνες, αγαλματάκια της Παναγίας, αφισέτες με τον Ιησού και τραπεζομαντηλάκια με κεντημένο τον Ιωάννη τον Βαπτιστή. Για να πάρεις μπόλικα να διακοσμήσεις το σπίτι και να κάμεις δώρα στη θεία Σιρμούλα, στη θεία Κωστούλα και στη θεία Ποτούλα.


Προφανώς το θέμα της μεταφυσικής αναζήτησης και της υπαρξιακής αγωνίας είναι μία βαθιά προσωπική υπόθεση. Και ο καθείς εξ ημών, αντιμετωπίζει αυτά τα ζητήματα με τον δικό του τρόπο και καθόπως μπορεί. Αλλά θα μου επιτρέψεις να πω, ότι ελεύθερος άνθρωπος είναι εκείνος που δεν εξαρτά τη "σωτηρία" του από ιεροτελεστίες, αλλά εκείνος που σκέφτεται και κρίνει. Και στοχάζεται μακριά από δόγματα και θέσφατα. Και που βρίσκει τη σωτηρία του στον τρόπο που διαβιεί τη ζωή του. Με συνέπεια και ηθική ενσυνείδηση. Τόσο απλά. Και τόσο δύσκολα.

Καλή φώτιση. Σε όλους μας.

11 σχόλια :

 1. Είμαι πρώτη στα σχόλια ;;; Δεν το πιστεύω !!! Είμαι πρώτη !!! :-) Κάτσε να πώ ένα Καλή Χρονιά πρώτα μην χάσω τα πρωτεία και επανέρχομαι με σχόλιο !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαχαχα! Καθυστέρησα να αναρτήσω ετούτο το ποστ και φαντάζομαι ότι η Νάσια (πούναι η οφίσιαλ πρώτη του μπλογκ) ολιγώρησε! Κατόπιν αυτών των εξελίξεων, τρέμω και μόνο που σκέφτομαι την αντίδρασή της.... :)

   Διαγραφή
 2. Συμφωνώ με όσα λες, Πιγκουίνε μου! Θα ήμαστε όλοι καλύτεροι άνθρωποι αν βλέπαμε πέρα από την επιφάνεια και δίναμε σημασία στην ουσία, και όχι στις τελετουργίες και στο φαίνεσθαι. Και τώρα που είπα φαίνεσθαι, σε φαντάζομαι με τα βαφτιστικά, ένα πιγκουινάκι με κοτλέ παντελονάκι με τιράντες... τι γλυκό που θα ήσουν!
  Φιλάκια πεφωτισμένα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Α μου πηγαίνουν πάρα πολύ τα βαφτιστικά! Αν δεν είχα πάρει και αυτά τα έξτρα κιλά... :)
   Για να σοβαρευτώ πάντως, πράγματι η ουσία δεν είναι στην τελετουργίες και τους αγιασμούς. Αλλά φοβούμαι πως είναι πολλοί (μη σου πω και πάρα πολλοί) εκείνοι που δεν το αντιλαμβάνονται καθόλου.

   Χάπι Φώτα!

   Διαγραφή
 3. Κι αφού κατοχύρωσα τα πρωτεία σε μια τόσο σημαντική μέρα (χαχαχαχαχαχαχα !!!)

  Καταρχήν, με το που διάβασα τις λέξεις: λευκή ποδιά, νερό, μαγιό, Ρωσία, Σβετλάνα κλπ. το ίματζ που μου ήρθε στο μυαλό ήταν αυτομάτως αυτό του wet white t-shirt competition !!! (Δηλαδή, τι να πω ... ... ... πιο αμαρτωλή πεθαίνεις !!!! ;-))

  Δεύτερον, εκείνα τα ξύλινα παραπήγματα που φαίνονται στην απέναντι όχθη στις δύο πρώτες φωτογραφίες τι είναι ; Εγώ δεν γράφω τι υποθέτω γιατί μετα το wet white t-shirt competition, άμα γράψω τι σκέφτομαι για τα ξύλινα σπιτάκια, θα πέσει κεραυνός να μου κάψει το πληκτρολόγιο ;-)

  Τρίτον... γλάροι είναι εκείνα εκεί τα όντα πάνω στα κάγκελα ;;; Ή λευκά περιστέρια που τα 'χουν εκπαιδεύσει να πετούν και να κάθονται πάνω στα κεφάλια των Εν Ιορδάνη βαπτιζομένων και να κάνουν το Πνεύμα το Άγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το συν Πατρί και Υιώ συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν δια των προφητών ;;; (Είδες ; Μπορώ να γίνω νουνά σου, αν θέλεις. Το Σύμβολο της Πίστεως το ξέρω απ' έξω κι ανακατωτά ! Με ιδιαίτερο ταλέντο στο "ανακατωτά"). Τι εννοείς πως μόλις έχασα και την παραμικρή ευκαιρία για μια θέση στην Παράδεισο ;;;

  Τέταρτον, αυτό με το "χατζή" το 'χουν όλοι οι ορθόδοξοι ή μόνο εμείς οι Έλληνοι ; Την Μαρούσκα δηλαδή, μετά την βουτιά, την λένε κι εκείνη Χατζημαρούσκα ;; Κι αν ισχύει αυτό το έθιμο γιατί ο Κώστας Χατζής δεν λέγεται Χατζηκώστας και ο ζαχαροπλαστείος Χατζής δεν λέγεται Χατζηζαχαροπλαστείος ;;; Μα πολύ με μπερδεύουν, βρε πουλάκι μου, αυτοί οι κανόνες εθιμικού δικαίου !!! Πάρα πολύ όμως !!!!

  Πέμπτον, πάντως οι τιμές στο μαγαζάκι λογικές μου φάνηκαν. 1 μπουκαλάκι (τι έχει μέσα ; δεν μπορούσα να την μεγαλώσω την φωτό να δω) $6 και τα τρία μπουκαλάκια $15 ;;; Bargain λέμε !!!

  Έκτον (και τελευταίον), αν όντως τα νούμερα των επισκεπτών και προσκυνητών στην περιοχή αυτή είναι τόσο μεγάλα όσο αναφέρεις και λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι οι απόψεις σου στην τελευταία και προ-προ-προτελευταία σου παράγραφο ταυτίζονται απόλυτα με τις δικές μου, τότε το μόνο που μου απομένει να πω για το ανθρώπινο γένος είναι ... ... ... ... Ο Θεός βοηθός !!!!!

  Χρόνια Πολλά σε όσους γιορτάζουν σήμερα και αύριο !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ας όψεται που σηκώθηκα πουρνό πουρνό ,φόρεσα το μπικινάκι μου και πήγα να πιάσω τον σταυρό ,αλλά κάποια με μάτιαξε και δεν τα κατάφερα!
   Ετοιμάσου να παμε παρεα στον Ιορδανη να ζήσουμε το έθιμο ,γιατι εμείς δεν είμαστε για τα δύσκολα ,που λεει και το πτηνό!

   Διαγραφή
 4. θα συμφωνήσω με τα σου! ο θεός είναι παντού, όχι μόνο στον ιορδάνη. για φαντάσου κάποιον που να λέγεται σπανοβαγγελόπουλος δημήτρης, θα ονομάζεται μετά ΄χατζήσπανοβαγγελόπουλος!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Πτηνούλι μου καλό καλή χρονιά και ευτυχισμένος ο καινούριος χρόνος.
  Να είσαι πάντα ευτυχισμένος και να γίνουν όλες σου οι επιθυμίες πραγματικότητα!
  Το θέαμα είναι το λιγότερο τραγικό αλλά δυστυχώς πάντα θα υπάρχουν εκμεταλλευτές που θα προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την δυστυχία των ανθρώπων και την ανάγκη τους να πιστέψουν κάπου.
  Λυπηρό!
  Την καλημέρα μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ω, μα που να τρέχουμε πτηνό μου στον Ιορδάνη, κρίση έχουμε, εγώ περιμένω να βγει ξανά το πρώτο 30άρι, να πάρω το μωρό να πιάσουμε τις παραλίες να γίνει το σώσε, εκεί βρίσκω εγώ το Θεό! Καλή χρονιά να έχουμε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Καιρο εχω να σου γραψω πτηνουλη μου και πετυχα να σχολιασω σε "θρησκευτικη" αναρτηση. Δεν το 'χω καθολου το θεμα. ΣΤο μυαλο μου ολα αυτα ειναι μονο "μαγαζακια". Τελοσπαντων. Ο καθενας οπως βολευεται :)

  Ευχομαι να περασες ομορφα τις μερες των γιορτων. Σου ευχομαι μια υπεροχη χρονια με μαγικες στιγμες γεματες απολαυσεις πτηνουλι μου. Αν ανεβεις βορεια, ενα μελομακαρονο σε περιμενει ;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάνε μου λιγάκι τσίου.

Πιγκουίνος

Ιστολόγια υπάρχουν πολλά. Πτηνολόγιο όμως, ένα!

Life-Style

Popular Posts