Δευτέρα, 11 Απριλίου 2005

Macedonian Salad

Συγνώμη, για να καταλάβω: δεχθήκαμε ως βάση για διαπραγμάτευση μία συμφωνία που αναγνωρίζει στο κράτος των Σκοπίων το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης του ονόματος «Μακεδονία»; Ως κι εγώ που τελοσπάντων διαλλακτικός άνθρωπος είμαι και ρεαλιστής επίσης, σκούρα τα βλέπω τα πράγματα στις εξωτερικές μας σχέσεις. Συμφωνώ ότι πρέπει να κλείσει το (τραγελαφικό και οριστικά χαμένο πλέον) θέμα του ονόματος, δεδομένης μάλιστα της πρόθεσής μας να στηρίξουμε την εθνική υπόσταση και τη διατήρηση του κράτους αυτού (εν όψει μείζονος σημασίας εξελίξεων στην περιοχή μας). Δεν μπορεί όμως να βγαίνουν κυβερνητικά στελέχη και να δηλώνουν πως βρισκόμαστε τάχα-μου κοντά σε μία συμφωνία που εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο πλευρών, αποσιωπώντας την εν λόγω εξυπνάδα του περιβόητου σχεδίου Νίμιτς.

Καλά που επιδεικνύει αδιαλλαξία η ΠΓΔΜ δηλαδή, διότι αλλιώς θα ψάχναμε τώρα να αναβαπτίσουμε τη γεωγραφική μας περιφέρεια «Μακεδονία», το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, το μακεδονικό χαλβά, τον αθλητικό όμιλο του Μακεδονικού και τον Κώστα Μακεδόνα! Ήμαρτον, κύριοι!

Τα εθνικά μας οξύμωρα: Ως το 2005, η Ελλάδα προσπαθούσε να αποτρέψει την ΠΓΔΜ από τη χρήση του ονόματος «Μακεδονία». Σήμερα φθάσαμε να προσπαθεί η ΠΓΔΜ να παρεμποδίσει τη χρήση του όρου από την Ελλάδα. Χμ…

Έξω σίγουρα πάμε καλά;

8 σχόλια :

 1. Retrospectively, τους καλύτερους χειρισμούς στο θέμα του ονόματος τους έκανε ο Νίκος Μαστοράκης στο "Miss Europe 1992".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. (ψιλο-άσχετο...):
  Όταν είχα πάει στην Αμερική το 1994, τότε που είχε πρωτοξεσπάσει η κρίση με τον Σαμαρά, μου είχε πει ένας Αμερικάνος συμφοιτητής:
  - I hear you are having trouble with your neighbor Mesopotamia abou the name.
  - You mean Macedonia, του λέω.
  - Huh? Yeah, maybe, whatever...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Τώρα που το θυμήθηκα, με τον ίδιο τύπο είχε γίνει και η εξής στιχομυθία. Αυτός επέμενε ότι τα Ελληνικά (αρχαία αλλά και νέα) είναι μια γλώσσα που μπορείς μόνο να τη γράψεις, και όχι να τη μιλήσεις!!! Οπότε του λέω:
  - You are wrong, of course you can speak Greek.
  - No, you cannot. You can only write it!
  - Maybe you are right! And you know what, Chinese you cannot speak or write, you only eat it!
  - Come on, I'm serious.
  - Δεν πας να δείς αν έρχομαι λέω 'γω;
  - WHAT?!!
  - I said "why don't you go an see if I'm coming".
  - WHAT????!!!!

  Μετά από αυτό μιλάγαμε μόνο για γκόμενες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Και άντε ο Χαλβας δεν θα μπορεί να κάνει εξαγωγή. Ο Κώστας Μακεδόνας όμως; Να μη μπορεί να κάνει διεθνή ακριέρα το παλικάρι; Να μη μπορεί να πάει σε μια eurovision;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Δεν το είχα σκεφτεί από αυτήν την πλευρά. Τελικά έχει και τα θετικά της η υπόθεση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Εμένα η μαύρη απελπισία με είχε κυριεύσει, όταν είχα ανοίξει (ο ανόητος) πολιτική συζήτηση με έναν κάτοικο της ΠΓΔΜ σε κάποιο chat room πριν χρόνια! Ο τύπος επέμενε με υστερικό τρόπο ότι η ΠΓΔΜ είναι η ιστορική συνέχεια της αρχαίας Μακεδονίας του Αλέξανδρου! "Βρε καλέ μου, βρε χρυσέ μου" -του έλεγα εγώ- "πήγαινε σε ένα μουσείο και πιάσε μία αρχαία επιγραφή, ένα αγγείο ή ένα κιούπι τελοσπάντων από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και προσπάθησε να διαβάσεις τα αναγραφόμενα! Δεν θα μπορέσεις και μην επιμένεις" -του έλεγα ο δύστυχος! "Εκτός αν ξεύρεις ελληνικά."

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Cool guestbook, interesting information... Keep it UP
  » » »

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. You have an outstanding good and well structured site. I enjoyed browsing through it film editing classes

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάνε μου λιγάκι τσίου.

Πιγκουίνος

Ιστολόγια υπάρχουν πολλά. Πτηνολόγιο όμως, ένα!

Life-Style

Popular Posts