Σάββατο, 18 Ιουνίου 2005

Ο Tony, τα ραπανάκια και άλλες ιστορίες.

Το 1984 η Μάργκαρετ Θάτσερ είχε τρίξει τα δόντια στους εταίρους της, επιτυγχάνοντας τις περιβόητες «βρετανικές επιστροφές». Σου λέει η Μάργκαρετ, εμείς στας Αγγλίας, αγροτιά δεν έχουμε και επομένως δεν επωφελούμεθα των σχετικών κονδυλίων (σε αντίθεση π.χ. με τη Γαλλία). Επομένως, θέλουμε να μας επιστρέφετε ένα μέρος της εισφοράς μας στον προϋπολογισμό διότι αλλιώς veto, veto, veto! Έντεκα χρόνια μετά, ο Tony Blair φορώντας το ταγιέρ της Θάτσερ (που κατά κοινή ομολογία, πολύ του πάει!), επανατορπιλίζει τις ισορροπίες και στυλώνει τα πόδια, αποδεικνύοντας ότι πρέπει να’σαι λίγο λέρα για να κυβερνάς γαλέρα!

Εντωμεταξύ κι ενόσω Ολλανδοί, Αυστριακοί και Σουηδοί σιγοντάρουν τη στάση της Αγγλίας (διότι κι αυτοί βαρέθηκαν να πληρώνουν εμάς τα μπατιράκια και τους αγρότες), οι Πολωνο-τσεχο-σλοβάκοι βλέπουν τα κονδύλια που τους είχαν τάξει να κάνουνε φτερά, η Ισπανία το παίζει βεντέτα, ο γαλλογερμανικός άξονας έχει μπατάρει υπό το βάρος οξύτατης εσωτερικής πολιτικής κρίσης, ο Μπερλουσκόνι χτενίζεται και ο Κωστάκης περιφέρεται χωρίς σκοπό (αλλά κυρίως, χωρίς όραμα και πρόταση)! Καλωσήρθατε βρε, στην Ευρωπαϊκή Ένωση του 21ου αιώνα!

Επειδή το παρόν ιστολόγιο αρέσκεται στο να μην καταγράφει απλώς καταστάσεις, αλλά να παίρνει θέσεις (τι κακό κι αυτό;), έχω να δηλώσω το εξής: ο Tony Blair έχει δίκιο! Εντάξει, μη βαράτε! Ή τελοσπάντων ακούστε πρώτα και βαράτε μετά! Τι σου λέει ο Tony; Παιδιά, δέχομαι να υποχωρήσω στο θέμα των «επιστροφών» και επομένως να συνεισφέρω πιο ενεργά στον προϋπολογισμό, ΜΟΝΟΝ εάν και εφόσον αλλάξει η αναπτυξιακή φιλοσοφία του πράγματος. Τουτέστιν, να μην χρηματοδοτούμε πια το ραπανάκι, το βαμβάκι και τα σπαράγγια, αλλά τις τηλεπικοινωνίες, τα δίκτυα, την έρευνα & ανάπτυξη. Διότι αυτά –λέει ο Tony και συμφωνώ εγώ- είναι που έχουν πολλαπλασιαστικό αναπτυξιακό αποτέλεσμα και μπορούν να βοηθήσουν την ευρωπαϊκή οικονομία να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της και να εξέλθει του τέλματος στο οποίο έχει περιέλθει.

Ναι, ξέρω! Αυτό σημαίνει τρακτέρ στους δρόμους. Αγρότες στις εθνικές οδούς. Αλλά για κάτσε ρε μεγάλε! Εδώ βουλιάζουμε (αναπτυξιακά) συνολικώς: η ανεργία αυξάνει, τα διαρθρωτικά προβλήματα διογκώνονται, το ασφαλιστικό πιέζει. Το μοντέλο μας έχει χρεοκοπήσει! Sorry κιόλας αλλά δεν πρέπει κάπως να αντιδράσουμε; Να λάβουμε κάποια έστω διορθωτικά μέτρα; Θα το μετανιώσουμε μεγάλε αν ολιγωρήσουμε και απλώς σκεφθούμε κοντόφθαλμα το πολιτικό ή το κοινωνικό κόστος σε μία συγκεκριμένη ομάδα πληθυσμού. Και θα το μετανιώσουμε όλοι μαζί παρέα (μηδέ των αγροτών εξαιρουμένων) όταν οι οικονομίες μας θα καταρρέουν και ούτε επιδοτήσεις, ούτε θέσεις εργασίας, ούτε συντάξεις δεν θα υπάρχουν (και για κανέναν)! Ως Νίκος, ως εργαζόμενος και ως ευρωπαίος πολίτης έχω το ίδιο δικαίωμα με τους αγρότες να υποστηρίξω το μέλλον μου. Δεν μπορεί το 40% του προϋπολογισμού να δαπανάται σε αγροτικές επιδοτήσεις! Απλώς δεν είναι δίκαιο! Η καταβολή αυτών των χρημάτων συνεπάγεται ένα τεράστιο κόστος ευκαιρίας, αφ’ής στιγμής τα κονδύλια θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε σκοπούς με ευρύτερο αναπτυξιακό αποτέλεσμα. Go Tony, go!

(τώρα μπορείτε να βαρέσετε όσο γουστάρετε!)

5 σχόλια :

 1. Γιατί να βαρέσουμε; Καλά τα λες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ότι θα ξύπναγα ένα πρωϊ και θα έλεγα ότι "καλά τα λέει ο Εγγλέζος" δεν το φανταζόμουν. Θεέ μου, οποία κατάντια!

  (εντάξει, το θέμα δεν είναι τόσο απλό αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι το μοντέλο έχει χρεωκοπήσει και η διεύρυνση προς τα πλάγια σαφώς και βοήθησε στην κατάρευσή σου. Οι μαλακίες πληρώνονται ... )

  Y.Γ.: Και τώρα τι λέμε στους κολλητούς τους Τούρκους;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Και τώρα τι λέμε στους κολλητούς τους Τούρκους;

  Τους λέμε "don't call us, we'll call you", και τους τα φοράμε με τη Ρωσία ;-p

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΜΑΚΑΡΙ! Αν είναι να τα σκάσω για την πάρτη κάποιου άφραγκου, προτιμώ τη χώρα του Ντοστογιέφσκυ.

  (εξάλλου προτιμώ να με πηδάνε Ρώσσοι. Όσο νάναι είναι ψηλότεροι, σαφώς πιό νταβραντισμένοι και αν ήξερες τι βλαστήμια ρίχνω κάθε φορά να πάρω βίζα για Μόσχα θα καταλάβαινες ότι μόνο μια ένωση μας σώζει)

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάνε μου λιγάκι τσίου.

Πιγκουίνος

Ιστολόγια υπάρχουν πολλά. Πτηνολόγιο όμως, ένα!

Life-Style

Popular Posts