Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2005

Πετάει, πετάει… η παραμύθα;

Ολυμπιακή Αεροπορία δεν είναι μόνο η Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου, η κυρία Ρούλα από το The Wall και η ξινή, no-name πορτοκαλάδα στις πτήσεις του εσωτερικού. Ολυμπιακή Αεροπορία δεν είναι μόνο οι πέντε κύκλοι που είχε κεντημένους στο γιακά, ο γκριζομάλλης πιλότος-Πρέκας στις soft ερωτικές ταινίες της δεκαετίας του '70, η άλλοτε κακομοιριά του αεροδρομίου στο Ελληνικό (με την μικρή Τερέζα να σουλατσάρει στο κυλικείο και να αράζει νωχελικά πάνω στην τυρόπιτα) και η αξιοζηλευτη εταιρική κουλτούρα του γιαβας-γιαβάς. Πέρα και πάνω απ'όλα αυτά, η Ολυμπιακή είναι μια γλυκιά ταλαιπωρία που τόσα χρόνια είχαμε μάθει να αγαπούμε (και που μην τρελαινόμαστε, δεν είναι και η χειρότερη των αεροπορικών εταιριών).

Το ξεύρω ότι έχεις βαρεθεί ν'ακούς για τη φαλιρισμένη εταιρία και τα τερτίπια της, αλλά στάσου μύγδαλα! Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο νομίζαμε αρχικώς. Η Ολυμπιακή όντως χρωστάει του κόσμου τα λεφτά, αλλά το ελληνικό Δημόσιο (το οποίο την απομυζά εδώ και δεκαετίες, με δωρεάν εισιτήρια σε υπουργούς και πολιτικάντηδες, δωρεάν μεταφορά ψηφοφόρων, ειδικές εκπτώσεις σε δημόσιους υπαλλήλους, στρατιωτικούς και μυριάδες άλλες κατηγορίες) της χρωστάει πολύ περισσότερα. Είκοσι φορές το δεκαπέντε, έντεκα κι επτά, δεκαοχτώ! Το ισοζύγιο είναι θετικό για την εταιρία που σημαίνει ότι τα περί χρεοκοπίας είναι μία ωραία παραμύθα που κάποιους (ποιους άραγε και γιατί;) φαίνεται να καλοβολεύει! Έρχεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σου λέει, εκκαθάρισέ το, το ρημάδι, να τελειώνουμε.

Κι αμέσως, οι εθνοπατέρες-βρυκόλακες αρχίζουν να ερίζουν με διάφορες εναλλακτικές συνταγές στου κασίδη το κεφάλι. Εάν και εφόσον η εταιρία κλείσει, θα δημιουργηθούν συνθήκες μονοπωλίου στις εσωτερικές πτήσεις, με την Aegean (που όλως τυχαίως, κλίνει προς την κυβερνητική παράταξη) να λύνει και να δένει. Οι καλύτερες βεβαίως τοποθετήσεις ήταν αυτή του κ.Καρατζαφέρη ο οποίος θύμισε ότι η εταιρία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της αεράμυνας της πατρίδας μας και εκείνη της κας Αντζελας Δημητρίου που δήλωσε (σε ανύποπτη στιγμή) ότι "όλοι έχουν καβαλήσει από ένα καλάμι αγάπη μου, κι έχει γεμίσει ο ουρανός αεροθούμενα".

Υ.Γ. Πώς θα πετάει τώρα ο Παπαθεμελής από Θεσσαλονίκη για Αθήνα, Κώστα;

6 σχόλια :

 1. Η ΕΕ δεν είπε να γίνει εκκαθάριση, είπε να μην δίνονται παράνομες χρηματοδοτήσεις από το ελληνικό δημόσιο (που λες ότι απομυζά την Ο.Α.) γιατί αλλοιώνεται ο ελεύθερος ανταγωνισμός.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ενδιαφέρον. Ωστε δηλαδή τα χρήματα που δαπανά για εισιτήρια το κράτος για τους πολιτικάντηδες και βουλευτές είναι περισσότερα από αυτά που δαπανά η Ολυμπιακή π.χ. για τη συντήρηση βιβλιοθήκης εργαζομένων στο Ελληνικό, τα δωρεάν ταξίδια σε συγγενείς δευτέρου βαθμού, κλπ ... δε τα βγάζω τόσα σύντροφε.

  Που έστω ότι είναι και έτσι. Ένα δε μπορώ να καταλάβω: πώς είναι δυνατόν μία εταιρεία να έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά και μονοπωλιακό προνόμιο σε πολλές περίπτώσεις και όχι μόνο να μην έχει βγάλει χρήματα αλλά να χρωστάει κιόλας. Δε πειράζει, τουλάχιστον αποδεικνύεται από τα πράγματα ότι έχει σοβαρό συνδικαλισμό.

  Μου θυμίζει μια διάλεξη του Καστοριάδη σε ελληνικό πανεπιστήμιο του βορρά, απαντώντας στην ερώτηση "τί είναι ο σοσιαλισμός": "είναι εκείνο το σύστημα που εάν το εγκαταστήσουμε σήμερα στη Σαχάρα, σε 10 χρόνια θα κάνει εισαγωγή άμμου".

  Το άλογο είναι ψόφιο από καιρό, σταματήστε να το χτυπάτε και να ανακαλύπτετε κοράκια (Aegean) εκεί που δεν υπάρχουν. Έχετε την αξιοπρεπή στάση τουλάχιστον να το θάψετε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Χμ. Ποιός είπε ότι η Ολυμπιακή δεν βγάζει λεφτά (ή δεν θα μπορούσε να βγάζει πολύ περισσότερα); Ήδη τη στιγμή που μιλάμε, οι κυβερνώντες συνειδητοποιήσαν ότι η αρχική ιδέα για εκκαθάριση της εταιρίας και οριστικό της κλείσιμο, δεν πολυσυμφέρει.

  Δεν λέω ότι δεν φταίνε οι διοικήσεις. Δεν λέω ότι δεν έχουν (μεγάλο) μερίδιο τη ευθύνης οι συνδικαλιστές και οι εκάστοτε πολιτικοί τους τιμητές. Ούτε βεβαίως λέω να συνεχίσουμε να πληρώνουμε όλοι εμείς οι φορολογούμενοι, τη νύφη.

  Εκείνο που υποστηρίζω είναι ότι σε αυτή την ήττα, το κράτος είναι εξίσου υπαίτιο με την εταιρία (αν όχι παραπάνω). Εντούτοις, οι συνέπειες θα βαρύνουν μόνο την εταιρία και τους όποιους εργαζομένους βρεθούν χωρίς δουλειά. Και κακά τα ψέμματα, η χώρα δεν αντέχει κι άλλους ανέργους...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. You have an outstanding good and well structured site. I enjoyed browsing through it here

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάνε μου λιγάκι τσίου.

Πιγκουίνος

Ιστολόγια υπάρχουν πολλά. Πτηνολόγιο όμως, ένα!

Life-Style

Popular Posts