Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2007

Η μέρα που δολοφονήθηκε η Αμερική

Μεγάλη αναμπουμπούλα έχει ξεσπάσει στον κόσμο των χάρτινων ηρώων της Marvel τους τελευταίους μήνες κι έχουνε πιαστεί μαλλί με μαλλί ο Spiderman, ο Ironman και ο Captain America. Διότι η αμερικανική κυβέρνηση απεφάσισε -και καλά- να θεσπίσει νόμο υποχρεωτικής καταγραφής των προσωπικών δεδομένων όλων των υπερηρώων, κυριευμένη από σύνδρομα τρομολαγνείας και σε μία προσπάθεια να ελέγξει κάθε πολίτη που θα μπορούσε να αποτελέσει δυνητική απειλή για τη δημόσια τάξη. Ο πολυεκατομμυριούχος Τόνυ Σταρκ (alter ego του Ironman) έσπευσε να ευθυγραμμιστεί με την κυβέρνηση και κάλεσε πολλούς ήρωες να τον ακολουθήσουν σε δημόσια αποκάλυψη της ταυτότητάς τους. Οι Fantastic Four και ο Spiderman τάχθηκαν στο πλευρό του. Ο τελευταίος μάλιστα και σε μία εντυπωσιακή επίδειξη νομιμοφροσύνης, έβγαλε ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων τη μάσκα του και όλος ο κόσμος έμαθε το πραγματικό του όνομα.

Από την άλλη, κάποιοι απεφάσισαν να αντιδράσουν δυναμικά, θεωρώντας ότι τα μέτρα αυτά καταπατούν τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα δικαιώματα του πολίτη. Επικεφαλής τους μάλιστα τέθηκε ο Captain America, το αειθαλές σύμβολο του αμερικανικού πατριωτισμού, που βρέθηκε τώρα να μάχεται τους πρώην φίλους και συντρόφους του.

Κυνηγημένος, προδομένος και εντέλει ηττημένος, ο Captain America οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη με βαρύτατες κατηγορίες. Τη στιγμή όμως που σιδεροδέσμιος ανέβαινε τα σκαλιά του δικαστικού μεγάρου και σε μία από τις δραματικότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας των κόμικς, ο Captain America δέχθηκε δολοφονική επίθεση. Μερικές στιγμές αργότερα, υπέκυψε στα τραύματά του.

Τώρα θα μου πεις, σιγά τα λάχανα: δεν ήταν δα και κάνας πολύ σπουδαίος χαρακτήρας! Ένα χάρτινο αμερικανάκι λιγότερο. Και στο κάτω-κάτω της γραφής, η πείρα έχει αποδείξει ότι οι υπερήρωες της Marvel και της DC δεν πεθαίνουν ποτέ. Οι ευφάνταστοι σεναριογράφοι και όταν έχουν εξαντλήσει κάθε άλλη πρωτοτυπία, σκοτώνουν πρόσκαιρα τον ήρωα για να δημιουργήσουν έναν κάποιο ντόρο (που μεταφράζεται σε αυξημένες πωλήσεις) και μερικούς μήνες αργότερα, σκαρφίζονται μία δικαιολογία και τον επαναφέρουν στη ζωή. Το είδαμε το έργο στον Superman, το παρακολουθούμε συνεχώς στους X-Men (με την Jean Grey να πεθαίνει και να ξαναγεννιέται κατ'επανάληψη, τον Colossus να γυρνά από τον άλλο κόσμο κ.λπ.).

Εντούτοις εδώ οφείλω να βγάλω το καπέλο στην αγαπητή Marvel. Διότι ο θάνατος του Captain America σε παραπέμπει αναγκαστικά στη βαθύτατη πολιτική κρίση που βιώνει η σύγχρονη Αμερική. Ο διάλογος για τη σημειολογία του πράγματος έχει ήδη προκαλέσει μεγάλο θόρυβο και έντονη αρθρογραφία. Ποια μηνύματα κρύβονται πίσω από τη σεναριακή αυτή εξέλιξη; Υπονοείται φθορά του συστήματος; Έκπτωση των παραδοσιακών αξιών στις οποίες βασίστηκε το αμερικανικό όνειρο; Ανησυχία για τα αδιέξοδα που προκάλεσε η διακυβέρνηση της χώρας από τον Μπους και τα γεράκια του Πενταγώνου;

Η δολοφονία του συμβόλου σημαίνει το τέλος των ψευδαισθήσεων. Για μία πάσχουσα Αμερική που ενώ επαίρεται για την παντοδυναμία της, συνειδητοποιεί ότι έχει απολέσει την ιδεολογική της βάση. Το ρομαντισμό και το πνεύμα του φιλελευθερισμού. Την άλλοτε ισχυρή δέσμευσή της στα δημοκρατικά ιδεώδη, που τόσο εντυπωσίασε κάποτες τον Αλέξις ντεΤοκβιλ. Η Αμερική του σήμερα δολοφονεί την Αμερική του χθες και υποθηκεύει την Αμερική του αύριο. Και η τέχνη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για όλους μας.

3 σχόλια :

 1. Αυτή την φορά επικοινωνώ μαζί σου για ένα θέμα που έχω κάνει ποστ και σχετίζεται άμεσα με το blog σου(μην ανησυχείς δεν έχει σχέση με γαλατάδες!) και θα ήθελα και την δική σου γνώμη.
  Δες εδώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πολύ εμπνευσμένη αλληγορία!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ίσως υπάρχουν περισσότερα απο όσα φαίνονται για την δολοφονία του "παππού".

  Αναγνώστης μου επισήμανε (όταν ανέβασα την δική μου βερσιόν της δολοφονίας) οτι επίκειται ταινία για τον Κάπταιν.

  Αλλά, ακόμα και έτσι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάνε μου λιγάκι τσίου.

Πιγκουίνος

Ιστολόγια υπάρχουν πολλά. Πτηνολόγιο όμως, ένα!

Life-Style

Popular Posts