Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2008

Αυτή η χώρα σε λιγώνει.

Υπόθεση πρώτη.
Μικρή ιστορική αναδρομή. Πριν κάποια ζίλιονς χρόνια, η Βυζαντινή Αυτοκρατορία -καλή της ώρα- παραχώρησε στη Μονή Βατοπεδίου μερικά στρεμματάκια γης (ογδόντα χιλιάδες για την ακρίβεια) στη Βιστωνίδα. Που και τι να τα κάμει κοτζαμάν Αυτοκρατορία τα οικόπεδα; Αν ήθελε γη να κάμει τα κουμάντα της, έστελνε τα στρατά, το υγρόν-πυρ ή τιποτις σαλεμένες εικονολάτρισσες με σταυρούς και κομποσκοίνια και κατακτούσαν καμιαδυο αραβικές επαρχίες ή έδιωχνε ξουτ-ξουτ κανένα ρωσοβούλγαρο από τα βόρεια και έριχνε τις απλωτές της. Όχι για να δεις τι γαλαντόμες ήτανε τότες οι Αυτοκρατορίες!

Έκτοτε έχουν περάσει τη λίμνη Βιστωνίδα Ούνοι, Γότθοι-Βησιγότθοι (που ως γνωστόν προελαύνουν αγκαζέ), Οθωμανοί και η ελληνική κυβέρνηση με κάτι επιχωματώσεις. Αν είσαι ψάρι σ'αυτή τη λίμνη, ένα νευρικό κλονισμό τον έχεις δεδομένο. Μη γνωρίζοντας τα πάρε/δώσε της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας γιατί σιγά μην τους έδινε και ραπόρτο, αγρότες έστησαν εδώ και αιώνες το τσαρδί τους στα στρεμματάκια γης (σου υπενθυμίζω: ογδόντα χιλιάδες), καλλιεργούσαν τα δέντρα τους, βοσκούσαν τα γελάδια τους και άλειφαν αμέριμνοι στη φρυγανιά τους, φρέσκο βούτυρο Βιτάμ.

Έλα όμως που πριν τέσσερα χρόνια, η Μονή Βατοπεδίου ξετρυπώνει τα "βυζαντινά χρυσόβουλα" (!) με τα οποία είχε γίνει η προ-αμνημονεύτων συμφωνία, παθαίνει ένα ταρατατζούμ και αρχίζει να φωνάζει "mine", "mine", "mine" δείχνοντας με νόημα τα οικόπεδα! Επειδής να διώξουμε τους κατοίκους των περιοχών αυτών είναι όσο να πεις κωλοπαιδισμός, η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει να δώκει στη Μονή οικοπεδικές εκτάσεις στους νομούς Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Χαλκιδικής και Πέλλας με συμβολαιογράφο της σχετικής πράξης την Αικατερίνη Πελέκη-Βουλγαράκη (ναι, στον θυμίζει γιατί είναι η γυναίκα του) καθ' όπως διατείνεται το ΠΑΣΟΚ.

Αλλά και σε αυτές τις περιοχές αντιδρούν οι κάτοικοι (καμία κατανόηση ο κάτοικος) με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να ξαναπάρει πίσω κάποια από τα οικόπεδα αυτά και να τα αντικαταστήσει με -κρατήσου γιατί είσαι και σε επικίνδυνη ηλικία- ένα Ολυμπιακό Ακίνητο από αυτά που νόμιζες εσύ ότι ανήκουν στο λαό που τα χρηματοδότησε. Νααααατ! Πιο συγκεκριμένα λοιπόν ένα ωραιότατο συγκρότημα κτηρίων στο Ολυμπιακό Χωριό στο οποίο και επρόκειτο να μετεστεγαστεί το Υπουργείο Εργασίας (που όπως καταλαβαίνεις, θα κάτσει στ'αυγά του, που μου ήθελε και εξοχές) πέρασε στα χέρια της Μονής, η οποία μπορεί να έκαμε καμιά δεκαριά αιώνες να θυμηθεί την ιδιοκτησία της, αλλά την αμέσως επόμενη μέρα από την απόκτηση του ακινήτου, το εκποίησε σε ιδιώτη και εισέπραξε ζεστό χρήμα.

Μιαμ μιαμ! Λουκουμάκι. Σαν αυτό που σου προσφέρουν σε τέτοιες περιπτώσεις οι μοναχοί. Τέλειο; Πρόσεχε μην πασαλειφθείς με την άχνη ζάχαρη.

Υπόθεση δεύτερη.
Την Πελοπόννησο που κάηκε και την κλαίγαμε τη θυμάσαι. Η κυβέρνηση της Αστραλίας σε μία επίδειξη απίστευτης μεγαλοψυχίας απεφάσισε τότες να δώκει στους δύστυχους κατοίκους της καρβουνιασμένης Ζαχάρως το ποσό των 1.800.000 ευρώ για να αποκαταστήσουν μέρος των ζημιών τους. Ο δήμαρχος όμως αντίς να κατευθύνει τα χρήματα στους πληγέντες, απεφάσισε βρε να τα διαθέσει στην ανέγερση ενός νέου, λαμπρού δημαρχειακού μεγάρου, το οποίο μάλιστα κατασκευάζεται σε χώρο που καθ' όπως καταγγέλλουν δημοτικοί σύμβουλοι, προοριζόταν σύμφωνα με το σχέδιο πόλης, για πάρκο!

Αν έχεις το Θεό σου δηλαδή, φαντάσου καρβουνιασμένους λόφους, κατεστραμμένες περιουσίες και στη μέση ένα καινούργιο, ωραιότατο δημαρχείο ("έργο πνοής για τον τόπο" το χαρακτήρισε ο δήμαρχος). Η αστραλιανή κυβέρνηση που τα πληροφορήθηκε όλα αυτά, αφενός φρίκαρε και αφετέρου ζήτησε εξηγήσεις μέσω της Πρεσβείας της στας Αθήνας και άρχισε ένα γραφειοκρατικό γαϊτανάκι για το ποιος-που-πως διαχειρίστηκε το καγκουροδόλαρο. Έλα καημένε (ή μήπως καμένε;) που θέλεις να δεις και που πήγαν τα χρήματά σου!

Μιαμ, μιαμ! Γλειφιτζουράκι. Σαν αυτό που γλείφει αλαζονικά μπόμπιρας μπροστά στα μάτια των πεινασμένων φίλων του. Τέλειο; Πρόσεχε μην πασαλειφθείς με τα σιρόπια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάνε μου λιγάκι τσίου.

Ιστολόγια υπάρχουν πολλά. Πτηνολόγιο όμως, ένα!

Life-Style