Σάββατο, 16 Μαΐου 2009

Eurovision 2009 - Προβλέψεις

Το πτηνό ξεκλείδωσε το σκοτεινό υπόγειο στο οποίο κρύβει το μυστικό μηχάνημα των προβλέψεων, εισήγαγε τα στοιχεία, γύρισε τη μανιβέλα, πάτησε το κουμπί και γκρου-γκρου άρχισε να τρέχει το στοχαστικό μοντέλο που σου βγάζει (σχεδόν) πάντα το νικητή.

Ακολουθεί βαθυστόχαστη ανάλυση.

Για να μιλήσω σε όρους Αρίων, εφέτος έχουμε τρεις κατηγορίες τραγουδιών. Η πρώτη είναι τα έντεχνα (τύπου όπερες, βιολιά, τροβαδούρες και κουλτούρες), η δεύτερη είναι τα εμπορικά (τύπου νταχτιρντί, ξέκωλα, κοιλιακοί) και η τρίτη είναι τα έθνικ (τύπου τουμπερλέκι, γκλίτσα, ταγάρι). Δεν ξέρω αν είσαι του μΕγαρου, του πΑΙδαρου ή της υπαίθρου, αλλά έτσι κι αλλιώς δεν αποφασίζεις (μόνον) εσύ. Ο διαγωνισμός φέτος ξαναβάζει στο κόλπο τις επιτροπές (ναι, αυτές που έβγαλαν κάποτε το Volare τρίτο ή το Diggi Loo Diggi Ley πρώτο!), που σημαίνει ότι όσα δεκάδες έσ-εμ-ές κι αν χαρίσεις στην ουκρανέζικη τσόντα, απ'τον Κατσαρό θα το'βρεις που θα χώσει ψήφους στο γερμανικό σουίνγκ γιατί του θυμίζει τα νιάτα του. Έχετο υπόψην σου.

Στην κατηγορία έντεχνο, η Σουηδία, η Αγγλία και η Μάλτα ελπίζουν σε καλά πλασαρίσματα: η πρώτη λόγω οπερετικής φωνής, η δεύτερη λόγω της μπουμπούς (=Andrew Lloyd) και η τρίτη λόγω εκτοπίσματος. Αουτσάιντερ είναι η Ισλανδία και η Δανία, που (δυστυχώς) θα τις φάει η μαρμάγκα. Εντούτοις τα πραγματικά φαβορί της κατηγορίας είναι η μεγαλοντίβα Γαλλίδα με το υποδώριο τραγούδι, η παραμυθένια Εσθονία με την αλλόκοτη μουσικότητα των στίχων, η εμβατηριακή Βοσνία Ερζεγοβίνη και βεβαίως ο γούτσου-γούτσου Νορβηγός με το βιολί του.

Στην κατηγορία εμπορικό, η Φινλανδία, το Αζερμπαϊτζάν και η Αλβανία θα προσπαθήσουν δυνατά να μπουν στη δεκάδα η πρώτη λόγω της μπιτάτης κλαμποδιάθεσης, η δεύτερη με τον συνδυασμό Αζέρας/Εταζέρας (όπου εταζέρα ο Arash) και η τρίτη με το καλύτερο ποπάκι του διαγωνισμού. Εντούτοις τα πραγματικά φαβορί της κατηγορίας είναι η ισπανίδα Σοράγια με το φιδίσιο κορμί, η τουρκάλα Χαντισέ ως ντεζαβού της Σερτάμπ και ο Σάκης ως ντεζαβού του ίδιου του Σάκη.

Στην κατηγορία έντεχνο, η Αρμενία, η Μολδαβία και η Πορτογαλία απλώς θα πλέξουν κουρελούδες με τη Μολδαβία να είναι η μοναδική με πραγματικές πιθανότητες να μπει στη δεκάδα.

Νικητής του διαγωνισμού δεν μπορεί να είναι άλλος από το (γούτσου-γούτσου) Νορβηγό. Πρώτον διότι είναι το καλύτερο τραγούδι από όλα. Δεύτερον διότι θα συσπειρώσει όλη τη σκανδιναβία και τη βαλτική. Και τρίτον διότι θα ψηφιστεί δαγκωτός από όλες τις ανά την ήπειρο επιτροπές, καθώς σώζει τα προσχήματα μετά τις ζαρτιέρες της Ουκρανής, τα αναφιλητά της Χαντισέ και τα κουνήματα του Σάκη.

Εσθονία, Γαλλία, Τουρκία, Ελλάδα και Ισπανία θα συμπληρώσουν την εξάδα με τη Μολδαβία, τη Μάλτα και το Αζερμπαϊτζάν να ακολουθούν. Με άλλα λόγια, this is so NOT our night. Tο τραγούδι μας είναι κατώτερο πολλών άλλων συμμετοχών μας (σίγουρα κατώτερο της περσινής Καλομοίρας, αλλά και εκείνου της Μαντούς ή ακόμα και του Σαρμπέλ), αλλά η προσωπική λάμψη του Σάκη θα τον κρατήσει εντός παιχνιδιού. Όμως η πρωτιά θέλει κάτι παραπάνω από το χαμόγελο της Κρεστ.

Αυτά! Τέλος. Το πτηνό επιτέλεσε και φέτος την αποστολή του. Επομένως νομίζω ότι θα του επιτρέψεις τώρα να λουφάξει στον καναπέ απολαμβάνοντας την πίτσα με το παρεάκι του και ρουφώντας την κοκακόλα του στο ρυθμό του ντουμ τεκ τεκ.

3 σχόλια :

 1. Dear πτηνό,
  στις 21.00 θα σε έχω ήδη αρπάξει από το πούπουλο και θα είσαι all ours!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ορίστε φαρμακόγλωσσε,(εν μέρη) επιβεβαιώθηκες!

  Και τι κατάλαβες τώρα που η ποιοτικιά γαλλίδα καταβαραθρώθηκε,ε?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. @siganopapadia, άσε κάτω το πούπουλο! Με κάτσιασες, είμαι και σπάνιο είδος.

  @7Demons, λέγεται ότι οι στέπες της Σιβηρίας (από την υπερκαυκασία έως το Βλαδιβοστόκ) αντιλαλήσανε από την σπαρακτική κραυγή της ντίβας. Ουαί και αλλοίμονό μας, μόνο αυτό σου λέω!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάνε μου λιγάκι τσίου.

Πιγκουίνος

Ιστολόγια υπάρχουν πολλά. Πτηνολόγιο όμως, ένα!

Life-Style

Popular Posts