Κυριακή, 21 Ιουνίου 2009

Τεχνοκαλόκαιρο

Κατηγορία: Να πας.

Επειδής το Μουσείο της Ακροπόλεως είναι πιο πήχτρα και από την παραλία της Βουλιαγμένης, σου'χω -ειδικά για σένα το φιλότεχνο άνθρωπα- ταρατατζούμ πρόταση να πας να φχαριστηθείς. Στην Εθνική Πινακοθήκη φάτσα από το Χίλτον, παίζει αναδρομική έκθεση του Αχιλλέα Δρούγκα. Αν δεν τον ξεύρεις (ακαλλιέργητε αναγνώστη των Νέων του Ψαροντούφεκου), ευκαιρία να τον εμάθεις. Αν τον ξεύρεις, ευκαιρία να τον καταβροχθίσεις σε χορταστικές δόσεις από παγώνι, φρουτιέρα και ανάκλινδρο.

Εντάξει, σ'εμένα είναι αγαπημένος και μπορεί να με πεις υποκειμενικό. Αλλά την Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα θα τολμήσεις να την αμφισβητήσεις όταν τον χαρακτηρίζει έναν από τους σημαντικότερους νεοέλληνες καλλιτέχνες γουατσοέβερ; Που να πέσει η Γκαλερί Ζουμπουλάκη να σε πλακώσει!

Ωραίο το στήσιμο της έκθεσης, ευχάριστα τα χρώματα στους τοίχους των αιθουσών, συνεπής ο οδηγός-λεύκωμα (κι ας σου κοστίσει σαράντα ευρουδάκια). Άδικο και κρίμα θα το πεις που πήγα Κυριακή πρωί και συνάντησα μέσα τον γρύλλο. Ούτε δείγμα από επισκέπτη, ούτε σκιά από φιλότεχνο. Εγώ και οι φύλακες.

Πάρε να'χεις δείγμα να μην λες ότι σε στέλνω σε τίποτις αφαιρετικές σουρεάλες που δεν καταλαβαίνεις που σταματά το χέρι του Διονύσου, που ξεκινά η ουρά του Πανός και κατά που πέφτει το μεμέ της Αφροδίτης.


Κατηγορία: Να μην πας.

Το λένε "Ύμνος στη Σκιά" και υποτίθεται ότι είναι το καλλιτεχνικό γεγονός του καλοκαιριού (μετά την Άννα Βίσση στο Ηρώδειο). Επειδής είχες δει τις "Πτυχώσεις" και πολύ σε είχαν αρέσει τέτοιο πρεζάκι των καλλιτεχνικών εντυπώσεων που είσαι, ήρθες και ψάρωσες με τον τίτλο κι έτρεξες ντάλα τ'Ιούνη στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς μεριά) για να πάρεις τη δόση σου.

Αλλά περιδιαβαίνοντας την έκθεση, το ύφος σου έμοιαζε σαν να είχες βγάλει το κεφάλι σου από το παράθυρο αυτοκινήτου που έτρεχε με 200 χιλιόμετρα στην Εθνική. Ιουκ! Και ναι η έκθεση κερδίζει το Όσκαρ του πιο ό,τι-να-ναι περιεχομένου, το Όσκαρ του πιο αποπροσανατολιστικού τίτλου-δολώματος και το Όσκαρ της πιο μπόρινγκ σύνθεσης μπόρινγκ έργων από μπόρινγκ καλλιτέχνες που επιπλέον ήταν και μπόρινγκ. Οι λιγοστοί επισκέπτες κοιτιόμασταν απορημένοι, ενώ κάποιοι ήταν έτοιμοι να μπήξουν και τα κλάμματα. Που δεν θα το πεις και παράλογο, δεδομένου ότι η είσοδος είχε έξι ευρώ -που κανονικά θα έπρεπε να σου τα δώσουν για να τη δεις.

Όσο σκέφτομαι ότι μπορείς να δώσεις και άλλα είκοσι και να δεις την Άννα Βίσση στο Ηρώδειο, τόσο συγχύζομαι.

Κατηγορία: Ας πήγαινες.

Υπάρχει ένας χώρος στην Πειραιώς που τον λένε "Σχολείον". Εγώ τον βρήκα με την τέταρτη φορά που ανεβοκατέβηκα από το ύψος του Ρέντη ώς το ύψος του Φαλήρου. Ή που θα πρέπει να βάλουν καμία πινακίδα ή που θα πρέπει να με πεις γκαβό και να ανησυχήσεις πραγματικά που με αφήνουν να πιάνω τιμόνι. Καλό το μεταβιομηχανικό μίνιμαλ, αλλά δεν έχουμε όλοι τζι-πι-ες να βρίσκουμε καρφωτοί την κάθε μάντρα στο πουθενά και στο κάπου γωνία.

Διαπίστωση πρώτη: ο χώρος είναι σουεργουάου. Μία εσωτερική αυλή διασταυρώνει ένα σύμπλεγμα κτηρίων που μυρίζουν θειάφι και ροκανίδι. Και μη φανταστείς το ένα και τίποτα και το να'χαμε να λέγαμε: μιλάμε για απλωσιές πολλών τετραγωνικών να αμολήσεις το κουτσούβελο και να το ψάχνει η Αγγελική Νικολούλη για μέρες. Διαπίστωση δεύτερη: ο Τσόκλης (διότι περί αυτού πρόκειται) δεν αραδιάζει μόνο πέτρες σε καμβάδες. Αλλά μπορεί και να σου ξεδιπλώσει μία ενδιαφέρουσα αλληλουχία δοκιμών πάνω σε μυθολογικά θέματα με Ηρακλήδες, Περσεφόνες και Αφροδίτες ή να σου αραδιάσει οικογενειακές φωτογραφίες τύπου μπέλ-εποκ (μαμά στην πολυθρόνα, μπαμπάς στεκούμενος, ξινισμένο παιδάκι με ναυτική στολή, γλάστρα) και να σου προκαλέσει εντύπωση. Ακόμα κι αν τα έργα δεν στιγματίσουν το είναι σου, δεν ζμπαραλιάσουν το εγώ σου, δεν επηρεάσουν το αποδώθε και πέρα σου, δεν αποτελέσουν τον Κόμβο στον τρόπο που αντιμετωπίζεις το εμείς και ο κόσμος σου, κακά δεν θα τα πεις.

Ψάρωσες και θες να πας; Σόρρυ, αλλά σου σέρβιρα κρύα τυρόπιτα. Η έκθεση τελείωσε, είχα πάει πριν κάνα μήνα αλλά είχα βαρεθεί να σου το πω και τώρα θα πρέπει να αρκεστείς στις φωτό. Μπουχου-χου.

2 σχόλια :

  1. Να υποθέσω ότι το σχόλιο για τους αναγνώστες του "τα νέα του ψαροντούφεκου" ήταν για τη φίλη σου;... Εντάξει λοιπόν, δεν τον ήξερα τον κυριούλη και από αυτά που είδα μάλλον δε θα τον μάθω κι όλας, θα σε περιμένω στο νησί να σου μάθω τα είδη ψαριών και να με κάνεις εγκυκλοπαιδικό freak! (όσο αντέξεις)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μη δεις ψαροντούφεκο, αμέσως να ταυτιστείς! Λολ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάνε μου λιγάκι τσίου.

Πιγκουίνος

Ιστολόγια υπάρχουν πολλά. Πτηνολόγιο όμως, ένα!

Life-Style

Popular Posts