Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2011

Υπάρχουν τουρκικές αρχαιότητες;


Η απάντηση είναι πως όχι, παρότι σε κεντρικό βιβλιοπωλείο της Κωνσταντινούπολης εντόπισα καναδυο βιβλία με τον εύγλωττο τίτλο "Αρχαία Τουρκία" (και στο εξώφυλλο αρχαιοελληνικές κολώνες), που περίπου υπονοούσαν ότι οι "αρχαίοι Τούρκοι" δεν είναι ένα ανέκδοτο που το λέμε και γελάμε, αλλά μία ιστορική πραγματικότητα με αδιάσειστα φακτς. Όπως ας πούμε τα ούφο του ΦονΝτένιγκεν ή το Γέτι των Ιμαλαϊων.


Αφού λοιπόν τούρκικες αρχαιότητες δεν υπάρχουν, θα με ρωτήσεις εύστοχα γιατί να πάει κανείς στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης; Η απάντηση είναι πως πρέπει ανυπερθέτως να πάει γιατί είναι ένα από τα πιο ζούπερ σημαντικά αρχαιολογικά μουσεία ιν δε γουόρλντ και αν ποτέ βρεθείς εκεί, θα μακαρίζεις το πτηνό που σε έστειλε. Και μπορεί στις είκοσι και πλέον αίθουσες να μη βρεις τίποτις το τούρκικο, αλλά θα συναντήσεις περί το ένα εκατομμύριο (σύμφωνα με τον οδηγό μου, δεν έκατσα και να τα μετρήσω) εκθέματα της κλασικής, της ελληνιστικής, της ρωμαϊκής και της βυζαντινής περιόδου που θα πάθεις πλάκα λέμε!


Το μουσείο -που είναι χάρμα και από αρχιτεκτονικής απόψεως- βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης, στο πάρκο Γκιουλχανέ πίσω από την Αγια Σοφιά και παραπλεύρως του Τοπ Καπί. Στην πραγματικότητα μάλιστα, είναι τρία μουσεία σε συσκευασία του ενός, επομένως αν πας, να ξεύρεις ότι η επίσκεψή σου μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες αν θέλεις να το γυρίσεις με μία κάποια στοιχειώδη συνέπεια, χωρίς να τρέχεις τις αίθουσες στο φαστ φόργουορντ.

Στα χάιλάιτς του Μουσείου είναι η συλλογή της Τροίας και ένας σκασμός αντίκιτις από την αρχαία Έφεσο, τη Μίλητο και την Αφροδισιάδα. Ναι, θα βρεις και μία αίθουσα με κυπριακές αρχαιότητες, στο λέω να είσαι προετοιμασμένος.

Από τις πλέον σουπεργουάου αίθουσες είναι εκείνες στις οποίες εκτίθενται οι σαρκοφάγοι που βρέθηκαν το 1887 στη νεκρόπολη των βασιλέων της Σιδώνος στο σημερινό Λίβανο. Οι εν λόγω σαρκοφάγοι είναι σε εξαιρετική κατάσταση και μένεις με το στόμα ανοιχτό με τις λεπτομέρειες στο διάκοσμό τους και με τις ευφάνταστες φόρμες τους.


Ιδιαίτερα ονομαστές είναι η Σαρκοφάγος των Θρηνουσών που είναι σε σχήμα αρχαιοελληνικού ναού με κολωνάκι μπορντούρα και ανάμεσα καθήμενες ή στεκούμενες γυναίκες που θρηνούν γοερώς και η Σαρκοφάγος του Μεγάλου Αλεξάνδρου που λέγεται ότι κατασκευάστηκε για το βασιλιά Αβδαλώνυμο (πες το τρεις φορές γρήγορα!) της Σιδώνος και απεικονίζει τις νίκες του μακεδόνα βασιλέα επί των Περσών.

Εκτός από τα αγάλματα, τα αγγεία και τις επιτύμβιες στήλες, εντύπωση μου έκαμε στην αίθουσα με τις βυζαντινές αρχαιότητες, η αλυσίδα με την οποία οι Βυζαντινοί έφραζαν τον Κεράτιο ώστε να μην μπορεί να εισέλθει εχθρικό πλεούμενο. Πήγαινες ας πούμε εσύ ο ανεπιθύμητος να μπουκάρεις με το κρισκράφτ και τσουπ τεντώναν το σιδερικό και έτρωγες τα μούτρα σου! Εξυπνούληδες!


Εκεί όμως που πραγματικά το πτηνό έπαθε ένα παραλήρημα ενθουσιασμού, άρχισε να ουρλιάζει από χαρά, να κουνάει το ράμφος του και να φωτογραφίζει σαν τρελό, ήταν οι αρχαιότητες από τη Μεσοποταμία. Που δώκε του Ασσυριακή και Βαβυλωνιακή τέχνη και πάρε του την ψυχή. Θα σου ξεχωρίσω τον οβελίσκο του ασσύριου βασιλιά Αντάντ-νιραρι του 3ου καθώς και τμήματα από την καταπληκτική πύλη Ishtar της Βαβυλώνας (κομμάτια της είναι διάσπαρτα σε πολλά μουσεία του κόσμου) που τα εθαύμασα και τα φωτογράφησα να έχω να θυμάμαι για μεμοραμπίλια.


Στο Μουσείο συνάντησα αρκετούς γερμανούς τουρίστες, μερικούς γάλλους, δυοτρεις αμερικάνους, κάποιους άραβες και βεβαίως τούρκους επισκέπτες και σχολεία. Έλληνα όμως, ούτε για δείγμα -γεγονός κάπως περίεργο, αν αναλογιστεί κανείς ότι το Μουσείο είναι σε καρακεντρικό σημείο και καραβάνια Ελλήνων τουριστών βολοδέρνουνε στην ευρύτερη περιοχή.

Μην έχει μπουχτίσει ο Έλληνας την αρχαιότητα; Μην έχει άλλα καλύτερα πράματα να κάμει; Μην έχει άρνηση για μουσεία τέτοιας θεματολογίας σε μέρος αλλόθρησκο και ξενικό; Φοβούμαι ότι ο λόγος που δεν βλέπεις Έλληνα εκεί είναι πρώτον, ότι η τουριστική του περιέργεια εξαντλείται στην Αγια Σοφιά και στο Πατριαρχείο (άντε και στο Τοπ Καπί) και μετά ρίχνεται μανιωδώς στο παζάρ σόπινγκ και δεύτερον, ότι τα τουριστικά πακέτα δεν περιλαμβάνουν επίσκεψη στο Μουσείο -διότι η κυρία Τασούλα που θέλει να ψωνίσει δερμάτινα, πολύ ευγενική μαζί σου δεν θα είναι σαν τη βάλεις μέσα στις αίθουσες με τους Ασσύριους και της δείχνεις τα λιοντάρια.


Ας είναι! Μπορεί την κυρά Τασούλα να μην τη βρήκα, αλλά η Εμινέ ήταν εκεί και εθαύμαζε τ'αρχαία.

9 σχόλια :

 1. γιατί βρίσκεις Έλληνα στο Αρχαιολογικό των Αθηνών??? Πάντως το ότι τις Ελληνικές αρχαιότητες της Μικράς Ασίας που τις χαρακτηρίζουν Περσοελληνικής τεχνοτροπίας που έγραφαν στα καρτελάκια, με είχε ρίξει στα πατώματα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Όταν η Τασούλα έτρωγε μπακλαβά,
  η Εμινέ έκανε το μεταπτυχιακό της :-)
  ....
  αρχαίοι Τούρκοι (500-700 μ.Χ)
  υπάρχουν στη Μογγολία.
  Βέβαια σωστότερα τους λες
  μεσαιωνικούς αλλά ο όρος
  "αρχαίος" είναι σχετικός
  μέχρι που βρίσκεις CD
  "Αρχαία Τουρκική Μουσική
  στην Ευρώπη 16ος-18ος αιώνας
  LOL!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. @mahler76, γκουντ πόιντ: δεν βρίσκεις εύκολα Έλληνα ούτε στο Αρχαιολογικό των Αθηνών. Εδώ δε βρίσκεις καλά καλά τους φύλακες εκεί...

  @Michali Melidoni, ο όρος "αρχαίος" είναι όντως σχετικός και υποδηλώνει το θεόπαλιο του καθενός! Υπ'αυτήν την έννοια υπάρχουν αρχαίοι τούρκοι, αρχαίοι ισπανοί, αρχαίοι αμερικανοί και αρχαίοι καναδοί (αυτοί είναι αρχαίοι από το κρύο).

  :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. και που να δείς με τι ασχολείται η Καναδική Αρχαιολογία

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αυτό επιβάλλεται να το δούμε!

  Στις τελευταίες φωτο θυμήθηκα το μουσείο Βερολίνο. ;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ε όχι, με τέτοια ιστορία δε θα πάω να πληρώσω και τους τουρκαλάδες να δω το "μουσείο" τους. Προτιμώ να ανάψω κεράκια στον Αη Γιώργη στην Πρίγκηπο και στη Βλαχέρνα.

  Φιλιά στην Εμινέ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ααααα όντως εκεί δεν μας πήγαν! Νομίζω μέσα στον οδηγό που είχα το πήρε το μάτι μου κάπου το μουσείο αυτό, αλλά ο χρόνος στη ξενάγηση στη γύρω περιοχή ήταν περιορισμένος και δεν υπήρχε χρόνος και για εκεί. Είναι φυσικά και αυτό που λες εσύ, ότι κοιτάνε να τελειώσουν γρήγορα για να πάνε στα παζάρια μετά. Όπου φυσικά πήγαμε για να τα δούμε αλλά όπως μπήκαμε βγήκαμε, και καθήσαμε σ'ένα καφέ να ξαποστάσουμε καθώς είχαμε ταλαιπωρηθεί από τον ποδαρόδρομο! Όλα αυτά θα τα δεις και με τη δική μου ματιά όμως όταν αρχίσω τις αντίστοιχες αναρτήσεις (αφού τελειώσω με την Ιταλία, γκούχου γκούχου).

  Χαίρομαι πολύ όμως που μας το έδειξες εσύ και μας το παρουσιάσες με πολύ ωραίες φωτογραφίες και με ενδιαφέρουσες πληροφορίες! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. @renata, έχουνε και οι γερμανοί υφαρπάξει το κατιτίς τους από τη Μεσοποταμία.

  @Σουσουράδα, η Εμινέ σου στέλνει την αγάπη της!

  @DaNaH, είμαι βέβαιος ότι όταν ξαναπάς, θα με θυμηθείς και θα το επισκεφθείς και το Αρχαιολογικό. Άλλωστε η Πόλη είναι ένας προορισμός στον οποίο επιστρέφει κανείς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Το κατιτί; Πολύ κομψή έκφραση! :P

  Στο Βερολίνο είδα και σε μια πλάκα σφηνοειδή γραφή κι ένιωσα ένα δέος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάνε μου λιγάκι τσίου.

Πιγκουίνος

Ιστολόγια υπάρχουν πολλά. Πτηνολόγιο όμως, ένα!

Life-Style

Popular Posts