Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2011

Έχεις πάει στην Ακαδημία Πλάτωνος; Μην πας!


Πολύ προσφάτως ο γουόρλντ φέιμους αρχιτέκτονας τοπίου Φερνάντο Καρούντσο (ναι είναι ισπανός) βρέθηκε στην Αθήνα και επισκέφθηκε μερικές από τις ελάχιστες εστίες πρασίνου για να σου πει μια γνώμη ως ειδικός. Ανάμεσα σε αυτές ήταν και η Ακαδημία Πλάτωνος. Για την οποία είπε ότι δεν είναι ακριβώς κήπος αλλά μία ψιλοτυχαία συλλογή φυτών. Ναι, ο Φερνάντο ήταν απλώς ευγενικός και δεν ήθελε να σου πει ότι του πέσανε τ'αυτιά και φρίκαρε από την απερίγραπτη ασχήμια και υποβάθμιση του χώρου.


Πριν μερικές ημέρες στην Athens Voice διάβασα ένα άρθρο του σελέμπριτι-ποδηλάτη-παρουσιαστή και υποψήφιου-δημάρχου Γιώργου Αμυρά, ο οποίος αποκάλυπτε το υποτιθέμενο κρυμμένο μυστικό της Ακαδημίας Πλάτωνος, γαρνίροντάς το με φράσεις όπως "μία υπέροχη εξοχή σφηνωμένη ανάμεσα στη Λεωφόρο Αθηνών και τη Λένορμαν" και ένας χώρος με "συμπαγές πράσινο", καλώντας τους αθηναίους να το επανεκτιμήσουν.

Το πτηνό ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση και απεφάσισε να κάμει τον περίπατό του στην περιοχή.


Θα σου τα πω χύμα, γιατί έχουμε και μία ειλικρινή σχέση πτηνό και αναγνώστης: ο -πραγματικά σπουδαίας αρχαιολογικής αξίας- χώρος, παρά το κάποιο ποτέντσιαλ που τελοσπάντων έχει ως εστία πρασίνου, είναι στην πραγματικότητα ένα εγκαταλελειμμένο οικόπεδο σε οικτρή κατάσταση που με το που σε βλέπει, σου φωνάζει "φύγε"! Πέραν της απίθανης αισθητικής υποβάθμισης του χώρου, το πτηνό συνάντησε εκεί μέσα άστεγους που κοιμούνταν κάτω από τα δέντρα, περίεργους κυρίους που δεν είχαν πάει για τζόκινγκ, οικογένειες ρωσοπόντιων χυμένες στα χορτάρια και μερικούς περίοικους που έβγαζαν το σκύλο τους βόλτα.

Στο άρθρο του, ο Αμυράς οραματίζεται ποδηλατόδρομο που θα ενώνει την Ομόνοια με την Ακαδημία Πλάτωνος για να έρθουν επιτέλους οι Αθηναίοι και να ανοίξει η πρόσβαση στο χώρο (αλήθεια γιατί δεν πατάνε στο Πεδίον του Άρεως ας πούμε οι Αθηναίοι που και καλά αναβαθμίστηκε; Αυτό μάλλον δεν έχει προβληματίσει τον κ.Αμυρά! Ή ίσως δεν έχει επισκεφθεί το χώρο γιατί δεν πάει κι εκεί ποδηλατόδρομος).


Και το ερώτημά μου είναι: να έρθουν στην Ακαδημία Πλάτωνος να δουν τι; Τα αυθαίρετα που εφάπτονται της έκτασης; Την ασχήμια των γύρω κτηρίων; Την κιτσάτη εκκλησία που έχουνε κοτσάρει σε μία από τις εισόδους του πάρκου; Τα βασανισμένα πεύκα και το ξεμαλλιασμένο χόρτο; Τις ακαθαρσίες των σκύλων και τα σπασμένα παγκάκια; Την έλλειψη οποιασδήποτε πρόνοιας, οργάνωσης ή επιμέλειας του χώρου; Την ανεπάρκεια σήμανσης; Να δει τι ο Αθηναίος ή ο τουρίστας;

Τα μαύρα μας τα χάλια μόνο θα δει.

Ένας χώρος που θα μπορούσε με τη σωστή αξιοποίηση να αποτελέσει ζωντανό κύτταρο πολιτισμού και αναψυχής, που θα έπρεπε να αναδειχθεί σε πόλο έλξης για τους πολίτες αυτής της πόλης και τους επισκέπτες της, που θα μπορούσε να συμβάλει στην ευρύτερη αναβάθμιση μίας ταλαιπωρημένης περιοχής, έχει αφεθεί στη μοίρα του και μοιάζει με κακόμοιρο και ατημέλητο αλσίλιο έτοιμο να φιλοξενήσει λογής λογής αλητείες.


Και τότε θα μου πεις, γιατί ο Αμυράς μάς καλεί να πάμε εκεί;

Είναι πολύ εύκολο να βαφτίζουμε το ντεκαντάνς σε τρέντι ή να πετάμε την πασπαρτού πρότασή μας "ας γίνει ένας ποδηλατόδρομος" ή "ας καλέσουμε βρε παιδί μου τους ατενίστας να φυτέψουν πέντε γλάστρες". Τα προβλήματα δεν λύνονται με προκάτ λύσεις, ούτε κουκουλώνονται κάτω από μία ερασιτεχνική προσπάθεια εξωραϊσμού (και μην ακούσω τίποτα ανέκδοτα για "αυτοδιοικούμενα πάρκα" γιατί θα σε στείλω στην καταληφθείσα έκταση Πατησίων και Κύπρου γωνία να δεις τι σημαίνει διακίνηση ναρκωτικών).


Για την ασχήμια της γύρω περιοχής, την αυθαιρεσία που επικρατεί παντού, την ακαλαισθησία που σε χαστουκίζει πίσω από κάθε γωνία και κάθε μάντρα, δεν περιμένεις εμένα να σου τα πω. Άλλωστε η αυθαιρεσία και η ασχήμια δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο της περιοχής αυτής, αλλά έχει πέσει και μας έχει πλακώσει παντού.

Και φυσικά ο μεγάλος απών είναι το κράτος. Οι εκάστοτε δήμαρχοι, νομάρχες, υπουργοί και παρατρεχάμενοι είναι που ολιγώρησαν για αυτήν την πόλη και την κατάντησαν σ'αυτό το χάλι. Και είναι θαρρώ και η δική μας ευθύνη μεγάλη που τους το επιτρέψαμε και που διασκεδάζουμε τώρα την πίκρα μας με ποδηλατόδρομους και πράσιν'άλογα. Άλλου τύπου πρέπει να είναι οι παρεμβάσεις, άλλης μορφής και άλλης ποιότητας οι προτάσεις μας.

14 σχόλια :

 1. μόνο από έξω έχω περάσει. τελικά δεν έχασα και κάτι. καλή σου μέρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Νομίζω ότι έχετε άδικο: εγώ θα πάω μόνο και μόνο για την εκκλησία (δεν χάνονται τέτοια κομμάτια). Επίσης και γιατί είναι το μοναδικό πάρκο που έχει και λιμάνι, αν κατάλαβα καλά από την τρίτη από το τέλος φωτογραφία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. @mahler76, εμ η μαγκιά του πάρκου θα ήταν να σε σταμάταγε και να σε προσκαλούσε μέσα.

  @Κωνσταντίνε Καντακουζηνέ, η εκκλησία είναι όντως συλλεκτικό κομμάτι. Επίσης το πάρκο μπορεί να θεωρηθεί "λιμάνι" βασανισμένων ψυχών και άστεγων κορμιών. Μια βάρκα είναι πάντοτε καλό να υπάρχει...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Πήγα πριν 3χρόνια ένα βραδάκι καλοκαιρινό με αφορμή μια παράσταση που δινόταν.Την ίδια ακριβώς εικόνα έχω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Έλα ρε συ ... ωραίο φαίνεται ... Θα έλεγα ότι είναι "ειρωνικό" ... ξέρεις εσύ ... ;-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. δεν μου φαίνεται όμορφο, αλλά δεν μου φαίνεται και τόσο βρώμικο... και υποθέτω οτι θα ήταν μία όαση πρασίνου, αν δεν "κατοικούνταν" από ολους αυτούς που περιέγραψες...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. @renata, και παραστάσεις θα μπορούσαν να δίδονται εκεί και υπαίθριες εκθέσεις με γλυπτά και τόσα άλλα που θα μπορούσαν να προσκαλέσουν τον κόσμο. Αλλά μόνοι μας τα λέμε, μόνοι μας τ'ακούμε.

  @mADman, λολ.

  @bLoGirL, το πρόβλημά του δεν είναι η καθαριότητα, αλλά η παντελής εγκατάλειψή του, η αίσθηση της υποβάθμισης και της αδιαφορίας των αρχών. Και δεν μιλάμε για ένα οποιοδήποτε τυχαίο αλσίλιο ή παρκάκι, αλλά για ένα χώρο μεγάλης ιστορικής, αρχαιολογικής -ή αν θέλεις ακόμα και συμβολικής- σημασίας, που θα μπορούσε να είναι αξιοθέατο υπό άλλες συνθήκες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. επειδή είχα πάει σε μια ξενάγηση με ξεναγό το γιώργο τσαγκρινό και το βαγγέλη μπεξή τον αρχαιολόγο, έχω άλλη γνώμη.

  όμως αν πας μόνος είναι τρις χειρότερο από ότι το παρουσιάζεις. φταίμε όμως. τι κάναμε για να μην το κάνουν δικό τους όλα αυτά τα στοιχεία που ανέφερες; δεν τα ανεχτήκαμε όταν πρωτοπήγαν; δεν αδιαφορίσαμε τότε; τώρα το θεωρούν κεκτημένο τους να κάνουν κατάληψη στο χώρο.

  καλό βράδυ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Εγώ πάλι που γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Ακαδημία Πλάτωνος και επέλεξα να μείνω κοντά σ'αυτό το πάρκο όταν επέστρεψα από τα πάρκα της Αγγλίας, θέλω να πω ότι καλύτερα να μη γίνουν οι αναπλάσεις και να μη χτιστεί το μουσείο της πόλης των Αθηνών, όπως οραματίζεται ο Δήμος, και να μείνουν οι αλάνες για να παίζουν τα παιδιά μας μπάλα και μπάσκετ στα γήπεδα του πάρκου, όπως παίζαμε κι εμείς. Το πάρκο έχει και μια παιδική χαρά που σφύζει από ζωή το καλοκαίρι με παιδιά από όλες τις μειονότητες της περιοχής επιβεβαιώνοντας την πολυδιαφημισμένη πολυπολιτισμική κοινωνία μας. Άστεγους δεν έχω δει (μπορεί να μην πηγαίνουν τα απογεύματα) και οι ναρκομανείς έχουν φύγει προ πολλού. Όσον αφορά τον ορισμό της ως υποβαθμισμένη περιοχή, βολεύει την απαξίωσή της, όπως έγινε και γίνεται για όλες τις περιοχές του κέντρου της Αθήνας. Ήταν και είναι μια λαϊκή γειτονιά του κέντρου με τα καλά της και τα κακά της. Έχει τουλάχιστον χαρακτήρα, σε αντίθεση με τα προάστια στα οποία ζουν όλοι αυτοί που φρίττουν με το κέντρο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. @ria, όλο αυτό είναι αποτέλεσμα της άναρχης αλλαγής της φυσιογνωμίας των γειτονιών. Χωρίς κανένα σχεδιασμό, χωρίς κανένα όραμα, αφέθηκαν όλα στην τύχη τους.

  @Ανώνυμε, ως κάτοικος μίας εξαιρετικά υποβαθμισμένης (δυστυχώς όχι μόνο κατ'όνομα, αλλά και κατ'ουσία) περιοχής του κέντρου, συμμερίζομαι τον προβληματισμό σου για τις όποιες σχεδιαζόμενες αναπλάσεις. Τις περισσότερες φορές οι αναπλάσεις αυτές είναι ευκαιριακές και δεν επικοινωνούν με τις πραγματικές ανάγκες της περιοχής, όπως στο παράδειγμα του Πεδίου του Άρεως (που καθόλου τυχαία, ανέφερα στο κείμενο) που έχει αποτύχει πλήρως. Εντούτοις η εικόνα της αφημένης αλάνας και δη σε ένα χώρο με τόσο σημαντική ιστορική φόρτιση (που θα έπρεπε να αναδειχθεί με έξυπνο τρόπο και να αποτελέσει -γιατί όχι;- σταθμό στον αρχαιολογικό περίπατο των επισκεπτών της πόλης) νομίζω δεν εξυπηρετεί ούτε τη γειτονιά, ούτε τους κατοίκους της.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Είμαι κάτοικος της περιοχής και απ'όσα θυμάμαι και έχω ακούσει,το αλσύλιο προέκυψε ως εξής:
  Στό τμήμα του άλσους που δεν έχει σκαφτεί υπήρχαν δρόμοι και σπίτια που απαλλοτριώθηκαν από το υπουργείο πολιτισμού για να γίνουν ανασκαφές.Επειδή όμως οι ανασκαφές καθυστερούσαν πολύ, ο τότε δήμαρχος Δ.Μπέης είπε στούς αρχαιολόγους :
  Eγώ θα φυτέψω δέντρα και όποτε συνεχίσετε τις ανασκαφές τα βγάζετε.
  Φυσικά όταν γίνει το μουσείο της πόλης των Αθηνών θα μειωθεί το πράσινο και κάποιες υποτυπώδεις αθλητικές εγκαταστάσεις θα χαθούν.
  Εκτός αν απαλλοτρωθούν παραπλήσια 25 στρέμματα που ήταν δεσμευμένα (έδω και αρκετές δεκαετίες) για να γίνουν αθητικές εγκαταστάσεις και κοινόχρηστοι χώροι πράσινου.

  Η εκκλησία προυπήρχε, μάλιστα πριν γίνει το άλσος οι μέλλουσες νύφες της ενορίας παντρεύονταν σε άλλες εκκλησίες, απ΄όταν έγινε το άλσος την προτιμούν.

  Μαρία

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Καίριος, λογικός, και -επιτέλους- ουχί πολιτικώς ορθά ομιλών!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτή η δηθενιά με το ποδήλατο και την προσπάθεια να βαφτίσουμε "τρέντι" και "εναλλακτικό" οτιδήποτε είναι απλώς αφημένο και ντεκαντάνς, πολύ με ενοχλεί. Τελευταία βέβαια διάβασα ότι σχεδιάζεται μία ανάπλαση του χώρου. Για να το δούμε... http://www.naftemporiki.gr/story/682090

   Διαγραφή
 13. H EIKONA POY DHMIOYRGEIS EINAI YPERVOLIKH. KAI DE TO LEW GIA NA SOY ALLAKSW GNWMH ALLA GI' AYTOUS POU DIAVAZOYN TO AR8RO.LIGO POLY OLA TA PARKA STHN A8HNA EINAI PARAMELHMENA ALLA APO TO NA PERPATAS ANAMESA SE POLUKATOIKIES, XILIES FORES TO PARKO STHN AKADHMIA PLATWNOS.EPISHS SE PERIPTWSH POY NOMIZETE PWS PROKEITAI GIA GIAFKA, NA SAS ENHMERWSW OTI EXW PAEI ARKETES FORES KAI DE MOY EXEI SYMVEI TIPOTA KAI DEN EXW AKOYSEI KIOLAS KATI.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάνε μου λιγάκι τσίου.

Πιγκουίνος

Ιστολόγια υπάρχουν πολλά. Πτηνολόγιο όμως, ένα!

Life-Style

Popular Posts