Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2012

Η τοπογραφία του τρόμουΤο ότι εβδομηντατόσα χρόνια μετά, πρέπει να εξηγήσεις εξ αρχής τι σημαίνει φασισμός, δεν το λες και μεγάλη πρόοδο. Ένα μίγμα αμορφωσιάς, απόγνωσης και καφρίλας έχει καθηλώσει ένα αδικαιολόγητα ευμέγεθες κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας στην ευκολία των παράλογων επιχειρημάτων. Των βολικών γενικεύσεων. Των ασυνείδητων επιλογών.

Μεθαύριο είναι 28η Οκτωβρίου και λέω να σε πάω μία βόλτα. Έρχεσαι;Στο κέντρο του Βερολίνου, υπάρχει μία μεγάλη έκταση που μετά το τέλος του πολέμου, παρέμεινε γιαπί. Βλέπεις, σε ετούτο το σημείο υψώνονταν κάποτες τα κτήρια της Γκεστάπο και των Ες Ες. Ακριβώς εδώ βρισκόταν το διοικητικό κέντρο του Χίτλερ και των συνεργατών του. Οι βομβαρδισμοί των συμμάχων ισοπέδωσαν το μέρος, που εν συνεχεία υπάχθηκε στο Δυτικό Βερολίνο και σχεδόν γιαπί παραμένει μέχρι τις μέρες μας.Σα να μην του έφθαναν οι ήδη βεβαρυμένες ιστορικές του φορτίσεις, μερικά χρόνια αργότερα, πέρασε από δίπλα του και το τείχος, που έχτισαν οι Σοβιετικοί για να περιφράξουν τον παραλογισμό τους. Πίσω από το τείχος, παραμένουν θλιμμένα κάποια από τα κτήρια του ανατολικού ολοκληρωτισμού, σε μία πόλη με πολλαπλές ταυτότητες και σύνθετα ιστορικά συμπλέγματα.Περπατώντας εντός της έκτασης και κατά μήκος του τείχους (που σε αυτό του το τμήμα, έχει παραμείνει σχεδόν ανέπαφο, ως ιστορικό τεκμήριο μνήμης και αναστοχασμού), συναντάς κάτω από ειδικές μεταλλικές κατασκευές, τα υπόγεια των κυβερνητικών κτηρίων των Ναζί.Καλωσήρθατε στην "τοπογραφία του τρόμου". Πιαστείτε όλοι από το χέρι και ας κάμουμε μία σύντομη αναδρομή στην αδυσώπητη και αναπόδραστη αλήθεια της φασιστικής βίας.Στο μέσον της έκτασης, οι Γερμανοί έχουν φτιάξει πολύ προσφάτως ένα λιτό μουσείο από μέταλλο και γυαλί, για να στεγάσουν το δύσκολο και ενοχικό θέμα του Ναζισμού. Μέσα από μία σειρά φωτογραφικών ντοκουμέντων και σύντομων κειμένων, επιστρέφουν σε μία από τις πλέον καταίσχυντες στιγμές της πανανθρώπινης ιστορίας: την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία και την πραγμάτωση της φασιστικής ιδεολογίας.


Την ιστορία την ξεύρεις καλά. Όλα ξεκίνησαν μέσα στο χάος και την οικονομική δυσπραγία που επέβαλαν οι δυτικοί στην ηττημένη Γερμανία μετά το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Η υψηλή ανεργία, η ανέχεια και η απόγνωση των λαϊκών τάξεων αποτέλεσε το πρόσφορο έδαφος για την ανάδειξη του Χίτλερ και την ευρεία υποστήριξη των επιχειρημάτων του: μειονότητες όπως οι Εβραίοι μάς κατατρώνε τον πλούτο, η ανωτερότητα της φυλής μας αποδεικνύεται από τη λαμπρή ιστορία μας, όλοι οι υπόλοιποι λαοί είναι φυλετικά κατώτεροι και άρα θα πρέπει να παταχθούν, οι πολιτικοί είναι διεφθαρμένοι και αναποτελεσματικοί, η βία κατά πάντων είναι δικαιολογημένη όταν ενδύεται το μανδύα του εθνικού συμφέροντος, χρησιμοποιούμε τη δημοκρατία για να επιβάλουμε τον ολοκληρωτισμό.Και κάπως έτσι ξεκίνησαν τα πρώτα ξεσπάσματα βίας. Κατά των "προφανών" εχθρών του λαού: των ξένων. Στην πάνω φωτογραφία, δεν σου κάμει τόσο εντύπωση το πλήθος των όσων συγκεντρώθηκαν για να χαζέψουν το σπάσιμο και την καταστροφή ενός εβραϊκού μαγαζιού. Σου κάμουν μεγαλύτερη εντύπωση, οι χαρούμενες, γελαστές φάτσες των ανθρώπων που γύρισαν να κοιτάξουν το φωτογραφικό φακό, ενόσω εκτυλισσόταν δίπλα τους μία πράξη απροκάλυπτης βίας.Το ίδιο και στις επόμενες φωτογραφίες. Οι Ναζιστές έχουν καταλάβει την εξουσία και προχωρούν σε εκδιώξεις ή συλλήψεις Εβραίων και κατασχέσεις περιουσιών. Πίσω από το σκοινί, το φιλοθεάμων πλήθος παρακολουθεί και δεν λείπουν τα χαμόγελα.


Ντυμένες με τα καλά τους παλτουδάκια και τα καπέλα τους, οι Εβραίες εγκαταλείπουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους, χωρίς να καλογνωρίζουν τι σχέδια έχει στο νοσηρό μυαλό του το νέο καθεστώς, για την περίπτωσή τους. Αστές της εποχής, αξιοπρεπείς στην εμφάνιση και σίγουρα θορυβημένες, έχουν βρεθεί ξαφνικά στο επίκεντρο μίας λαϊκής αρένας που στήθηκε για να τις δει να εξευτελίζονται.Ηλικιωμένες κυρίες εν σειρά οδηγούνται στο άγνωστο. Εξιλαστήρια θύματα ενός λαού που διψάει για αίμα και αντεκδίκηση.Οι Ναζί προχωρούν σε παραδειγματικές κατασχέσεις και συστηματικούς εκφοβισμούς. Πρόσεξε και πάλι το πλήθος που παρακολουθεί.Με τα χαρτιά τους στο χέρι, σε μεγάλες ουρές, περιμένουν να ιδούν τι θα απογίνουν. Βλέπεις στα πρόσωπά τους την κούραση, κάποιο φόβο, ίσως και περιέργεια. Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί που θα οδηγήσει το τρενάκι του φασισμού. Ξεκινάει έτσι απλά: από μερικές προσαγωγές, μερικές μικρές νίκες που ικανοποιούν και ανακουφίζουν το λαϊκό αίσθημα. Εν συνεχεία, κλιμακώνει τις δράσεις του, ξεδιπλώνει τα πλοκάμια του και στραγγαλίζει τις ελευθερίες. Στο τέλος, κατατρώγει τα σωθικά όλων όσων έρχονται σε επαφή μαζί του και διασπείρει το μίσος και τον τρόμο. Καταλήγει πάντοτε στην καταστροφή. Έτσι ακριβώς. Και τόσο προβλέψιμα.Δες προσεκτικά τους ανθρώπους που κάθονται και περιμένουν με την καρτέλα περασμένη στο στήθος τους. Κοίταξέ τους πολύ προσεκτικά. Και ύστερα δες αυτό το παιδί.Είναι μέρος μίας μεγαλύτερης φωτογραφίας που έχει ως θέμα την εκκένωση μίας συνοικίας Εβραίων. Αλλά έκαμα ζουμ. Και στάθηκα στο βλέμμα του και στην ανάταση των χεριών του. Από πίσω το όπλο του γερμανού στρατιώτη και μπροστά το παιδί. Αυτός είναι ο φασισμός και δεν έχει κανείς ούτε ένα ελαφρυντικό.Έπειτα εστίασα σε αυτό το ειρωνικό χαμόγελο. Του στρατιώτη που παρακολουθεί με προφανή ικανοποίηση, τον εξευτελισμό ενός ανθρώπου.Το επόμενο στάδιο είναι η διαπόμπευση. Των όσων δεν εκπληρώνουν τα κριτήρια. Όσων δεν ταιριάζουν στο προκρούστειο κρεβάτι του φαντασιακού ιδεότυπου.Και η περιφορά τους μπροστά από τα αδηφάγο και αποκτηνωμένο πλήθος. Που συγκαλύπτει την ατομική του ευθύνη μέσα στο συλλογικό ασυνείδητο.


Σφίχτηκε η καρδιά μου, ένιωσα αηδία. Διέκοψα για λίγο την ανάγνωση των φωτογραφιών και κατέφυγα στο εσωτερικό αίθριο του μουσείου για να πάρω μία ανάσα.


Κοίταξα κάτω τα βότσαλα. Ψιλόβρεχε έξω, έχουν αρχίσει και τα κρύα. Υγρές και γκρίζες οι πέτρες δεν αφήνουν να φυτρώσει τίποτα σε ετούτο εδώ το μέρος. 


Επέστρεψα στην έκθεση. Χάζεψα μερικές φωτογραφίες με στελέχη της Γκεστάπο να ποζάρουν γελαστά στη γερμανική ύπαιθρο. Διάβασα με προσοχή τις λεζάντες, τα ονόματα, τα κατορθώματα του καθενός. Άλλος κατέκαψε ανθρώπους, άλλος οδήγησε εκατοντάδες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, άλλος συμμετείχε σε δολοφονικές επιθέσεις κατά αμάχων.


Αναρωτήθηκα πώς έφθασαν σε αυτές τις θέσεις όλοι αυτοί. Κάποιος τους ψήφισε  κάποιος τους ανέδειξε, κάποιος παρέλειψε να τους εγκαλέσει όταν άρχιζαν να εκφράζουν δημοσίως τον παραληρηματικό λόγο τους.Ύστερα μελέτησα την ενότητα για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Όχι, δεν υπάρχει κάτι που δεν ήξευρα ή που δεν φανταζόμουν. Έχω άλλωστε επισκεφθεί το Νταχάου (το σχετικό ποστ, εδώ) και ποτέ δεν θα το ξεχάσω όσο ζω. Εντούτοις, κάθε φορά, τη νιώθω τη γροθιά στο στομάχι.Ο πατέρας μου που τον έχει ζήσει τον πόλεμο, μου έχει πει ότι κατά τη διάρκεια της κατοχής δεν είχαν ιδέα περί στρατοπέδων συγκέντρωσης. Δεν ήξευραν ούτε που οδηγούνταν όλοι όσοι συλλαμβάνονταν, ούτε βεβαίως γνώριζαν περί των φρικαλέων πειραμάτων, των βασανιστηρίων και των φούρνων. Όταν τελείωσε ο πόλεμος και γύρισαν γιομάτοι αγωνία οι όσοι επέζησαν από το Άουσβιτς και το Νταχάου, τότε μόνο αντιλήφθηκε ο κόσμος το μέγεθος του εγκλήματος. Τη συμφορά που προκάλεσε το μίσος.Αυτός ο χάρτης δείχνει από που μεταφέρονταν συλληφθέντες προς το Άουσβιτς. Ναι, και από την Ελλάδα. Από τη Θεσσαλονίκη, τη Ρόδο, την Αθήνα, την Κέρκυρα και τα Γιάννενα.


Στην Ελλάδα, αφιερώνεται και μία πολύ ενδιαφέρουσα ενότητα. Που περιλαμβάνει φωτογραφίες από τις θηριωδίες στα ελληνικά χωριά, από την πείνα κατά τη διάρκεια της κατοχής και από τον ηρωικό -ναι, ηρωικό- τρόπο που απέκρουσε η χώρα μας το φασισμό.


Ένας ολόκληρος τοίχος καλύπτεται με καρτέλες των εργαζόμενων στα Ες Ες και τη Γκεστάπο. Πολύχρωμες χαρτονένιες καρτέλες. Θα μπορούσε να είναι και ένα εικαστικό αποτέλεσμα, μία σύνθεση ενός μοντέρνου καλλιτέχνη. Αλλά είναι απλώς τα φαντάσματα που στοιχειώνουν ετούτο εδώ το μέρος.


Δυο-τρία πράγματα θέλω να σου δείξω ακόμη και θα σε αφήσω. Το πρώτο είναι αυτές οι φυσιογνωμίες. Είναι γυναίκες δεσμοφύλακες και νοσοκόμες που υπηρέτησαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Παρατήρησε τη σκληρότητα και την απανθρωπιά στα βλέμματά τους. Από ένα σημείο και μετά, εάν αφήσεις να σε καταλάβει το μίσος, η όποια ηθική σου υπόσταση ακυρώνεται. Ένα κτήνος γίνεσαι.


Επίσης να σου δείξω αυτή τη φωτογραφία από τις δίκες που ακολούθησαν μετά το τέλος του πολέμου. Οι θαρραλέοι παλικαράδες κρύβουν τώρα τα πρόσωπά τους από το φωτογραφικό φακό. Αλλά δεν πειράζει. Έτσι κι αλλιώς καταλαβαίνεις για τι ανθρωπάρια πρόκειται.


Και κάτι ακόμα που θα βρεις πολύ ενδιαφέρον. Σε αυτό το πλήθος όλοι χαιρετούν ναζιστικά.


Όλοι εκτός από έναν.


Και ίσως αυτός ο ένας, να σώζει κάπως τα προσχήματα για τους Γερμανούς που δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν συνειδησιακά αυτή τη δυσβάσταχτη ιστορική ενοχή. Άλλοι είναι σε φάση άρνησης, άλλοι σε φάση αδιαφορίας, άλλοι ειλικρινώς ντρέπονται για τους μπαμπάδες ή τους παππούδες τους που συμμετείχαν σε αυτό το έγκλημα.


Για το τέλος, σου άφησα ετούτη τη φωτογραφία. Ένα ζευγάρι σε μία τρυφερή, ανθρώπινη στιγμή. Από πάνω του, τα σημαιάκια με τον αγκυλωτό σταυρό. Θα σου την αφήσω ασχολίαστη.


Ο βαρύς φθινοπωρινός ουρανός σκέπασε με θλίψη την πόλη. Βγήκα από το μουσείο συντετριμμένος. Αλλά εξαιρετικά σίγουρος. Ότι η ιστορική μνήμη είναι βαρύ καθήκον των λαών. Και ότι η υπευθυνότητα, η λογική και η ευθυκρισία δεν είναι καθόλου δεδομένες. Δυστυχώς, καθόλου δεδομένες.

Εάν είναι να υψώσεις στο μπαλκόνι σου τη σημαία μεθαύριο, ας ξεύρεις τουλάχιστον γιατί το κάμεις. Και ας το κάμεις για τους σωστούς λόγους.

140 σχόλια:

 1. θεωρώ πως δεν είμαι ρατσίστρια.Έχω όμως την άποψη πως λαοί όπως οι Γερμανοί -Τούρκοι έχουν τη βιαιότητα στο DNA τους!
  Ναι ,υπάρχουν οι εξαιρέσεις,αλλά αν τους δοθεί η ευκαιρία τα ίδια θα κάνουν!
  Καλημέρα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δυστυχώς νομίζω ότι η βαρβαρότητα δεν έχει εθνική ταυτότητα. Βιαιότητες έκαμαν οι Ισπανοί κονκισταδόρ στη Λατινική Αμερική (μία ίσως όχι τόσο γνωστή, αλλά τραγικά εγκληματική περίπτωση αφανισμού εκατομμυρίων ψυχών), βιαιότητες έκαμαν οι Ρώσοι επί σταλινισμού, βιαιότητες έκαμαν οι Ιάπωνες στην εσωτερική Μογγολία. Ο ολοκληρωτισμός και η βία -που ενυπάρχουν καθόπως έχει πλειστάκις αποδειχθεί ιστορικά- μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με ηθική παιδεία και πνευματική καλλιέργεια.

   Διαγραφή
  2. Που να δείτε τι κάναν κάτι "δικοί μας" Βυζαντινοί αυτοκράτορες σε γειτονικούς λαούς. (Και ας μη μιλήσουμε για πιο πρόσφατα επεισόδια φρίκης όπως στον εμφύλιο ή τα στρατόπεδα συγκέντρωσης σε ξερονήσια που τον ακολούθησαν.) Με τον ναζισμό μιλάμε βεβαίως για μια εντελώς άλλη, "βιομηχανική" κλίμακα μαζικού αφανισμού ανθρώπων - αυτό που λέμε γενοκοκτονία. Αλλά δυστυχώς η βαρβαρότητα είναι διεθνές σπορ, με μεγάλους "αθλητές" και "ταλέντα" σε κάθε λαό. Και ο φασισμός ένα τέρας που βγάζει το άσχημο κεφάλι του σε κάθε στιγμή σύχγυσης, κρίσης, κοινωνικοπολιτικής αποσύνθεσης, όπως η σημερινή.

   Διαγραφή
  3. Θα το πω όσο πιο απλά γίνεται...Όταν είσαι "μάστορας" στο να εκπαιδεύεις κτήνη, τότε όλοι έχουν την βία στο DNA τους...Γίνεται τόσο δικό σου κτήμα που νομίζεις πως γεννήθηκες έτσι. Οι άνθρωποι αυτοί πραγματικά πίστευαν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι Εβραίοι άξιζαν αυτά που πάθαιναν, πως όσοι μεταφέρονταν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ήταν άνθρωποι κάποιας υποκατηγορίας κλπ...Η "καλή" παιδεία μπορεί να οδηγήσει στα επιθυμητά αποτελέσματα...
   Είναι ανησυχητικό όμως το πόσο εύκολα πείθοντα οι άνθρωποι και πόσο εύκολα μετατρέπονται σε όπλα στα χέρια ενός άλλου ανθρώπου...Διαβάζοντας για το πείραμα του Μίλιγκραμ όσο ακόμα ήμουν φοιτήτρια το κατάλαβα...Και βλέποντας ανάμεσα στους κανίβαλους και παιδιά να σπάνε με μίσος στο πανηγύρι στην Ραφήνα το ένιωσα ακόμα χειρότερα...

   Διαγραφή
  4. Η βία είναι όντως χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης. Εκεί που κρινόμαστε όλοι είναι στο βαθμό εξευγενισμού μας.

   Διαγραφή
  5. Όσο κι αν αντιπαθώ τους Γερμανούς και ο,τιδήποτε φέρει γερμανική ταυτότητα, δεν μπορώ να μην παραδεχτώ ότι είναι ρατσιστικό. Η βία είναι άλλωστε είναι χαρακτηριστικό του ανθρώπου γενικότερα και όχι μόνο των Γερμανών. Δεν μπορώ ωστόσο να μην κάνω μια διαπίστωση: ότι τα καθαρά γερμανικά ονόματα, ετυμολογικά δείχνουν πόλεμο: είναι τυχαίο αυτό;

   Διαγραφή
  6. Φυσικά και είσαι κάργα ρατσίστρια.

   Διαγραφή
  7. χαχαχαχα γεια σου ρε τζει που δε σηκωνεις το χερι να χαιρετισεις.
   φιλε πιγκουίνε σου εβαλε τα γυαλια. γραφεις ενα γαματο ποστ για το φασισμο και το ρατσισμο και στην πρωτη ιθαγενη που ερχεται και σου λεει "δεν ειμαι ρατσιστρια αυτοι ειναι μαυροι" το στρογυλλευεις.
   νασια μου θα συμφωνησω με τον j95 οτι τα λεγομενα σου αποτελουν τον ΟΡΙΣΜΟ του ρατσιστικου λογου. λυπαμαι που δεν μπορεις να το δεις.

   Διαγραφή
  8. Δεν στρογγυλεύω τίποτα. Όπως γράφω και σε ένα σχόλιο παρακάτω, κανείς δεν είναι τέλειος, κανείς δεν είναι απόλυτα μη-ρατσιστής (αλλά ούτε και απόλυτα ρατσιστής), κανείς δεν είναι πλήρως απαλλαγμένος από στερεότυπα, κανείς δεν μπορεί να προτάσσει την προσέγγισή του ως αλάνθαστη. Το θέμα είναι -και σε προσωπικό επίπεδο- να προβληματιζόμαστε, να διαβάζουμε, να παρατηρούμε, να αξιολογούμε και να προσπαθούμε διαρκώς για το καλύτερο.

   Διαγραφή
  9. Γερμανοι σιγουρα. Τουρκοι, λιγο φρενο. Στο σχολειο τα παραλενε λιγο. Κατ αρχην για τις βιαιες δουλειες βαζουν τους Κουρδους και καθαριζουν. Οπως ακριβως καναμε κι εμεις πριν απ αυτους. Οι βιαιοπραγιες τους γενικα δεν υπερβαινουν των δικων μας αν συμπεριλαβει κανεις ολη την Ρωμαικη αυτοκρατορια , στην οποια ημασταν καθαρως παντα ενεργοι Ρωμαιοι πολιτες και ποτε υποτελεις (συμπεριαμβανω και την λεγομενη "Βυζαντινη"). 1,500 χρονια, οι σφαγες που διαπραξαμε εναντιον αντιπαλων ειναι ανειπωτες. Οι Τουρκοι σιγουρα δεν ειναι αγιοι, αλλα δεν θα τους συνεκρινα με Γερμανους, η Γιαπωνεζους (πολυ χειροτεροι).

   Διαγραφή
  10. ..κάνεις λάθος γιά τους Γερμανούς του σήμερα...........

   Διαγραφή
  11. Μάλλον είσαι ρατσίστρια. Οι Έλληνες δεν έχουν κάνει βιαιότητες; τώρα εξάλλου τι κάνουν; Πόσο προβλέψιμοι είμαστε σαν λαός. Πάντα κοιτάμε τους άλλους και ποτέ τι κάναμε ή τι κάνουμε εμείς οι ίδιοι, τώρα.
   Είσαι θλιβερή αν κάτω από ένα τέτοιο ποστ σκέφτηκες να πεις αυτό.

   Διαγραφή
 2. τα έδειξες και τα είπες όλα

  μένει σε μας να τα καταπιούμε, να τα αφομοιώσουμε και να διώξουμε τα καρκινώματα απ τη ζωή μας... πλακώθηκε η ψυχή μου αλλά έχεις δίκιο, αν ξεχνάμε, αν δεν γνωρίζουμε θα πάθουμε τα ίδια. Και δεν είναι μόνο Γερμανία ή Τουρκία, είναι δίπλα μας πια...

  καλημέρα πτηνό

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είναι ανησυχητικά δίπλα μας. Απόδειξη, ότι εντέλει δεν τα αφομοιώσαμε τα διδάγματα της ιστορίας. Απαίδευτοι και άμυαλοι, πολλοί συμπολίτες μας έχουν παρασυρθεί από το θυμικό τους σε ένα κρεσέντο μίσους και σκοταδισμού.

   Διαγραφή
 3. Συγκλονιστικό!!! Δεν μπορώ να βρω τις λέξεις...Απλά ανατριχιαστικά υπέροχη η περιγραφή και οι εικόνες.Σε ευχαριστώ πολύ!! Το μόνο που θα είχα να προσθέσω έχοντας ζήσει μια αναβίωσητου φασισμού στη Γερμανία στη δεκαετία του '90 παρόμοια με αυτή στη χώρα μας τώρα, είναι ότι εκείνοι μόλις αντιλήφθηκαν τι παέι να συμβεί, αφού οι νεοναζί έκαψαν ένα σπίτι Τούρκων, τους διέλυσαν.Τους πέταξαν από τη Βουλή, τους ανέτρεψαν τα οικονομικά τους στανταρ, τους αντιμετώπιασαν...Η αντιμετώπιση στη δική μας χώρα είναι αυτό που είναι το πιο τρομακτικό.Η έλειψη αντιμετώπισης.
  Και πάλι μπράβο κι ευχαριστώ!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό ακριβώς. Έλλειψη αντιμετώπισης. Θα έπρεπε να οργανωθεί μία τεράστια καμπάνια ενημέρωσης στα σχολεία. Επίσης να ξεκινήσει ένας ανοιχτός κοινωνικός και πολιτικός διάλογος. Θα έπρεπε να ορίσουμε εξαρχής τις έννοιες. Δημοκρατία, μίσος, ανθρωπισμός, ολοκληρωτισμός, ελευθερία, δικαιοσύνη. Όλα από την αρχή. Θα έπρεπε οι θεσμοί (και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρει τεράστια ευθύνη) να λειτουργήσουν προστατεύοντας το Σύνταγμα και τους πολίτες από τον παραλογισμό.

   Όλα μπροστά μας θα τα βρούμε.

   Διαγραφή
  2. Να προτείνω κάτι; Γιατί να περιμένουμε τις "καμπάνιες" ενημέρωσης από το κράτος...Γιατί αρχικά να μην βασιστούμε στην προθυμία των ίδιων των εκπαιδευτικών-όσοι και όπου και αν είναι αυτοί- μιας και το κράτος έχει δείξει ξεκάθαρα πόσο διστακτικό είναι στο να πατάξει τέτοια φαινόμενα...Κι έπειτα...αυτές τις φωτογραφίες, δεν γίνεται να τις εκτυπώσουμε, να τις μεγενθύνουμε και να τις εκτυπώσουμε καλύτερα...και να τις στήσουμε έξω από κάθε γραφείο νεοναζιστών...χωρίς απαραίτητα να μιλάμε...
   Εμείς οι ίδιοι είμαστε το Σύνταγμα...γιατί να περιμένουμε από τους θεσμούς να μας προστατεύσουν;

   Διαγραφή
 4. το προβλημα μας ειναι συνθετο..εχουμε μια μορφη φασισμου που κυριαρχει στη χωρα μας εδω κ χρονια και αλλη μια που ειναι πιο καινουρια και ειναι προιον της πρωτης..φυσικα η πρωτη δειχνει τα τελευταια χρονια την πραγματικη της εικονα..αυτη που σου πουλησε ευημερια κ τωρα σου τραβαει το χαλι βιαια κατω απο τα ποδια.. πιασε το αυγο κ καντου περμαναντ !!
  εγω πιστευω στη κριση του Ελληνα..η δευτερη μορφη φασισμου που φευτοανθει στη χωρα μας δεν ειναι προιον μισους των Ελληνων για τους μεταναστες σε αυτον τον τοπο..δεν θα γινοταν διαφορετικα απο εναν λαο φυση μεταναστευτικο κ θυμα της φασιστικης λαιλαπας της σβαστικας..πηγαζει απο την απεχθεια για αυτους που γεννησαν τον πρωτευον φασισμο που λεω πιο πανω..σε μεγα συγχυση ειμαστε..

  την καλημερα μου!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ακριβώς το ίδιο μου λένε πολλοί φίλοι μου. Και όσο κι αν κατανοώ την ουσία του επιχειρήματος, δεν μπορώ παρά να παρατηρήσω το εξής: αυτό που συμβαίνει εδώ και καιρό στη χώρα μας είναι αναποτελεσματική διοίκηση, απερίσκεπτες πολιτικές επιλογές, αδυναμία αντιμετώπισης των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων, διαπλοκή και διαφθορά, ακόμα και εγκληματική πολιτική αμέλεια. Αλλά φασισμός δεν είναι. Διότι ο φασισμός βρίσκεται ένα επίπεδο παραπέρα. Και μπορεί ωραιότατα να προστεθεί σε όλα τα ως άνω προβλήματα (όποιος νομίζει ότι μπορεί να τα λύσει, είναι απλώς βαθιά νυχτωμένος) και να τα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο. Όλα!
   Δεν συμφωνώ με τις γενικεύσεις της Αριστεράς ότι "είμαστε όλοι μετανάστες" (γιατί και το σύνθημα αυτό είναι αντίστροφα προβοκατόρικο), αλλά όντως οι Έλληνες έχουμε κατ'εξοχήν ζήσει την προσφυγιά και τη μετανάστευση (και μάλιστα στην πολύ πρόσφατη ιστορία μας). Πολύ σωστά το επισημαίνεις: σε μεγάλη σύγχυση βρισκόμαστε!

   Διαγραφή
 5. Eξαιρετική ανάρτηση!!!Μπράβο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαίρομαι πολύ που τη βρήκες ενδιαφέρουσα. Φοβόμουν ότι θα κουράσει το κατεβατό, αλλά είχα πολλά να σου πω και είπα να μην κάμω εκπτώσεις.

   Διαγραφή
 6. Εξαιρετικό άρθρο αδερφέ μου.
  Το κοινοποιώ.
  Μακάρι να τα καταφέρουμε σ'αυτόν τον πόλεμο, να μην φτάσουμε -πάλι- μέχρι εκεί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μακάρι να σοβαρευθούμε γενικώς. Είναι χαλεποί οι καιροί και μεγάλες οι φουρτούνες. Άλλα ξεύρεις τι λένε για τον καλό τον καπετάνιο...

   Διαγραφή
 7. Δυστυχώς, θα πρέπει να ξαναμπούμε σε διαδικασία πολέμου, για να κατανοήσουμε μερικοί την ανοησία και την απερισκεψία μας, που ελαφρά τη καρδία, συντηρούμε το Τέρας και το αντριεύουμε. Μια γελώντας, μια χλευάζοντας, μια αδιαφορώντας, ή φοβούμενοι να μιλήσουμε ανοιχτά, να φωνάξουμε μέσα στα μούτρα του.
  Δες κι αυτό : http://www.lifo.gr/now/society/17986

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εξαιρετικό το κείμενο των μαθητών. Ευτυχώς που υπάρχουν τα παιδιά να μας υπενθυμίζουν τα όσα ξεχνάμε.

   Διαγραφή
 8. Το αμέσως επόμενα τρομακτικό από τις φωτογραφίες και την εξιστόρηση των γεγονότων είναι ότι πόση ομοιότητα βρήκα με τη σημερινή εποχή και πόσο εύκολα ξεχνάει ο άνθρωπος... αρκετό για να σε κάνει να φοβάσαι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ένεκα της 28ης Οκτωβρίου, ας θυμηθούμε και ας αναστοχαστούμε. Είναι ώρα να επανέλθει η λογική σε αυτόν τον τόπο (τον εύκολα παρασυρόμενο από λογής λογής σωτήρες).

   Διαγραφή
 9. Καλαμιά στον Κάμπο26 Οκτ 2012, 2:37:00 μ.μ.

  ""μειονότητες όπως οι Εβραίοι μάς κατατρώνε τον πλούτο, η ανωτερότητα της φυλής μας αποδεικνύεται από τη λαμπρή ιστορία μας, όλοι οι υπόλοιποι λαοί είναι φυλετικά κατώτεροι και άρα θα πρέπει να παταχθούν, οι πολιτικοί είναι διεφθαρμένοι και αναποτελεσματικοί, η βία κατά πάντων είναι δικαιολογημένη όταν ενδύεται το μανδύα του εθνικού συμφέροντος, χρησιμοποιούμε τη δημοκρατία για να επιβάλουμε τον ολοκληρωτισμό"".

  Αν εκεί που λέει Εβραίοι βάλεις Πακιστανοί έχεις αυτούσια τα επιχειρήματα που ακούμε όλο και πιο συχνά στη σημερινή εποχή και όχι μόνο από τους νεοφασίστες και τους νεοναζί αλλά και από αρκετά μεγάλη μερίδα ανθρώπων που αυτοαποκαλούνται δημοκράτες και προοδευτικοί.

  Κι αν υποθέσουμε ότι οι πατεράδες μας δεν ήξεραν για το τι συνέβαινε εκείνα τα χρόνια και μπορούμε να τους δικαιολογήσουμε εμείς δεν έχουμε ΚΑΜΜΙΑ δικαιολογία. Εμείς ΞΕΡΟΥΜΕ και δεν μπορούμε ούτε να αγνοούμε ούτε να επαναλαμβάνουμε ούτε να ανεχόμαστε.

  Αγαπητέ μου Πιγκουίνε,
  εξαιρετική η προσέγγισή σου, συγκλονιστικό το κείμενό σου!

  (Μία μικρή ένσταση για τις φωτογραφίες με τις ξυρισμένες γυναίκες. ΄Εχω την εντύπωση ότι πρόκειται για γυναίκες που συνεργάστηκαν με τους ναζί και τις διαπομπεύουν μετά τον πόλεμο γιατί οι στολές των στρατιωτικών που τις περιφέρουν δεν είναι ναζιστικές αλλά ή αγγλικές ή γαλλικές. Αλλά ακόμη κι έτσι να είναι δεν παύει κι αυτό να είναι κατακριτέο και το ίδιο τρομακτικό).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αγαπημένη μου Καλαμιά, έτσι ακριβώς όπως το λες: οι λαοί χωρίς μνήμη, δεν έχουνε μέλλον. Καμία δικαιολογία δεν υπάρχει για το μίσος και τον ολοκληρωτισμό. Ακόμη κι αν κατέκλεψαν οι πολιτικοί μας, ακόμα κι αν η χώρα χρεοκόπησε κοινωνικά και οικονομικά. Δεν υπάρχει κανένα ελαφρυντικό για τέτοιου είδους επιλογές.

   Διαγραφή
 10. ...και πάλι το πλήθος που παρακολουθεί...
  έτσι μένουμε και μεις τώρα... και το κακό έρχεται. Το μεγάλο κρίμα μου όμως είναι ότι μερικοί από αυτούς που κοιτάνε έχουν και ένα ελαφρύ χαμόγελο ικανοποίησης. Αυτό για μένα είναι η χειρότερη κατάντια που έχει υποπέσει ο Έλληνας. Χειρότερη της κτηνωδίας.

  Οι φωτογραφίες σου και το χρονικό σου πολύ όμορφα.

  Χαίρομαι που σε βρήκα τελικά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Φίλε μου μπράβο! εξαιρετική ανάρτηση!!!! επίκαιρη και ουσιαστική.
  Επίτρεψέ μου να σε ξαναβάλω link πρέπει να διαβάσουν πολλοί το κείμενο σου.
  καλό βράδυ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Θενκ γιου, Μαρία! Η ιστορική μνήμη είναι υποχρέωση όλων μας.

   Διαγραφή
 12. Εσύ βγήκες από το μουσείο συντετριμμένος..εγώ συντετριμμένη είδα τις εικόνες..και διάβασα το απίστευτο κείμενό σου...
  Το βλέμμα του παιδιού και τα σηκωμένα χέρια του ας γίνει η εικόνα που θα κάνει τους πάντες να δουν καθαρά τι είναι ο φασισμός και η βία...
  Οι εξευτελισμοί των ανθρώπων και τα ειρωνικά χαμόγελα των υπανθρώπων ας γίνουν η αφορμή να σταματήσει ο σημερινός παραλογισμός..
  Το κακό δεν πολεμιέται με το χειρότερο...αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι!!
  Ο φασισμός όσα πρόσωπα κι αν ντύνεται είναι ένας και η βία είναι το μόνο του ευαγγέλιο..
  Θα το κοινοποιήσω κι εγώ..είναι συγκλονιστικό!!
  Πρέπει να το διαβάσουν όλοι..να δουν τις εικόνες όλοι!!
  Να σταματήσει επιτέλους η σημαία να υψώνεται για τους λάθους λόγους...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Το κακό δεν πολεμιέται με το χειρότερο". Τι ωραία που το έθεσες!
   Ακριβώς αυτό!

   Διαγραφή
 13. Όπως ακριβώς το είπες "Λαοί χωρίς μνήμη δεν έχουν μέλλον"...Ο δικός μας λαός δυστυχώς έχει επιλεκτική μνήμη...και δεν ξέρω που θα καταλήξει...
  Σήμερα το πρωί περνώντας από τα δικαστήρια είδα μια ομάδα χρυσαυγίτες, ντυμένους στα μαύρα, με σημαίες και πανό...Τους είδα και φοβήθηκα λιγάκι (δεν έχω ξαναδεί από κοντά..σαν μακάβριο αξιοθέατο μου φάνηκε..)..Και ντράπηκα...Ντράπηκα που υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι σ' αυτό το κράτος που έχει βιώσει το φασισμό και το ναζισμό..καλό βράδυ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ειδικά αυτή η χώρα που υπέφερε τόσο κατά την περίδο της κατοχής και που είχε μία τεράστια απώλεια ανθρώπινων ζωών, δεν δικαιούται να υποθάλπτει το φασισμό!

   Διαγραφή
 14. Μου άρεσε η ανάρτησή σου και η ανάλυσή σου. Το ταξίδι σου ήταν τόσο αληθινό και ταυτόχρονα παγερό όσο οι εικόνες. Ήθελα να τελειώσει γρήγορα σαν ένα παραμύθι θρίλερ που δεν άντεχα να συνεχίζεται και παράλληλα έμεινα καθηλωμένη, παρόλο που δεν έδειχνες εικόνες φρίκης όπως όλοι μας έχουμε δει και γνωρίζουμε όμως η ξενάγησή σου σε πάγωνε στην ιδέα της αναβίωσης αυτής της παράνοιας.
  Θα γίνεις αμέσως αγαπημένο μου blog γιατί πιστεύω πως αυτά που γράφεις έχουν πολλά να μου πουν.
  Χάρηκα που σε γνώρισα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είδες που ακόμα και οι υπαινικτικές φωτογραφίες μπορούν να σουβλίσουν την καρδιά μας και να προβληματίσουν τη σκέψη μας; Η ιστορική μνήμη συνεχίζει να διδάσκει όσους ξέρουν, θυμούνται ή είναι πρόθυμοι να καταλάβουν.

   Διαγραφή
 15. Συγκλονιστικές οι φωτογραφίες και το κείμενο σου. Η βία είναι γραμμένη στο DNA του ανθρώπινου γένους.Δυστυχώς χωρίς την ιστορική μνήμη, όλα αυτά μπορούν να επαναληφθούν.

  Το πείραμα του Μίλγκραμ και "το πείραμα της φυλακής του πανεπιστημίου Στάνφορτ" του Φίλιπ Ζιμπάρντο καταδεικνύουν σαφέστατα τη ροπή του ανθρώπου προς τη βία κάτω από συγκεκριμένες περιστάσεις. Μην ξεχνάμε και το πείραμα του Ash το οποίο κατέδειξε την ισχύ που έχει στον άνθρωπο η τάση συμμόρφωσης με την επικρατούσα άποψη όταν βρίσκεται μαζί με άλλους.
  Έτσι εξηγείται πως ολόκληρος σχεδόν ο Γερμανικός λαός τάχθηκε στο πλευρό του Χίτλερ και των Ναζί.

  Υ.Γ.
  1. Το κείμενο θα το αναδημοσιεύσω. Μακάρι να το διαβάσουν κι άλλοι, γιατί αξίζει.
  2. Λογαριασμό στο twitter δεν έχεις;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εξαιρετική η αναφορά σου στα ψυχολογικά πειράματα του Μίλγκραμ, του Ζιμπάρντο και του Ash. Ναι, υπό τις κατάλληλες συνθήκες πίεσης, μπορεί να υποκύψουμε πιο εύκολα σε ζωώδη ένστικτα βίας, μίσους και αποκτήνωσης. Αλλά η ευημερία των προηγούμενων χρόνων, η εμπειρία της φιλελεύθερης δημοκρατίας και τα διδάγματα της πρόσφατης εμπειρίας, ήλπιζα ότι θα όπλιζαν με μεγαλύτερες αντιστάσεις τους ψηφοφόρους αυτής της χώρας. Κατανοώ την απόγνωση και την απογοήτευση από τα πολιτικά κόμματα (τη συμμερίζομαι κι εγώ, μην έχεις καμία αμφιβολία), αλλά υπάρχουν κάποια όρια στο τι μπορεί να πράξει κανείς για να εκδηλώσει την άρνησή του.

   Διαγραφή
 16. Μία ανάρτηση με φωτογραφίες που δείχνουν το εξευτελισμό του ανθρώπινου γένους ,σοκάρει αλλά ταυτόχρονα δεν μας επιτρέπει να ξεχνάμε ....Ο σεβασμός του ανθρώπου πρός τον συνάνθρωπο πρέπει να μεταδίδεται απο την οικογένεια και το σχολείο ...
  Από εκεί αρχίζουν όλα για να μη φτάσουμε στη " Νύχτα των Κρυστάλλων " σε καμμία χώρα και ειδικά στη χώρα που γέννησε την Δημοκρατία ! Σε ευχαριστώ για τη σημερινή ανάρτηση !
  Ολυμπία

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τι ωραία που το λες Ολυμπία: "Στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία!"

   Διαγραφή
 17. Δεν έχω λόγια! Είδα την ανάρτηση από τη me (Maria).
  Συγκλονιστικές οι φωτό αλλά και το κείμενό σου και οι σχολιασμοί σου τις συνόδευσαν! Σε αναδημοσίευσα στο ΦΒ!
  Όχι δεν πρέπει να ξεχνάμε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Α εσύ λοιπόν με προμοτάρεις στο ΦΒ! Λολ! Χαίρομαι που βρήκες ενδιαφέρουσα την ανάρτηση.
   Και όχι, δεν ξεχνάμε! Και σε όσους ξεχνάνε, οφείλουμε να υπενθυμίζουμε. Συνεχώς και ακούραστα.

   Διαγραφή
 18. Δεν έχω κάτι να πω, τα είπαν όλα από πάνω.
  Μόνο ότι νοιώθω να μου ματώνει η καρδιά όταν βλέπω τον εξεφτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ντρέπομαι βαθιά που είμαι άνθρωπος...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είναι μία από τις πιο κατάπτυστες στιγμές της πρόσφατης ιστορίας. Αύριο που είναι 28η Οκτωβρίου, είναι μία καλή ευκαιρία να σκεφτούμε την ουσία της επετείου.

   Διαγραφή
 19. "Ο ολοκληρωτισμός και η βία -που ενυπάρχουν καθόπως έχει πλειστάκις αποδειχθεί ιστορικά- μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με ηθική παιδεία και πνευματική καλλιέργεια."

  Η ουσία της ζωής, σε έναν πολιτισμένο κόσμο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έτσι ακριβώς! Και ξεύρεις κάτι; Ακόμα κι αν πλέον δεν μας κατατάσσουν οι στατιστικές και οι οίκοι αξιολόγησης στον πλούσιο κι αναπτυγμένο κόσμο, εγώ είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα με το υψηλό μέσο μορφωτικό της επίπεδο, την έγνοια για τον άλλον και τον ειλικρινή συναισθηματισμό της, αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί κομμάτι του πολιτισμένου κόσμου.

   Διαγραφή
 20. Συγκλονιστική η περιγραφή σου, μαζί με τις φωτο που παραθέτεις. Πριν λίγο διάβαζα κάτι σχετικό με την "κυρία" που απεικονίζεται στα αριστερά της φωτογραφίας με τις γυναίκες- δεσμοφύλακες. Αν δεν κάνω λάθος πρέπει να είναι η Ilse Koch η αλλιώς και "σκύλα του Buchenwald". Διάβαζα τα "κατορθώματά" της και έφριξα!
  Καλά έκανες και ανέβασες αυτή την ανάρτηση, ειδικά στις περίεργες αυτές μέρες που περνάμε, πρέπει να θυμόμαστε συνεχώς τι σημαίνει ναζισμός!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Νομίζω ότι είναι όντως εκείνη. Αυτό το βλέμμα της... Παγερό και σκληρό και απάνθρωπο.

   Διαγραφή
 21. Αν διάβαζα αυτό το ποστ μερικά χρόνια πριν θα έλεγα: είναι ένα εξαιρετικό, ιστορικό ποστ. Σήμερα δυστυχώς στέκομαι περισσότερο στο γεγονός ότι είναι ανατριχιαστικά επίκαιρο.

  Σε ευχαριστούμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Φοβούμαι πολύ πως έχεις δίκιο. Παρά το γεγονός ότι στο κείμενο, δεν συζήτησα (σχεδόν) καθόλου την πραγματικότητα που ζούμε αλλά αναφερόμουν αποκλειστικά στο τότε, οι συνειρμοί όλων μας -όπως βλέπεις- πηγαίνουν στο σήμερα.

   Διαγραφή
 22. αν δεν έχουμε διδαχτεί από την Ιστορία δεν έχουμε μέλλον...έχουμε ένα παρελθόν που βρικολακιάζει...και δυστυχώς είναι φανερό πια πως δεν έχουμε μάθει...
  δεν ξέρω αν έχουμε το χρόνο να ανατρέψουμε...
  Είναι συγκλονιστική Ανάρτηση ευχαριστώ τη Μαρία που μας έστειλε εδώ...ας μην μείνουμε όλοι στα λόγια ας κάνουμε ο καθένας έστω κάτι μικρό...ας ξεκινήσουμε από τα μικρά...ο κάθε ένας στο χώρο του...στο σπίτι του...ας προσέξουμε πως μιλάμε στα παιδιά μας...τι τους λέμε...τι μηνύματα περνάμε με τον τρόπο μου ζούμε...που αδιαφορούμε...

  Τόσο εύκολα...μα τόσο εύκολα μπορεί να γίνουμε σαν αυτούς...πρωταγωνιστές ή θεατές...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πρωταγωνιστές ή θεατές. Ας μην χρειαστεί να επιλέξουμε ανάμεσα σε τέτοιους ρόλους. Ας προφυλάξουμε τη συλλογική μας ηθική από μη αναστρέψιμες καταστάσεις, πριν είναι πολύ αργά.

   Διαγραφή
 23. Εξαιρετική ανάρτηση. Φοβερές φωτογραφίες και μοναδικό κείμενο.
  Ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Χίλια μπράβο για τις φωτογραφίες και την αφήγηση. Το έχω δει από κοντά όλο αυτό με παρόμοιο καιρό. Γροθιά στο στομάχι ή μάλλον στο μυαλό, όπου υποτίθεται ότι βρίσκεται η μνήμη.
  Θυμάμαι ακόμα τη σκέψη που είχα κάνει φεύγοντας: πώς θα ένιωθα αν ήμουν Γερμανός και αναγνώριζα τη μητρική μου γλώσσα (όπως επίσης και οικείες φάτσες) πίσω από τόση απανθρωπιά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κι εγώ το σκεφτόμουν αυτό, όταν επισκέφθηκα το μέρος. Είναι μεγάλο το ιστορικό βάρος που σκιάζει τους Γερμανούς. Και αν μου επιτρέπεις, απαράδεκτη και η ενγένει στάση της Γερμανίας έναντι στην ελληνική κρίση και στα όσα πυροδοτεί στο εσωτερικό της χώρας μας. Φέρουν μεγάλο μέρος της ευθύνης.

   Διαγραφή
 25. Ενδιαφέρουσα δημοσίευση που(είδα μέσα απ΄ το ιστολόγιο "mytripsonblog") πρέπει να δουν και να πιστέψουν τα νέα παιδιά μας, γιατί οι παλιές γενιές τον έζησαν κι ότι είχαν να κάνουν το ΄καναν.Γίναμε ελεύθεροι.Σήμερα όμως που ζούμε το νέο φασισμό της Μέρκελ και των τροϊκανών της, πως μπορούμε να ξεφύγουμε;Ελπίζω να παραμείνω άνθρωπος!
  Σοφία

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η Μέρκελ έχει χειριστεί εντελώς λάθος την κρίση. Αυτό δεν δικαιολογεί όμως την ροπή κάποιων εξ υμών προς τον παραλογισμό και την ακρότητα. Χαίρομαι που σου άρεσε η ανάρτηση!

   Διαγραφή
 26. εγώ δεν μπορώ να είμαι ρατσίστρια,γιατί το είμαι μισή Γερμανίδα.Αυτές τις μέρες παρακολουθώ με τρόμο και λύπη όλα αυτά τα ντοκιμαντέρ.Θρηνώ τους πάντες,έκλαψα πολύ,μίσησα εμάς τους ανθρώπους.Σιχάθηκα(πάντα τον σιχαινόμουν)τον Χίτλερ,και όσους τον ακολούθησαν,και ακόμη ακολουθούν.Ευχομαι στην τιμωρία τους,πραγματικά τους καταρρέω,για τις παιδικές ψυχές που βασανίστηκαν,για τους ενήλικες ,του γερους,τις γυναίκες.Για όλους που χάθηκαν έτσι πονεμένοι,με ένα γιατι...
  ΕΊΜΑΣΤΕ ΤΟΣΟ ΜΑ ΤΟΣΟ ΚΤΗΝΟΙ????
  φφφφφ...και για να αλλάξω ατμόσφαιρα,κληρώνω κάτι που ίσως σε ενδιαφέρει.
  πολλά φιλια-))))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τι κληρώνεις; Τι κληρώνεις; Πτηνό λατρεύει τις κληρώσεις (είναι που είμαι και γουρλίδικο).
   Πολλά φιλιά!!

   Διαγραφή
 27. Και μεις οι έλληνες δεν πήγαμε πίσω σε βαρβαρότητες και επεκτατισμούς. Να αναφέρω μόνον τον "Μέγα Αλέξανδρο" που ξεκίνησε από μόνος του και άρχισε να αφανίζει στο πέρασμά του ότι έβρισκε εις το όνομα πάντα της διάδοσης του πολιτισμού, με μέσο τους σκοτωμούς. Ας μην αρχίσω τώρα....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όλοι οι λαοί έχουν σκελετούς στη ντουλάπα! Το θέμα είναι να μαθαίνουμε από το παρελθόν και να αντιμετωπίζουμε με νηφαλιότητα και σύνεση το παρόν και το μέλλον μας.

   Διαγραφή
 28. καλησπέρα, πήρα το θάρρος και το έστειλα στο τουιτερ, ένας να το δει κέρδος είναι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ για το προμόσιον! Και για τα καλά σου λόγια...

   Διαγραφή
 29. Έχω πάει στο μουσείο του τοίχους στο checkpoint Charly και σε ενα άλλο στη Βαρσοβία με θέμα το γκέτο. Και στα δύο λίγο έλλειψε να βάλω τα κλάματα από την απανθωπιά που δείχνανε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Παρότι είναι όντως δύσκολες αυτές οι επισκέψεις, δεν καταλαβαίνω τους ανθρώπους που επισκέπτονται πχ το Βερολίνο και παραλείπουν να πάνε να δουν το τείχος ή το checkpoint Charlie. Πρέπει να μαθαίνουμε και από τα καλά και από τα άσχημα... Είναι πολύ διδακτικές αυτές οι επισκέψεις.

   Διαγραφή
 30. Συγκλονιστική ανάρτηση!!!! Με πιάνει σύγκρυο στη σύγκριση με τη δική μας σημερινή κατάσταση (στη Βουλή) και την προοπτική της!!!!!!!!
  Καλή εβδομάδα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαίρομαι που βρήκατε την ανάρτηση ενδιαφέρουσα! Είναι όντως food for thought για όλους μας! Καλή εβδομάδα!

   Διαγραφή
 31. Πολύ έντεχνη και μέσα στο πνεύμα της... κοινής ευρωπαϊκής ιδέας η προσπάθειά σου να ταυτίσεις τον ναζισμό με τον κομμουνισμό. Δεν είσαι ο πρώτος και σίγουρα όχι ο τελευταίος. Ίσως σου διαφεύγει ότι το Βερολίνο απελευθερώθηκε από τον Κόκκινο Στρατό, ίσως σου διαφεύγει ότι ο ρωσικός λαός πλήρωσε τον μεγαλύτερο φόρο αίματος στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ίσως σου διαφεύγει ότι οι κομμουνιστές και τα εργατικά/αγορτικά λαϊκά στρώματα ήταν εκείνα που απελευθέρωσαν μεγάλες περιοχές στην Ελλάδα πολλούς μήνες πριν την αποχώρηση των Γερμανών από την Αθήνα, ίσως σου διαφεύγει ότι οι συνεργάτες των ναζί στην κατοχή δεν ήταν κομμουνιστές σταλινικοί, αλλά οι πλούσιοι αστοί και οι πατεράδες μετέπειτα πολιτικών που διεκδίκησαν να γίνουν πρωθυπουργοί, όπως ο Γεώργιος Ράλλης και ο Μιλτιάδης Έβερτ. Ίσως πάλι σου διαφεύγει ότι πολλοί από τους λαούς που σήμερα πρωτοστατούν στην προσπάθεια εξίσωσης του ναζισμού με τον κομμουνισμό, είχαν συμμαχήσει με τους ναζί στη διάρκεια του πολέμου: Λετονοί, Λιθουανοί, Εσθονοί (απίστευτοι αντισημίτες), Φιλανδοί, Ουκρανοί, Κροάτες, Ούγγροι, Νορβηγοί κ.ά. Ας είμαστε πιο προσεκτικοί όταν αναφερόμαστε σε τόσο λεπτά ιστορικά θέματα και μάλιστα απευθυνόμαστε και σε μικρά παιδιά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όταν έγραφα το κείμενο, φαντάστηκα ότι θα υπάρξουν και κάποιοι που θα αντιδράσουν. Το ενδιαφέρον και αξιοσημείωτο όμως είναι ότι εντέλει η πρώτη αρνητική αντίδραση σε ένα κείμενο που καταγγέλει τον ολοκληρωτισμό, είχε σαφή αριστερή ταυτότητα. Είναι νομίζω περιττό να προσπαθήσω να σας εξηγήσω πόσο στρεβλή φαίνεται η ιστορία, όταν κανείς χρησιμοποιεί ιδεολογικά φίλτρα για να τη διαβάσει. Είναι προφανές ότι δεν καταλαβαίνετε.

   (Και αλήθεια, ποιος σας είπε ότι το παρόν μπλογκ απευθύνεται σε μικρά παιδιά; Μήπως θέλετε να με λογοκρίνετε κιόλας; Αλλά ναι, ξέχασα ότι ο σταλινισμός στον οποίον αναφέρεστε με τέτοιο θαυμασμό, τέτοιες μεθόδους χρησιμοποιούσε για να "σώσει" το λαό από την πλουτοκρατία και τα καρτέλ του κεφαλαίου.)

   Διαγραφή
 32. Καλαμιά στον Κάμπο28 Οκτ 2012, 10:49:00 π.μ.

  Κι εσείς, επίσης, να είστε πιο προσεκτικοί όταν αναφερόσαστε σε τόσο λεπτά ιστορικά θέματα και μάλιστα όταν ΔΕΝ απευθύνεστε σε μικρά παιδιά γιατί έτσι υποτιμάτε την νοημοσύνη μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Να χαμογελάσω μόνο μπορώ Καλαμιά μου, με τέτοια σχόλια. Εντέλει δεν υπάρχει τίποτα που να μπορείς να πεις και να μη βρεθεί κάποιος να σου πει το χαβά του. Ακόμα και στο απλό "ένα συν ένα ίσον δύο". θα εμφανισθεί κάποιος να σου πει ότι "δεν ξεύρεις να μετράς πτηνό, δηλαδή έλεος, ένα συν ένα ίσον πορτοκαλί"!

   Διαγραφή
 33. Πολύ μου άρεσε, την διάβασα την ξαναδιάβασα, και μαζί με άλλους, και την προτείνω στην σημερινή μου ανάρτηση. Οι φωτογραφίες ισούνται με χίλιες λέξεις. Αυτή που με εντυπωσιάζει είναι αυτή που οι πρωταγωνιστές κρύβουν τα πρόσωπά τους. Εύγε για την ιδέα και για την απλότητα. Να είσαι καλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Τα σημαντικά πράγματα λέγονται με απλό τρόπο.
   Καλό βράδυ.

   Διαγραφή
 34. Βρέθηκα κι εγώ στο blog σου μια τέτοια μέρα, 28 Οκτωβρίου που "γιορτάζεται" ένα ΟΧΙ... τελικά μ' ένα ΝΑΙ, "τραγική ειρωνεία" θα το χαρακτήριζαν οι πρόγονοι μας και όμως έτσι είναι, υπόσχομαι να επανέλθω να σε διαβάσω και να σε γνωρίσω καλύτερα, μια άλλη μέρα, με την ευχή αυτή να είναι πιο φωτεινή από την σημερινή...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πτηνό πολύ φιλόξενο. Περιμένω και βάζω καφέ στο μπρίκι!

   Διαγραφή
 35. Εξαιρετική ανάρτηση πραγματικά. Φοβερές φωτογραφίες ειδικά ο μικρός, φοβισμένος να έχει τα χέρια ψηλά. Αλλά για κάποιο λόγο, την μεγαλύτερη εντύπωση, μου την έκανε ο τύπος που αρνείται να κάνει τον χαιρετισμό των ναζί. Έκανα μια μικρή έρευνα στο Διαδίκτυο, και αν οι πληροφορίες που βρήκα είναι αληθινές ο τύπος αυτός ονομάζεται August Landmesser. Πιο κάτω ο Wikipedia σύνδεσμος για αυτόν.

  http://en.wikipedia.org/wiki/August_Landmesser

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γουάου! Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παραπομπή! Ανεξαρτήτως της ταυτότητάς του πάντως, η σημειολογία της φωτογραφίας είναι πολύ δυνατή.

   Ευχαριστώ για την πληροφορία. :)

   Διαγραφή
 36. Το παρόν το συνδυάζω με αυτό _Δε σου φταίω εγώ που έχεις δημιουργήσει ένα σκασμό εχθρούς, μήπως να το κοίταζες λιγάκι;_.

  Και αναρωτιέμαι πώς αυτά τα δυο συνδυάζονται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Προφανώς αναφέρεστε στο (αρκετά επικριτικό) άρθρο που είχα γράψει για την επίσκεψή μου στην Εβραϊκή Συναγωγή του Βερολίνου. Στο άρθρο εκείνο κατέγραφα την πολύ αντιπαθητική εμπειρία εκείνης της επίσκεψης και εξηγώ με μεγάλη λεπτομέρεια τους λόγους. Αν θέλετε ένα γενικό σχόλιο, θεωρώ ότι το Ισραήλ δεν έχει διαχειριστεί καθόλου καλά τις διεθνείς του σχέσεις και είναι εν πολλοίς υπεύθυνο για την αντιπάθεια που επικρατεί εις βάρος του. Επίσης, μία χώρα που έχει προκύψει μέσα από ένα τέτοιο ανθρωπιστικό δράμα, θα περίμενα να επιδεικνύει μεγαλύτερο ανθρωπισμό απέναντι σε άλλους λαούς και μεγαλύτερη προθυμία να επιλύει της όποιες διαφορές της με συμβιβαστικές λύσεις (αντί να υψώνει φράχτες, να χρεώνει εισιτήρια, να κλείνει πόρτες και να αποκλείει πλοία με ανεφοδιασμό).

   Διαγραφή
 37. Τι σχέση έχει το Ισραήλ με το Εβραϊκό Μουσείο του Βερολίνου; Δηλαδή αν δεν υπήρχε το Ισραήλ θα υπήρχε λιγότερος αντισημιτισμός κατ'εσάς;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Λυπάμαι αλλά πάτε να με εμπλέξετε σε μία συζήτηση που είναι τελείως αδιέξοδη (τα "what if" σενάρια είναι αντιεπιστημονικά και μη αποδεκτά στην ιστορία). Σας επαναλαμβάνω αυτό που είπα παραπάνω: θεωρώ πως το Ισραήλ δεν έχει διαχειριστεί καθόλου καλά τις διεθνείς του σχέσεις και είναι εν πολλοίς υπεύθυνο για την αντιπάθεια που επικρατεί εις βάρος του μεταπολεμικά. Το αν θα υπήρχε περισσότερος ή λιγότερος αντισημιτισμός δεν το γνωρίζω, ούτε μπορώ να το εκτιμήσω.

   Και επίσης με έχει κουράσει η υστερία της ταμπέλας. Αν δηλώσεις ότι σε συγκλονίζει το δράμα των στρατοπέδων συγκέντρωσης, σου φοράνε κάποιοι την ταμπέλα του φιλο-ισραηλινού και αναμένουν (;) να υποστηρίζεις όλες τις επιλογές του Ισραήλ στο διηνεκές, νόου μάτερ γουάτ. Αν πεις ή υπονοήσεις κάτι κακό για κάποιον Εβραίο ή για την εξωτερική πολιτική του σύγχρονου Ισραήλ, είσαι αυτομάτως αντισημίτης και κατάπτυστος ρατσιστής. Σόρι, αλλά δεν θα παρακολουθήσω κανέναν σε τέτοιου είδους ταξινομήσεις. Όλοι οι λαοί έχουν καλές και κακές στιγμές, όλες οι κουλτούρες έχουν καλές και κακές στάσεις και συμπεριφορές.

   Δεν είναι όλα άσπρο / μαύρο. Λυπάμαι αν δεν μπορώ να γίνω πιο κατανοητός.

   Διαγραφή
 38. Συγνώμη αλλά έχετε βαθιά σύγχυση μεταξύ τι είναι εβραίος, τι είναι ισραηλινός.

  Το να θεωρείτε οτι ευθύνεται κανείς άλλος εκτός από τον ρατσισμό και το μίσος των ομόθρησκων σας για τις δεκάδες επιθέσεις σε συναγωγές, μνημεία, νεκροταφεία στην Ελλάδα την πρόσφατη 5ετία είναι απόδειξη οτι επισκέπτεσθε τα μουσεία αλλά δεν μαθαίνετε τίποτα από αυτά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η αδυναμία σας να κατανοήσετε τα επιχειρήματά μου, αποδεικνύει και τη δική σας εμμονή να μου φορέσετε μία ταμπέλα. Αν νιώθετε καλύτερα με το να με χαρακτηρίσετε "ανιστόρητο και άσχετο ανισημίτη", μπορείτε να το κάμετε. (τι εννοείτε άραγε με τη λέξη "ομόθρησκών μου"; ξέρετε κάτι για μένα που δεν ξεύρω; υποθέσεις, γενικεύσεις, αστειότητες! Ειλικρινά δεν μπορώ να σας παρακαλουθήσω. Αλλά μάλλον γιατί είμαι ανιστόρητος και άσχετος αντισημίτης...)

   Διαγραφή
 39. Αντιθέτως, θεωρώ οτι είστε ιδανικό παράδειγμα για το τι εννοεί ο μέσος έλληνας ως εναντίωση στον ρατσισμό. Σταματώ εδώ να μην καταχρώμαι άλλο της φιλοξενίας σας στο χώρο των σχολίων του ιστολογίου σας, σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και εγώ σας ευχαριστώ για την κατάθεση της άποψής σας. Ο χώρος είναι άλλωστε δημόσιος και ανοιχτός.

   Διαγραφή
 40. Μπαρδόν, δε μπορώ να μη σχολιάσω, ήταν σα να διαβάζω χριστοπαναγία αλα Ζαμπούνη ο διάολογος! Συγχαρητήρια εις αμφότερους δια την ψυχραιμίαν (η ευγένια υπήρξε ανέκαθεν το σοφτ σποτ μου) η ουσία όμως παραμένει ότι η μία πλευρά αρνείται να δει την άποψη της άλλης. Και εννοώ όντως τη μία πλευρά, φίλε abravanel, διότι πραγματικά εκπλήσσομαι, πουθενά δεν έχει γραφτεί κάτι που να δικαιολογεί την αντίδρασή σας, παρερμηνεύετε εντελώς τα γραφόμενα και επιπλέον κατηγορείτε μια μετριοπαθή και ψύχραιμη αν μη τι άλλο θέση για ακραία και ρατσιστική, τη στιγμή που έχετε λάβει μια ακραία θέση ο ίδιος. Ήταν πραγματικά σαν να διαβάζω σχόλια για άλλα κείμενα, και όχι γι' αυτά που υπάρχουν δώ.

  Αυτά ήθελα να πω, μια που ευχαριστιόμαστε σας ευχαριστώ και εγώ όλους για τις καταθέσεις των απόψεων, τις φιλοξενίες και τα σχετικά, με ευχαριστείτε κι εσείς και κοιμάμστε όλοι χαρούμενοι και ευχαριστημένοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Με τη σειρά μου κι εγώ, να ευχαριστήσω θερμά για τις ευχαριστίες (με βαθιά υπόκλιση και όλη τη χορογραφία του πράγματος, που έχω ξεσηκώσει από το Savoir Vivre του Ζαμπούνη και την παρακολούθηση του Downton Abbey). Πολιτισμός!

   Διαγραφή
 41. Και φυσικά ο διάολογος ήτο διάλογος, δεν ξέρω πώς μπήκε στη συζήτηση ο εξαποδώ, πτι σκόρδα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 42. ο καπιταλισμός στην απόλυτη αγριάδα του...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 43. Αγαπητέ (αν μου επιτρέπετε!) Πιγκουίνε. Αξιολογότατο άρθρο. Μου άρεσε επίσης που απαντάτε στους σχολιαστές σας και διατηρείτε την ψυχραιμία σας ακόμα και με εκείνους που, όπως πολύ σωστά λέτε, αρέσκονται να ταξινομούν και να βάζουν ταμπέλες, παραμερίζοντας (ή αγνοώντας...)την πολυπλοκότητα της πραγματικότητας και των ιστορικών συγκυριών. Τα συγχαρητήριά μου λοιπόν - τα οποία εξέθεσε με πολύ κομψό και ευχάριστο τρόπο ο/η astero - συνεπώς σταματώ εδώ για να μη σας κουράσω άλλο. Να είστε καλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ για τα εξαιρετικά ευγενικά σχόλια. Προσπαθώ να απαντώ πάντα και σε όλους, ανεξαρτήτως του αν συμφωνούν ή διαφωνούν μαζί μου.

   Και καθόλου δεν με κουράζετε!

   Διαγραφή
 44. Η ανάρτηση σου μου προτάθηκε απο φίλους και οφείλω να ομολογήσω ότι καλά έκαναν και μου την πρότειναν.
  Η περιγραφή σου,γροθιά στο στομάχι.
  Η απλή μα τόσο σωστή ανάλυση σου για τις αιτίες της άνδρωση της φασιστικής λαίλαπας,πραγματικά συγκλονιστική.
  Έτσι πρέπει να λέγονται τα πράγματα.
  Απλά και κατανοητά.
  Πρέπει και εγώ να σε συγχαρώ για τον
  ήπιο και πολιτισμένο τρόπο που αντιμετώπισες της διαφορετικές απόψεις.
  Να είσαι καλά!
  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Θα ήταν τουλάχιστον ασυνεπές εάν αντιμετώπιζα τις διαφορετικές απόψεις με μη-ανεκτικό ή μη-πολιτισμένο τρόπο. Κανείς δεν είναι τέλειος, κανείς δεν είναι απόλυτα μη-ρατσιστής (ή και απόλυτα ρατσιστής), κανείς δεν είναι πλήρως απαλλαγμένος από στερεότυπα. Το θέμα είναι -και σε προσωπικό επίπεδο- να προβληματιζόμαστε, να διαβάζουμε, να παρατηρούμε, να αξιολογούμε και να προσπαθούμε διαρκώς για το καλύτερο.

   Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

   Διαγραφή
 45. Δυνατό! Εμένα μου άρεσε πολύ το "όλοι εκτός από έναν". Αρκεί όμως ένας? Σ ευχαριστώ Πιγκουίνε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν αρκεί ένας, δυστυχώς. Αλλά η ύπαρξή του, μας παρηγορεί ότι υπάρχει ελπίδα.

   Διαγραφή
 46. "Πίσω από το τείχος, παραμένουν θλιμμένα κάποια από τα κτήρια του ανατολικού ολοκληρωτισμού, σε μία πόλη με πολλαπλές ταυτότητες και σύνθετα ιστορικά συμπλέγματα."

  Συγκεκριμένα, το τερατώδες θλιμμένο κτίριο που φαίνεται πίσω από το τείχος (στην τρίτη φωτογραφία) είναι το σημερινό υπουργείο οικονομικών της Γερμανίας. Οι βεβαρυμένες ιστορικές φορτίσεις δεν έχουν τέλος...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. και συμπληρώνω με τον οβολό μου ΕΔΩ

   Διαγραφή
  2. Πολύ εύστοχο το σχόλιο για το υπουργείο οικονομικών. Όλα μπλεγμένα στο ίδιο κουβάρι.
   Επίσης, εξαιρετική η περιγραφή στο Sachsenhausen. Ευχαριστώ πολύ για το λινκ!

   Διαγραφή
 47. Εξαιρετική δουλειά έκανες! Κείμενο, φωτογραφίες, περιγραφή.. τα ρούφηξα όλα..
  Και βέβαια με βρίσκεις σύμφωνη..οι μνήμες της ιστορίες μας είναι βαρύ καθήκον.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαίρομαι που σου άρεσε η περιγραφή! Η μνήμη είναι όντως καθήκον.

   Διαγραφή
 48. Στα Ελληνικα σχολεια ακομα δεν εχουμε κανει την αυτοκριτικη μας για ανθρωπους που το παρατσουκλι τους θα πρεπει να εστω κ στο ελαχιστον να μας προβληματιζε: "Βουλγαροκτονος", "Τουρκοφαγος"...για τον εκπολιτιστη Μακεδονα Αλεξανδρο που ξεκληρισε ολοκληρωτικα ακομα και πολεις ελληνων πχ Θηβα η παραδειγματικα κατεκαψε πολεις που του αντισταθηκαν μεχρι του τελευταιου κατοικου τους... την καταστροφη της Τροιας μεχρι κ των γυναικοπαιδων της... τις βαρβαροτητες μας στον επεκτατικο μας πολεμο κατα των Τουρκων πριν καναν αιωνα... τους δικους μας αλυσοδεμενους σκλαβους, εταιρες, παλλακιδες... τον καθαρισμο των φυλων απο αδυναμους (βρεφη, γεροι, αρρωστοι στον Καιαδα...)
  Ολοι τα καναμε και οποιος δεν το πιστευει αυτος ειναι ο πιο κακος ρατιστης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είναι δύσκολη η αυτοκριτική για τους λαούς. Οι Γερμανοί την έκαμαν αναγκαστικά, λόγω κυρίως του μεγέθους και της κλίμακας της κτηνωδίας. Εντούτοις όλοι οι λαοί προσπαθούν να υπεκφύγουν των όποιων ιστορικών βαρών φέρουν και τείνουν να εξιδανικεύουν ή να "στρογγυλεύουν" το παρελθόν τους. Κι εμείς εδώ στην Ελλάδα ζούμε τους ιστορικούς μας μύθους, γιατί ουδέποτε δοκιμάσαμε να δούμε την ιστορία και με τα μάτια των άλλων. Δεν είμαστε πάντως οι μόνοι.

   Διαγραφή
  2. Δεν ξερω ανωνυμε για την Τροια.Προσπαθησε να βρεις τον διαλογο Αθηναιων και Μηλιων στον Θουκυδιδη...

   Διαγραφή
 49. Συγκλονιστικό κείμενο, συγκλονιστικές εικόνες, συγκλονιστικό προφανώς το ταξίδι στο Βερολίνο, μα πιο συγκλονιστικά απ' όλα... τα γεγονότα.
  Για μια στιγμή μόνο έβαλα στη θέση του παιδιού, τον τετράχρονο γιο μου κι ανατρίχιασα και φοβήθηκα...
  Εζησα στη Γερμανία τη δεκαετία του '90, έχω δει φρικαλέες φωτογραφίες κι έχω ακούσει ακόμη χειρότερες ιστορίες, η ιστορία δεν ξεγράφεται!
  Το θέμα είναι να τα καταφέρουμε καλά με την ιστορία που θα γράψουμε από 'δω και μπρος!
  Μπράβο για το υπέροχο post

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είναι πολύ ενδιαφέροντες οι περίπατοι στο Βερολίνο και καλώς το παρατηρείτε. Περπατάει κανείς μέσα στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία και μαθαίνει πράγματα με έναν εξαιρετικά βιωματικό τρόπο.

   Ευχαριστώ θερμά για τα καλά λόγια!

   Διαγραφή
 50. Ειδα 3-4 φωτογραφιες και τα σχολια και ΔΕΝ μπορω να συνεχισω άλλο..ΠΟΝΑΩ...Ποναω και αγανακτω και λυσαω απο το θυμο μου γιατι βλεπω το τερας να σηκωνει παλι κεφαλι..Ακουω Παναγιωταρους να μου απαγορευουν τι θα δω, βλεπω κασιδιαριδες να δερνουν ...Και οταν θυμαμαι ότι το 1996 μπηκαν ρουμανοι κλεφτες στο σπίτι μου την ωρα που κοιμομουνα και ζω επειδή δεν αναψα το πορτατιφ διπλα μου καταβάλλω μεγαλη προσπαθεια να μην δικαιολογησω την ξενηλασία....
  Μεχρι που το 2011 η κορη μου με τα δυο μου εγγονια εφυγαν οικονομικοι μεταναστες στη Γαλλία...Και εκει ειδα τι παει να πει να σε βλεπουν σαν ξενο...
  Γυρω στα 1990, στην Ομονοια, στις σκάλες που βγαινουν στου Μπακακου καποιος εγραψε με μολυβι στον τοιχο"ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ ΠΑΙΔΙΑ ΤΑ ΑΛΒΑΝΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΚΙΣΤΑΝΑΚΙΑ..ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΜΕ'
  Και να που βρεθηκαμε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έτσι είναι όπως τα λέτε. Η ιστορία μάς επιφυλάσσει ανατροπές: άλλοτε υποδεχόμαστε μετανάστες, άλλοτε γινόμαστε μετανάστες οι ίδιοι. Άλλοτε ευημερούμε κι άλλοτε πτωχεύουμε. Το ζητούμενο είναι ο ανθρωπισμός μας και οι ηθικές αξίες. Πέρα και πάνω από ιδεολογίες, απόψεις ή διαφωνίες.

   Διαγραφή
 51. Πάρα πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση! Θα την κοινοποιήσω αν δεν σε πειράζει, να την διαβάσουν κι άλλοι!
  Kathy by anthomeli

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μπορείς να την κοινοποιήσεις όπου και όποτε θέλεις.
   Την καλησπέρα μου (έστω και ετεροχρονισμένα)!

   Διαγραφή
 52. Eχω πάθει πλάκα τωρα!
  Πως έγινε κι εχασα αυτό το ποστ???
  Και δεν θα το μάθαινα αν δεν έβλεπα την αναδημοσίευσή του στο χωρο της Μικρής ολλανδέζας!
  Υπέροχο!
  Είδα, έμαθα, συν-αισθάνθηκα...
  Να'σαι καλά!
  Σ'ευχαριστώ!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαίρομαι που σου άρεσε, καλή μου Λιακάδα!
   Είναι ένα μέρος με βαριά ιστορική φόρτιση.
   Που πρέπει να παραμείνει μία συνεχής υπενθύμιση του τι σημαίνει μίσος και φανατισμός.
   Την καλησπέρα μου!

   Διαγραφή
 53. Σωστά τιτλοφόρησες το άρθρο σου ως "Τοπογραφία του τρόμου", διότι ο ναζισμός ξεφύτρωσε και ενδημεί ακόμη στην συγκεκριμένη περιοχή του πλανήτη που συμβαίνει να κατοικείται από τον συγκεκριμένο λαό
  Θέλω να επισημάνω οτι ο αρθρογράφος συγχέει το φασισμό με το ναζισμό, θεωρώντας τα συνώνυμα.
  Ο φασισμός είναι μιά ολόκληρη ιδεολογία, ασχέτως αν είναι σωστή ή όχι, ασχέτως αν ταιριάζει ή όχι σε πολιτισμένους και φιλελεύθερους λαούς όπως οι νότιοι Ευρωπαίοι και ειδικότερα οι Ιταλοί.
  Ο ναζισμός δεν είναι ιδεολογία αλλά ένα σύστημα-κατασκεύασμα ενός παρανοϊκού/παράφρονος, το οποίο ακολούθησαν οι συμπατριώτες του επειδή αυτό τους εξέφραζε, αυτό τους ταίριαζε και αυτό θα ήθελαν να επιβληθεί/με αυτό θα ήθελαν να επιβληθούς σε όλους τους λαούς του κόσμου.
  Και μιά γραμματική "παρατήρηση: Λάθος τονισμός της λέξεως "ευμέγεθες", στην εισαγωγή του άρθρου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έχεις πολύ δίκιο για τη διάκριση μεταξύ ναζισμού και φασισμού. Όταν το έγραφα (κάπως βιαστικά), ομολογώ ότι δεν περίμενα ότι θα βρει τόσο μεγάλη ανταπόκριση το κείμενο αυτό (εξού και τα καναδυό λαθάκια που εντόπισες -διόρθωσα και εκείνο το "ευμέγεθες" που έβγαζε μάτι!).

   Σε κάθε περίπτωση, ευχαριστώ για το σχόλιό σου.

   Διαγραφή
 54. Μου κανει εντυπωση, οχι το ρατσιστικο μενος αυτής της φυλής εναντίον των Εβραίων υπήρχε και μια ακόμα σκοπιμοτητα, να τους αρπαξουν τον πλούτο που είχαν συσωρεύσει. Αλλα γιατί αραγε παρουσιάζουμε μόνο τους Εβραίους, δεν χάθηκαν σε ολοκαυτώματα απο τους Γερμανούς Ναζί άλλοι λαοί?

  Απο το 1963 που κανεις μέχρι τότε δεν γνώριζε ποσοι ήταν οι καμένοι Εβραιοι, λες κι ηταν οι μοναδικοί που κάηκαν στους φουρνους, παρουσιαζονται μονο αυτοί χωρίς να είναι επακριβώς προσδιορισμένος ο αριθμός τους, αλλα έτσι αοριστα.

  Να θυμίσω πως στο στο Παγκόσμιο Σιωνιστικο Συνεδριο του 1951 ρωτήθηκε ενας ραβίνος "ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των νεκρών Εβραίων " απάντησε "Δεν ξερουμε ακόμα, θα τον καθορίσουμε ανάλογα απο τις αποζημιώσεις που θα πάρουμε...." (!).

  Ποιος τάχα ήταν ο αριθμός των Γερμανών Κομμουνιστών που κάηκαν στος φούρνους ή δολοφονήθηκαν ? Γιατί δεν γίνεται λόγος γι' αυτούς? Κι όμως ξεπερνούν τα 5 εκατομ.. Πόσοι ήταν οι τσιγκάνοι κάθε φυλής? Οι ομοφυλοφιλοι? Τσιμουδιά και γι' αυτούς...! Πόσοι ήταν οι Ρώσοι? 22.000.000. Γιατί ακρα του τάφου σιωπή....? ! Πόσοι οι Έλληνες και στους φούρνους κι αλλού δολοφονημένοι? Δεν ακούγεται λέξη! Προσπαθούν με κάθε τρόπο και μέσα απο τη Βουλή να διαγραψουν την ιστορία και τους νεκρούς. Γιατί????????. Γιατί τάχα τα τελευταια χρόνια μόνο οι Εβραίοι ακούγονται? η ιστορία με τους Εβραίους αφορά περισσότερο το δικό τους λαό, όπως οι νεκροί οι δικοί μας αφορούν εμάς! Γιατί μ' αυτό τον τρόπο γκρεμίζουμε την ιστορική σφαγή όλων των άλλων και παρουσιάζουμε μονο μια? Ποια σκοπιμοτητα υπάρχει?.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Φαντάζομαι ότι υπάρχουν δύο λόγοι. Ο πρώτος είναι ότι το μίσος κατά των Εβραίων ήταν καθαρά φυλετικό, ενώ ας πούμε δεν υπήρχε "φυλετικό μίσος" κατά των Γιουγκοσλάβων ή των Άγγλων. Και αυτό τους διαφοροποιεί. Ο δεύτερος λόγος μπορεί να ακουστεί λίγο σκληρός ή άδικος, αλλά δεν τον λέω με κακή πρόθεση: οι Εβραίοι κατάφεραν μεταπολεμικά να αναδείξουν καλύτερα από πολλούς άλλους λαούς ή πληθυσμιακές ομάδες, τα όσα υπέστησαν κατά τη διάρκεια του Πολέμου (με μουσεία, με βιβλιογραφία, με τεκμήρια και ντοκουμέντα, με ταινίες κ.λπ.). Ναι, π.χ. και οι αθίγγανοι υπέστησαν διώξεις και βρέθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά δεν υπάρχει αντίστοιχο ενδιαφέρον από τη βιβλιογραφία (ή και τη φιλμογραφία) για την περίπτωσή τους.

   Ανεξαρτήτως των ανωτέρω, η καταδίκη της ναζιστικής βίας δεν έχει να κάμει με τα φυλετικά χαρακτηριστικά του θύματος. Νομίζω ότι ένας άνθρωπος για να λέγεται πολιτισμένος οφείλει να καταδικάζει τη βία ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής, θρησκείας, ιδεολογικού ή σεξουαλικού προσανατολισμού. Τόσο απλά.

   Διαγραφή
  2. Εχεις δικιο εν μερει. Φυλετικο μισος, ή μαλλον φυλετικη περιφρονιση, υπηρχε και για τους Γιουγκοσλαβους, τους Σλαβους γενικοτερα. Η Αρεια ιδεολογια τους θεωρουσε υπανθρωπους και παρουσιαζε και ταχα επιστημονικες αποδειξεις γι' αυτο. Κατα τα αλλα, τα περι βιβλιογραφιας κτλ, ακριβως αυτο υπογραμμιζει ο Ανωνυμος πιο πανω: για ποιο λογο αραγε η βιβλιογραφια, η ιστορικη επιστημη δηλαδη, απαξιεί να ασχοληθει σε ισόρροπη εκταση με ολες τις υπολοιπες κατηγοριες-θυματα των ναζιστικων θηριωδιων; Η απαντηση που δινω εγω ειναι οτι ΚΑΙ η επιστημη (η θεωρητικη τουλαχιστον), οπως ολα τα ανθρωπινα, σπανιως ειναι αμεροληπτη. Τεινει και αυτη οπου ειναι προσοδοφορο (το ιδιο ισχυει πολλαπλασια για την φιλμογραφια). Αλλιως ειναι να γραψεις μια ογκωδη πραγματεια για τα δεινα των Εβραιων (αυτοματη παγκοσμια φημη με ολα τα συνεπακολουθα για την καριέρα του ιστορικου) και αλλιως να γραψεις μια αναλογη για τα δεινα των Ελληνων στην ιδια περιοδο. Ουτε στην ιδια σου την χωρα δεν θα αναγνωριστεις, οπως δυστυχως δειχνουν τα παμπολα –και αβασανιστα-, σχολια παραπανω περι ελληνικων αντιστοιχων ``εγκληματων``, αναγομενα στην...Βυζαντινη αυτοκρατορια!

   Διαγραφή
 55. Και να συμπληρώσω πως μπροστα στα 51. 738.000 νεκρους του Β' Π.Π. πενηντα ενα εκατομμυρια 738 χιλιαδες νεκρους το ποσοστο αυτών των ανθρώπων που άδικα χάθηκαν απο τους ρατσιστές Ναζί που το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να ανεβάσουν παγκοσμίως την "άρεια φυλή" τους, ήταν μόνο το 10% του συνολικού αριθμού όσων δολοφονήθηκαν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καταλαβαίνω τα επιχειρήματά σας και το νόημα των όσων λέτε. Θα ήθελα πραγματικά εδώ στην Ελλάδα να υπάρχει π.χ. ένα μουσείο για τα όσα υπέστη η χώρα κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Και να περιλαμβάνει ενότητα για τους Εβραίους ασφαλώς, αλλά και τους χιλιάδες Έλληνες που είτε σκοτώθηκαν στο μέτωπο, είτε διώχθηκαν για τα φρονήματά τους και τον αγώνα της αντίστασης, είτε πέθαναν από την πείνα και τις κακουχίες.
   Νομίζω θα συμφωνείτε.

   Διαγραφή
 56. Πολυ καλη παρουσίαση. Ευγε!
  Μακαρι, καθε άνθρωπος, και βέβαια, ολοι οι λαοί, ολα τα εθνη, ολες οι θρησκευτικες η αλλες ομαδες, να μη γίνουν ποτέ ξανά, θυματα των αλλων, λογω των διαφορετικών θρησκευτικων ή πολιτικων πιστευων τους. Το οφείλουμε στα παιδιά.
  Αρχιμ.Δρ.Ιγνατιος Σταυρόπουλος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σας ευχαριστώ θερμά για τα καλά σας λόγια. Σε μία εποχή βίας (λεκτικής, φυσικής ή και οικονομικής), είναι καλό να θυμόμαστε και να προβληματιζόμαστε περί των όσων διδάσκει η ιστορία. Με την ελπίδα, να διδαχτούμε εξ αυτών και να βελτιώσουμε τον εαυτό μας, τις ζωές μας, τις κοινωνίες μας.

   Ευχαριστώ και πάλι θερμά για το σχόλιό σας.

   Διαγραφή
 57. Πάρα πολύ καλό άρθρο και καταπληκτικό φωτογραφικό υλικό. Πραγματικά πολύ επίκαιρο!! Το αναδημοσίευσα: anatakti.gr

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαίρομαι που σου άρεσε. Είναι ένα κείμενο που έγραψα περίπου ένα χρόνο, αλλά βλέπω πως συνεχίζει να ενδιαφέρει και να παραμένει επίκαιρο (ίσως και κάπως διδακτικό).

   Βεβαίως και μπορείτε να το αναδημοσιεύσετε.

   Διαγραφή
 58. Δεν τρελαινόμουν ποτέ να επισκευτώ την Γερμανία...'Αλλες χώρες με τραβάνε περισσότερο...Τώρα όμως θέλω να πάω. Να πάω μαζί με τους μαθητές μου, κι ας έχω μόνο ένα μικρό φροντιστήριο Αγγλικών...Να πάω με την κόρη μου, κι ας χρειαστεί να περιμένω κάποια χρόνια να μεγαλώσει για να καταλαβαίνει. Να πάω κι ας ψυχοπλακωθώ....γιατί το βλέπω να έρχεται και δεν ξέρω τι άλλο να κάνω...Να πάω για να το νιώσω να με κατακλύζει...στο κάτω κάτω αν το αντέχουν οι Γερμανοί τόσο που το έκαναν μουσείο...μπορώ να το αντέξω κι εγώ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όλα τα ταξίδια είναι χρήσιμα και όλα έχουν να μας διδάξουν πράγματα. Αλλά ειδικά μία επίσκεψη στο Βερολίνο, είναι πράγματι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Διότι συναντάει κανείς εκεί πολλά κεφάλαια της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας και μπορεί να μάθει (σχεδόν βιωματικά) τα όσα συνέβησαν σε αυτήν την ήπειρο μέσα στον 20ο αιώνα. Να πας λοιπόν. Και αν η κόρη σου είναι σε ηλικία που μπορεί να κατανοήσει, να την πάρεις μαζί σου και να της μιλήσεις εκεί για τα εγκλήματα της ιστορίας. Για το ναζιστικό παραλήρημα, για τη διχοτόμηση του Ψυχρού Πολέμου, ακόμα και για τις σύγχρονες εκδοχές του οικονομικού πολέμου. Νομίζω πως όχι απλώς θα το αντέξεις, αλλά θα βγεις και κερδισμένη από αυτήν την εμπειρία.

   Διαγραφή
 59. Συγχαρητήρια για το εξαιρετικό άρθρο, το οποίο θα έπρεπε να το έχετε αναρτήσει στη βουλή των 300!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ Κορίνα! Δεν ξεύρω για τη Βουλή των 300, αλλά αν κρίνω από τη μεγάλη ανταπόκριση που είχε αυτό το κείμενό μου, νομίζω ότι είναι πολλοί (ευτυχώς) εκείνοι που γνωρίζουν, νιώθουν και καταλαβαίνουν.

   Την καλημέρα μου.

   Διαγραφή
 60. Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την υπέροχη ανάρτηση και τις καταπληκτικές φωτογραφίες. Το είχα διαβάσει και πέρυσι, αλλά και φέτος μου φαίνεται - δυστυχώς ακόμη πιο επίκαιρο.
  Σε ένα πολύ πρόσφατο ταξίδι μου ανακάλυψα και ένα αντίστοιχο μουσείο στη Βουδαπέστη, συγκεκριμένα εδώ. Το ενδιαφέρον και η ιδιεταιρότητά του είναι ότι αφ'ενός το κτίριο χρησιμοποιήθηκε από τους ναζί και αργότερα από τους σοβιετικούς κατακτητές, για τον ίδιο σκοπό - φυλακή και βασανηστήρια - αφ'ετέρου εκθέτει παράλληλα και σχεδόν χωρίς εμφανείς προκαταλήψεις τα αίσχη και των δύο, αλλά και πολλών ούγγρων που συνεργάστηκαν με τοεκάστοτε καθεστώς. Ομολογώ ότι η παράλληλη αυτή προβολή μου φάνηκε ενδιαφέρουσα.
  Και πάλι συγχαρητήρια και ευχαριστώ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 61. Διάβασα την ανάρτηση σου κι ολα τα σχόλια.
  Πόσο δεν κινδυνεύουμε να γίνουμε έτσι με την σημερινή κατάσταση;
  Αλιμονο αν ξαναζησει η ανθρωπότητα τέτοιες στιγμές.
  Σταματάω το ταξίδι μου μαζί σου για σήμερα.
  Καλό βράδυ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 62. 28η Οκτωβρίου σήμερα, ημέρα εθνικής υπερηφάνειας για κάποιους, μια τετριμμένη επέτειος για κάποιους άλλους. Εξαρτάται πως σταθμίζει κανείς τα γεγονότα, πως τα αξιολογεί και με τι κριτήρια..."Βαρύ το να θυσιάζεις τη ζωή σου, όμως το να φυτοζωείς είναι ανάξιο".
  Η προ πενταετίας ανάρτησή σου Πιγκουίνε, η τόσο επίκαιρη πάντα, είναι τραγική στο θέμα της και τρομερή στα συναισθήματα που προκαλεί. ΄Εχω επισκεφθεί (η λέξη μου φαίνεται χυδαία στην προχειρότητά της) και το Νταχάου και το ΄Αουσβιτς, τα κατέξοχή μνημεία του ναζισμού. Ο παγερός τρόμος, η απύθμενη φρίκη που ένιωσα, το εσωτερικό καταγκρέμισμα στα μύχια μου, ήλθαν ξανά όλα στην επιφάνεια με την ανάρτησή σου αυτή.
  ΄Ενιωσα κατάβαθα τη συντριβή του ηττημένου ανθρώπου, την απόγνωση του αθώου που κατηγορείται, τον πανικό του παιδιού που ξεριζώνεται...για να μην βλαστήσει πουθενά πια... Τώρα, όπως και τότε, θυμήθηκα τον Καζαντζάκη που έχει διατρανώσει ότι καθήκον του κάθε ανθρώπου είναι να κατηγορεί τον εαυτό του ως φταίχτη κι υπαίτιο για οποιοδήποτε κακό συμβαίνει επί γης, και να νιώθει υποχρεωμένος ο καθένας να αντιταχθεί στο κακό. ΄Οχι οι "άλλοι" ή "όλοι" γενικώς και αορίστως.
  Ειδικώς ό ένας, ο καθένας, ο εαυτός μας!
  Δεν αρκεί να αποτραβιόμαστε δυσαρεστημένοι από το κακό. Αντιθέτως του αφήνουμε χώρο να θεριέψει. Μόνο η αντίδραση στη δράση του κακού, μπορεί να εξοντώσει το κακό και τα επερχόμενα δεινά του (αυτά τα δυο πάνε πακέτο...).
  Η αντίδραση, ατομική και συλλογική. Ας έχουμε επίγνωση ότι το κακό, πριν αποκτήσει υπόσταση και απλωθεί σαν καρκίνος, ήταν κύτταρο, ήταν ένα μικροτίποτε.
  ΄Ηταν μια σκέψη, μια πρόθεση, μια ιδέα. Πως αφέθηκε να υλοποιηθεί; Ποιός του πρόσφερε γη και ύδωρ;
  Πόσο "κακοί" είναι τότε οι κοντόθωροι φρόνιμοι, που δήθεν δεν βλέπουν τίποτα πέρα από την σταυλισμένη ζωούλα τους, που πάντα λένε "δεν μας αφορά"...
  Ο Μπρεχτ σε ένα χαρακτηριστικότατο ποίημά του, το έθεσε καίρια: ...κι όταν ήλθε το κακό σε μένα και φώναξα βοήθεια, δεν είχε μείνει κανείς!
  Φοβερή η ανάρτησή σου, Πιγκουίνε, με την κυριολεκτική και μεταφορική έννοια της λέξης. Συγχαρητήρια για τον ισορροπημένο και ψύχραιμο λόγο σου, που δεν αποσκοπούσε στο θυμικό και στις επιδερμικές συγκινήσεις.
  ΄Ενας στίχος του Μπρεχτ ως επίλογος:
  "Μονάχα η πραγματικότητα θα μας μάθει, πως την πραγματικότητα θα αλλάξουμε".

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάνε μου λιγάκι τσίου.

Ιστολόγια υπάρχουν πολλά. Πτηνολόγιο όμως, ένα!

Life-Style