Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου 2013

Έγινε και η αναρχία τρέντι!


Τις τελευταίες μέρες παρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την υπόθεση του Ρωμανού. Όχι του Μελωδού, μη χειρότερα -του άλλου, του πιτσιρικά. Που συνελήφθη για ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης, κατηγορείται ότι συνδέεται με τους Πυρήνες της Φωτιάς, είναι γόνος πλουσίας και πασίγνωστης οικογένειας, ήταν φίλος του Γρηγορόπουλου και αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας του στα Εξάρχεια, έχει ανταλλάξει δυοτρία γαλλικά με τον Αλέξη Κούγια και μετά τη σύλληψή του, υπέστη (α) γρονθοκόπημα από τους αστυνομικούς, (β) φότοσοπ από την ΕΛΑΣ και (γ) ψυχογράφημα από τον Δρ. Αργύρη Αργυριάδη -και ειλικρινά δεν ξεύρω ποιο από τα τρία είναι το χειρότερο (παραπομπή για το ψυχογράφημα, να σου γίνουν κι εσένα τα νεύρα κρόσσια). Και τώρα που το εξιστορώ όλο αυτό το σήριαλ, σκέφτομαι ότι μπροστά σε ετούτον τον 20χρονο, η Αλέξις Κάρινγκτον Κόλμπι σε πέντε κύκλους της Δυναστείας, μία μπόρινγκ ζωή έζησε.

Βεβαίως στη δίκη για την υπόθεση Γρηγορόπουλου, ο Ρωμανός εντέλει δεν κατέθεσε, βγάζοντας την ακόλουθη ανακοίνωση (υπενθυμίζω ότι ήταν 15 ετών τότες, δηλαδή ανήλικος και υπό την ευθύνη των γονιών του!):
"Δεν είχα κανένα σκοπό να εμφανιστώ στη δίκη διότι δεν με απασχολεί ούτε στο ελάχιστο η έκβασή της. Θεωρώ, ως πολιτική μου επιλογή, να μην εμφανίζομαι στις στιγμές που ορίζουν οι θεσμοί, αλλά να διαμορφώνω εγώ ο ίδιος τα δικά μου πλαίσια στα οποία θα εκφράσω την αντίληψή μου. Στο σκέλος στο οποίο αναφέρεται στη συμμετοχή μου σε ακροαριστερές οργανώσεις, συνεργασίας μου με κυκλώματα και άλλες παρόμοιες γελοιότητες, θα ήθελα να τονίσω πως είναι σενάρια συνωμοσιολογίας ενός φαντασμένου δικηγορίσκου." (παραπομπή!) 

Όπου δικηγορίσκος είναι ο γνωστός Αλέξης -όχι Κάρινγκτον Κόλμπι, αλλά Κούγιας! Ο οποίος εννοείται ότι απάντησε προχθές, ύστερα από τόσον καιρό, στο παραπάνω σχόλιο -και μεταξύ μας, επιβεβαιώθηκε περίτρανα η τότες δήλωσή του ότι ο Ρωμανός ανήκει στον ακροαριστερό / αναρχικό χώρο (παραπομπούλα δεν θες;).Ο Ρωμανός σήμερα, δηλώνει αιχμάλωτος πολέμου (!) και εξεγήρεται όταν του προσάπτουν την κατηγορία της ληστείας, θεωρώντας πως ήταν ηρωική και όχι παράνομη πράξη: "ως αναρχικοί θεωρούμε την επιλογή της ληστείας τράπεζας μια συνειδητή επιλογή αντίστασης. Η κίνησή μας δεν είχε στόχο τον προσωπικό πλουτισμό. Η επίθεση στους ναούς του κεφαλαίου εντάσσεται στην συνολική επαναστατική μας δράση». Αιχμάλωτος πολέμου, ηρωισμός, επανάσταση. Έχασαν και οι λέξεις το νόημά τους.

Αύριο που λες, θα πάω κι εγώ στον Κωτσόβολο να βουτήξω μία 42άρα τηλεόραση που έχω μπανίσει και αν τολμήσει κανείς να με σταματήσει στην έξοδο, θα δηλώσω "κάτω η πλουτοκρατία, ζήτω η αναρχία!". Γιατί μωρέ το άλλο σύστημα με την πιστωτική και τις δόσεις, δεν δίνει αρκετά μαθήματα στην εξουσία και την πλουτοκρατία.

Για άκου όμως και το άλλο: ξέσπασε διαμάχη δηλώσεων μεταξύ των αναρχικών ομάδων. Διότι οι προηγούμενοι προφυλακιστέοι της Συνομωσίας των Πυρήνων της Φωτιάς έβγαλαν από πλευράς τους έτερη ανακοίνωση, δηλώνοντας ότι δεν έχουν σχέση με το Ρωμανό και την παρέα του και να μην χρησιμοποιείται το μπραντ νέιμ τους "στο βόθρο της κρατικής προπαγάνδας" (παραπομπή). Γιατί έχουμε επιτέλους και ένα ρεπιουτέισον! 

Η μητέρα του Ρωμανού, Παυλίνα Νάσιουτζικ δηλώνει πάντως υπερήφανη για τον γιο της, που "αγωνίζεται ενάντια στη σάπια κοινωνία" (κι άλλη παραπομπή). H κυρία Νάσιουτζικ είναι ντόκτορ φιλοσοφίας, έχει μεγαλώσει στο Παλαιό Ψυχικό και σπουδάσει στην Ελβετία, έχει γράψει τα (απερίγραπτα κατ'εμέ αλλά γούστα-είν-αυτά) βιβλία "Μύκονος μπλουζ" και "Μαμάδες Βορείων Προαστείων" (έλα που δεν θες παραπομπή) ενώ είναι κόρη του γνωστού πλούσιου επιχειρηματία και λογοτέχνη Αθανάσιου Νάσιουτζικ που είχε κατηγορηθεί για τη δολοφονία του Αθανάσιου Διαμαντόπουλου στο σπίτι του στο Κολωνάκι το 1984 (μία απλή καθημερινή οικογένεια δηλαδής). Κατά δήλωσή της (ναι, κι άλλη παραπομπή) "παρότι πήγαινα στις Σχολές Μωραϊτη, κολλητοί μου ήταν τα παιδιά της Γκράβας-φτωχά παιδιά". (όπου Γκράβα, ένα αρκετά λαϊκό και πολύ γκρίζο συγκρότημα σχολείων στο Γαλάτσι).Θα πιαστώ από αυτό το τελευταίο. Γιατί εγώ λοιπόν είμαι το φτωχό παιδί της Γκράβας. Όχι δεν έκαμα παρέα με την κυρία Παυλίνα Νάσιουτζικ, μήτε την είχα ακούσει ποτές στα σχολικά μου τουλάχιστον χρόνια. Αλλά στη Γκράβα πήγαινα. Και σε ένα μικρό διαμερισματάκι στα Πατήσια έμενα. Και μένω. Μήτε Παλαιά Ψυχικά είδα, μήτε στη Ζυρίχη με έστειλαν οι γονείς μου (πλάκα κάμεις, με το τρεις κι εξήντα που έπαιρναν!), μήτε έχει εμπλακεί κανείς από την οικογένειά μου σε στυγερά εγκλήματα, οικονομικά σκάνδαλα και δικαστικά δράματα.

Και το περίεργο λοιπόν είναι ότι ενώ δουλεύω μια ζωή (και άπειρες ώρες -σε διαβεβαιώ), μένω σε μία παλιά πολυκατοικία, διαβιώ χωρίς πολλές-πολλές πολυτέλειες στην καθημερινότητά μου, προσπαθώ να κάμω τα κουμάντα μου με ό,τι και όσα διαθέτω και λειτουργώ πάντοτε με τους όρους του συστήματος, ουδέποτε ένιωσα την ανάγκη να σπάσω μία βιτρίνα, να πετάξω μία μολότοφ ή να ληστέψω μία τράπεζα. Κι ας με έχει κι εμένα πληγώσει ετούτο το κράτος πολλαπλώς και κατ'επανάληψη.

Θέλεις που οι γονείς μου με δίδαξαν να σέβομαι τους άλλους (και την περιουσία τους), θέλεις που συνειδητοποίησα από νωρίς ότι η βία δεν μπορεί να είναι λύση σε κανένα πρόβλημα, θέλεις που δεν ένιωσα ποτέ αυτήν την έμφυτη (;) ανάγκη για καταστροφή, πάντως ακόμα και στις πιο ακραίες στιγμές αγανάκτησης, δεν ένιωσα ποτέ την ανάγκη να κάμω έναν κάδο φλαμπέ ή να γράψω την οργή μου με σπρέι στον τοίχο. 

Ναι, είναι θέμα ανατροφής. Αυτό που έχεις εσύ και έχω κι εγώ, αλλά -πασιφανώς- λείπει από το νεαρό Ρωμανό. Είναι μεγάλη, τεράστια η ευθύνη της οικογένειας που αφήνει αυτούς τους δεκαπεντάρηδες και δεκαεξάρηδες να αλωνίζουν με τις πέτρες και τα καδρόνια. Που αντίς να τους καλλιεργήσει θετικές αξίες και την ανάγκη για σύννομες συμπεριφορές, τους κανακεύει με δήθεν "προχώ" ελευθεριότητες και τους ωθεί σε έναν τυφλό και αδιέξοδο αναρχισμό. Και υποκριτική και αφελής η κοινωνία που διατηρεί εδώ και τόσα χρόνια στους κόλπους της, τέτοια φαινόμενα εγκληματικών συμπεριφορών (επειδή τάχα μου ακουμπούν σε κάποια ιδεολογική βάση), αντί να τα απομονώσει και να τα εξαλείψει με αποφαστιστικό τρόπο. Καμία ιδεολογική βάση, φίλε. Τρικυμία εν κρανίω!

Δεν θέλω να μακρηγορήσω. Βαριέμαι να λέω τ'αυτονόητα, εξού και δεν γράφω πια συχνά κείμενα πολιτικού περιεχομένου. Αλλά είναι ώρα να τελειώσουμε με τα άκρα. Και ενώ όλοι οι τελοσπάντων σκεπτόμενοι και πολιτικά ευαίσθητοι πολίτες αυτής της χώρας έχουν (ορθώς) εστιάσει τα βέλη τους στο δεξί άκρο του πολιτικού φάσματος, παρακολουθώντας με φρίκη την εκείθε τερατογένεση, δεν βλέπω να καταδικάζεται με την ίδια οξύτητα η αντίπερα ακραία τάση που έχει κατ'επανάληψη αποδείξει πόσο καταστροφική επίπτωση μπορεί να επιφέρει σε όρους κοινωνικής αναταραχής και υπονόμευσης της εύρυθμης λειτουργίας της δημοκρατίας.Η κοινοβουλευτική Αριστερά φέρει μεγάλη -και πλέον ιστορική- ευθύνη για την υπόθαλψη του φαινομένου. Όσο ο Σύριζα δεν καταδικάζει ευθέως και κατηγορηματικά τις πράξεις βίας και προσφέρει στέγη σε ακροαριστερές ή αναρχικές αντιλήψεις (call me συνιστώσες) και όσο ο Περισσός καλεί τους πολίτες να μην συμμορφώνονται με τους κανόνες ή να μην πληρώνουν τους φόρους ή να κλείνουν τους δρόμους και τα λιμάνια με τις θλιβερές συνδικαλιστικές μειοψηφίες του, τότε ετούτη η χώρα δεν μπορεί να πάει μπροστά, που να μας χαριστούν όλα τα χρέη μας, να βρούμε πετρέλαιο στην Ομόνοια και να μας επιστρέψει η Γερμανία τα κατοχικά δάνεια με όλους τους τόκους δώρο. Διότι οι συμπεριφορές τους καταλήγουν να είναι βαθιά ανομικές, ακόμα κι αν ιδεολογικά ενδύονται με άλλα σχήματα.

Είναι απλό. Συμμόρφωση στους κανόνες. Και παιδεία. Πόσο πιο λιανά να το κάμει κανείς; 

55 σχόλια:

 1. δεν προλαβαίνω να διαβάσω όλες τις παραπομπές ,που πολυ θελω γιατι επειδη δεν ειχα ιντερνετ δεν εχω ενημερωθεί σ'αυτα και χαίρομαι που μου τα εχεις μαζεμένα!!!!!θα τα ''ξεσκονίσω '' το μεσημεράκι!
  δύσκολη αυτή η υπόθεση....πάντως ,αποψή μου είναι,πως επειδή έχει σπουδάσει η μάνα και είναι διδάκτορ φιλοσοφίας ,για μένα δε σημαίνει κάτι...ξέρουμε πως γίνεσαι Ντόκτορ στην Ελλάδα!δε θα το γενικεύσω ,απλά επειδή απο το λίγο που διαβάζω απο χτες ,οι περισσότεροι μιλούν για τη μόρφωσή της.....καλημέρα προς το παρόν και φυσικά συμφωνώ με την κατακλείδα σου πτηνό!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Να τις διαβάσεις τις παραπομπές, Νάσια, έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Η ανομική συμπεριφορά βαπτίζεται ηρωισμός και η αναρχία, επανάσταση. Και το ακόμα πιο παρανοϊκό είναι ότι αυτό το φαιδρό ιδεολόγημα δεν προέρχεται από κάποιον 35άρη άνεργο και πεινασμένο πολίτη αυτής της χώρας (που τελοσπάντων θα το απέδιδες στο θυμικό και τη συναισθηματική του φόρτιση), αλλά από έναν 20χρονο καλομεγαλωμένο γόνο πλούσιας και μορφωμένης οικογένειας που απεφάσισε -χωρίς να έχει δοκιμασθεί ακόμα σε τίποτα στη ζωή- ότι είναι αγανακτισμένος.

   Συμμόρφωση στους κανόνες. Και παιδεία.

   Διαγραφή
 2. Η παιδεία είναι το α και το ω, ασπρόμαυρο πτηνούλι των πάγων! Και η παιδεία ξεκινάει από το φάμιλυ (σε κάνω παρέα τώρα τελευταία και με κόλλησες με το αγγλικό σου).

  Κατά όλα τα υπόλοιπα, μια χαρά τα γράφεις. Έχεις εμπεριστατωμένη άποψη και σε πάω! (το ξανα 'παμε αυτό)

  Την καλημέρα μου :)

  P.S. Είναι η πρώτη φορά που σχολιάζω πολιτικό άρθρο. Αν και το δικό σου θα το χαρακτήριζα κοινωνικοπολιτικό ;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το γκρικ φάμιλι έχει τεράστια ευθύνη. Τα νον-στοπ κανάκεμα των παιδιών, δημιουργεί καλομαθημένους αυριανούς ενήλικες που αναπαράγουν τις ανομικές συμπεριφορές των γονιών τους με ακόμα πιο διαστροφικούς και επικίνδυνους τρόπους. Και επίσης είναι εθισμένοι στην τεμπελιά, την ευκολία και τη διαρκή αμφισβήτηση των κανόνων.

   P.S. Το κείμενο είναι όντως κοινωνικοπολιτικό και το πτηνό καθόλου χαρούμενο δεν είναι που αναγκάζεται να διακόψει τη σειρά των χαρούμενων αναρτήσεών του για να συζητήσει τέτοια θέματα. Αλλά κάποιες φορές, δεν μπορεί να μην το κάμει. Καλημέρες!

   Διαγραφή
  2. 'καΚομαθημένους αυριανούς ενήλικες' θα έλεγα...

   Σε θέλω σε χαρούμενες αναρτήσεις. Μου φτιάχνεις το μουντ!

   Γκουντ Μόρνιγκκκκκκκ :)

   Διαγραφή
  3. Μη μου ανησυχείς και το πτηνό δεν χάνει μήτε την ψυχραιμία του ποτές, μήτε το κέφι του! :)

   Διαγραφή
 3. Πολύ καλά τα γράφεις πιγκουίνε μου. Ολος ο κόσμος αυτά ακριβώς σχολιάζει μην κοιτάς που τα κανάλια και οι δημοσιογραφοι για να είναι αρεστοί και "προοδευτικοί¨" εστιάζουν μόνο στα μαυρισμένα μάτια τους και ξεχνούν ότι τα πιτσιρίκια αυτά έκαναν ληστείες με καλάσνικωφ. Που τα βρήκαν τα καλάσνικωφ αλήθεια? Στις καντίνες των καλών σχολείων των β.προαστείων??
  καλημέρα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αλήθεια, εκεί φαίνεται πως εξαντλείται ο προοδευτισμός και η κοινωνική ευαισθησία κάποιων: στα μαυρισμένα μάτια! Και βεβαίως να διερευνηθεί η υπόθεση και βεβαίως να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν. Η ελληνική αστυνομία δεν μπορεί να υποκαθιστά τη δικαιοσύνη και να αποδίδει ποινές ή να βιαιοπραγεί. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα που καθόλου δεν αντισταθμίζει το γεγονός ότι οι πιτσιρικάδες κλέβανε τράπεζες με καλάσνικοφ, απειλούσανε κόσμο και συμμετείχαν (απ΄ό,τι φαίνεται τουλάχιστον) σε τρομοκρατικές ενέργειες.
   Πολύ καλημέρα σου!

   Διαγραφή
 4. "Είναι απλό. Συμμόρφωση στους κανόνες. Και παιδεία. Πόσο πιο λιανά να το κάμει κανείς;" Πραγματικά δεν χρειάζεται τίποτα άλλο!!! Υπέροχο κείμενο, το μοιράζομαι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ε μα ναι επιτέλους! Νόμος και τάξη! Δηλαδής κοίτα που φθάσαμε να πρέπει να επιχειρηματολογήσουμε υπέρ της ανάγκης για νομιμότητα!
   Φιλιά και καλημέρες!

   Διαγραφή
 5. Να ρωτήσω κάτι. Συμφωνείτε με αυτό;: http://www.iefimerida.gr/news/89511/%CF%86%CE%B1%CE%AE%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%C2%AB%CE%BC%CE%BF%CF%83%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B8%CF%81%CE%B5%CE%BC%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%B5%CF%82%C2%BB-%CE%BC%CE%B1%CE%BC%CE%AC-%CF%87%CF%84%CF%8D%CF%80%CE%B7%CF%83%CE%B1

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αχ καλέ μου Nefosis A, είστε προβοκάτορας. Όχι, δεν συμφωνώ με τη δικαιολόγηση της αστυνομικής βίας που μάλλον υπονοεί το κείμενο που αναφέρετε. Είναι νομίζω σαφές και από όσα λέω στην ανάρτηση (αλλά και στα σχόλια παραπάνω). Σε πειρασμό όμως μπαίνω να κάμω λάικ στη φράση αυτή: "Οι ταραγμένοι γονείς τους λένε διάφορα αξιοπερίεργα, τα οποία λέγονται μόνο στο Βαλκανιστάν χωρίς να πέφτουν ντουβάρια". Αλλά με την τελεία εκεί. Τα υπόλοιπα του κειμένου είναι ακρότητες και ψευτο-ηθικολογικές σαχλαμάρες.

   Θα το πω ξανά: το ότι η μία πλευρά τείνει σε φασιστικές ιδεοληψίες, δεν δικαιολογεί στην άλλη πλευρά το αντάρτικο των πόλεων και τα καλάσνικοφ. Το μόνο που καταφέρνουν όλοι είναι να υπονομεύσουν τη δημοκρατία, τη νομιμότητα και το μέλλον αυτού του τόπου. Λίγη σοβαρότητα, κύριοι.

   Διαγραφή
  2. Καταρχήν χαίρομαι που δεν συμφωνείται. Κατά δεύτερον -κ πλήρως αμελητέο- είμαι η -όχι ο- Νefosis. :)
   Θα ήθελα κι εγώ να ζω σε μία χώρα όπου επικρατεί η νομιμότητα και η δημοκρατία, αλλά ξέρετε, υπάρχει ένα πρόβλημα με τη θεωρία των άκρων. Το ένα άκρο που υπαινίσσεστε ότι εκπροσωπεί ο συντάκτης του άρθρου της παραπομπής, δυστυχώς κυβερνάει, μια και ο εν λόγω κύριος είναι προσωπικός φίλος κ -τέως λένε- σύμβουλος του πρωθυπουργού. Κατά τα άλλα και για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις σας παραπέμπω σε ένα άλλο κείμενο με το οποίο συμφωνώ πλήρως: http://old-boy.blogspot.gr/2013/02/blog-post_3.html
   Επίσης, να επισημάνω ότι η αναρχία ήταν από γεννησιμιού της « τρέντυ» της αστικής τάξης. Να φανταστείτε ότι πρώτη αναρχική θεωρείται η Αντιγόνη, βασιλικής καταγωγής.

   Διαγραφή
  3. Είναι δύσκολο να στηρίξετε τη θέση ότι κυβερνάει το ένα άκρο. Και σίγουρα δεν μπορείτε να το κάνετε με αποσπασματικές δηλώσεις ή γενικεύσεις που είναι μάλλον παρακινδυνευμένες ως λογικοί συνειρμοί (το είπε ο τάδε που είναι σύμβουλος του πρωθυπουργού, άρα είναι θέση της κυβέρνησης και η κυβέρνηση είναι φασιστική). Λέτε πως θα θέλατε να ζείτε σε μία χώρα που επικρατεί η νομιμότητα και η δημοκρατία. Επομένως φαντάζομαι δέχεστε πως η κυβέρνηση αυτή (η όποια κυβέρνηση) που έχει προκύψει από εκλογικές διαδικασίες πρέπει να είναι σεβαστή και να ασκεί τις εξουσίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα και τους Νόμους.

   Το ότι δεν μας αρέσει μία κυβέρνηση ή κάποιες επιλογές της, να το δεχθώ. Δεν μπορούμε να συμφωνούμε όλοι σε όλα. Υπάρχουν τρόποι να εκφραστούμε όμως μέσα από το δημόσιο διάλογο και βεβαίως με την ψήφο μας. Σε καμία περίπτωση καίγοντας τον κάδο, πετώντας πέτρες στο περιπολικό, κλέβοντας τράπεζες, απειλώντας πολίτες με καλάσνικοφ και ανακηρύσσοντας τον εαυτό μας "αιχμάλωτο πολέμου". Τι να κάμουμε τώρα, αυτά είναι αστειότητες και ποινικά κολάσιμες πράξεις ανεγκέφαλων που κατά συρροή εγκληματούν (και κατά δήλωσή τους δηλαδή) κατά της έννομης τάξης!

   Διαγραφή
  4. Αγαπητέ Πιγκουίνε,
   Με συγχωρείτε για το θάρρος που παίρνω. Σας προειδοποιώ πως θ’ ακολουθήσει σεντόνι.
   Αντιθέτως με όσα λέτε, δεν είναι καθόλου δύσκολο να στηρίξω το ότι κυβερνάει το ένα άκρο. Δεν απαιτούνται καν συνειρμοί. Τις ιδέες του κου Κρανιδιώτη, ασπάζονται τα περισσότερα μέλη της κυβέρνησης (Βορίδης, Δένδιας, Γεωργιάδης και κυρίως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός). Τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης, ακόμα και αν δεν τις ασπάζονται, τις ανέχονται. Το πιο χαρακτηριστικό απ’ όλα, είναι που βαράει παλαμάκια η Χ.Α. κι η κυβέρνηση σπεύδει να την εξυπηρετήσει (απογραφή νηπίων στους παιδικούς, ιθαγένεια παιδιών που γεννιούνται εδώ, εισβολές στα νοσοκομεία).
   Και όχι. Δεν ζούμε σε δημοκρατική χώρα. Δημοκρατικό είναι το ότι διαφωνούμε πλήρως, αλλά ανταλλάσσουμε απόψεις εδώ ή αλλού στο διαδίκτυο. Χωρίς ο ένας να απειλεί την ψυχοσωματική ακεραιότητα του άλλου. Αν εγώ διαφωνήσω με την κυβέρνηση, αν θελήσω να λειτουργήσω ως ενεργός πολίτης και όχι ως αγόμενος ψηφοφόρος που τον παραμυθιάζουν σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, τότε δεν μπορώ να ανταλλάξω απόψεις με τους κυβερνώντες. Αν βγω να διαδηλώσω, θα με πνίξουν στα δακρυγόνα. Αν διαμαρτυρηθώ γι αυτό, θα με συλλάβουν, θα με συκοφαντήσουν, θα με διασύρουν. Αν απεργήσω για τα δεδουλευμένα που δεν μου καταβάλουν οι καταγγελλόμενοι ως μαφιόζοι εφοπλιστές, θα με επιστρατεύσουν.
   Για το αν η κυβέρνηση έχει προκύψει από δημοκρατικές διαδικασίες, θα διαφωνήσω και πάλι. Μετά τις τελευταίες εκλογές, ψάχνω σαν το Διογένη, να βρω έναν ψηφοφόρο της Ν.Δ. Έναν. Δεν έχω εντοπίσει κανέναν (μήπως είστε εσείς;). Δεν υποστηρίζω πως δεν υπάρχουν. Ούτε ότι παραποιήθηκαν τ’ αποτελέσματα. Λέω πως οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. ντρέπονται. Γιατί ψήφισαν με το καλάσνικοφ της προπαγάνδας στον κρόταφο. Και φοβήθηκαν. Δεν είναι και πολύ δημοκρατικό αυτό.
   Επίσης, είναι μόνιμη πρακτική των πολιτικών να μην τηρούν τις προεκλογικές τους υποσχέσεις. Είναι μια σιωπηρή συμφωνία εξαπάτησης. Μόνο που εδώ η συμφωνία ξεχείλωσε υπερβολικά. Ούτε επαναδιαπραγματεύσεις, ούτε δουλειές. Μόνο καταστολή, διασυρμός ομάδων εργαζομένων και αυτοκτονίες.
   Και ένα ενημερωτικό λινκ για τους επαναστάτες και την ταξική τους προέλευση (http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=21929) , γιατί με όλο το σεβασμό, το ποστ σας είναι ολότελα άστοχο και ενώ σας αρέσουν οι παραπομπές, δεν κάνατε καν τον κόπο να γκουγκλίσετε την ορθότητα του τίτλου του.

   Διαγραφή
  5. Αγαπητή (το'μαθα τώρα!), μα κατηγορείτε για ανακρίβειες, όταν ο λόγος σας χαρακτηρίζεται από εύκολες γενικεύσεις και υπεραπλουστεύσεις.

   Παραδείγμα: "βγαίνω και διαδηλώνω και με πνίγουν στα δακρυγόνα". Έχω διαδηλώσει δύο-τρεις φορές στη ζωή μου (αν και δεν μου αρέσει η αισθητική των διαδηλώσεων για διάφορους λόγους που δεν είναι της παρούσης), ειρηνικά και στο κέντρο της Αθήνας (κατόπιν σχετικής άδειας) και δεν είδα κανέναν να μου πετάξει δακρυγόνο. Το ότι γίνονται διάφορα έκτροπα δεν το αμφισβητώ. Το ότι έχει γίνει σήριαλ το θέμα των διαδηλώσεων όμως, είναι κάτι που -επιτρέψτε μου την άποψη- οφείλεται σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές (και το πράμα έχει ξεφύγει πολύ-πολύ καιρό πριν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης). Δεν ξεύρω το επαγγελματικό σας προφίλ, αλλά έχω ζήσει σε πολλές εταιρίες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τον συνδικαλισμό και έχω γνωρίσει τις πιο αγοραίες και πρόστυχες μορφές του. Με μπροστάρη τον επαγγελματία-συνδικαλιστή που αναδεικνύεται σε πασιονάρια των εργατικών δικαίων, οι νεοελληνικές διαδηλώσεις έχουν αποδειχθεί ένα ευτράπελο παιχνίδι εντυπώσεων. Άποψή μου και πάλι. Αλλά έλεος, υπάρχουν πιο έξυπνοι τρόποι να διεκδικήσεις τα εργατικά σου συμφέροντα -μεγάλη συζήτηση, είμαι πρόθυμος να την κάνω κάποια στιγμή με παραδείγματα και best practices άλλων χωρών. Δηλαδής φθάνει με τη ντουντούκα και το πανό.

   Άλλο παράδειγμα. Λέτε πως "οι ψηφοφόροι της ΝΔ ντρέπονται σήμερα γιατί ψήφισαν με το καλάσνικοφ της προπαγάνδας στον κρόταφο". Αλήθεια, πόσο μειωτικό είναι για ένα (σχετικά) μεγάλο κομμάτι του εκλογικού σώματος να λέτε ότι άγεται από την προπαγάνδα, ενώ (προφανώς) υποστηρίζετε ότι οι όσοι ψήφισαν άλλους σχηματισμούς (το Σύριζα; το ΚΚΕ; τη Χρυσή Αυγή; δεν έχει σημασία ποιον εννοείτε) δεν έπεσαν θύμα άλλου τύπου προπαγάνδας. Αυτοί με τους οποίους δεν συμφωνούμε, είναι θύματα προπαγάνδας και σίγουρα το έχουν μετανιώσει, εμείς που έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, είμαστε προφανώς διαυγέστεροι στην αντίληψή μας.
   Δεν υπάρχουν αγαπητή, τέτοιες απολυτότητες. Είναι και αντιπαραγωγικές, στις συζητήσεις.

   Επίσης τα επιχειρήματά σας είναι εξαιρετικά αποπροσανατολιστικά της συζήτησης. Και επιτυχημένα, αυτό το αναγνωρίζω. Δείτε που με πήγατε κι εμένα και σε πόσα άλλα θέματα μπήκα.

   Όμως επανέρχομαι στο κύριο point του κειμένου (το οποίο βρίσκετε "ολότελα άστοχο"): η βία από τις αναρχικές/τρομοκρατικές ομάδες είναι κατακριτέα και δεν βοηθά με κανέναν τρόπο το δημόσιο διάλογο. Οι άνθρωποι αυτοί που αντιδρούν με τις μολότοφ ή μπαίνουν και ληστεύουν τράπεζες με καλάσνικοφ επικαλούμενοι αναρχική ιδεολογία, είναι απλώς θολωμένοι και οι πράξεις τους ποινικά κολάσιμες. Εμένα θα με ενδιέφερε να ακούσω εάν έχετε κάποια διαφωνία επ'αυτού. Όλα τα υπόλοιπα που θίγετε, είναι άλλα θέματα. Να τα συζητήσουμε (και τα έχουμε συζητήσει κατ'επανάληψη ΚΑΙ σε αυτό το μπλογκ) αλλά μην τα μπλέκουμε όλα, γιατί άκρη δεν βγάζουμε!

   Απλά πράματα: τη θέλουμε αυτή τη βία στη ζωή μας; (μη μου αρχίσετε πάλι για την κυβερνητική βία / άλλο ζήτημα, να το δεχθώ, να σας ακούσω, να συμφωνήσω σε κάποια μαζί σας, αλλά άλλο θέμα!) Τη βία αυτή τη θέλετε εσείς στη ζωή σας; Γιατί εγώ δεν τη θέλω.

   (αν απαντήσετε, προσπαθήστε να μείνετε εντός της θεματικής της ανάρτησης -για να μη γράφουμε και ατελείωτα σεντόνια! lol)

   Διαγραφή
  6. Αγαπητέ μου πιγκουίνε,
   Σαν κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλάτε. Θέλετε να καταδικάσουμε τη βία απ΄όπου και αν προέρχεται. Λυπάμαι, δεν την καταδικάζω έτσι άκριτα κι απλοϊκά. Δεν μου αρέσει καμία μορφή βίας. Θα ήθελα να ζούσα σε μια ειρηνική κοινωνία. Αλλά, αν θεωρήσω ότι η σημερινή Ελλάδα είναι μια κοινωνία επισκευάσιμη εντός των ισχυόντων κανόνων (ακόμα κι αν κυβερνούσε ένας ιδεατός ΣΥΡΙΖΑ, η ανατροπή θα ήταν μάλλον αδύνατη), θα εθελοτυφλούσα. Ίσως θεωρήσετε ότι ξεφεύγω, αλλά για μένα είναι το ίδιο ακριβώς θέμα: Εσείς καταδικάζετε τη βία σε όλες τις μορφές της; Αν πείτε ναι, ξανασκεφτείτε το. Ο Κολοκοτρώνης λουλούδια πρόσφερε στους Τούρκους; Μήπως ήταν ο Ανδρούτσος ατενίστας; (Δεν επεκτείνομαι στην τηλεοπτική εικόνα σας περί διαδηλώσεων. Δεν θα τελειώσουμε ποτέ)
   Υ.Γ. Αν βρείτε όμως ψηφοφόρο της ΝΔ, που να αποδέχεται την επιλογή του, να μου τον δείξετε σας παρακαλώ. Κάνω έρευνα.
   Υ.Γ. Αν θέλετε να υποστηρίξετε το θέμα μη αποτελεσματικότητας της βίας, θα πρέπει να ετοιμάσετε άλλο ποστ. Θα το διαβάσω με ενδιαφέρον. Δεν έχω καμιά σχέση με όπλα και θα προτιμούσα να τα αποφεύγαμε. Αυτό το ποστ όμως, εστιάζεται στο ότι κακομαθημένοι γόνοι της αστικής τάξης δεν μπορεί να έχουν σχέση με την αναρχία. Δείτε τον τίτλο σας.

   Διαγραφή
 6. Το μόνο που θέλω εγώ να πω είναι ότι η πιο εύκολη δουλειά είναι να αφήσεις ένα παιδί να ξεφύγει...
  Ακόμη πιο εύκολο είναι όμως να καταδικάσεις...
  Είμαστε έξω απ' το χορό και δεν πρέπει να κρίνουμε.
  Θα ήταν ιδανικό να μην υπάρχει βία, κλοπές από τα άκρα... αλλά επίσης και από δεξιά έως αριστερά.
  Γιατί να σκεφτούν αν θα κλέψουν τράπεζα οι αναρχικοί, αφού έχουν ληστέψει την κοινωνία όλη οι μη αναρχικοί;
  Γιατί να θεωρείται η ληστεία τράπεζας αδίκημα και να μην θεωρείται αδίκημα η ληστεία ενός λαού;
  Ας μην κρίνουμε τίποτε. Ας δουλέψουμε παραπάνω να βγάλουμε τα σπασμένα, ας σφίξουμε το ζωνάρι να μην πονάει η κοιλιά απ' την πείνα, ας διδάξουμε αξίες στα παιδιά μας και ο Θεός να μας βοηθήσει.
  Έτσι απλά λέω τη γνώμη μου, γιατί πλέον δεν με ενδιαφέρει η πολιτική προσέγγιση, ούτε καμία οπτική γωνία κόμματος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η ληστεία μίας τράπεζας είναι ποινικά κολάσιμο αδίκημα, οι κακοί (ή και καταστροφικοί) χειρισμοί μίας κυβέρνησης είναι πολιτικά και δημοκρατικά ελέγξιμο ζήτημα. Το ότι η φορολογία είναι επαχθής (και άδικη και υπερβολική και οτιδήποτε άλλο μπορούμε να της προσάψουμε -και δικαιώς θα της το προσάψουμε δηλαδής!), δεν συνεπάγεται ότι δυνάμεθα να ανεχτούμε ληστείες τραπεζών ή τρομοκρατικές ενέργειες νεαρών με καλάσνικοφ.

   Όπως ακριβώς το λες, είναι: δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να σφίξουμε το ζωνάρι, να χτίσουμε ξανά πάνω στα ερείπια και να διδαχθούμε από όλη αυτήν την περιπέτεια, ώστε τα νέα θεμέλια να είναι πιο βασταζερά! Γιατί φοβούμαι ότι αλλιώς, θα βρεθούμε πάλι όλοι μαζί στα χαλάσματα μίας επόμενης κατάρρευσης.

   Διαγραφή
 7. Διευκρίνηση: Ο Νάσιουτζικ καταδικάστηκε για τον φόνο. Είχε σκοτώσει με 90 σφυριές τον Πρόεδρο της εταιρείας λογοτεχνών Διαμαντόπουλο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δικάστηκε και καταδικάστηκε. Έχει γράψει και βιβλίο επ'αυτού η κυρία Παυλίνα Νάσιουτζικ, κόρη του καταδικασθέντος και μητέρα του προφυλακισθέντος (Ρωμανού), όπου περιγράφει την οδυνηρή περιπέτεια για την ίδια και την οικογένειά της. Καλησπέρες, Σόλωνα!

   Διαγραφή
 8. Πιγκουίνε αν η σάτιρα είχε όρια νομίζω πως αυτά θα ήταν η αισθητική της. Νιώθω αλληλέγγυα προς τη δική σου αισθητική και μετά από τόσο καιρό που σε παρακολουθώ θέλω να σου πω keep walking! Σε φιλώ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τι ωραία φράση! Αν η σάτιρα είχε όρια, αυτά θα ήταν η αισθητική της. Το συμμερίζομαι εντελώς!
   Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια (ειλικρινά) και ανταποδίδω τα φιλιά!

   Το πτηνό

   Διαγραφή
 9. Πιγκου μου ετσι ακριβως θα τα εγραφα και θα σχολιαζα, αν ειχα το εκπληκτικο σου χαρισμα να αφαιρω τη μουνταδα απο τραγικα ακραιες καταστασεις,χωρις ομως εκπτωσεις στη σοβαρη απεικονηση τους!!
  Τωρα πια, θελω να σε απολαμβανω σε εναλλασσομενο ρεπερτοριο θεματων!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Συνειδητά χρωματίζω τα κείμενα (ακόμη και τα πιο θλιβερά) με κάποιες αλέγκρες πινελιές, γιατί αλλιώς θα πέσει η μουνταμάρα και θα μας πλακώσει. Πολύ χαίρομαι που σου αρέσουν και συμφωνείς με την προσέγγιση!!

   Λες να επαναφέρω τα πολιτικά θέματα στο ρεπερτόριο; :)

   Διαγραφή
 10. Καλησπέρα, πουλάκι μου. Εγώ θα ψιλο-αντιγράψω το σχόλιο που έκανα και στην ανάλογη ανάρτηση της Γεωργίας (για να μην πληκτρολογώ τα ίδια και τα ίδια) και θα πω ότι νομίζω ότι η κυρία Νάσιουτζικ (και όσα ΜΜΕ την προβάλλουν σαν την τραγική φιγούρα μάνας που είναι περήφανη για το παιδί της) έχουν μπερδέψει την βούρτσα με ... ... ... ... το πλάτσα-πλούτσα !!! (Τι νόμισες πως θα έλεγα, καλέ ;;;)

  Γιατί άλλο ν' αγωνίζεσαι κι άλλο να καταστρέφεις. Η επανάσταση, για μένα, είναι δημιουργία, όχι καταστροφή. Πολλώ δε μάλιστα, ΑΣΚΟΠΗ καταστροφή !!! Πήραν 2 πιτσιρίκια καλάζνικωφ για να ληστέψουν μια τράπεζα και άλλαξε ο κόσμος συθέμελα ! Γκρεμίστηκε το τραπεζικό κατεστημένο ! Καταρρίφθηκε ο καπιταλισμός και ζούμε τώρα όλοι σε μια κοινωνία αγγελικά πλασμένη !!! Ναι, πώς !!! Χέστηκ' η φοράδα στ' αλώνι, που λένε και στο χωριό μου !!!

  Εγώ - όπως κι εσύ, πουλάκι μου - ούτε ντοκτορά έχω, ούτε γονείς-φίρμες, ούτε στα λεφτά μεγάλωσα, ούτε ψυχανάλυση έχω κάνει ποτέ μου. Οπότε μπορεί και να κάνω λάθος σε όλα, δεν ξέρω. Ένα από τα σημαντικά μαθήματα που προσπαθώ να μάθω στα παιδιά μου, πάντως, - και στο 'χω ξαναπεί αυτό σε άλλη ανάρτησή σου - είναι να μην χρησιμοποιούν αρνητικές προτάσεις. Να μην εμμένουν στο "Δεν μ' αρέσει αυτό" ή στο "Δεν το θέλω αυτό", αλλά να εκφράζουν το τι ΘΕΛΟΥΝ, τι ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΕΙ και να επικεντρώνονται στο πώς μπορούν να καταφέρουν να το αποκτήσουν.

  Έχοντας πει όλα αυτά, βέβαια, πρέπει επίσης να πω ότι καταδικάζω ΑΠΕΡΙΦΡΑΣΤΑ την βία - και ειδικά την βία της κρατικής εξουσίας, σ' όποιον και απ' όποιον κι αν ασκείται. Κι αν το δικό μου το παιδί βρισκόταν ποτέ σε τέτοιο περιστατικό, πρώτα θα έβγαζα δαγκώνοντας το μάτι του αστυνομικού που έδειρε το παιδί μου κι έπειτα θα δήλωνα εγώ πρώτη ένοχη για το έγκλημα του παιδιού μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Η επανάσταση είναι δημιουργία, όχι καταστροφή." Ξεύρεις πόσο πιο ωραίος και δημιουργικός θα ήταν ο κόσμος μας, αν οι αυτοαποκαλούμενοι "επαναστάτες" συμμερίζονταν τη δική σου προσέγγιση; Αλλά -έτσι ως άσκηση- ας ακολουθήσουμε υποθετικά τη λογική τους. Του Ρωμανού και του κάθε Ρωμανού. Ας αρχίσουμε να ληστεύουμε όλοι τις τράπεζες. Ας καταστρέφουμε τα παγκάκια κι ας γράφουμε στους τοίχους. Ας διώξουμε όλους τους πολιτικούς κι ας κρεμάσουμε και μερικούς στο Σύνταγμα. Ας καταργήσουμε τους φόρους και τα διόδια. Ας μην πληρώνουμε εισιτήριο όταν μπαίνουμε στα μέσα μαζικής μεταφοράς -και τώρα που το ξανασκέφτομαι, ας βανδαλίσουμε μέχρι ολικής καταστροφής τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ας μπαίνουμε στα καταστήματα σπάζοντας τις βιτρίνες και βουτώντας ό,τι γουστάρουμε! Αλλά όλοι μας!

   Και μετά;

   Μετά;

   Θα το έχουμε νικήσει το βδελυρό παλιοσύστημα και θα ζήσουμε επιτέλους ευτυχισμένοι;

   Διαγραφή
 11. Με τόσες παραπομπές ούτε το πόλεμος και ειρήνη να διάβαζα!
  Πτηνό μου, δε φταίει για όλα τα δεινά ετούτου του τόπου ο ΣΥΡΙΖΑ.
  Ετσι νομίζω.
  Ούτε εγώ πιστεύω στη βία.
  Με διαφορετικές αξίες μεγάλωσα.
  Οι γονείς μου φτωχοί πλην τίμιοι.
  Εκαναν το...ξέρεις παξιμάδι για να έχω την καλύτερη μόρφωση και καλλιέργεια.
  Ούτε όλα τα παιδιά των χωρισμένων γονιών γίνονται αναρχοκομουνιστές.
  Είναι θέμα παιδείας.
  Γονιών τελικά.
  Σε φιλώ πολύ:)))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χεχεχε! Σχώρνα-με, οι παραπομπές είναι κατάλοιπο του ακαντέμικ παρελθόντος! Δε λες καλά που δεν σου κότσαρα και βιβλιογραφία από κάτου!
   Επί του προκείμενου, όχι ο Σύριζα δεν είναι υπεύθυνος για όλα τα δεινά ετούτου του τόπου (δεν είπα τέτοιο πράμα, να πέσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου να με πλακώσει!). Αλλά και η αισθητική του και η ρητορική του και ο όψιμος λαϊκισμός του πατρονάρουν και κολακεύουν τα πιο αντιπαραγωγικά και καταστροφικά αντανακλαστικά μίας ολόκληρης πτέρυγας του πολιτικού φάσματος. Και οι συνέπειες οδηγούν σε αλυσιδωτές επιπτώσεις. Και φοβισμένους νοικοκυραίους. Δεξιούς φοβισμένους νοικοκυραίους. Που κατευθύνονται στο άλλο άκρο που τους υπόσχεται μία νοσηρή εκδοχή τάξης και ασφάλειας.

   Ας μάθει και ο Σύριζα τι πάει να πει σοβαρότητα κάποια στιγμή. Είναι αξιωματική αντιπολίτευση, όσο κι αν δεν το πολυπιστεύει.

   Διαγραφή
  2. Πτηνό μου να μην πέσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου να σε πλακώσει!!!
   Θα σε λιώσει φοβάμαι, την κόβω για νταρντάνα :P

   Διαγραφή
 12. Καλαμιά στον Κάμπο7 Φεβ 2013, 3:54:00 μ.μ.

  Που λες, τώρα, η μαμάκα του νεαρού παριστάνει την ηρωίδα μάνα του επαναστατημένου (λέμε τώρα) νέου. Αλλά σε λίγο καιρό, όταν το καμάρι της θα περνάει τα καλύτερά του χρόνια σ΄ένα κελί, θα φτύνει τα μούτρα της στον καθρέφτη και θα βαράει και το ωραίο κεφάλι της στον τοίχο. Έτσι είναι, όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες.

  (΄Οταν διαβάζω τα πολιτικά σου κείμενα, νοιώθω ότι όποιο σχόλιο και να κάνω είναι φτωχό και υστερεί μπροστά στην δική σου επιχειρηματολογία. Δεν συμφωνώ απλώς,
  Υποκλίνομαι.)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η αλήθεια είναι ότι αν ο μπαμπάς σου έχει καταδικαστεί για (ιδιαιτέρως ειδεχθή) δολοφονία και ο γιος σου κάμει ληστείες με καλάζνικοφ και συμμετέχει σε τρομοκρατικές ενέργειες, ένα θεματάκι το'χεις. Δεν βγαίνεις στα μίντια να δώκεις συνεντεύξεις και να διαδηλώσεις την ιδεολογική σου υποστήριξή στο παιδί. Κάθεσαι σπίτι σου και αναστοχάζεσαι τι έκαμες λάθος ως γονιός και τι μπορείς να διορθώσεις έστω και την ύστατη ώρα. Νουθετώντας-το να μεταμεληθεί των πράξεών του και να αναλάβει τις ευθύνες του ως υπεύθυνος, ενήλικος άνθρωπος.

   ΥΓ. Αυτή η ταύτιση απόψεών μας στην πολιτικοκοινωνική προσέγγιση είναι πια ανησυχητική! Μόνο στον LaChapelle δεν σε πετυχαίνω. Πολλές καλησπέρες!

   Διαγραφή

 13. Συμφωνούμε
  Η χώρα δε μπορεί να πάει μπροστά "Διότι οι συμπεριφορές τους καταλήγουν να είναι βαθιά ανομικές, ακόμα κι αν ιδεολογικά ενδύονται με άλλα σχήματα".

  Και οι συμπεριφορές αυτές αφορούν τη Siemens, την κλοπή των ομολόγων των ταμείων, την επιστράτευση απλήρωτων εργαζομένων (του ιδιωτικού τομέα) προς όφελος των πλοιοκτητών (φοροαπαλαγμένων κυρίως), τις μίζες για οποιαδήποτε προμήθεια στο στρατό, τα νοσοκομεία, παντού τελος παντων.
  Επίσης να πουμε ότι οι ανομικές(!)αυτές συμπεριφορές, σχεδόν πάντα, παίρνουν το δρόμο της διελεύκανσης με αποτελέσματα που τα γνωρίζουμε όλοι.

  Μα φυσικά "Είναι απλό. Συμμόρφωση στους κανόνες". Για όλους?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Θα χρησιμοποιήσω τις δύο τελευταίες φράσεις σου, σε μία: Συμμόρφωση στους κανόνες για όλους!
   Αυτό είναι το ζητούμενο. Το ότι κάποιοι διαφεύγουν των κανόνων είναι ζήτημα που θα πρέπει να εξετάσουμε και να επιλύσουμε σε επίπεδο κοινωνίας. Με ποιον τρόπο; Θωρακίζοντας τους θεσμούς, φτιάχνοντας πιο αποτελεσματικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, απομονώνοντας και απορρίπτωντας στην καθημερινότητά μας τους όσους λειτουργούς παράτυπα.

   Το ότι κάποιοι δεν σέβονται τους κανόνες ή τους νόμους (ακόμα κι αν αυτοί οι κάποιοι είναι η κεφαλή της εξουσίας) δεν νομιμοποιεί και εμάς τους υπόλοιπους στο να εκπέσουμε σε παραβατικές και ανομικές συμπεριφορές. Το ότι κάποιος παίρνει μίζα, δεν σημαίνει ότι κι εγώ μπορώ εξ αντανακλάσεως να κλέψω ένα κατάστημα. Η ηθική δεν λειτουργεί συγκριτικά.

   Αυτό λοιπόν είναι το μόνο που μπορούμε και οφείλουμε να αξιώνουμε από τον πολιτικό και κοινωνικό μας βίο: συμμόρφωση στους κανόνες για όλους. Ακούγεται απλό και λογικό και αυτονόητο. Αλλά αν κοιτάξουμε όλοι γύρω μας (και δεν το πάω στον Τσοχατζόπουλο ή τους μεγαλοκαρχαρίες, αλλά το προσγειώνω γύρω μας), θα δούμε ότι πολλοί είναι εκείνοι που δηλώνουν απροθυμία να συμμορφωθούν. Με διαφορετικές αιτιάσεις ο καθένας.

   Κι εκεί είναι η πηγή του προβλήματος.

   Διαγραφή
 14. Kαλησπέρα Πιγκουίνε μου, εδώ Κοζάνη..

  Μαύρισε η πόλη μας από τα "ΜΑΤ" τις "ΚΛΟΥΒΕΣ" την "ΔΙΑΣ" τους ένστολους και τους μυστικούς..για να μην πω πως ένιωθα να βλέπω από κοντά τόσα όπλα -που όσα CSI και να έχεις παρακολουθήσει,δεν είναι ίδια η αίσθηση-!
  Κι όλη αυτή η αναστάτωση στην ατμόσφαιρα, η παραφιλολογία, οι αναλύσεις, τα κόμματα, οι δηλώσεις, οι σειρήνες, τα φλας,κι ένας διάχυτος ΦΟΒΟΣ παντού...... Δε μας φτάνουν όλα τ΄άλλα!!

  Μια χούφτα πιτσιρικάδες, που στην ηλικία τους, θα΄πρεπε να ονειρεύονται να μορφώνονται, να ερωτεύονται,... πήραν τα όπλα (!)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αχ Αννιώ μου, μία χούφτα πιτσιρικάδες που αγανάκτισαν με την κοινωνία, πριν καλά καλά τη ζήσουν. Πριν δοκιμάσουν να λειτουργήσουν εντός της νομιμότητας, επέλεξαν όχι να την αλλάξουν, αλλά να την καταργήσουν. Και από πίσω οι γονείς να δηλώνουν υπερηφάνια για τα βλαστάρια τους, ουχί επειδής έγιναν άνθρωποι ευγενικοί, ηθικοί και χρήσιμοι στην κοινωνία, ούτε επειδής διέπρεψαν στον επαγγελματικό ή ακαδημαϊκό στίβο και ανέπτυξαν τις δεξιότητές τους, αλλά διότι μπήκαν με το καλάσνικοφ στην τράπεζα να ληστέψουν.

   Το CSI να το βλέπουμε, να μην το ζούμε παναγία-μου!

   Διαγραφή
 15. Μπορω να καταλάβω τι ώθησε αυτά τα παιδια
  Αλλα δεν συμφωνώ με τον την μεθοδο που επελεξαν
  Δεν συμφωνώ με αυτές τις πραξεις ένοπλης βιας, εστω και απέναντι στην κρατική βια
  Αυτή η πραξη δεν εχει καμιά επαναστατική ενέργεια ουτε αποτέλεσμα
  Ουτε είναι αναρχισμός (δεν αξιζει να γελοιοποιείται από τον κάθε ασχετο)
  ουτε είναι καμιά (σοβαρη) απάντηση στο σύστημα (που γελαει)
  (κι ας γινεται συμβολικά σε μια τραπεζα) λες και θα πεσει το τραπεζικό σύστημα
  Αυτό ονομάζεται ένοπλη ληστεια από μερικους θερμόαιμους/ ανεγκεφαλους τύπους
  Που κρατησαν ομηρο βαζοντας σε κίνδυνο την ζωη αθωων ανθρώπων
  Η κοινωνική παλη γίνεται μεσα από την καθημερινότητα, την εργασία,
  την συμμετοχή, το οραμα, την παιδεια
  Τα οπλα αφαιρούν ζωες και τίποτα άλλο γιατι οποιος κραταει όπλο εχει πρόθεση να σκοτωσει
  Η Γωγου και ο Ασημος δεν οπλοφορούσαν, εκτος απο μια γραφομηχανή και μια κιθάρα


  ........

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κλισέ, αλλά οφείλουμε να το επαναλαμβάνουμε σε κάθε τέτοια περίπτωση: καταδικάζουμε τη βία, απ'όπου κι αν προέρχεται. Και βεβαίως συμφωνώ απόλυτα: η κοινωνική πάλη μέσα από την καθημερινότητα, την εργασία, τη συμμετοχή, το όραμα και την παιδεία είναι ουχί μόνον θεμιτή, αλλά και επιθυμητή. Οφείλουμε και να συγκρουόμαστε για τις ιδέες μας. Αλλά οφείλουμε και να αναζητούμε λειτουργικές συναινέσεις που να προτάσσουν το δημόσιο συμφέρον.

   Πάντως, για να σχολιάσω και την πρώτη σου φράση, εγώ πάλι δεν μπορώ να καταλάβω τι ώθησε παιδιά 18-20 ετών σε αναρχικές/τρομοκρατικές οργανώσεις. Δεν δέχομαι την ιδεολογική αναζήτηση. Μόνον την ανωριμότητα και την προβληματική ψυχολογία κοινωνικής ενσωμάτωσης, δέχομαι.

   Διαγραφή
 16. Aπαπαααα! Θα σε φιλήσω διπλά, αν κάποτε σε δω από κοντά, γιαυτό σου το κείμενο. Έτσι κι αλλιώς συμφωνώ μαζί σου στα πάντα, πτηνό, αλλά αυτό πια σήμερα, αυτή η τελευταία σου πρόταση!!

  Να πω κι εγώ όπως οι υπόλοιποι σχολιαστές: όχι απλά πράξη βίας, αλλά ούτε στο θρανίο μου δεν έχω γράψει ποτέ, ούτε σε τοίχο, ούτε σε παγκάκι. Όχι γιατί δεν είχα να πω ή να γράψω. Αλλά γιατί απορώ πώς γίνεται να καταστρέφεις κάτι που δεν είναι δικό σου, που είναι ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟ, που το έχουμε πληρώσει και το χρησιμοποιούμε όλοι μαζί.

  Συμφωνώ απόλυτα ότι όλα είναι θέμα παιδείας. Μόνο από εκεί θα έρθει η λύση-αν έρθει ποτέ.
  Όμως βρε παιδί μου, μερικά πράγματα είναι τόσο απλά, που και παιδεία να μην έχεις, ε, έρχεται μια ώρα που μεγαλώνεις, που υποτίθεται (τόση τηλεόραση, τόσες ταινίες, τόσο ίντερνετ γύρω μας) μπορείς να ξεχωρίσεις το σωστό:
  Γιατί φίλε μου παρκάρεις στη μέση της ποδηλατολωρίδας για να κάνεις ανάληψη από το ατμ απένταντι; Εσύ γιατί πάρκαρες κλείνοντάς μου την πρόσβαση στον κάδο ανακύκλωσης; Ο άλλος γιατί πέταξε μέσα στην ανακύκλωση τα καδιά και φύλλα από τον κήπο του; Γιατί κλωτσάς το κουτί μπροστά από το πεζοδρόμιό σου να πέσει στο δρόμο; Γιατί πετάς το εισητήριο κάτω, ποιός νομίζεις ότι θα το μαζέψει; Γιατί πας ανάποδα στο μονόδρομο επειδή μένεις "εδώ παρακάτω";

  Ποτέ, ποτέ δεν θα αλλάξουν τα πράγματα, όσο δεν αλλάζει ο καθένας μόνος του, όσο δεν συμπεριφέτεται όπως θέλει να του φέρονται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Να με φιλήσεις διπλά και τρίδιπλα, πτηνό -ως γνωστόν- πολύ αγαπησιάρικο.

   Είδες που αυτά που λέμε εμείς απλά και αυτονόητα, όπως ο σεβασμός στον άλλον, είναι δύσκολα και ανέφικτα για την ελληνική κοινωνία; Οι αναρχικές ομάδες είναι η πιο ακραία έκφραση της ανομικής κουλτούρας μας. Το ότι επί τόσα χρόνια ανεχόμαστε (και εμείς και -κυρίως- η συντεταγμένη πολιτεία) δημόσιους χώρους υπό κατάληψη, σίζοναλ επεισόδια με καδρόνια και μολότοφ στο κέντρο της Αθήνας, βία στα γήπεδα και λογής λογής άλλες μορφές συλλογικής παραβατικότητας, είναι τελοσπάντων προβληματικό.

   Θα επιμείνω λοιπόν στην τελευταία μου πρόταση, που σε βρήκε και σύμφωνη. "Συμμόρφωση στους κανόνες. Και παιδεία."

   Διαγραφή
 17. Εξαιρετικό κείμενο Πιγκουίνε! Εύγε! Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου! Τα δε παρακάτω λόγια σου θα μπορούσα κάλλιστα να τα είχα πει (ή γράψει) και εγώ! Τόσο πολύ ταυτίζομαι!

  "Και το περίεργο λοιπόν είναι ότι ενώ δουλεύω μια ζωή (και άπειρες ώρες -σε διαβεβαιώ), μένω σε μία παλιά πολυκατοικία, διαβιώ χωρίς πολλές-πολλές πολυτέλειες στην καθημερινότητά μου, προσπαθώ να κάμω τα κουμάντα μου με ό,τι και όσα διαθέτω και λειτουργώ πάντοτε με τους όρους του συστήματος, ουδέποτε ένιωσα την ανάγκη να σπάσω μία βιτρίνα, να πετάξω μία μολότοφ ή να ληστέψω μία τράπεζα. Κι ας με έχει κι εμένα πληγώσει ετούτο το κράτος πολλαπλώς και κατ'επανάληψη.

  Θέλεις που οι γονείς μου με δίδαξαν να σέβομαι τους άλλους (και την περιουσία τους), θέλεις που συνειδητοποίησα από νωρίς ότι η βία δεν μπορεί να είναι λύση σε κανένα πρόβλημα, θέλεις που δεν ένιωσα ποτέ αυτήν την έμφυτη (;) ανάγκη για καταστροφή, πάντως ακόμα και στις πιο ακραίες στιγμές αγανάκτησης, δεν ένιωσα ποτέ την ανάγκη να κάμω έναν κάδο φλαμπέ ή να γράψω την οργή μου με σπρέι στον τοίχο.

  Ναι, είναι θέμα ανατροφής."

  Ειδήσεις δεν βλέπω, το έχω κόψει το σπορ εδώ και πολύ καιρό. Αλλά ακόμα και μια "βόλτα" στο twitter να κάνεις, μια σφαιρική ενημέρωση την παίρνεις. Εκεί ο καθένας λέει το μακρύ του και το κοντό του, είτε υποστηρίζοντας το ένα άκρο είτε το άλλο.

  Διαβάζοντας λοιπόν για τη στάση των γονέων των συλληφθέντων, αναρωτήθηκα τι θα έκανα εγώ στη θέση τους, αν το παιδί μου προέβαινε σε τέτοιες ενέργειες και η απάντηση που έδωσα στον εαυτό μου είναι ότι θα ντρεπόμουν και σε καμία περίπτωση δεν θα το υποστήριζα. Then again δεν νομίζω ότι το παιδί μου θα έκανε ποτέ τέτοιες πράξεις. Θέλω να πιστεύω ότι θα του δώσω τόση αγάπη και θα το διδάξω τον σεβασμό προς τον διπλανό του και να εκτιμάει την περιουσία του δίπλα, όσο μικρή ή μεγάλη είναι, που δε θα νιώσει ποτέ την "ανάγκη" να ξεσπάσει με τέτοιο τρόπο. Επίσης θα το μάθω να είναι ευτυχισμένο με όσα έχει, πολλά ή λίγα δεν έχει σημασία. Καλύτερα να έχει λιγότερα και να μπορεί να ζει μια ευτυχισμένη ζωή, να ταξιεύει, να ανοίγουν οι ορίζοντές του, παρά πολλά και να είναι εγκλωβισμένο και φοβισμένο!

  Συγγνώμη αν σε κούρασα, ούτε εγώ κάνω πολιτικές συζητήσεις, δε μου αρέσει, αλλά επειδή συμφωνώ με όσα έγραψες, σκέφτηκα να κάνω μια εξαίρεση. ;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαίρομαι που συμφωνούμε. Και να διαφωνούσαμε δηλαδής, κανένα πρόβλημα (σας έχω και αδυναμία, με τίποτις να σας κακιώσω δεν μπορώ). Όλα θέμα ανατροφής είναι. Και η κοινωνική μας συμπεριφορά και η πολιτική μας στάση. Και η αξιοπρέπεια με την οποία αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητα και τα όσα συμβαίνουν.

   Γι'αυτό με προβληματίζει κι εμένα η στάση αυτής της μάνας. Δεν την κρίνω, δεν έχω ούτε ικανές πληροφορίες, ούτε την ικανότητα και την πρόθεση να κρίνω μία μάνα. Απλώς προβληματίζομαι.

   Διαγραφή
 18. Τις παραπομπές ούτε εγώ πρόλαβα να τις διαβάσω. Επιφυλάσσομαι να επιστρέψω, καθώς όπως ξέρεις με τη μπέμπα ο χρόνος είναι περιορισμένος!

  Το κείμενο σου θα έπρεπε να δημοσιευθεί και να γίνει έναυσμα για συζήτηση! Για να μη σου πω ότι θα έπρεπε να μπει σαν θέμα έκθεσης στις πανελλήνιες, χαχαχα! ;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Λολ! Θέμα έκθεσης στις πανελλήνιες; Νομίζω θα υπήρχαν πολλές ακραίες τιμές στις απαντήσεις. Είναι και οι νέοι μπουρδουκλωμένοι στα όσα ακούν και βλέπουν.

   Διαγραφή
 19. Σήμερα χαίρομαι που βλέπω πως υπάρχουν κι άλλοι που σκέφτονται όπως εγώ. Γιατί σε λίγο θα προσπαθούμε να αποδείξουμε τα αυτονόητα... Κι άντε μετά να εξηγήσεις στο παιδί (σου, μου) από που να φυλάγεται και πως να ξεχωρίζει το καλό από το κακό, να έχει ένα μπούσουλα βρε αδερφέ.
  Λοιπόν, χάρηκα που σε γνωρίζω. Καλώς σε βρήκα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλώς με βρήκες και καλώς σε βρήκα! Είναι πάντα παρήγορο να ξεύρεις ότι υπάρχουν κι άλλοι που μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες. Που εκτός από τις ιδεολογικά φορτισμένες ακρότητες που ακούγονται τριγύρω, υπάρχει και η πιο νηφάλια και μετριοπαθής προσέγγιση στα πράγματα. Ας ακούμε κάπου-κάπου και τη λογική εκτός από το θυμικό, κακό δεν θα μας κάμει.

   Καλημέρες!

   Διαγραφή
 20. Μπράβο πτηνό!!
  Δεν έχω να συμπληρώσω τίποτα...κι αν είχα μια επιφύλαξη για το κατά πόσο φταίνε οι γονείς, αυτή εξαφανίστηκε τελείως μετά τις δηλώσεις τους.
  Να ληστεύει το παιδί σου και να το βλέπεις σαν επαναστάτη και να δηλώνεις και περήφανος γονιός..αντί να αναγνωρίζουν τα λάθη τους και τα λάθη των παιδιών τους τα ντύνουν με βαρύγδουπες λέξεις...επανάσταση, λεβέντες, αιχμάλωτοι...και πάει λέγοντας...τρικυμία στον εγκέφαλο έχουν κυριολεκτικά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έχουν γίνει Μαρία μου τόσο σύνθετα και πολύπλοκα όλα! Είναι η κατάσταση τόσο τραγική για τόσους πολλούς ανθρώπους, που καταλαβαίνω την ανάγκη κάποιων εξ αυτών να σκέφτονται και να συμπεριφέρονται με το θυμικό. Αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην ακρότητα και τη βία να κυβερνήσει τις ζωές μας. Ειδικά, αν δεν έχουν να προτείνουν λύσεις για το παρακάτω! Και δεν έχουν.

   Διαγραφή
 21. Πολεμουν το συστημα με ενοπλη ληστεια,με ομηρους κλπ και την πρωηγουμενη μερα ειναι με το συστημα οταν πανε να εισπραξουν απ'την απεναντι τραπεζα ή αν οχι την ιδια χρηματα απτο λογαριασμο που τους εχει ο μπαμπακας!Η βια που ασκηθηκε μετα τη συλληψη ειναι κατακριτεα αλλα και αυτη με τη βια επραξαν!Αντι να αναλογιστουν,οπως ειπες,οι γονεις τους που εφταιξαν βγαινουν στα καναλια και επικροτουν τις πραξεις των βλασταριων τους!
  Παιδεια πολυ σημαντικο πραγμα και αυτο δεν μαθενεται σε ενα σπιτι οσα και πτυχια,οσα και λεφτα να εχεις..Δεν αντιστεκεσαι και δεν επαναστατεις με ενοπλες ληστειες ουτε απειλεις αθωους πολιτες!
  Καλως σε βρηκα!Δεν εχω να πω τιποτα αλλο παρα το οτι συμφωνω με την καθε λεξη της αναρτησης!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Πιγκουίνε.Γράφεις ωραία και σε θαυμάζω.Ταξιδεύεις και σε ζηλεύω. Αναλύεις και ενθουσιάζομαι...Μα κάποτε θα έφτανε κι η στιγμή που θα διαφωνούσαμε...Λοιπόν σήμερα διαφωνούμε.Ευχές...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Άχου KaPa, ας διαφωνήσουμε και σε κάτι! Ευχές και καλησπέρες!

   Διαγραφή
 23. Έχω συμφωνίες και διαφωνίες με το κείμενο. Συμφωνώ στο "Συμμόρφωση στους κανόνες. Και παιδεία.". Είμαι της σχολής "το σύστημα το αλλάζεις από μέσα". Γι'αυτό και στο κρατάω που δεν ψήφισες πέρσι. Γι'αυτό κι έχασα την ελπίδα μου γι'αυτή τη χώρα τα ξημερώματα της 17ης Ιουνίου 2012.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κι εγώ της ίδιας σχολής είμαι. Όσο για την αποχή από τις εκλογές (στη μόνη και μοναδική φορά που δεν έχω ψηφίσει στη ζωή μου), ήταν -στ'ομολογώ- και λόγω ανωτέρας βίας. Ήμουν πολύ πολύ (ΠΟΛΥ) μακριά από την Ελλάδα εκείνες τις μέρες. Γιατί αν ήμουν εδώ, ακόμα και τέτοια απόφαση να είχα πάρει, δεν υπάρχει περίπτωση να μην έμπαινα στον πειρασμό να πάω να το ρίξω τ'αναθεματισμένο και να ασκήσω το δικαίωμα.

   Η γνώμη μου άλλωστε για την αποχή είναι δηλωμένη με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, εδώ: http://www.pigkouinos.blogspot.gr/2009/06/blog-post.html

   Διαγραφή
 24. Καλά πιγκουίνε είσαι το κάτι άλλο. Απορώ. "Συμμόρφωση στους κανόνες". Γιατί ρε φίλε, μαζί τους φτιάξαμε τους κανόνες και θα πρέπει να συμμορφωθώ; Σιγά μη μας πάρει και μας η μπάλα επειδή εσείς οι μικροαστούλιδες είστε τα μεγαλύτερα πρόβατα που γέννησε αυτή η γη. Αναρχία - Χάος - Αλλοτροίωση - Αντιεξουσιαστικός Κομμουνισμός.
  + Κι εγώ στη γκράβα πήγα σχολείο και δεν έχω φράγκο. Αλλα έχω σπάσει και βιτρίνα και έχω ρίξει και μολότοφ και ειμαι περιφανος γι αυτό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάνε μου λιγάκι τσίου.

Ιστολόγια υπάρχουν πολλά. Πτηνολόγιο όμως, ένα!

Life-Style