Δευτέρα, 15 Απριλίου 2013

Θέλω να δω το Δήμαρχο!


Υπό κανονικάς συνθήκας, στο δημαρχείο πας να βγάλεις ένα πιστοποιητικό ή να υποβάλεις μία καταγγελία ή να κάμεις μία καθιστική διαμαρτυρία ή να παρακαλέσεις να σου σβήσουν εκείνη την κλήση για τότες π' είχες αφήσει με τ'αλάρμ τ'αυτοκίνητο πάνω στην Πανεπιστημίου και προκάλεσες κυκλοφοριακό κομφούζιο μέχρι το Λιανοκλάδι.


Αυτά στην Ελλάδα. Γιατί εδώ στη Μπρατισλάβα, πάμε στο δημαρχείο για να θαυμάσουμε το μπίλντινγκ που είναι ωραιότατο και δεσπόζει στην κεντρική πλατεία της πόλης. Διότι πρέπει να σου πω πως αν τυχόν σε βγάλει ο δρόμος σου προς τα εδώ, ένα από τα τοπ ατράξιονς που δεν πρέπει να χάσεις με την καμία είναι το δημαρχείο! Που θα το βρεις σίγουρα μπροστά σου γιατί το'χουμε βάλει και καταμεσίς.


Το δημαρχείο προέκυψε ως αποτέλεσμα της συνένωσης τριών κτηρίων του 14ου και του 15ου αιώνα και έχει μία κάπως δαιδαλώδη αρχιτεκτονική. Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο της πόλης και διαθέτει διάφορες συλλογές από μεσαιωνικά κειμήλια που αξίζει να τα κάμεις χάζι, διότι (α) έτσι καταλαβαίνεις το παρελθόν της Μπρατισλάβας, (β) είναι ζούπερ αξιοπρεπές και καλοστημένο, και (γ) δεν έχεις πολλά άλλα πράγματα να κάμεις, δεδομένου ότι η πόλη είναι μικρή και το ιστορικό της κέντρο το γυρνάς σε ένα δίωρο (ναι, έχω υπολογίσει και στάση για καφέ στο ενδιάμεσο).


Στην είσοδο του μουσείου με υποδέχθηκαν τρεις καταχαρούμενες μπρατισλάβες υπάλληλοι, με διάπλατα χαμόγελα και παντελή άγνοια ξένων γλωσσών. Επειδής πτηνούλι δεν το'χει το σλοβάκικο, καταλαβαίνεις ότι ακολούθησε συνεννόηση μπουζούκι, τύπου "Χελόου, άι γουντ λάικ ε τίκετ!" "Ίστε!" "Χάου μάτς ιτ κοστς?" "Τρι έουρο" "Χίαρ γιου αρ. Θενκ γιου βέρι ματς!" "Πρόσίιμ! Σπράβα βατσίνα-του"!


Με την απορία ζωγραφισμένη στο ράμφος μου, προχώρησα προς την κατεύθυνση που μου υπέδειξε με το βλέμμα της η υπάλληλος και άρχισα να μπαινοβγαίνω σε αίθουσες με ξυλόγλυπτους αγίους.Ωραία στημένα και καλοφωτισμένα τα αγαλματάκια, αλλά -την αμαρτία μου θα την επώ- λιγάκι χοντροκοπιές για το λεπτό και ευαίσθητο γούστο μου. Η Παναγία ας πούμε σε αυτήν την πιετά, ήτο κάπως φοβιστική, ενώ και το μισεμένο χέρι του Ιησού πολύ γκραν-γκινιόλ βρε παιδί μου. Δηλαδής τζίζας! (κυριολεκτικά)


Ενδιαφέρον έχουν τα διακοσμητικά στοιχεία στους τοίχους και τις οροφές. Σε μία κόχη, συνάντησα ένα δικέφαλο πτηνό-υπερπαραγωγή με ένα στέμμα στο κεφάλι, τσουπωτό πτέρωμα, λάβαρο με κάτι σταυρούς σε κόκκινο φόντο και να κραδαίνει μία σπάθα στο'να χέρι κι ένα πουγκί στο άλλο! "Ο εξάδελφος Βαγγελάκης", σκέφτηκα! Που'ναι φιλοχρήματος, βασιλικός κι έχει και τα λεφτά του στην Ελβετία!


Ύστερα άνοιξα μία πόρτα και βρέθηκα σε ένα πολύ φωτεινό δωμάτιο που έμοιαζε με εκκλησία -προφανώς είχα περάσει στο έτερο από τα τρία κτήρια του κόμπλεξ. Χάζεψα για λίγο τα εκθέματα στις βιτρίνες όπου εθαύμασα μενταγιόν και κάτι σπάθες, επιβεβαιώνοντας ότι η ιστορία της Σλοβακίας (μεταξύ μας να μείνει) είναι λίγο μπόρινγκ. Ύστερα πλησίασα τα παράθυρα.


Κοίταξα έξω από τα βιτρό, την κεντρική πλατεία της πόλης. Το βίζουαλ εφέ από τα πολύχρωμα τζάμια, μου χάρισε μερικά πολύ φαντεζί ενσταντανέ.


Παρότι ο καιρός έχει ανοίξει και σου χαρίζει τις πρώτες του λιακάδες, είναι πρωί ακόμα και ο κόσμος δεν έχει πυκνώσει στους δρόμους. Έτσι κι αλλιώς, μη φανταστείς: η Μπρατισλάβα είναι μία ήσυχη πόλη χωρίς πολλά-πολλά νταβαντούρια.


Το επόμενο δωμάτιο ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακό, με ωραιότατη χρυσοκίτρινη πόρτα που ήταν κεντημένη με κόκκινη διακοσμητική γιρλάντα -ιδανική για το σπίτι του Χάνσελ και της Γκρέτελ, της Χιονάτης με τους εφτά νάνους ή της θείας Κικίτσας από το Μπραχάμι.


Κι ύστερα πέρασα σε μία άλλη πτέρυγα με οροφές γαρνιρισμένες με ροζουλί μπορντούρα από αγγελάκια και φυλλαράκια και λουλουδάκια. Σα να πασάλειψε κάποιος με τούρτα το ταβάνι.


Εκείνο που με ενθουσίασε είναι μία ζούπερ τεράστια σόμπα! Διότι και με τον ψόφο που κάμει εδώ το χειμώνα, τι να σου κάμει το απλό το αερόθερμο κεροζάν; Και για να σε προλάβω, όχι, ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης δεν είναι τόσο υψηλός εδώ.


Επίσης, μεγάλη μου αδυναμία είναι και το ασπρόμαυρο μωσαϊκό που με κάμει να νιώθω πως περπατάω πάνω σε ένα τεράστιο σκάκι. Ρουά ματ!


Πάντως το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του μουσείου -κατά τη δική μου τουλάχιστον γνώμη- είναι τα εκθέματα από το πιο πρόσφατο παρελθόν της χώρας: αντικείμενα καθημερινής χρήσης, προϊόντα από τις βιομηχανίες της πάλαι ποτέ Τσεχοσλοβακίας, καρτ ποστάλ και vintage διαφημίσεις.


Έκατσα ώρα σε ετούτες της προθήκες, έμαθα πράματα για την κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας, για την κοινή της ιστορική πορεία με την Τσεχία, για την όψιμη ανάγκη της για ανεξαρτησία και αυτοδιάθεση -σα να μου άνοιξε ξαφνικά η Μπρατισλάβα το σπίτι της και μ'έβαλε μέσα.


Όσο ζεστά κι εγκάρδεια μου χαμογέλασαν οι υπάλληλοι στην είσοδο του μουσείου, άλλο τόσο χαρούμενα μου χαμογέλασε και το κοριτσάκι στη συσκευασία της νόβα τσοκολάντα! 


Θα μου πεις, σε κουβάλησα στο ξένο μέρος, σου είπα ότι έχει όξω λιακάδες και αντίς να σε γυρίσω, σε έκλεισα μέσα στα μουσεία μη-χειρότερα. Μη μου ανησυχείς αναγνώστα: ακολούθησέ με ν'ανεβούμε στον πύργο με το ρολόι για ν'αγναντέψουμε από αψηλά να πάρεις κι εσύ μιαν ιδέα για να μη μου γκρινιάζεις.


Βουαλά! Αυτή είναι η κεντρική πλατεία της παλαιάς πόλης -που βλέπαμε πριν μέσα από τα τζάμια! Το λαδί κτήριο μπροστά είναι η πρεσβεία της Γιαπωνίας και το λευκό που βρίσκεται λίγο πιο κει, η ελληνική πρεσβεία.


Στο βάθος βλέπεις κάτι σαν ούφο πάνω σε μεταλλικά ποδάρια; Είναι η περίφημη φουτουριστίκ γέφυρα πάνω από το Δούναβη. Στην αντίκρυ όχθη και μετά από δυοτρία χιλιόμετρα, ξεκινάει η Αυστρία -ναι, τόσο κοντά είμαστε στα σύνορα! Η Βιέννη από εδώ είναι περίπου τρία τέταρτα με το αμάξι!


Να και το άλλο μισό της πλατείας. Απάνου στο λόφο, δεσπόζει το κάστρο -έχει κάμποση ανηφόρα ως εκεί, αλλά αξίζει τον κόπο και μόνο για τη θέα. Καμιά μέρα, να φορέσεις το σπορτεξάκι σου να σε ανεβάσω!


Παρατήρησε σε παρακαλώ τη στέγη του δημαρχείου στ'αριστερά μας. Δεν είναι ζούπερ οι λοξές γραμμές της; Σε αυτές τις αίθουσες, σε τριγύριζα πριν λίγο και χάζευες τις σόμπες και τα μωσαϊκά.Για να σου ολοκληρώσω την εικόνα, ξοπίσω μας μπορείς να απολαύσεις την εσωτερική αυλή του δημαρχείου και τα ωραιότατα μπίλντινγκς από πίσω. Τι εννοείς δεν βλέπεις τίποτα; Αφού πήγες βρε πουλάκι μου και στάθηκες δίπλα στις καμινάδες, πώς να ιδείς;Έτσι μπράβο, από εδώ πολύ καλύτερα! Αυτή είναι η εσωτερική αυλή που λέγαμε. Όλα τα τριγύρω της κτήρια είναι αξιοποιημένα ως δημόσιες υπηρεσίες και αίθουσες εκθέσεων. Τα συντηρούν και τα προσέχουν οι άνθρωποι τα κτήριά τους. Και κάθε τρεις και λίγο τα βάφουν και τα καλωπίζουν.Η Σλοβακία είναι μία μικρή χώρα -κάτι παραπάνω από πέντε εκατομμύρια κάτοικοι. Οι τιμές είναι ακόμα χαμηλές, τα πεζοδρόμια είναι καθαρά, νόμισμα είναι το ευρώ, οι νέοι έχουν ξεκινήσει να μαθαίνουν αγγλικά, οι παλαιότεροι δεν μπορούν να βγάλουν την Τσεχοσλαβακία από πάνω τους. Λίγο πιο έξω από το ιστορικό κέντρο της Μπρατισλάβας οι βιτρίνες είναι ντεμοντέ και επιβεβαιώνεις πως βρίσκεσαι στην ανατολική Ευρώπη.


Άντε φτάνει τόσο, δεν θα περάσουμε και όλη τη μέρα σκαρφαλωμένοι! Ναι, είναι όμορφη η πόλη. Ναι, τα κτήρια και τα χρώματα μοιάζουν με ζωγραφιά. Αλλά μη γελιέσαι, όλες οι κοινωνίες κρύβουν τις αντιφάσεις τους και όλες έχουν πλευρές που σε προβληματίζουν. Στις 12 Αυγούστου του 2010, το σλοβάκικο κοινοβούλιο υπήρξε το μόνο που απέρριψε την πρόταση για χρηματοδοτική στήριξη της Ελλάδας. Θα μου πεις, δεν μας το χρωστάγανε κιόλας. Θα σου πω, δίκιο έχεις. Περίπου. Είναι μία δύσκολη συζήτηση αυτή, μπορούμε να την κάμουμε κάποια στιγμή. Αλλά κάτσε να κατέβουμε, γιατί μας βλέπω ν'αρπάζουμε καμία πούντα εδώ πάνω.


Επειδής με ξεύρεις πόσο μου αρέσουν οι λεπτομέρειες, σου έχω για το τέλος μία μίνι συλλογή με το σύμβολο της πόλης! Το οποίο ο παρατηρητικός επισκέπτης συναντά μέσα στο δημαρχείο στις πιο ανέλπιστες μορφές του: σε σιδερένιες πόρτες, σε βιτρό και σε υφαντά.Εδώ στην Μπρατισλάβα, τρία τέταρτα δρόμο από τη Βιέννη, συνάντησα μία άλλη Ευρώπη. Που κι αν δεν απασχολεί τόσο τα ειδησεογραφικά δελτία κι αν δεν πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις, διεκδικεί με τον τρόπο της μία καλύτερη προοπτική για το μέλλον της, ξορκίζοντας τις μιζέριες του ιστορικού παρελθόντος. Με δουλειά και με πρόγραμμα.

27 σχόλια :

 1. δεν ξέρω...αυτά τα κτίρια και μου αρέσουν(το καλοκαίρι) και με καταθλίβουν(το χειμώνα)....το δημαρχείο πολύ όμορφο!
  πού έφτασε πάλι το ράμφος σου;;;κάθε φορά που ανεβαίνεις στις στέγες μου θυμίζεις τον Κουασιμόδο χιχιχιχι
  καλημέρα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το δημαρχείο είναι ζούπερ όμορφο και γενικά τα κτήρια στο κέντρο της Μπρατισλάβας είναι σαν κουκλόσπιτα! Όσο για το ανέβασμα στις στέγες, είναι μεγάλο φετίχ του πτηνού: μη δω σκαλοπάτι προς τα πάνω, αμέσως να το σκαρφαλώσω. Είναι που'χω την ανάγκη να δω το παραπέρα από ψηλά. Ψυχαναλυτικά μόνο εξηγείται. :)

   Καλημέρες και καλή βδομάδα!

   Διαγραφή
 2. Kαλημέρα μανάρι μου!
  Ευτυχώς που'χουμε εσένα να μας ταξιδεύεις...
  Η αλήθεια ειναι πως δεν έχω μεγάλη αγάπη γι'αυτού του είδους τις πόλεις.
  Μια να δεις τις έχεις δει όλες...
  Επίσης δε μου αρέσει το ασπρόμαυρο πάτωμα... με κουράζει και εκτός από σκακιέρα μου θυμίζει μασονική στοά οπότε προσπερνώ...
  Εκεί που τρελλάθηκα όμως ήταν η φωτο μέσα από το το τζάμι βιτρώ...με θέα την πλατεία! Τι υπέροχη αισθητική παρέμβαση και τι φανταστική ιδέα να το φωτογραφίσεις και να το μοιραστείς μαζί μας...
  Εχω όμως μια απορία: Γιατί εμείς στις vintage διαφημίσεις μας βάζουμε ξανθά παιδάκια και κείνοι βάζουνε καστανά?

  Φιλάκια πολλά λιακαδένια! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μα δεν ήταν φανταστικές οι φωτο μέσα από το τζάμι βιτρώ; Τρέ αρτιστίκ!
   Δεν έχεις άδικο πάντως: πολλές από τις πόλεις αυτές μοιάζουν ίδιες -εντούτοις όταν τις ζεις κανείς, βλέπει τις διαφορές. Δεν είναι ευδιάκριτες, αλλά υπάρχουν. Άλλη η ιδιοσυγκρασία των αυστριακών, άλλη των τσέχων ή των σλοβάκων. Ως προς τούτο κυρίως έχουν ενδιαφέρον οι περιηγήσεις.

   Η απορία σου είναι ζούπερ εύστοχη. Φαντάζομαι ότι η τσοκολάντα επειδής είναι πιο σκούρα και παραπέμπει σε θερμότερα κλίματα, γι'αυτούς είναι καστανή. Αλλά μπορεί και να βγάζω εύκολο κι αυθαίρετο συμπέρασμα. Ενδιαφέρουσα η παρατήρησή σου, όπως πάντα!

   Πολλά φιλιά και καλημέρες!

   Διαγραφή
 3. "Τα συντηρούν και τα προσέχουν οι άνθρωποι τα κτήριά τους. Και κάθε τρεις και λίγο τα βάφουν και τα καλωπίζουν."

  Τι λες τώρα??? Γίνονται και αυτά? Να το πούμε και στους δικούς μας στην Ελλάδα! Γιατί μπορεί να μην το ξέρουν οι άνθρωποι και για αυτό να τα αφήνουν να ρημάζουν και μετά να τα καίνε κάποιοι αγνωστοι Χ.

  Ζούπερ οι φωτογραφίες. Ζούπερ η ξενάγηση!!!

  Ωραία η Μπρατισλάβα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είδες καφρίλα οι σλοβάκοι; Αντίς να αφήνουν τα κτήριά τους να ντύνονται στη μπίχλα και το γκράφιτι, κάθονται και τα φροντίζουν! Δηλαδής χελόου, είναι προφανές ότι δεν ξεύρουν να ζήσουν και ότι δεν έχουν καταλάβει το νόημα της ζωής όπως εμείς οι Έλληνες που είμαστε πολύ μάγκες και εξαιρετικά έξυπνοι! Βολτάρεις στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και φχαριστιέσαι κακογουστιά και μιζέρια! Εμ, τι είμαστε εμείς, τίποτις φλούφληδες και ξενερουάδες;

   Πολλά πολλά φιλιά και καλημέρες!

   Διαγραφή
 4. Μια φορά από Αυστρία πήγαμε στη Μπρατισλάβα για να πάρουμε αεροπλάνο επιστροφής και για να πω την αλήθεια δεν είδα τίποτα το αξιόλογο μέσα απ' το πούλμαν και είχε και μια κίνηση τρομερή!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οι μεγάλες λεωφόροι περιμετρικά της πόλης και προς το αεροδρόμιο δεν λένε τίποτα. Το ιστορικό κέντρο είναι χαριτωμένο και μπορείς να βγάλεις μερικές πολύ τσίλικες φωτογραφίες. Εντούτοις έναν επαρχιωτισμό και μία υστέρηση, την ενιώθεις. Η Βιέννη απέχει οδικώς λιγότερο από μία ώρα, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να απέχει και πεντέξι δεκαετίες.

   Καλημέρες και καλή βδομάδα!

   Διαγραφή
 5. Εμένα πάλι περισσότερο μου αρέσουν οι στέγες, μου θυμίζουν Μέρι Πόπινς.
  Σουπερκαλιφρατζιλιστικεξπλιαλιντόσις και μπονζούρ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αλλά τελείως Μέρι Πόπινς!
   Σούπερκαλιφραντζιλιστικ εκπιαλιντόσιους, σου εύχομαι με όλη μου την αγάπη!
   Μπονζούρ!

   Διαγραφή
 6. Ωραία και η σημερινή ξενάγηση σε ένα χαρακτηριστικό ιστορικό κέντρο μιας πόλης της Κεντρικής Ευρώπης.....Εχεις σκεφτεί όμως ότι την εξαιρετική εικόνα μέσα από το πολύχρωμο βιτρώ μπορεί να την έχει απολαύσει και μία "άλλη" Κικίτσα από το Μπραχάμι ???...χα χα χα....Εδώ επαληθεύεται το "Καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα"......Και τώρα μπορείς να τινάξεις τα φτερά σου ξαφνιασμένος. Και όταν καταλαγιάσει το τίναγμα, λάβε την καλημέρα μου και τα φιλιά μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χα χα χα χα! Όσο με καλημερίζεις και μου στέλνεις τα φιλιά σου, τινάζω τα φτερά μου χαρούμενος! Μόνο αυτό έχω να πω!

   (και το΄λεγα ο καψερός όταν το'γραφα, πως θα με κυνηγάει μετά όλο το Μπραχάμι -που μου είναι και πολύ συμπαθές!)

   Διαγραφή
  2. Έχε χάρη που σου έχω ιδιαίτερη αδυναμία...αλλιώς δεν θα σου άφηνα πούπουλο για πούπουλο....γι'αυτό αφέονταί σοι αι αμαρτίαι...γκαφατζίδικο πτηνό.... Εμείς, οι ιθαγενείς Μπραχαμίου, το λατρεύουμε και δεν κομπλάρουμε με το όνομα....όχι σαν τους άλλους από τα Λιόσια που το έκαναν ΙΛΙΟΝ...δηλ. την αρχαία Τροία εννοούν ???....και πάλι πολλά φιλιά....με αγάπη η θεία Κικίτσα (χα χα χα)

   Διαγραφή
 7. Είναι 20 λεπτά απο την Βιέννη, μας είπαν και ξαμολυθήκαμε (και τι ειχαμε να κάνουμε)> Αλλος κόσμος, υπέροχες οι φωτογραφίες σου γιατί οι δικές μου ειναι σε χαρτί και βαριεεεεεμαι να τις σκανάρω (ετσι δεν το λένε?ναι).
  Επίσης την στιγμή που αντελήφθην ότι δεν μιλάνε τίποτα απο τα βασικά ευρωπαϊκά... κόντεψε να μούρθε κατούρημα... εκει να σ έχω.

  Πάντα ομορφες βόλτες
  πτηνό ειναι ο πίγκου?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Είχα πάει Μπρατισλάβα το 1992 - όταν ακόμα η χώρα λεγόταν Τσεχοσλοβακία - 7ήμερη εκδρομή με την Γ' Λυκείου (πήγαινα σε πολύ προχώ σχολείο τότε !!! Μπορεί να ήμασταν φτωχά Δ.Π.Θ - Δυτικά Προάστεια Θεσ/νίκης - αλλά αποφασίσαμε να πάμε κόντρα στο μονοπώλιο Κρήτης/Ρόδου/Κέρκυρας και να φύγουμε για τας Ευρώπας, οπότε πήγαμε Βουδαπέστη-Μπρατισλάβα-Βιέννη - ζούπερ γουάου 7ήμερη !!!).

  Δεν ξέρω πότε τις τράβηξες εσύ αυτες τις φωτό, αλλά η κεντρική πλατεία ίδια κι απαράλλαχτη όπως ήταν το '92 !!! Ίσως να ήταν λίγο πιο αστυνομοστρατοφρουρούμενη τότενες, δηλαδή στην πλατεία σουλάτσερναν περισσότεροι όφισερς με όπλα ανά χείρας απ' ότι τζέντλεμεν (τα πρώτα χρόνια μετά την Βελούδινη Επανάσταση δεν ήταν και τόσο ... ... ... βελούδινα). Επίσης μας είχαν πάει να δούμε κι ένα κτίριο που είχε σχέση με την Ελληνική Επανάσταση. Τώρα κανένα τοπικό γραφείο της Φιλικής Εταιρίας ήταν ... ... το σπίτι που έμενε κανένας αγωνιστής του '21 ήταν ... ... θα σας γελάσω. Δεν θυμάμαι περισσότερα, δυστυχώς - καταραμένο Αλτσχάιμερ !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Καλαμιά στην κάμπο15 Απρ 2013, 2:37:00 μ.μ.

  Το Δημαρχείο πρέπει να είναι το πιο όμορφο, το πιο μεγαλοπρεπές και το πιο επιβλητικό κτίσμα μιας πόλης. Αυτό που μας δείχνεις στην Μπρατισλάβα είναι έτσι ακριβώς και ακόμη περισσότερο. Είναι ένα κτίριο με προσωπικότητα που προκαλεί τον θαυμασμό και τον σεβασμό. Για να μην πω για τα αριστουργήματα που το περιβάλλουν.
  Για πήγαινε καμμιά βόλτα στη Λάρισα, ας πούμε, και ζήτα να σου δείξουν το Δημαρχείο και κλάψε με μαύρο δάκρυ. Καθώς και για τα παλιά πανέμορφα νεοκλασσικά της κτίρια που δεν υπάρχουν πια.
  Ξέρεις, κάθε φορά που μας δείχνεις τις παλιές διατηρημένες και πολύ φροντισμένες πόλεις του εξωτερικού, νομίζω ότι είναι αυτόματη η αντίδρασή μας και νοιώθουμε όλοι την ίδια θλίψη και απορία : γιατί έτσι αυτοί κι όχι εμείς, γιατί εκεί κι όχι κι εδώ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ευχαριστούμε για το ταξίδι..Το δελφινάκι αγαπά τα ταξίδια..αγαπά και τα μουσεία..δε μου αρέσουν καθόλου οι άγιοι στα αγάλματα (προτιμώ τα δικά μας στις εικόνες) κ έχεις δίκαιο για τα δικά μας λεπτεπίλεπτα γούστα, πολύ χοντροκομμένες οι εκφράσεις τους...μου άρεσαν πολύ όλες οι φώτος που μας δείχνεις έξω από το μουσείο - από τη σκάλα και μετά δηλαδή.. μου άρεσε και το κτίριο της ελληνικής πρεσβείας.. και το πόσο κοντά ειναι όλες αυτές οι χώρες που ανάφερες

  Τσίου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Το στρατιωτη Cumil δεν τον ειδα και πολυ ανησυχησα!!Ελπιζω να τον συναντησες και να του χαιδεψες το κεφαλι!!Εγω που ειμαι του ..δρομου και περιδιαβαινω για να βλεπω εικονες,απαντησα ενδιαφεροντα μπρουτζινα!Αυτοι οι Σλοβακοι εχουν δουλεψει πολυ!Και οχι ,το δημαρχειο δε το επισκεφθηκα,ηξερα πως θα πας εσυ!!Ο..βιολιστης στη στεγη!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Πιγκουίνε μου, όπου και να πας, τα καταφέρνεις με τις φωτογραφίες σου και τα κάνεις όλα όμορφα και προκαλείς το κοινό σου για εξορμήσεις άλλοτε στο εσωτερικό και άλλοτε στο εξωτερικό.
  Μήπως θα μπορούσες να με φωτογραφίσεις και μένα?? Είμαι σίγουρη οτι το αποτέλεσμα θα το στείλω στα καλλιστεία (καλλιστεία των ΚΑΠΗ εννοείται.)
  φιλάκια πολλά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. ωραία η μπρατισλάβα. και πολύ ωραία η θέα από το καμπαναριό!

  μας ταξιδεύεις σε κάθε ανάρτησή σου, μικρό πτηνό μας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Κομματάκι σπούκι μου κάνει το δημαρχείο....
  Ωραία φαίνεται η Μπρατισλάβα πτηνό μου!
  Θενκς πολύ για την ξενάγηση.
  Καλό απόγευμα:)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Πολύ καλή ανάρτηση.
  Δεν έχω πάει, με τις φωτό σου και την ανάρτηση πήρα μια έστω μικρή πρώτη ιδέα.
  Οι φωτό από τα πολύχρωμα τζάμια και από ψηλά πολύ όμορφες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Θα ήθελα να πηγαίνω σε ένα τέτοιο δημαρχείο για πιστοποιητικό ή έστω για μια καθιστική διαμαρτυρία!!
  Ας βολευτώ τώρα με το δικό μας...αλλά δύσκολο έτσι που μας ξεσηκώνεις..χαχα!
  Φιλιά και καλή εβδομάδα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Добровечер!!!

  Μήπως να κάνεις μιαν ανάρτηση με τα μέρη που δεν έχεις πάει ακόμα; (αν υπάρχουν)
  (η σόμπα εντυπωσιακή!!!)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. καλα ειδες ολα τα ομορφα κτιρια αλλα δεν ανεφερες τις τοσες ωραιες κοπελλες που κυκλοφορουν εκει!επισης εντυπωση μου ειχαν κανει τα διαφορα γλυπτα που ξεφυτρωναν απροειδοποιητα

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάνε μου λιγάκι τσίου.

Πιγκουίνος

Ιστολόγια υπάρχουν πολλά. Πτηνολόγιο όμως, ένα!

Life-Style

Popular Posts