Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου 2013

Η Τίρυνθα και η νόσος των τρελών αγελάδων


Προημερών πηγαίνοντας προς το Ναύπλιο, πέρασα με το αυτοκίνητο από την Τίρυνθα. Και επειδής με ξεύρεις πόσο αρχαιολάτρης είμαι (εγώ και ο Άδωνις), έβγαλα φλας και μπήκα. Ναι, σήμερα έχει αρχαιολογικό περίπατο. Θα δούμε τείχη, θα πάρουμε φωτογραφίες, θα κάμουμε κουτσομπολιό, γουάντερφουλ θα την περάσουμε! 


Την Τίρυνθα την ενθυμούμαι από τα βιβλία ιστορίας του σχολείου. Που τη μνημονεύαμε ως μεγάλο κέντρο του μυκηναϊκού πολιτισμού. Με τους θρύλους της, τις ιστορίες της και τα κυκλώπεια τείχη της. Για να σου δώκω και στίγμα, μην τρέχεις κι ανοίγεις το γκούγκλ μαπς, η αρχαία πόλη βρισκόταν κάπου ανάμεσα στο Άργος και στο Ναύπλιο. Σε ωραιότατο σημείο παραθαλάσσιο -μη βλέπεις τώρα που σηκώθηκε κι έφυγε η θάλασσα και πήγε καναδυό χιλιόμετρα πιο πέρα.


Η πόλη ήταν χτισμένη απάνου σε έναν χαμηλό λόφο -πολύ ανηφόρα δεν θ'ανέβεις- κι αγνάντευε όλη την Αργολίδα. Και μπορεί μεν σήμερα -τριανταπέντε αιώνες μετά τη μεγάλη της ακμή- το τοπίο τριγύρω να'χει λιγουλάκι αλλάξει, η θέα όμως παραμένει ιμπρέσιβ! 


Δεδομένου ότι η Τίρυνθα είναι από τις αρχαιότερες πόλεις του ελλαδικού χώρου, μην περιμένεις να ιδείς εδώ εντυπωσιακούς κλασικισμούς, ναούς και κίονες. Πέτρες μονάχα και τείχη. Αλλά σπουδαίες πέτρες και απίθανα τείχη! Θα σου το εξηγήσω με ιστορική αναδρομή -ναι, βγάζουμε και πάλι το γνωστό τετραδιάκι. 


Ιδρυτής και πρώτος βασιλιάς της Τίρυνθας ήταν ο Προίτος, ο οποίος παντρεύτηκε τη γλυκιά Σθενέβοια (που μπορείς να την επείς και Στέβια, να την βάλεις στο κέικ και να γλιτώσεις τις θερμίδες) και απέκτησαν τρεις κόρες: τη Λυσίππη, την Ιφινόη και την Ιφιάνασσα (δώσε προσοχή στα ονόματα, θα σε εξετάσω στο τέλος). Εντούτοις, όταν μεγάλωσαν οι κοράκλες έγιναν πολύ ξιπασμένες, τύπου σε έβλεπαν στο δρόμο και δεν σου μίλαγαν. Επειδής μάλιστα ήσαν και όμορφες και πλούσιες, καυχιόντουσαν ότι ήταν καλύτερες από τις Καρντάσιανς και από την Ήρα -χιουτζ μιστέικ, όπως καταλαβαίνεις. 


Διότι οι Καρντάσιανς χέστηκαν, αλλά η Ήρα ήταν γνωστή παρεξηγιάρα και δεν τις ανεχόταν τέτοιες προσβολές. Μία μέρα, οι τρεις αδελφάδες μπήκαν στο ναό της Ήρας και έκλεψαν τα κοσμήματα που στόλιζαν το ξόανό της, προκειμένου να τα φορέσουν (τα έκαμαν σετάκι με κάτι τσίλικα φορεματάκια που'χαν βρει στο μολ) και η θεά -με τα δίκια της δηλαδής- αφηνίασε, καταδικάζοντας τις τρεις σνομπαρίες, σε μανιώδη τρέλα. 


Πιο συγκεκριμένα, οι αδελφές ενόμιζαν πως ήσαν γελάδες, μουγκανίζαν ολημερίς και έτρεχαν στα λιβάδια για βοσκή. Ειδικά αυτή η στροφή στο βετζετέριαν, πολύ επροβλημάτισε τους γονείς, οι οποίοι και εφώναξαν τον γνωστό θεραπευτή και psychic Μελάμποδα. Ο οποίος, τους βρήκε στην ανάγκη τους ανθρώπους και τους ζήτησε για αμοιβή, τα δύο τρίτα του βασιλείου -όχι για να μη διαμαρτύρεσαι σήμερα όταν σου ζητούν φακελάκι οι γιατροί. 


Αφού πήρε το οκ, ο Μελάμποδας με τον αδελφό του Βίαντα, πήραν στο κατόπι τις τρελές αδελφές (που πολύ αργότερα ενέπνευσαν ως κόνσεπτ και ταινία με τη Γούπι Γκόλντμπεργκ), η μία δυστυχώς κουτρουβαλιάστηκε και την εχάσαμε, αλλά οι άλλες δύο πιάστηκαν και θεραπεύτηκαν με τα ειδικά μαντζούνια που τους έδωσαν. Επειδής το στόρι είναι ελληνική ταινία, στο τέλος οι δύο θεραπευμένες κόρες παντρεύτηκαν τον Μελάμποδα και τον Βίαντα και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα, μία παραγωγή της Φίνος Φιλμ.


Αδελφός του Προίτου ήταν ο Ακρίσιος, βασιλιάς του Άργους. Ο οποίος πολλά χρόνια αργότερα, σκοτώθηκε κατά λάθος από τον εγγονό του τον Περσέα που έριξε με φάλτσο έναν δίσκο και τον εβρήκε στο δόξα-πατρί τον παππού. Επειδής ο Περσέας το έφερε βαρέως το θέμα "σκότωσα τον παππού", δεν του πήγαινε να αναλάβει το θρόνο του Άργους. Εξού και ζήτησε από τον εξάδελφό του, τον Μεγαπένθη (γιο του Προίτου και αδελφό των τριών αγελάδων) που βασίλευε τότες στην Τίρυνθα, να ανταλλάξουν βασίλεια. Όπερ και εγένετο. Πού θέλω να καταλήξω; Στο ότι σε ετούτο εδώ το μέρος εβασίλεψε και ο Περσέας. Ο οποίος σύμφωνα με το μύθο, έφερε από την Ασία τους Κύκλωπες και τους έβαλε να του χτίσουν αυτά τα τείχη. Ναι, και τότες οικονομικοί μετανάστες δούλευαν τα μεγάλα έργα για ένα μεροκάματο.


Πέραν της πλάκας πάντως, τα τείχη αυτά είναι όντως ζούπερ θεώρατα και είναι ν'απορεί κανείς πόσοι άνθρωποι ξεμεσιάστηκαν για να κουβαλήσουν όλες ετούτες τις χιουτζ κοτρόνες και να τις αποθέσουν τη μία απάνου στην άλλη. 


Οι οχυρώσεις βέβαια είχαν ως σκοπό περισσότερο την επίδειξη δύναμης των ηγεμόνων, παρά την αμυντική θωράκιση των πόλεων. Όπως και να'χει όμως, τα τείχη αυτά της Τίρυνθας (όπως και εκείνα των Μυκηνών), αποτελούν μέχρις και σήμερα, απόδειξη ενός ένδοξου (και συνάμα σκληρού) παρελθόντος.    


Ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία της οχύρωσης είναι αυτό που οι πέτρες σχηματίζουν έναν τοξωτό διάδρομο. Αν πας, να έχεις τον νου σου να τον αναζητήσεις, διότι δεν είναι εύκολο να τον εντοπίσεις στη βόλτα σου στον αρχαιολογικό χώρο (ναι, αυτό ήταν μπηχτή για τη σήμανση).


Τελειώσαμε; Όχι ακριβώς. Θέλω να σου δείξω κάτι ακόμη! Όταν ολοκλήρωσα την επίσκεψή μου στον αρχαιολογικό χώρο, ακολούθησα με το αμάξι τις πινακίδες που λένε "προς μυκηναϊκό θολωτό τάφο". Η σήμανση με οδήγησε σε ένα χωματόδρομο (μουχφ!) όπου άφησα το αμάξι. Κι ύστερα διέσχισα κάποια κτήματα -μετρώντας από μέσα μου το θυμό μου για τη μη-αξιοποίηση και ετούτου του ατράξιον από την ελληνική Πολιτεία.


Εντέλει έφθασα στην είσοδο του τάφου. Κατηφόρισα με αρκετή περιέργεια για το τι θα συναντήσω μέσα σε ετούτες τις ερημιές.


Η πύλη ήταν ζωσμένη στα ξερόχορτα. Κι έκρυβε μέσα της σκοτάδια. Σαν πόρτα στον κάτω κόσμο έμοιαζε -ελπίζω να τον έχουνε δεμένο τον Κέρβερο, σκέφτηκα.


Καθώς έμπαινα, στάθηκα και εθαύμασα την τεχνική με την οποία σιάχτηκε ετούτο εδώ το μέρος. Κοίταξα το υπέρθυρο. Μία μονολιθική πλάκα στέκεται απάνου στα τοιχώματα της πόρτας.


Κι ύστερα τρύπωσα στο εσωτερικό. Οι κατώτερες στρώσεις έχουν γίνει με μεγάλες πέτρες, οι υπόλοιπες με ασβεστολιθικές πλάκες.


Που σχηματίζουν ομόκεντρους κύκλους. Και καταλήγουν στη θολωτή κορυφή.


Κι αν αναρωτιέσαι τί είναι ετούτο κάτου, θα σου πω ότι κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, ο τάφος είχε μετατραπεί σε ελαιοτριβείο. Και αυτό που μοιάζει με μεγάλη κοτρόνα, είναι το αρχαίο πέτρινο τριβείο!


Δεν έχει σήμερις συμπεράσματα. Μήτε γκρίνιες θα ακούσεις, μήτε διδακτισμούς. Θα αρκεστώ να σου πω δύο πράγματα: (α) σε κάποιο σημείο της διαδρομής μπερδεύτηκα και ρώτηξα μία κυρία που μόλις έβγαινε από το εξοχικό της με γυαλί ηλίου και πετσέτα θαλάσσης, να μου πει προς τα που είναι ο τάφος και μου είπε "α, δεν ξέρω, τάφος; τι τάφος;" (ο τάφος ήταν τρακόσια μέτρα από το σπίτι της) και (β) όταν επισκέφτηκα τον τάφο ήμουν κατάμονος, αλλά με μεγάλη μου χαρά όταν έφευγα είδα ένα τροχόσπιτο (με μία οικογένεια) να προσπαθεί να χωθεί στο χωματόδρομο και τον οδηγό του να κοιτάζει με διερευνητικό βλέμμα για να ιδεί προς τα που οδηγούν οι πινακίδες. Ήταν Γερμανοί. 

41 σχόλια:

 1. ωραία ξενάγηση πτηνό!το πρωτο που σκέφτηκα ως ξανθιά γούμαν είναι τα όνόματα των αρχαίων!τι ωραία και σπάνια! τωρα όλο Κατίνα και Σούλα ακούς!
  Δεύτερον αυτό με τους ξένους με απασχολει και εμένα! Από μικρή βλέπω τουρίστες στα πιο απομονωμένα και δύσβατα μέρη της περιοχής μου ,που ούτε ντόπιοι δεν ξέρουν! Πού στο καλό τα ξετρυπώνουν;;
  καλημέρα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οι αρχαίοι ήταν τρομεροί στην ονοματολογία! Όχι μόνο ήσαν πρωτότυπα και ευφάνταστα, αλλά μαρτυρούσαν πράματα για το χαρακτήρα και το φιζίκ του καθενός!
   Οι αλλοδαποί τουρίστες είναι περίεργοι και επιδεικνύουν μεγαλύτερη φιλομάθεια από τον νεοέλληνα του φραπέ και της ξαπλώστρας. Μου φαίνεται αδιανόητο να μένεις σε ένα μέρος και να μην έχεις επισκεφθει ποτές τα αξιοθέατα που υπάρχουν τριγύρω σου. Μα ούτε τη στοιχειώδη περιέργεια να μην έχεις;
   Την καλημέρα μου!

   Διαγραφή
  2. Εμένα μου άρεσε το Ιφιάνασσα , γιατί είμαι και ψώνιο (αν υποθέσουμε ότι το όνομα έχει κάποια σχέση με το άνασσα=θηλυκό του άναξ=βασιλιάς). ;-)

   Διαγραφή
  3. Βεβαίως και έχει σχέση! Το όνομα πάει σετάκι με στέμμα!

   Διαγραφή
 2. Σήμερα με πήρες μαζί σου στην Τίρυνθα αλλά και στο θολωτό τάφο.
  Καλή σου μέρα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ελπίζω να σου άρεσε η βόλτα και να μην σε πονοκεφάλιασα με τα ονόματα!
   Την καλημέρα μου!

   Διαγραφή
 3. Τώρα μάλιστα. Ετοίμασα την επόμενη εκδρομή μου! Πολύ καλή περιγραφή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Συνδυάζεται υπέροχα με βόλτα στο Ναύπλοιο (θυμήσου να φας cup cakes στη Λιζ) ή με αρχαιολατρικό περίπατο στο αρχαίο Άργος (που είναι πολύ υποτιμημένο παρότι ο χώρος είναι ιμπρέσιβ και ζούπερ σημαντικός). Πτηνό δίνει ιδέες για γουικέντς και ημερίσιες εκδρομές!
   Τα φιλιά μου και την καλημέρα μου, Χριστίνα!

   Διαγραφή
  2. Έγραψα και το Ναύπλιο λάθος και παραλίγο να μπαρκάρει...

   Διαγραφή
 4. Μα τον Μελάμποδα βρήκε να παντρευτεί; Δεν είναι σικ αγαπητό πτηνό... αναρωτιέμαι!

  Εξαιρετικό οδοιπορικό για άλλη μια φορά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Α, δεν έχεις δίκιο: Μελάμποδας πολύ προικισμένος! Όχι, δεν εννοώ τίποτις πονηρό -απλώς είχε το κληρονομικό χάρισμα! Σαν τον Χορταρέα ένα πράμα, αλλά με πολύ καλύτερο μαλλί.
   Τα φιλιά και την καλημέρα μου, Tremens!

   Διαγραφή
 5. μπράβο πτηνό μου. ευχαριστούμε.

  καταπληκτικές οι φωτογραφίες. ο θολωτός τάφος πάντα με εντυπωσιάζει. μα είναι εξαιρετική η τεχνική του και φαντάσου, ποιος θα ήταν θαμένος εκεί...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είναι βέρι βέρι ιμπρέσινγκ η Τίρυνθα! Και ο θολωτός τάφος -παρότι μοιάζει ξεχασμένος, εκεί που είναι- όντως εντυπωσιάζει με την τεχνική του!
   Την καλημέρα μου και τα φιλιά μου, ria!

   Διαγραφή
 6. Καλημερούδια πτηνούλι!!!
  Ποσο χαρουμενα ξεκινησα την εβδομαδα μου και ποσο γελασα στην ξεναγηση της Τιρυνθας, με τις Αφες Καρντάσιαν της Μυθολογιας:)
  Οσο για τις δυο παρατηρησεις σου στο τελος, αυτο ακριβως συζητουσαμε φετος (και καθε χρονο δηλαδη), για τους ελληναρες του φραπε και της ξαπλωστρας.
  Την Παρο οπου διακοπαρουμε εδω και 5 χρονια, την εχουν συνδυασει ολοι με διασκεδαση και παραλιες. Εχει πολλα υπεροχα τοπια, αρχαιολογικους χωρους και μονοπατια. Οσες φορες εχουμε επισκεφθειι ειδικα τα δυο τελευταια, μονο ξενους συνανταμε. Φετος μαζι με τα παιδια μας, διανυσαμε ενα βυζαντινο μονοπατι, μαγικο, μες τη φυση οπου δεν συναντας τιποτα παρα απολυτη ησυχια. Το μονοπατι αυτο ενωνει τα χωριά. Το χρησιμοποοιουσαν οι παλιοι για να πανε απο το ενα χωριο στο αλλο. Ειτε με γαιδουρια, ειτε με τα ποδια. Δεν χρειαζεται να σου τονισω πως οσους συναντησαμε στη διαδριμη ηταν ΟΛΟΙ ξενοι!!!!
  Οπως και στο χωριο οπου μας φιλοξενουν, τον Προδρομο, ενα πανεμορφο χωρις τουρισμο χωριουδακι, με καλντεριμια και γιαγιαδες που καθαριζουν αρακα στις πεζουλες ή ασπριζουν τις καλντερες. Επισης οι μονοι επισκεπτες του χωριου ειναι ξενοι! Οι Ελληνες πανε Ναουσα και Παροικια!
  Με θλιβει να διαπιστωνω πως οι ξενοι γνωριζουν πολλα περισσοτερα για τη χωρα μας, απο οτι εμεις!
  Ουφ βρε πτηνο, απο εκει που γελουσα, τωρα με μελαγχολησες!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αχ καλή μου Δήμητρα, δυστυχώς οι συμπατριώτες μας δεν κόπτονται ιδιαίτερα για αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία! Και ακόμα χειρότερα, κάποιοι διατυμπανίζουν την προκάτ αρχαιολατρεία τους (με αναφορά σε απίθανες δοξασίες, ιδεολογίες και τηλεσκουπίδια), αλλά με ένα ενδιαφέρον εντελώς επιφανειακό και αντιεπιστημονικό. Φταίμε εμείς, φταίει το εκπαιδευτικό σύστημα, φταίει το κράτος και φταίνε και οι τοπικές κοινωνίες που ουδέποτε ενδιαφέρθηκαν να αναδείξουν αυτούς τους θησαυρούς.

   Ουφ, έλεγα ότι δεν θα γκρινιάξω και γκρίνιαξα. Σχώρνα με, η πρόθεσή μου ήταν αγαθή.
   Πολλά πολλά φιλιά!

   Διαγραφή
 7. Τέλεια ανάρτηση, σούπερ φωτογραφίες!!! Αυτό με τα ξερόχορτα... δεν μπορώ να αποφασίσω, είναι λυπηρό αλλά δεν σου δίνει και μια ικανοποίηση ότι το ανακαλύπτεις εσύ για πρώτη φορά???
  Καλή εβδομάδα!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αγαπημένη Irene, σαφώς το ξερόχορτο προσθέτει μία εσάνς περιπέτειας, αλλά πες με καλομαθημένο, προτιμώ το καθαρισμένο μονοπάτι, το καλοκουρεμένο γκαζόν, τη φύλαξη και τη σωστή σήμανση. Ναι, είμαι καλομαθημένος, το ξεύρω! Χε χε χε!

   Πολλά πολλά φιλιά!

   Διαγραφή
 8. Ωραία η Τίρυνθα όπως την είδα στις φωτογραφίες σου, καλύτερες όμως, πιο ιμπρέσιβ, που λες κι εσύ, οι Μυκήνες (θεωρώ δεδομένο ότι έχεις πάει!). Εκεί να δεις θολωτούς τάφους, να μείνεις με το στόμα ανοιχτό... Είχα επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο περίπου 3 χρόνια πριν και μου άρεσε πολύ. Το μουσείο, που είναι πολύ έξυπνα ενσωματωμένο στο τοπίο, η είσοδος της πόλης με τα τεράστια αγκωνάρια (όπως στην αρκαδική πύλη της αρχαίας Μεσσήνης), οι πανύψηλοι θολωτοί τάφοι (φυσικά!) και, βέβαια, το υδραγωγείο, ή καλύτερα η δεξαμενή όπου συγκέντρωναν το νερό. Κατεβαίναμε με τον καλό μου ώρα πολλή στα έγκατα της γης (είχαμε παραμερίσει τις αράχνες στην είσοδο της δεξαμενής και είχαμε αποφασίσει να το παίξουμε Ιντιάνες Τζόουνς) και ήταν απερίγραπτη η αίσθηση να βρίσκεσαι κάτω από μια τόσο αρχαία πόλη... Είχε υγρασία στους τοίχους και πολλή δροσιά, το σκοτάδι, δε, πίσσα... Θα μου μείνει αξέχαστη η εμπειρία! :-) (Αλλού σε πήγα, βέβαια, αλλά ό,τι θυμάμαι χαίρομαι, χαχα!)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έχω πάει πολλές φορές στις Μυκήνες και τις λατρεύω! Το μουσείο εκεί είναι όντως εντυπωσιακό και καλά ενταγμένο στο περιβάλλον. Και ω θα επανέλθω επί του θέματος, δεν τελείωσα έτσι εύκολα εγώ με τις μυκηναϊκές πόλεις! Όπως είπε η Irene από πάνω, εξαιρετικά εύστοχα, δεδομένου ότι κάποιοι από αυτούς τους χώρους είναι αφρόντιστοι και δύσκολα προσβάσιμοι, όταν εντέλει φθάνεις εκεί, νιώθεις κι εσύ τη χαρά της ανακάλυψης!
   Τα φιλιά μου και την καλησπέρα μου!

   Διαγραφή
 9. Ρημάρκ νάμπερ ουάν: Μην ξανασυγκρίνεις τον εαυτό σου με τον Σπύρο (Άδωνι), πουλάκι μου, πληζ ! Δεν το αξίζεις !

  Ρημάρκ νάμπερ του: Εμένα πάλι η Τίρυνθα ουδόλως γνωστή μου ήταν για τα Κυκλώπεια Τείχη της ! Νόμιζα πως μόνο οι Μυκήνες είχαν Κυκλώπεια Τείχη, να μου χαθώ η άσχετη που 4 χρόνια στην Φιλοσοφική μόνο τάβλι έπαιζα στο κυλικείο και σαβούριαζα κρουασάν με μερέντα (μπάι δε γουέι, σαν τα κρουασάν του κυλικείου της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ, την περίοδο '92-'96 τουλάστιχο, δεν έχει !!!) Οπότε, θενκς για το τουρ και τα ινφορμέισιον.

  ΑΛΛΑ - για να μη με λέτε κι εντελώς αγράμματη - ξεύρω πως στην Τίρυνθα βασίλεψε για κάποια φεγγάρια κι ο Ευρυσθέας, ο γνωστός θασύδειλος bully της μυθολογίας, τσιράκι της Ήρας που έβαλε τον ανηψιό του τον Ηρακλή (ο οποίος ήταν και γιος του Δία) να κάνει τους γνωστούς 12 άθλους για να εξαγνιστεί (ο Ηρακλής) για τους φόνους των παιδιών του (ποια Δυναστεία και ποια Τόλμη και Γοητεία ;;; Σαν τα οικογενειακά σκάνδαλα της Αρχαίας Ελλάδας δεν έχει !!!). Ο οποίος Ευρυσθέας, αφού έβαλε τον Ηρακλή να καθαρίσει την περιοχή από τέρατα και σημεία (κυριολεκτικά), το έδιωξε κακήν-κακώς (άλλος μ@λ@κ@ς κι αυτός ο Ηρακλής ! Να είναι ο στρονγκεστ μαν ιν δε γουόρλντ εντ α σον οφ γκοντ και να υποτάσσεται στις προσταγές του εφταμηνίτικου ! Αντί να του δώκει μια στην κεφάλα με το ρόπαλο ! Τέσπα) και έβαλε να σκοτώσουν και τα παιδιά του και είχε μάλιστα και το θράσος να κυρήξει πόλεμο κατά της Αθήνας που τους υπέθαλπτε ως ικέτες. Βρήκε βέβαια τον θάνατο που του άρμοζε, αλλά τι να το κάνεις ;;; Το μόραλ οφ δε στόρυ είναι: no one messes with Hera !!!

  Ουπς, ξέφυγα ! Σόρρυ !!! Είναι που μ' αρέσουν αυτές σου οι περιηγήσεις ανά την Ελλάδα και τους αρχαιολογικούς της - ο Δίας να του κάμει, δηλαδή, διότι το ελληνικό κράτος ... .... ... φέεεεεεεεεεεετααααααα - χώρους !

  Φιλιά πολλά, καλημέρες και Καλήν Εβδομάδα :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οκ, δεν ξανασυγκρίνομαι με τον Άδωνι -εκπέμπει και σε άλλα ντεσιμπέλ, άλλωστε. Όσο για την Τύρινθα, δεν σε αδικούμε που δεν ήξευρες τα κυκλώπεια τείχη της (α) γιατί των Μυκηνών είναι πιο φέιμους και (β) γιατί εκείνα τα κρουασάν της Φιλοσοφικής ακούγονται πραγματικά νόστιμα! Τώρα αναφορικά με τον Ευρυσθέα, σου έχω πολλά μαζεμένα κουτσομπολιά (που μάλλον θα γίνουν άλλη ανάρτηση), αλλά θα σου πω ότι ο ¨ιστορικός¨ Ηρακλής λέγεται πως ήταν μεγάλος αλητάμπουρας και μαζί με κάτι άλλους χούλιγκανς παρενοχλούσαν τις πόλεις της Πελλοποννήσου. Λονγκ στόρι, θα σου τα πω άλλη φορά!
   Χαίρομαι που σου αρέσουν οι περιηγήσεις ανά την Ελλάδα! Όχι για να μη λέτε ότι γυρνάω όλο στα εξωτερικά!
   Πολλά πολλά φιλιά!

   Διαγραφή
  2. Πλάκα κάνεις για τον Ηρακλή !!! Σόβαρά ;;;;;;; Πω πωωωωωω !!! Τρελαίνομαι για σκάνδαλα της αρχαιότητας !!! Αν και δεν μου κάνει εντύπωση, για να πω την αλήθεια. Να δεις που θα είχε πάρει ψηλά τον αμανέ ότι και καλά αυτός ήταν και κανένας άλλος με τον μπαμπά που είχε κι αντί να βρει να κάνει καμιά δουλειά της προκοπής βωλόδερνε από δω κι από κει σαν κωλόπαιδο των ΒΠ !!! Ανυπομονώ να τ' ακούσω ΌΛΑ !!!

   Διαγραφή
 10. Καλαμιά στην κάμπο9 Σεπ 2013, 12:46:00 μ.μ.

  Δυστυχώς λόγω του ότι εδώ που είμαι το ίντερνετ είναι ψιλοάθλιο έως πολύ άθλιο,οι εικόνες δεν μου βγαίνουν και δεν μπορώ να τις δω.Διάβασα όμως την ιστορία που δεν την ήξερα και ξεράθηκα στο γέλιο με τον τρόπο που τα περιγράφεις.
  Εκείνο που μου αρέσει πολύ είναι τα ονόματά και όχι μόνο στην σημερινή σου ιστορία. Δεν ξέρω αν στην εποχή τους ήταν συνηθισμένα ή σπάνια αλλά γενικά είναι και ακούγονται ασυνήθιστα, όμορφα, εντυπωσιακά και σημαίνουν κάτι σημαντικό π.χ η Ιφιάνασσα = αυτή που κυβερνά,βασιλεύει κραταιώς, με δύναμη.
  Εμείς αρκούμαστε να φωνάζουμε τα παιδιά μας Σάκη, Τάκη, Λάκη, Ρούλη Σούλα, Τούλα, Γίτσα, Πίτσα, Τασούλα, Φώφη και πολλά άλλα σπουδαία και ποιητικά:-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Να ιδείς και τις φωτό, νομίζω θα σου αρέσουν! Όσο για τα ονόματα, συμφωνώ απολύτως! Οι αρχαίοι πολύ ευφάνταστοι στα βαφτήσια! Ωραιότατο όνομα το Ιφιάνασσα! Όπως και το Ιφιόνη!
   Πολλά πολλά φιλιά, Καλαμιά μου! Να περνάς ζούπερ εκεί στο μέρος δίχως ίντερνετ, όπου βρίσκεσαι!

   Διαγραφή
 11. Εντάξει η περιγραφή σου και ψυχαγωγική και ενημερωτική ταυτόχρονα! Άκρως διασκεδαστική!
  Θα σταθώ στο τελευταίο που είπες και θα πω ότι είναι κρίμα εμείς να μην πηγαίνουμε ποτέ σε αρχαιολογικούς χώρους και να μη γνωρίζουμε την ιστορία μας (όποια κι αν είναι αυτή), ενώ οι ξένοι να γνωρίζουν τα πάντα και να ξετρυπώνουν ακόμα και τα πιο ξεχασμένα μέρη...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δυστυχώς στην ίδια διαπίστωση καταλήγουμε: ο νεοέλληνας δεν πολυενδιαφέρεται για τον πολιτισμό, την τέχνη και την ιστορία του. Φυσικά και υπάρχουν εξαιρέσεις, φυσικά και κάποιοι επιμένουν να επισκέπτονται αυτούς τους χώρους και να τους νοιάζονται. Αλλά η πλειονότητα ψηφίζει μπουζουκλερί, κοψίδια και φραπέδες, Ρέμους στη Μύκονο και Πάολες στην παραλιακή!
   Τα φιλιά μου και την καλησπέρα μου, μάι ντίαρ Rylie!

   Διαγραφή
 12. Καλημέρα, μου αρέσει όπως γράφεις. Αλλά έχω μία απορία-μη γελάσεις όμως.:) Όντως κάθε φορά που ανεβάζεις ένα ποστ πηγαίνεις σε αυτά τα μέρη ή απο παλιές σου εξορμήσεις στας εξοχάς έχεις φωτογραφικό υλικό. Θα μου πείς τώρα, καλά αυτή είναι η απορία σου?Για αρχή ναι,χιχιχιχ :)
  Υ.Γ. Επειδή έχω πάει 2 φορές Νέα Υόρκη και ένα κόλλημα μαζί της το έχω, το ομολογώ, διαβάζοντας το ποστ σου και βλέποντας τις φώτο,μπουυυφ, πολλές αναμνήσεις.
  Thanks

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Φχαριστώ για τα καλά λόγια, πτηνό φουσκώνει το πτέρωμά του από ευχαρίστηση όταν ακούει τέτοια! Για να απαντήσω στο ερώτημά σου, συμβαίνουν και τα δύο: άλλες αναρτήσεις γράφονται αμέσως μετά από την επίσκεψή μου σε ένα μέρος και άλλες μπορεί να γραφτούν εβδομάδες μετά! Έτσι βγαίνει ενα παραληρηματικό τούτι φρούτι που μπορείς να το πεις ενδιαφέρον, μπορεί να το πεις και παρανοϊκό!

   Όσο για τη Νέα Υόρκη, μπορείς να βρεις κάμποσες αναρτήσεις πατώντας το κουμπάκι "Living in America" στη δεξιά στήλη. Επίσης, νομίζω θα βρεις ίντρεστινγκ την αυριανή ανάρτηση!

   Πολλά πολλά φιλιά και καλησπέρες!

   Διαγραφή
 13. Αγαπητε πινγκουινε

  Θεωρω πως πρεπει να σε προσλαβει το υπουργειο "παιδειας" (λεμε τωρα...) σαν συμβουλο σχολικων εκπαιδευτικων εκδρομων!! Ισως χαρη σε σενα μαθει η μαθητιωσα νεολαια μας κατι για αυτον τον ρημαδοτοπο και την σπουδαια ιστορια του που γνωριζουν ολοι οι ξένοι εκτος απο εμας τους ίδιους...
  Μια παράκληση μονο: η περιηγηση και αφηγηση στον εκαστοτε αρχαιολογικο τοπο να γίνεται απο εσενα ή οπου δεν ειναι δυνατον να παριστασαι, να ηχογραφηθει η φωνη σου και να διανεμεται στους μαθητες αμα τη αφιξει τους!! Να εισαι σιγουρος οτι τετοια εναλλακτική μεθοδος διδασκαλιας της ιστοριας θα ξυπνησει τα κοιμισμενα μυαλα ολων...
  Την καλησπερα μου και τα φιλια μου! Φανη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαχαχα! Ευχαριστώ πολύ για το προμόσιον, αλλά είμαι βέβαιος ότι οι περισσότεροι δεν θα ενέκριναν τις εναλλακτικές μου προσεγγίσεις διδασκαλίας! Πάντως το βέβαιο είναι ένα: το σχολείο στην Ελλάδα κατάφερε να μετατρέψει τη γνώση (που είναι διασκέδαση και απόλαυση και παιχνίδι) σε έναν απολύτως στεγνό, μπόρινγκ και αντιπαραγωγικό καταναγκασμό! Αν είχα ποτές τη δυνατότητα να προσθέσω κάτι στο παιδαγωγικό σύστημα, αυτό θα ήταν η διασκέδαση. Το κέφι. Το γέλιο.
   Την καλησπέρα μου και τα φιλιά μου, καλή μου Φανή!

   Διαγραφή
 14. Λογω καταγωγής μαμας (Ναυπλιο), το ξέρω καλά το μερος δεν ήταν πάντα έτσι.
  Αλλα οι αδερφές Καρντάσιαν μου έδωσαν άλλη οπτική.
  Αχ ρε πτηνο αι λοβ γιου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ώστε από εκεί κρατάει η σκούφια μας! Ωραιότατο το Ναύπλιο -και χωρίς τις αδελφές Καρντάσιαν!
   Α και να σου πω: άι λαβ γιου του, Έλενα! Βέρι βέρι ματς!

   Διαγραφή
 15. Στην Τίρυνθα πρέπει να έχω πάει με εκδρομή του Δημοτικού (σχολείου...δηλ. π.Χ. και βάλε). Δεν νομίζω να έχω συγκρατήσει κάτι γιατί οι αρχαιότητες των Μυκηνών ήταν πιο ιμπρέσιβ σίγουρα. Όντως η Τίρυνθα είναι αρχαιοτάτη πόλη και μάλιστα αυτό πρέπει να φαίνεται και από το όνομά της. Γιατί ξέρω ότι οι λέξεις (αλλά και οι πόλεις) που περιέχουν "νθ" μέσα τους είναι αρχαιότατες και μάλιστα Πελασγικές, δηλ. των ντόπιων κατοίκων του ελληνικού χώρου (βλ. Τίρυνθα, Ζάκυνθος και άλλες που δεν συγκρατώ τώρα). Το έχω διαβάσει σε επιστημονικό βιβλίο και δεν το έβγαλα από την κουρούπα μου. Αυτά και σε φιλώ....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έχω εντυπωσιαστεί από το σχόλιο! Αυτό με το νθ, καθόλου δεν το γνώριζα! Το πόσα πράματα μαθαίνει κανείς από τα ονόματα και τα τοπωνύμια, είναι το κάτι άλλο! Άσχετο, αλλά και ο Μάνθος ήταν εντέλει Πελασγός; Χαχαχα!
   Πολλά πολλά πολλά φιλιά!

   Διαγραφή
 16. Εντάξει με ταξίδεψες μικρό μου γλυκό πιγκουινάκι!!
  Η περιγραφή σου εκσελεντ ντιαρ!!! τζαστ εξσελεντ!!!
  hahahaha and so cute and funny!!!!
  Αγαπάω το blog σου λεεεεεεμεεεεεε!!! :)

  Φιλάκι όμορφη! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαίρομαι βέρι ματς που σου άρεσε η ανάρτηση!
   Είναι λίγο πειραγμένη η προσέγγισή μου στη μυθολογία και την ιστορία, αλλά νομίζω μού το συγχωρείτε!
   Ως πτηνό έχω το ακαταλόγιστο!
   Πολλά φιλιά!

   Διαγραφή
 17. Μου θυμίζεις έντονα Νίκο Τσιφόρο πτηνούλη (ο) με τις αφηγήσεις σου! Πολύ κοτρόνα ρε παιδί μου η Τίρυνθα! Θυμάμαι που μικρή εντυπωσιαζόμουν με τις τεράστιες κοτρόνες πολύ και είχα πάρει μια φωτογραφική μηχανή τσέπης στα 12 και έβγαζα συνέχεια πέτρες και βράχους! Έχω κάποιες ακόμα. Στα Μετέωρα πια είχα πάθει ντελίριο. 2 24άρια γεμάτα βράχια έχω φωτογραφίσει το 12χρονο!
  Φιλιά πολλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Μα καλά; Πας και ζητάς από μια τυχάρπαστη κυρία με πετσέτα να σου δώσει πληροφορίες, αντί να μου στείλεις ένα μέηλ να βγω στους δρόμους να σε περιμένω και να σε ξεναγήσω και μετά να σε φιλέψω ένα γλυκό του κουταλιού, ένα καφεδάκι, ένα μουσακά βρε αδερφέ!
  Τι στο καλό εγκατέλειψα το πατρικό μου στας Αθήνας και μετανάστευσα στο Άργος αν τα πτηνά δεν ρωτούν εμένα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Eπειδή είμαι απο την Νέα Τίρυνθα την γνωρίζω καλύτερα από τον καθέναν σας :p τα τοίχοι της Τίρυνθας σε όλη την περίμετρό της είναι στην κυριολεξία κυκλώπεια με σχέση με αυτά των Μυκηνών που είναι μόνο στην πύλη των λεόντων , το υπόλοιπο τοίχος είναι από πέτρες πολύ πολύ μικρότερες .... εν το μεταξύ η αφήγηση σου είναι φανταστική και έμαθα αρκετά πράγματα για τις οικογενειακές ιστορίες που περνούσαν τότε !!!
  Υ.Γ. όσο για τα μέρη που έχουν σχέση με την Τίρυνθα είναι και άλλα όπως το το φράγμα της Τίρυνθας που είναι περίπου 2 χιλιόμετρα έξω απο το χωριό όμως δεν είναι και κάτι ιδιαίτερο γιατί έχουν απομείνει ελάχιστες πέτρες απο το τότε φράγμα που θα ήταν φανταστικό και πρωτότυπο για την εποχή του , αλλά και ο θολωτός τάφος δεν είναι ο μόνος που βρίσκετε εκεί , υπάρχει και άλλος σε απόσταση 80 μέτρων περίπου από τον ανοιχτό τάφο που είναι μισογκρεμισμένος και τον γνωρίζουν ελάχιστοι ,, η είσοδος σε αυτόν για να τον δείς είναι σχεδόν αδύνατη γιατί βρίσκετε μέσα σε κλειστό χωράφι .

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάνε μου λιγάκι τσίου.

Ιστολόγια υπάρχουν πολλά. Πτηνολόγιο όμως, ένα!

Life-Style