Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2013

Λευκό, όχι μαύρο


Σήμερις δεν πρόλαβα να σου γράψω κάτι. Όχι από τεμπελιά μη-χειρότερα, ούτε από αμέλεια. Απλώς μού πήρε αρκετό χρόνο να απαντήσω σε όλους όσοι είχαν την ευγενή καλοσύνη να αφήσουν σχόλια στη χθεσινή ανάρτηση. (Μπάι-δε-γουέι, η συζήτηση που αναπτύχθηκε στα σχόλια, έχει νομίζω ενδιαφέρον και αν έχεις χρόνο διαβάζεις εδώ.)

Θα σε αφήσω λοιπόν σήμερα, χωρίς ανάρτηση; Όχι. Απλώς, σήμερα δεν θα μιλήσω εγώ, αλλά θα σε παραπέμψω σε άλλες γνώμες. Ακολουθούν αποσπάσματα από ενδιαφέροντα άρθρα και βεβαίως τα σχετικά λινκς. 

"Γιατί το μείζον ερώτημα δεν ήταν ποτέ αν πρέπει ή όχι να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή και πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό. Αλλά γιατί όλο και περισσότεροι άνθρωποι παραδίδουν σ' αυτή ή σε όποια άλλη Χρυσή Αυγή προκύψει, αν η συγκεκριμένη τεθεί εκτός νόμου, τα νήματα της ζωής τους."

Ο Γεράσιμος Χαριτόπουλος μιλά για την Κοινοτοπία του Κακού, στην Parallaxi.

"Υπάρχει άγνοια; Ναι. Όσο παράξενο κι αν ακούγεται (αλλά όχι παράδοξο για τη σημερινή μας νεοελληνική κοινωνία, όπως αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία 20 χρόνια), μέχρι τις εκλογές του 2012 οι περισσότεροι δεν γνώριζαν τι είναι η Χρυσή Αυγή - όπως ακριβώς δεν γνωρίζουν σήμερα οι περισσότεροι νέοι τις διαστάσεις των εγκλημάτων των Γερμανών ναζί. Ίσως τους έβλεπαν απλά ως μερικούς «φουσκωτούς» που βοηθούσαν τρομοκρατημένους ηλικιωμένους σε γειτονιές της Αθήνας να σηκώσουν χρήματα από την τράπεζα. Και όσοι τους ήξεραν λίγο περισσότερο, απλά τους χλεύαζαν και δεν τους έπαιρναν στα σοβαρά, ενθυμούμενοι ίσως εικόνες γελοίων φαλακρών που παρέλαυναν μαζί με τα αποκρουστικά κοπρόσκυλά τους στην παραλία της Θεσσαλονίκης, στις εκδηλώσεις μνήμης που οργάνωνε ο εν αργία περιφερειάρχης μας την επέτειο του θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου."

Ο Κωνσταντίνος Γουσίδης μιλά για το Ελληνικό Αίμα και τη Χρυσή Αυγή, στο EgnatiaPost.

"Καμιά από τις δύο παρατάξεις της τρομερής δεκαετίας του 1940 δεν σχεδίαζε εμφύλιο, ο εμφύλιος γεννήθηκε από όσα γίνονταν στις ταβέρνες, στις γειτονιές και στα χωριά – ο Αγγελόπουλος μας το εξήγησε, ας το σκεφθούμε."

Ο Δημήτρης Ψυχογιός στο πολυσυζητημένο στα social media "Τελικά έγινε μεγάλη μαλακία...", στο Βήμα."Πάντα φαινόταν σχεδόν αδύνατο οι ανθρώπινες ομάδες να αντιμετωπίζουν το διαφορετικό ως ακριβώς αυτό: απλώς διαφορετικό. Επίσης, ήταν σχεδόν αδύνατο να αντιμετωπίζουν τους θεσμούς των άλλων ως ούτε κατώτερους ούτε ανώτερους αλλά απλώς ως διαφορετικούς. Η συνάντηση μίας κοινωνίας με άλλες συνήθως ανοίγει τον δρόμο για τρεις πιθανές εκτιμήσεις: οι άλλοι είναι ανώτεροι από εμάς είναι ίσοι ή είναι κατώτεροι. Αν δεχτούμε ότι είναι ανώτεροι, οφείλουμε να απαρνηθούμε τους θεσμούς μας και να υιοθετήσουμε τους δικούς τους. Αν είναι ίσοι θα μας ήταν αδιάφορο αν οι άλλοι είναι χριστιανοί ή ειδωλολάτρες. Οι δύο αυτές  πιθανότητες είναι απαράδεκτες. Διότι αμφότερες προϋποθέτουν ότι το άτομο πρέπει να εγκαταλείψει τα σημεία αναφοράς του ή τουλάχιστον να τα θέσει υπό αμφισβήτηση."

Η πάντα επίκαιρη και διαυγής σκέψη του Κορνήλιου Καστοριάδη, μας απευθύνει ένα μήνυμα "για τις ρίζες του μίσους", στο Βήμα

"Για την αριστερά και όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, είναι επιτακτική ανάγκη να μην πέσουν στην παγίδα της πόλωσης και του εμφυλιοπολεμικού κλίματος και να καταστούν παράγοντας νομιμότητας και δημοκρατίας. Πρέπει να προωθήσουν την δημιουργία, σε κάθε γειτονιά, αντιφασιστικών συσπειρώσεων με μαζική, δυναμική αλλά ειρηνική δράση που θα επιτελούν συγχρόνως καθήκοντα κοινωνικής αλληλεγγύης, ακυρώνοντας τις αντίστοιχες υποκριτικές δράσεις “μόνο για Ελληνες¨της Χρυσής Αυγής."

Ο Στέλιος Κούλογλου αναρωτιέται "Γιατί η κυβέρνηση ανέχεται τη ΧΑ", στη Lifo.

9 σχόλια:

 1. διαβάζω διαβάζω διαβάζω....στραβώθηκα απο χτες!
  και σήμερα είμαι λίγοοο πιο αισιόδοξη πως κάτι θα γίνει με αυτά τα τέρατα των τεράτων!
  Καλημέραααααααααααααααααααααααα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλημέρα κι από μένα, δε μένει παρά να δούμε τι θα γίνει, δε μένει παρά να δούμε αν το τέρας θα ξανακρυφτεί στο βούρκο που τον γέννησε ή αν θα έχει το θράσος να συνεχίσει να μαίνεται. Δε μένει παρά να δούμε αν όλοι αυτοί, γριές και νιες, και γέροντες και νιοι βάλουν νιονιό και ξεφύγουν από τα δίχτυα τους.

  Αλλά είδα προχτές μια γραία να ωρύεται ότι ο Χριστός ό,τι θέλει, ό,τι ο Χριστός σχεδίασε να μείνει ανύπαντρη, να μείνει μόνη - και τό λεγε με υπερηφάνια κι έκσταση καταμεσίς του δρόμου πρωί πρωί. Ναι. Και μη με πεις άθεο - που είμαι, σέβομαι τα πιστεύω των άλλων, τα σέβομαι απόλυτα όπως σέβομαι και τις ζωές τους, και τις ανάγκες τους, αλλά μια μαινόμενη γραία καταμεσίς του δρόμου εκτός από αστείο θέαμα καταλήγει τρομαχτική, ιδιαίτερα στις μέρες που ζούμε.

  Ξέβρεις πτηνό μου, ζούμε όλοι στο μικρόκοσμό μας κι επιλέγουμε ανθρώπους παρομοίων αναγκών, εμεπιριών και θέλω, ίσως γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κι άλλοι εκεί έξω, με άλλα μυαλά, με άλλες ανάγκες, με άλλες νοοτροπίες αλλά μέχρι να μας σκάσει στο κεφάλι είναι ένα φιλολογικό τέιο. Και όταν σκάσει καταλήγει νά ναι βόμβα μεγατόνων. Κι εκπλησσόμεθα.

  Όλοι φταίμε. Και δεν ξέρω αν αυτό το έκτρωμα βγει εκτός νόμου θα βοηθηθεί η κοινωνία μας. Γιατί αυτή η κοινωνία μας βρωμά. Πρέπει να γίνει κάτι άλλο. Τι; Δεν έχω ιδέα. να μορφώσεις αίφνης 10.000.000 ανθρώπους είναι αδύνατο. Να πετάξεις στην πυρά τους αντιφρονούντες, επίσης. Τι πρέπει να γίνει; Έλα μου ντε...

  Την καλημέρα μου σε σένα και στην υπέροχη κυρία μας από πάνω, που δεν της πάω πια κόντρα, θέλω να είναι εκείνη που σου γράφει πρώτη. Έτσι, για να μαστε λίγο καλύτεροι και πιο χαμογελαστοί!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλημέρα, ωραία τα νοικοκύρεψες εδώ. Ένα σχόλιό σου στη σημερινή μου ανάρτηση θα μου έκανε καλό θέλω να πιστεύω. Κι επανερχόμαστε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αντε να δούμε τι θα γίνει απο εδώ και πέρα γιατί έχω απογοητευτεί!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Στην προηγούμενη ανάρτηση σου δε σχολίασα. Ημουν ακόμα λίγο μουδιασμένη. Αλλά τώρα που το σκέφτομαι αποφάσισα πως αυτό που έγινε δε με σόκαρε. Σαν να το περίμενα . Οτι ήταν θέμα χρόνου να περάσουμε από το δε θα γίνεις Ελληνας ποτέ Αλβανε, αλβανέ στη δολοφονία παλιοκουμουνιών.

  Γιατί αυτοί είναι οι Ελληνες. Αμορφωτοι! Πολιτικά διανοητικά στερημένοι. Γιατί ο εμφύλιος μας έμαθε μόνο ότι τον παππού μου τον σκότωσαν οι αντάρτες. Έχοντας αρκετούς φίλους που ανήκουν στον δεξίο χώρο και άλλους που ανήκουν στον ακροαριστερό χώρο ένα πράγμα έχω καταλάβει. Οσα και αν τους χωρίζουν τους ενώνει κάτι. Η αδιαλλαξία τους και η ανικανότητα τους να ακούσουν το παραμικρό πέρα από αυτό που θεωρούν σωστό.

  Μιλάς με αναρχικό και σου λέει "Οπου βλέπεις μπάτσο βάρα τον" Κάτσε ρε φίλε του λες άνθρωπος είναι και αυτός. Το μεροκάματα του βγάζει. "Οχι είναι μπάτσος, βαράει γριούλες, του αξίζει να φάει ξύλο, ας γινόταν κλέφτης καλύτερα".

  Μιλάς με ακροδεξιο ρατσιστή και σου λέει καλά κάνει η χρυσή αυγή και κυνηγάει τους πακιστανούς να πάνε πίσω στη χώρα τους. Του εξηγείς ότι είναι άνθρωποι, ότι φύγαν από χώρες πάμφτωχες, ότι δεν έχουν που να πάνε και τότε σου απαντάει "άμα τους γουστάρεις να τους πάρεις σπίτι σου".

  Πραγματικές συζητήσεις δικές μου και οι δύο. Οπότε σταμάτησα να συζητώ. Δεν έχει νόημα. Ορισμένοι άνθρωποι είναι απλά τόσο μαλάκες και απαίδευτοι που δε μπορούν να αλλάξουν ούτε με εγχείρηση εγκεφάλου.

  Δε ξέρω εάν ελπίζω σε αλλαγή. Οπως επίσης δε πιστεύω ότι θα πέσουν τα ποσοστά της χρυσής αυγής. Ολο αυτό θα ξεχαστεί και το μόνο που θα θυμούνται πάλι είναι ότι η χρυσή αυγή μοιράζει τρόφιμα στις πλατείες. Εάν είναι μόνο για Ελληνες πατριώτες ή όχι δε τους νοιάζει. Γιατί αυτοί είναι ελληνες πατριωτές. Οι άλλοι που δεν είναι να πάνε να τους ταίσει ο Τσίπρας.

  Κατάντια. Θυμός. Απογοητευση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Βλέποντας διάφορες συζητήσεις σε σόσιαλ μίντια και μπλογκς νομίζω πως είμαστε έτοιμοι να πέσουμε σε παγίδες εμφυλιοπολεμικού κλίματος... Αν δε καταλάβουμε πως η ΧΑ δεν είναι ροκ/μόδα/αντίδραση και όλες οι άλλες ανοησίες που έχω ακούσει κατά καιρούς, το να τεθεί εκτός νόμου (κάτι που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό) φοβάμαι πως θα ωθήσει και άλλους σ' αυτή την κατεύθυνση... Και το να βγει εκτός νόμου είναι αρκετό; Γιατί τα όσα ήδη γίνονται δε μου φαίνονται και πολύ νόμιμα... ίδωμεν! Ελπίζω να κάνω λάθος...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Έχω γίνει κι εγώ πολύ μελετηρή αυτές τις μέρες. Έτσι πρέπει, πιστεύω. Και ελπίζω πως όλοι όσοι δεν έδειξαν να ασχολούνται και να παίρνουν θέση στο θέμα της -πολιτικής- δολοφονίας του Π. Φύσσα στοχάζονται. Ελπίζω πως η αποχή τους δεν οφείλεται σε αδιαφορία, πως η σιωπή δεν έχει να κάνει με ελαφρότητα, αλλά πως αρχίζουν εσωτερικές αναμοχλεύσεις που θα διαμορφώσουν μια υπεύθυνη πολιτική στάση. Αυτά, επειδή, όπως μου έγραψε ένας φίλος στο fb, "Οι πιο σκοτεινές γωνιές της κόλασης είναι φυλαγμένες για εκείνους που τηρούν ουδετερότητα σε εποχές ηθικής κρίσης".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Καλαμιά στην κάμπο20 Σεπ 2013, 2:42:00 μ.μ.

  Εκτός από τα άρθρα, μεγάλο ενδιαφέρον έχουν και τα σχόλια των αναγνωστών από κάτω τους. Και από αυτά καταλαβαίνεις γιατί τίποτε και ποτέ δεν θα αλλάξει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Όταν σοκάρομαι πολύ δεν μπορώ να σχολιάσω.
  Περιμένω όμως να δω που θα πάει η κατάσταση στο τέλος...
  και που θα οδηγήσουν όλα αυτά...
  με φόβο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάνε μου λιγάκι τσίου.

Ιστολόγια υπάρχουν πολλά. Πτηνολόγιο όμως, ένα!

Life-Style