Παρασκευή, 30 Μαΐου 2014

Από τη Γιάφα έρχομαι


Το 1440 π.Χ., ο Φαραώ Τούθμωσις ο τρίτος (που ήτανε μεγάλη νυφίτσα), έστειλε κάτι χιουτζ καλάθια με καλούδια στους Χαναανίτες κατοίκους της Γιάφας (που ήτανε μεγάλα κορόιδα), ως πεσκέσι. Καταχαρούμενοι αυτοί, άνοιξαν τα καλάθια και για κακή τους τύχη, πετάχτηκαν από μέσα πάνοπλοι Αιγύπτιοι στρατιώτες. Που κατέσφαξαν τους κατοίκους και κατέλαβαν την πόλη! 


Μερικούς αιώνες αργότερα και συγκεκριμένα επί Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ο Σέστιους Γκάλους που τα είχε πάρει με την επανάσταση των Μακκαβαίων, έφθασε στη Γιάφα, και αφού την πολιόρκησε, κατέσφαξε τους κατοίκους και κατέλαβε την πόλη. 


Στις 10 Σεπτεμβρίου του 1191, ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος (αυτός που (α) έπινε κρασί στο όνομά του ο Ρομπέν των Δασών και ενίοτε έσκιζε και το κολάν του και (β) έκαμε μεγάλη καριέρα στη Μέση Ανατολή ως σταυροφόρος και σελέμπριτι) μπήκε στην Γιάφα και (δεν θα το πιστέψεις!) κατέσφαξε τους κατοίκους και κατέλαβε την πόλη. 


Στις 7 Μαρτίου 1799, ο Ναπολέον Βοναπάρτης -πρόγονος του Ζεράρ Ντεπαρτιέ και της Μαρί ΛεΠέν- έφθασε στη Γιάφα με τα στρατά του και (έχεις καταντήσει αηδία!) κατέσφαξε τους κατοίκους και κατέλαβε την πόλη. 


Το 1948 και μέσα στο γενικό χαμό που επικρατούσε στην περιοχή, λόγω της επικείμενης ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ, οι Εβραίοι βομβάρδισαν τη Γιάφα, ανάγκασαν τους μουσουλμάνους να την εγκαταλείψουν (αν ψηφίζεις Παλαιστίνη, μπορείς να το πεις και "κατέσφαξαν τους κατοίκους") και κατέλαβαν την πόλη. 


Εντάξει, το έπιασες το υπονοούμενο: βρισκόμαστε στη Γιάφα! Και εύλογα θα αναρωτηθείς: και τι είναι αυτό που κάμει ωρέ πτηνό, ετούτο το βράχο, τόσο σημαντικό που σφάζονται παλλικάρια εδώ και χιλιετίες προς χάρη του; 


Η απάντηση είναι προφανώς η στρατηγική του θέση. Το γεγονός ότι από αυτό το ύψωμα των 40 μέτρων, μπορείς ν´αγναντέψεις σε μία απόσταση πολλών χιλιομέτρων. Θα μου πεις, να τη βράσω τη θέα, αν κάθε τρεις και λίγο εμφανίζεται ο κάθε τυχάρπαστος μακελάρης και γίνεται σπλάτερ η περιοχή! Πολύ κακό φενγκ σούι, φτύσε στον κόρφο σου! 


Διότι και τη σφαγή να γλιτώσεις, υπάρχουν ξεύρεις και οι ύφαλοι! Που καθιστούν το φυσικό λιμάνι της Γιάφας, ένα από τα πιο επικίνδυνα λιμάνια της Μεσογείου -δένει εντέλει το πλοίο και πάμε όλοι οι ναυτικοί κι ανάβουμε κεράκι. 


Σήμερις βέβαια, το μέρος είναι εντελώς τουριστίκ και έχουμε σκουπίσει τα αίματα από τους τοίχους και τα δάπεδα. Έχουμε ξοδέψει ένα σκασμό λεφτά να αποκαταστήσουμε την παλιά αίγλη της πόλης και ξανακάμαμε τη Γιάφα ένα από τα πιο γραφικά παραθαλάσσια μέρη της Ανατολικής Μεσογείου. 


Και στο ξομολογούμαι πως κατά το απογευματάκι, απολαμβάνω πολύ τους περιπάτους μου κατά δω. Βλέπεις, το δείλι έρχεται και χαϊδεύει τους πέτρινους τοίχους και γίνεται το σκηνικό, παραμυθένιο.


Κατά μήκος της παραλίας, κάποιοι απλώνουν τα καλάμια τους, κάποιοι ταϊζουν τους γλάρους, κάποιοι στέκνονται κι αγναντεύουν, κάποιοι αναστοχάζονται τη ζωή.


Με σταθερό μοτίβο τον παφλασμό των κυμμάτων. 


Ακολούθησέ με και έλα να χαθούμε μέσα στα καλντερίμια της παλιάς πόλης. 


Πολλά από τα κτήρια έχουν ανακαινιστεί πλήρως και έχουν μετατραπεί σε εστιατόρια, μαγαζιά, ατελιέ και γκαλερί.


Αλλά και πολυτελέστατες κατοικίες. Με ζούπερ διακόσμηση και όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Θα σου στοιχίσει κάτι παραπάνω, αλλά αν το φυσάς (και δεν κρυώνει), θα βρεθείς να μένεις σε παμπάλαιο μπίλντινγκ με τις κρύπτες του, τα κελάρια του και τις εσωτερικές αυλές του. 


Να ΄ρθει το Μεζόν εντ Ντεκορασιόν, να σε κάμει εξώφυλλο. 


Η Γιάφα (που στην αρχαιότητα τη λέγαμε Ιόππη) διαθέτει διάφορα κρυμμένα μυστικά. Ναούς, προσκηνύματα, απόμερα σοκάκια, τόπους ιστορικής μνήμης. Αυτή εδώ είναι η είσοδος στην Ορθόδοξη Μονή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Τον Γαβριήλ, τον στείλαμε αλλού.



Ετούτη δω είναι η Μονή του Αγίου Πέτρου. Πούναι χτισμένη σε στυλ εντελώς αναπάντεχο: λατινοαμερικάνικο μπαρόκ, παρέα με φοίνικες και θέα στη Μεσόγειο! Το κοκκινάκι πάντως, εμένα μου αρέσει.



Φθάσαμε και στην κεντρική πλατεία Κεντουμίμ. Εδώ μπορείς να φας το παγωτό σου, ν'αγοράσεις ωραιότατο μπαλόνι, να πλατσουρίσεις στο συντριβάνι με τα ζώδια και γενικώς να πεζογλαντίσεις ως νήπιο που είσαι. Λίγο πιο κάτω -να, προς εκείνη την κατεύθυνση- είναι το σπίτι του Σίμωνα του Βυρσοδέψη! Όχι, δεν σε στέλνω ν'αγοράσεις δέρματα μη-χειρότερα! Το σπίτι δεν είναι μαγαζί, αλλά ιερό προσκύνημα για κάποιους. Διότι υποτίθεται ότι εδώ έμεινε ο απόστολος Πέτρος όταν έκαμε περιοδεία στην περιοχή.



Αλλά το πιο σαγηνευτικό κομμάτι της Γιάφας συνδέεται με το αραβικό της παρελθόν.


Με τα τζαμιά και τους μιναρέδες, που ξεπροβάλλουν απάνου από τις στέγες. Και που κάθε τέτοια ώρα -αργά τ'απογευματάκι- ακούγεται το ξεφωνητό του μουεζίνη. Που καλεί τους πιστούς για προσευχή.


Ως το 1948, ετούτο εδώ το μέρος δεν είχε παρά ελάχιστους Ισραηλινούς. Τουναντίον, ήταν μία εξολοκλήρου αραβική πόλη. Με τους μεντρεσέδες και τα μπαχαρικά της, με τα κιλίμια και τις κρήνες της, με τα σουρταφέρτα των πραματευτάδων. Ναι, και με τη ρυπαρή πραγματικότητα των πόλεων της Μέσης Ανατολής.


Παρότι δεν έχουν απομείνει πολλοί Άραβες, έχουν παραμείνει οι μνήμες τους. Τα κτήρια και οι επιγραφές τους. Η ανάμνηση της παρουσίας τους.


Ακόμα και σήμερα, στους πίσω δρόμους, εκεί που δεν έχει φθάσει μήτε ο εξωραϊσμός, μήτε ο τουρίστας, η πόλη ψιθυρίζει τα πολλαπλά της πρόσωπα. Και υπενθυμίζει μία αλήθεια που ισχύει απ´άκρη σ´ακρη της Μεσογείου.


Την αλήθεια της συνάντησης, του νόστου, της εγκαρτέρησης. Αλλά και της αντιζηλίας, της σύγκρουσης και της αντιπαλότητας. Την αλήθεια της φτώχειας και του κάματου. Την υποκειμενική αλήθεια. Τη δικιά μας και των άλλων. Την από δω και την από κει.


Από τους χαναανίτες και τους σταυροφόρους, μέχρι τον Ναπολέοντα και τους Ισραηλίτες, ετούτος εδώ ο βράχος έχει γίνει το σκηνικό ενός μακρόσυρτου ιστορικού χοροδράματος. Με σαράντα αιώνες διαρκούς ανθρώπινης παρουσίας. Και με δεκάδες, εκατοντάδες ζωές. Ένα ψηφιδωτό από αναπνοές.

Τελειώσαμε; Ναι, τελειώσαμε. Εντάξει, σχεδόν. Διότι υπάρχει κάτι τελευταίο που θέλω να σου δείξω. Φθάσαμε στην κορυφή του βράχου, έλα να δεις!



Από ετούτο το σημείο ξανοίγεται μπροστά σου μία θαυμάσια πόλη. Γιομάτη ζωή και αψηλά κτήρια και κίνηση και χρώματα και μουσικές. Που ιδρύθηκε μόλις το 1909, κύκλωσε τη Γιάφα και την έκαμε κομμάτι της. Αναγνώστα, καλωσήρθες στο Τελ Αβίβ. Ναι, έχουμε πολλά ακόμα να πούμε και να συζητήσουμε.

28 σχόλια:

 1. όλα αυτά τα μέρη της Ανατολής και η νοοτροπία τους,θρησκευτική ,κοινωνική και πολιτική με ψυχοπλακώνουν.....κι εκεί που ελαφρύνεις λίγο το φόβο μου ,στο τέλος τον επαναφέρεις εις τριπλούν!
  Δωρεάν να με στείλεις δεν πάω.........
  Καλημέρααααααααααααααα Πίγκου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Α, καθόλου μην τα φοβάσαι αυτά τα μέρη! Είναι εντελώς συναισθηματικά και μιλούν στη δική μας την καρδιά. Διότι τριγύρω από τη Μεσόγειο, όπου κι αν σταθείς, αναγνωρίζεις κομμάτια του εαυτού σου. Είναι μαγική αυτή η θάλασσα, δεν εξηγείται αλλιώς.

   Αλλά κι αν η Γιάφα δεν σε κέρδισε, θα σε βολτάρω εγώ στο Τελ Αβίβ και θα αλλάξει αμέσως γνώμη! Σίγουρα πράματα!

   Καλημέρες και πολλά, πολλά φιλιά, Νάσια!!!

   Διαγραφή
  2. Εγώ απεναντίας τα λατρεύω αυτά τα μέρη, έχουν ένα χρώμα κι ένα άρωμα τελείως διαφορετικό απ τα συνηθισμένα. Υπέροχο το ποστ, υπέροχη και η Γιάφα!

   Διαγραφή
  3. Και τα Jaffa cakes (http://www.jaffacakes.co.uk) που έχουμε εμείς εδώ είναι υπέροχα !!! Αν δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα, να μου πείτε να σας φέρω το καλοκαίρι !!! :-)

   Διαγραφή
  4. Τρεμενς, άσε τη Νάσια να μουρμουράει! Θα την πάρουμε μαζί στη Γιάφα και δεν θα θέλει να φύγει! Έχει κάτι το εντελώς γοητευτικό, αυτή η πόλη! Ελπίζω να κατάφερα να μεταφέρω λίγη από την ατμόσφαιρα και τη σαγήνη της.

   Διαγραφή
  5. Αγγελική, σημειώνεις; Λοιπόν, θέλω να μου φέρεις Jaffa Muffin, μία οικογενειακή συσκευασία Jaffa Cakes και δύο κουτιά ρολάκια. Τι εννοείς έχεις συγκεκριμένο βάρος στη βαλίτσα; Και θα αφήσεις πτηνούλι πεινασμένο;

   Διαγραφή
  6. σαν φοιτήτρια έκανα στενή παρέα με μια κοπελα από Συρία και με έναν Παλαιστίνιο....η κοπέλα έτρεμε και τον ίσκιο της ,φοβόταν τα πάντα ,αλλά ο Παλαιστίνιος ήταν είχε πολύ γέλιο....πάντως ήταν πολλες φορές που άλλα έλεγαν ,άλλα σκέφτονταν...είχαν ζήσει άσχημες καταστάσεις στη χώρα τους κι οι δυο....

   Διαγραφή
  7. Πάρα πολύ άσχημες καταστάσεις. Πολύ ταλαιπωρημένοι λαοί και οι δύο. Και εξ αφορμής του σχολίου σου, υπόσχομαι νέα βόλτα. Στην Παλαιστίνη. Εκεί να σε δω να τρέχεις αλαφιασμένη και να μην ξεύρεις τι να γίνεις! Μην μου ανησυχείς όμως, όσο έχεις το πτηνό, δεν φοβάσαι τίποτα!

   Διαγραφή
  8. Σιγά μην αφήσω πτηνούλι πεινασμένο !!! Το κόλπο μου το 'μαθε η μάνα μου τις προάλλες: αφήνω τα ρούχα στο σπίτι, τιγκάρω την βαλίτσα με Jaffa cakes κι αγοράζω ό,τι ρούχο μου χρειάζεται από κει ! Χα !!!

   Πωπωωωωω ... κι είναι τα αναθεματισμένααααα ... ... ... ... κόλαση !!! Σλουρπ !!!

   Διαγραφή
 2. Πολύ μου άρεσε η βόλτα πτηνούλι είναι ένα μέρος που δεν το έχω ξανακούσει.
  Η ιστορία και ο πόνος που κουβαλάει φαίνεται από παντού.
  Στα κτίρια, στα σοκάκια παντού.
  Είναι περίεργο πως γίνεται ένας τόπος να αλλάζει και να παίρνει την μορφή που του δίνουν οι γενιές ανθρώπων που έχουν περάσει από εκεί.
  Λες και δεν είναι άψυχος αλλά ζωντανός οργανισμός.
  Και είναι μάλλον και αυτό είναι το μαγικό όταν πας κάπου ταξίδι και βλέπεις άλλους τόπους!
  Ευτυχώς εμείς έχουμε εσένα γιατί μόνοι μας ούτε σε τρεις ζωές δεν θα βλέπαμε τέτοια μέρη.
  Πολλά φιλιά γλυκό πτηνό!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτές οι ιστορίες είναι που κάμουν ενδιαφέροντες τους τόπους. Και οι ανθρώπινες ζωές που τους έχουν κατοικήσει. Χαίρομαι που σου άρεσε ο περίπατος στη Γιάφα. Διότι πράγματι είναι ένα μέρος που δεν το πολυγνωρίζουμε, αλλά που περιέργως μοιάζει -σε μας που είμαστε εξίσου μεσογειακοί- γνώριμο.

   Τα φιλιά μου και τις καλησπέρες μου, καλή μου Έλενα!

   Διαγραφή
 3. ..και εμένα μου άρεσε πολύ η βόλτα σου! Το ωραία με εσένα είναι ότι μας δείχνεις πάντα και λίγο από τα "παρασκήνια" του κάθε τόπου και δεν στέκεσαι μόνο στα τουρίστικ ατράξιονς! Φιλιά πολλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ωραία τα τουρίστικ ατράξιονς, αλλά αν δεν ζήσεις και λίγο το παρασκήνιο, μισή εικόνα έχεις! Εξού και τριγυρνάω στο παραπέρα και στο από πίσω -πτηνό εκ φύσεως περίεργο, χώνει το ράμφος του παντού!

   Πολλά, πολλά φιλιά!

   Διαγραφή
 4. Όμορφη φαίνεται παρά το φρικαλέο παρελθόν και το αβέβαιο μέλλον (λόγω κακού φενγκ-σούι).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είναι πράγματι πολύ όμορφη! Κι αν εξαιρέσεις που έρχεται κάθε τρεις και λίγο κάποιος σφαγέας και δεν μένει ρουθούνι, καθόλου δεν θα με χάλαγε να μένω σε ένα χιστόρικ μπίλντινγκ με θέα τη θάλασσα!

   Διαγραφή
 5. Δηλαδή η ιδέα του Δούρειου Ίππου είναι κλεμμένη?! Αλλά κι αυτές οι συνεχείς επιθέσεις μου θύμισαν όταν διαβάζαμε ιστορία με τον μικρό στο Δημοτικό για το Βυζάντιο που του έλεγα "...και ναι, πάλι κάποιος έκανε επίθεση στο Βυζάντιο!" χαχαχα!
  Απόλαυσα πραγματικά τη βόλτα αυτή στα καλντερίμια της πόλης (λατρεύω σοκάκια και στενά!) και συμφωνώ μαζί σου ότι αυτά τα μέρη μιλούν και στη δική μας καρδιά. Περιμένω βόλτα στο Τελ Αβίβ το συντομότερο!!
  Πολλά φιλιά και καλημέρα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεδομένου ότι ο Τούθμωσις ο τρίτος δεν το κατοχύρωσε το κολπάκι με τα καλάθια, ο Οδυσσέας είχε κάθε δικαίωμα να το διεκδικήσει για δική του ιδέα! Άσε που οι αρχαίοι Έλληνες, του έδωσαν και μία εσάνς μεγαλείου με το ξύλινο άλογο!

   Όσο για το Βυζάντιο, δεν τολμούσαν οι άνθρωποι να ησυχάσουν δυο μήνες, τσουπ κι εμφανιζόταν ο κάθε ψυχανώμαλος και νά οι επιθέσεις, νά οι μάχες, νά οι σκοτωμοί. Πάρα πολύ κουραστικό, καθόλου καλό για την επιδερμίδα!

   Και ναι, θα επανέλθω στο Τελ Αβίβ. Δεν τελειώσαμε. Μόλις αρχίσαμε!

   Πολλά φιλιά και καλημέρες!!!

   Διαγραφή
 6. Ερώτηξις Α' (βιολογικής φύσεως): Αφού αυτόι οι έρμοι οι κάτοικοι κατασφαγιάζονταν κάθε τρεις και λίγο ανά τους αιώνας, πώς στο καλό γινόταν ρηποπιουλέιτεντ αυτή η πόλη ;;; Είχαμε αιμομειξίες λες μεταξύ των επιζώντων ;;;

  Ερώτηξις Β' (γεωργικής φύσεως): Εκεί πέρα ψιλο-έρημος δεν είναι ;;; Οι πορτοκαλιές που βγάζουν τα ξακουστά πορτοκάλια Jaffa που καλλιεργούνται ;;;

  Ερώτηξις Γ' (εγκυκλοπαιδικής φύσεως): Ο Jaffar (το τζίνι στην ιστορία του Αλλαντίν) καταγόταν απ' την Jaffa ???

  Αλαφρύ το σχόλιό μου σήμερις, καθότι είναι Παρασκευή κι έρχεται ΣΚ. Το σοβαρό το σχόλιο θα το κάνω στην ανάρτηση του Τελ Αβίβ (είμαι με την Παλαιστίνη, στο λέω να το ξέρεις ;-) )

  Φιλιά Πολλά και Καλό ΣΚ !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Απάντηξις Α': Ήταν το μέρος, μαγαζί-γωνία. Επομένως με το που ξεπαστρέφαμε τους προηγούμενους κατοίκους, πλακώνανε τίποτις μετανάστες και το ξαναχτίζανε.

   Απάντηξις Β': Η έρημος ξεκινάει λίγο παραμέσα. Η περιοχή του Τελ Αβίβ είναι κάπως πιο εύφορη (για τα δεδομένα της περιοχής). Πάντως τα περίφημα πορτοκάλια (που είναι πράγματι ζουμερά και λαχταριστά), οι φήμες εδώ λένε πως είναι τίγκα στο αναβολικό. Λίγο παραπάνω και σου πετάνε δικέφαλους.

   Απάντηξις Γ': Γέννημα θρέμμα.

   Δεν έχομεν πρόβλημα με τη βαρύτητα των σχολίων σας, σας αγαπούμε όπως και νάχει!

   Πολλά φιλιά και καλό ΣΚ!!!

   Διαγραφή
 7. Καλαμιά στον Κάμπο30 Μαΐ 2014, 2:47:00 μ.μ.

  ΄Οση ώρα σε διάβαζα ένα πράγμα σκεφτόμουνα. Ποιο φυσιολογικό ον, άνθρωπος ή πτηνόν, ξυπνάει ένα πρωί και λέει θα πάω για τουρισμό στη Γιάφα; Ε, ποιο; Εμείς, το πολύ πολύ, ένα πρωί να ξυπνήσουμε και να ονειρευόμαστε για τουρισμό μια παραλία, ένα νησί, μια κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα. ΄Αλλά Γιάφα, όχι.
  Και για νάχουμε καλό ρώτημα, τι είναι τούτο που φαίνεται στην 9η φωτογραφία, φάτσα στο καλντερίμι, δεξιά κάτω δίπλα στην πόρτα; Δεν είμαι σίγουρη για το τι βλέπω.

  Υ.Γ.Καλό βροχερό και κρύο Σαββατοκύριακο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Α, μην το λες αυτό! Η Γιάφα στο δικό μου καρνέ, θεωρείται από τα εντελώς τουριστίκ μέρη. Υπάρχουν πρωινά που ξυπνάω και απεφασίζω να πάω βόλτα σε εντελώς απρόσμενα και ακατάληπτα μέρη! Και μην με προκαλείς, διότι δεν ξεύρεις που μπορεί να σε φτάσω! :)

   Αυτό φάτσα στο καλντερίμι, είναι διαφημιστικό ενός λόκαλ καταστήματος με αξέσορις και κοσμήματα. Όχι για να μη λες: Κολωνάκι είναι η Γιάφα!

   Πολύ καλό σου ΣουΚού!

   Διαγραφή
 8. Αυτό θα πει να είσαι μουτζωμένος, αλλά κι εμείς από σφαγές δεν πάμε πίσω, ειδικά στη Βόρειο Ελλάδα μας ρημάξανε. Τούτοι εδώ όμως είναι προκομένοι, τα φροντίζουν τα μνημεία τους. Τώρα πες μου να καταλάβω, τις προάλλες ήσουν σε μια έρημο, μετά πήγες πελοπόννησο, τώρα πήγες στη Γιάφα. Τα έκανες μαζεμένα τα οδοιπορικά και μας τα παρουσιάζεις ετεροχρονισμένα ή έχεις κανά μαγικό χαλί και σε πάει όπου θες;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Βεβαίως και τα φροντίζουν τα μνημεία τους! Και τ'αξιοποιούν καθόπως πρέπει. Όχι σαν κάτι άλλους, αμνήμονες και ανεπρόκοπους! Τώρα αναφορικά με το ερώτημά σου, η απάντηση είναι πως είμαι πτηνός και όλα τα προλαβαίνω! :)

   Για να δούμε πού θα σε πάω από βδομάδας...

   Διαγραφή
  2. είσαι σκάνδαλο πτηνό, είσαι σκάνδαλο, τουλάχιστον να μας μνημονεύεις στα ταξίδια σου κι εμάς τα παγόνια που μόνο μέχρι την απέναντι ταράτσα μπορούμε να πετάξουμε..σνιφ

   Διαγραφή
 9. Πάντως δεν πρέπει να έκανα άλλη δουλειά παρά να γένναγαν συνεχώς όσες γυναίκες σωζόντουσαν από τις σφαγές στη Γιάφα. Αλλιώς πώς έβρισκαν οι κατακτητές κάθε τρεις και λίγο ανθρώπους να σφαγιάζουν;
  Καλό βράδυ να έχετε πτηνό!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. επαναλαμβανομενη η ιστορία της γιάφας!
  εκπληκτικές οι φωτογραφίες σου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Πολύ ατμοσφαιρική η Γιάφα !!!!
  Και η Ιόππη επίσης χαχα
  Πολύ μ'΄άρεσε που με πήγες ως εκεί πτηνό μου αγαπημένο
  Φιλιά
  Σόφη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Την πόρτα την ξύλινη την έχω φωτογραφίσει και γώ!Και μάλιστα τον Μαϊο του 2014.
  Ποτέ δεν ξέρει κανείς τελικά ποιος μπορεί να περνάει από δίπλα του...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάνε μου λιγάκι τσίου.

Ιστολόγια υπάρχουν πολλά. Πτηνολόγιο όμως, ένα!

Life-Style