Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2015

Ας βάλει ο Άγιος Βαλεντίνος το χέρι του!Βρισκόμαστε στο κέντρο του Δουβλίνου. Και συγκεκριμένα στη Camden Street, ένα μεγάλο και ήσυχο δρόμο με ωραία σπίτια, συμπαθητικά εστιατόρια και μερικές παμπς.Το βράδυ, ο δρόμος αυτός συγκεντρώνει κάμποσο κόσμο. Ειδικά τις Παρασκευές και τα Σάββατα, θα ιδείς εδώ κάμποσους νέους να διασκεδάζουν, να τρώνε και να μπεκροπίνουν, πριν καταλήξουν στο Temple Bar για το οριστικό ξεφρένιασμα.Αλλά όχι, εμείς δεν ήρθαμε εδώ για τις διασκεδάσεις. Εξού και απεφάσισα να κάμουμε αυτή τη βόλτα πρωί. Πούναι όλα κλειστά και τα πατζούρια κατεβασμένα. Πούχει ησυχία και θα συναντήσουμε ελάχιστο κόσμο.Τυχαία; Καθόλου τυχαία, αναγνώστα! Έχω τους λόγους μου που σε έφερα ως εδώ.Λίγο πριν φθάσει στο καρακέντρο, η Camden αλλάζει όνομα και γίνεται Aungier Street κι ύστερα, λίγο πριν τελειώσει, τη λέμε South Great George's Street. Ναι, τρία ονόματα. Άμα λάχει τη λένε και Χαράλαμπο, δεν θα μας ζητήσει δα και την άδεια!Το βλέπεις αυτό το γωνιακό κτήριο; Μπορεί να μην του πολυφαίνεται, αλλά είναι η πρόσοψη μίας εκκλησίας. Αφιερωμένης στην Παναγία. Κι αν ακόμα εσένα δεν σου γιομίζει το μάτι, αυτή η εκκλησία είναι ο τελικός μας προορισμός. Γιατί μπορεί λίγοι να το ξεύρουν, αλλά κρύβει μέσα της κάτι βέρι, βέρι ίντρεστινγκ.Έλα να μπούμε και θα σου εξηγήσω! Ακολουθεί ιστορικό φλασμπάκ!Το 1836, ο πατέρας John Spratt, ιρλανδός εφημέριος και δεινός ιεροκήρυκας, βρέθηκε στη Ρώμη και τιμήθηκε για το έργο του από τον πάπα Γρηγόριο τον δέκατο έκτο! Κι αντί να λάβει ένα αναμνηστικό μενταγιόν, ένα χρυσό μανουάλι, ένα δαντελωτό άμφιο ή μία τιμητική πλακέτα να την κρεμάσει στον τοίχο του να την εκαμαρώνει, ο Spratt έλαβε ένα κουτάκι λείψανα -κουνήσου από τη θέση σου! Όχι στα λέω για να επανεκτιμήσεις τον αποχυμωτή που σούχε κάμει δώρο στα γενέθλιά σου η εξαδέλφη σου η Μπία.Βεβαίως, τα λείψανα δεν ήτανε τίποτις τυχαία, τύπου ξεθάψαμε κάποιον κακομοίρη και στον αμπαλάραμε για το σπίτι. Αλλά καθόπως φαίνεται, επρόκειτο για τα οστά του Αγίου Βαλεντίνου μεγάλη-η-χάρη του! Που τότες μπορεί να μην ήταν πολύ τρέντι, αλλά αν είχε υποψιαστεί ο πάπας Γρηγόριος ο δέκατος έκτος, το τζίρο που θα έκαμε σήμερα o Βαλεντίνος σε σοκολατάκια, λουλουδάκια, καρδούλες, δωράκια, είμαι σίγουρος ότι θα προτιμούσε νάχει δώσει τα λείψανα του Αγίου Βαρσανούφιου ή της Αγίας Ούρσουλας. Ή κάποιου άλλου τελοσπάντων με χαμηλότερο σταρ κουόλιτι.


Τώρα επειδής σε ξεύρω τί τζαναμπέτης είσαι, θα μου αρχίσεις τις ερωτήσεις για τον Βαλεντίνο: και ποιος ήταν και γιατί τον εγιορτάζουμε και πώς πέθανε και τέτοια. Και η αλήθεια είναι πως σίγουρες απαντήσεις δεν έχω: βλέπεις, η εικόνα που έχουμε για εκείνον είναι συγκεχυμένη. Μην σου πω ότι κυκλοφορούν δυοτρείς εκδοχές (και άλλα τόσα σετ λειψάνων) με το ίδιο όνομα! Κι αν παρελπίδα ρωτήξεις την Ορθόδοξη Εκκλησία, θα συγχυστεί και θα σου πει πως όλα αυτά είναι αστειότητες και μυθοπλασίες και επιστημονικές φαντασίες. Και πως δεν υπήρξε ποτέ τέτοιος άγιος, που νάχει σύμβαση με τα ζαχαροπλαστεία και τ'ανθοπωλεία.


Φθάσαμε! Να, εκεί αριστερά. Στην ειδική κρύπτη με το κόκκινο ύφασμα ντε! Ακόμα δεν κατάλαβες; Κάτσε να πλησιάσουμε γιατί είσαι και μυστήριος!Αυτή είναι η οστεοθήκη. Που δώθηκε από τον Πάπα Γρηγόριο (τον δέκατο έκτο, είπαμε!) στον John Spratt. Που περιέχει τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου. Και που κατέληξε εδώ, στην σχετικά άγνωστη εκκλησία της Παρθένου Μαρίας. Στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας.Για του λόγου τ'αληθές, ιδού και το άγαλμα. Εντάξει, δεν ξεύρω αν πράγματι ήταν καστανός με μπούκλες ο Βαλεντίνος -δεν έχουμε και φωτογραφία του από τον τρίτο αιώνα μ.Χ. που έζησε μη-χειρότερα! Αλλά τελοσπάντων, και έτσι να μην ήτανε δεν έχει σημασία.Σύμφωνα με την Καθολική Εκκλησία, ο Βαλεντίνος ήταν ιερέας που καταδικάσθηκε σε θάνατο και μαρτύρησε την πίστη του στις 14 Φεβρουαρίου του 270 μ.Χ. επειδή τελούσε γάμους ανάμεσα σε ζευγάρια, διαδίδοντας και ενδυναμώνοντας έτσι τη χριστιανική πίστη. Ο αυτοκράτορας Κλαύδιος που ήταν κατά του χριστιανισμού (και καθόπως φαίνεται και κατά του γάμου -ποιος ξεύρει τι κρεβατομουρμούρα είχε υποστεί από την Πλαυτία Ουργουλανίλλα, την πρώτη σύζυγό του!) είχε διατάξει μία σειρά διωγμών κατά της νέας θρησκείας και φαίνεται πως ο Βαλεντίνος υπήρξε από τα πρώτα θύματα.Σύμφωνα με μία δημοφιλή αφήγηση, κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του, ο Βαλεντίνος ερωτεύθηκε την τυφλή κόρη ενός δεσμοφύλακα, στην οποία έστειλε ραβασάκι υπογράφοντας "Με αγάπη από τον Βαλεντίνο σου!". Μην περιμένεις όμως χάπι εντ: ο Βαλεντίνος θανατώθηκε και η κόρη έμεινε στο ράφι. Ναι, ο έρωτας δεν μπορεί να νικήσει το θάνατο. Μπορεί όμως να νοηματοδοτήσει τη ζωή. Και κάμωντας αυτή τη σκέψη, άρχισα να βλέπω ξαφνικά με μεγαλύτερη συμπάθεια, ετούτη τη σχεδόν απίθανη ιστορία που υπό κανονικάς συνθήκας, θα έλεγα πως μου είναι παντελώς αδιάφορη.Ναι, είναι σπουδαίο πράμα ο έρωτας. Είναι χαρά, είναι λύτρωση, είναι ελπίδα και προσμονή. Είναι σημασία. Όχι, δεν σε έφερα μέχρις εδώ για να δούμε μία οστεοθήκη ή να συζητήσουμε τον Βαλεντίνο ή να προσευχηθούμε (γιου νόου μι μπέτερ δαν δατ!). Πρόσχημα ήταν και το ξεύρεις! Σε έφερα εδώ για να θυμηθούμε. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε κάθε μέρα και κάθε λεπτό.


Πως χωρίς αγάπη, δεν μπορείς να αναπνεύσεις. Χωρίς αγάπη, όλα γίνονται τοξικά και σε πνίγουν. Χωρίς αγάπη, δεν έχει τίποτα σημασία. Ούτε το χθες σου, ούτε το σήμερα, ούτε το αύριο. Γι'αυτό κι εγώ, δεν βαριέμαι ποτέ να σου το λέω και να στο επαναλαμβάνω: πως αγάπη είναι η ζωή και η ζωή αγάπη. Αυτό είναι το δικό μου συμπέρασμα, αναγνώστα. Και παρότι μάλλον θα συμφωνήσουμε κι οι δύο ότι τα περί Βαλεντίνου είναι μία γλυκερή σάχλα, θα σου πω ότι αν ετούτη η -κατά τα λοιπά εμπορική- εορτή αποτελεί αφορμή για κάποιους να εκδηλώσουν τα θερμά τους συναισθήματα για τους συνοδοιπόρους τους στη ζωή, για εκείνους που έχουν επιλέξει ν'αγαπούν, τότες ψηφίζω υπέρ και μπράβο! Και ζήτω ο έρωτας! 

24 σχόλια:

 1. Ζήτω ο Έρωυας!!
  Αυτό κρατάω πτηνό μου!
  Πολύ ωραίο το μέρος ωραία η σάχλα με τον Βαλεντίνο για να χουμε να λέμε αλλά εγώ κρατάω το
  Ζήτω ο Έρωτας!
  Χωρίς αυτόν δεν μπορούμε να ζήσουμε.
  Ας την γιορτάζουμε αυτή την μέρα δεν είναι κακό.
  Καμιά φορά λόγω την δύσκολης καθημερινότητας μας ξεχνάμε να δείξουμε ότι έχουμε μέσα μας και αυτή η μέρα ίσως για κάποιους είναι μία αφορμή.
  Γιατί όχι!
  Δεν είμαι ενάντια σε ότι κάνει χαρούμενους τους ανθρώπους!
  Πολλά φιλιά την καλημέρα μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ζήτω, Ζήτω, Ζήτω!!
   Αυτήν την αποθέωση του Έρωτα, να κρατήσεις Έλενά μου!
   Αυτό ήταν και το πόιντ της ανάρτησης. Με Βαλεντίνους ή χωρίς, η ουσία παραμένει ότι ο Έρωτας είναι η απάντηση. Σε κάθε ερώτηση. :)
   Καλημέρες!

   Διαγραφή
 2. εγω απο τον πολύ ερωτα ,υποφερω ,εγκωσα πια!Δε θα πω κατι άλλο ,θα με καλυψει η Αγγελικη σήμερα και ο Τρεμενς!
  Καλημέρα ερωτευμένο πτηνό!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μπαααααα, δεν τους πάω εγώ τους έρωτες και τους Βαλεντίνους !!! Είμαι σε μουντρούχικη διάθεση αυτόν τον καιρό. Άσε που τελώ και εν δίαιτα, οπότε ούτε σοκολατάκια δεν μπορώ να ευχαριστηθώ ούτε τίποτα !

   Πάω να διαβάσω τον Τρέμενς που είναι αιωνίως ερωτευμένος.

   Διαγραφή
  2. Νάσια, δεν καθαρίζεις έτσι εύκολα! Άκου εκεί "έγκωσα πια!" Κάτσε μην αρχίσω να σε βομβαρδίζω με γλυκερές μπαλάντες, συννεφάκια, αγγελάκια, βελάκια, καρδούλες, σοκολατάκια και δεν ξεύρεις από που να ξεφύγεις!

   Οσό για εσάς αγαπητή Αγγελική, το καλό που σας θέλω είναι να ασχοληθείτε με το πλαν μπι της Κορνουάλης (πούναι μια χαρά εναλλακτική, αν δεν μας κάτσει το σενάριο της Σκωτίας) και να αφήσετε τον ερωτευμένο Τρέμενς στην ησυχία του (και στον έρωτά του)! Ορίστε μας!

   Διαγραφή
 3. "Ναι, ο έρωτας δεν μπορεί να νικήσει το θάνατο. Μπορεί όμως να νοηματοδοτήσει τη ζωή." Tι υπέροχο!Καλημέρα, πτηνό!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευτυχώς, μπορεί να τη νοηματοδοτήσει! Κι είναι σπουδαίο αυτό το νόημα που της προσδίδει!
   Τις καλημέρες μου και τα φιλιά μου!

   Διαγραφή
 4. Αχ αυτός ο έρωτας! Που σε κάνεις να ονειροπολείς μ' ένα χαμόγελο κολλημένο στο πρόσωπο ακόμα και τις πιο άσχετες στιγμές. Που σε γεμίζει αισιοδοξία και προσμονή. Πόσο άδεια θα ήταν η ζωή μας χωρίς αυτόν! Ζήτω ο έρωτας λοιπόν!!
  Φιλιά πολλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ζήτω, Ραπουνζέλ μου, ζήτω! Εντελώς σημαντικός και απαραίτητος ο Έρωτας στη ζωή μας. Δίχως αυτόν, όλα μοιάζουν ανολοκλήρωτα. Ακόμα λοιπόν και με δαύτην την τόσο σχηματική γιορτή, είναι καλό που τον συζητάμε και τον εκτιμάμε. Για το περιεχόμενο που προσθέτει στις ζωές μας. Για όσα μας χαρίζει!

   Πολλά, πολλά φιλιά και καλημέρες!

   Διαγραφή
 5. Δεν υπάρχει ανώτερο του έρωτος, δεν υπάρχει ομορφότερο, δεν υπάρχει πιο υπέροχο, δεν υπάρχει πιο θαυμάσιο. Και ναι, ας γιορτάσουμε το Βαλεντίνο με όλη μας την καρδιά κι ας είναι μια γιορτή σοκολατακίων και καταναλωτισμού (εμένα καπότες που επήρα τουλίπες για την περίσταση ήθελε η ανθοπώλις να ρίξει γκλίτερ πάνω τους - με φρίκη τη σταμάτησα τελευταία στιγμή) και ποια γιορτή άλλωστε δεν έχει τον όμορφο καταναλωτισμό του δώρου; Ας γιορτάσουμε τον έρωτα, τη ζωή και την ανάσα στο όνομα του Βαλεντίνου και στη δική μας καρδιά μέσα!

  Ένας ερωτευμένος Tremens

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. χαχαχα μα πόσο ερωτευμενο εισαι ,που εβαλες λαθος τόνο στην καταλληλη λεξη χαχαχαχαχα
   να'σαι καλά Τρεμενς,μου εφτιαξες τη μερα!!

   Διαγραφή
  2. Αχαχαχαχαχαχα το άλλαξε το άθλιο το οτοκορέκτ!

   Διαγραφή
  3. Αχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαααααα Τρέμεεεεεεενς !!!!! Κλαίωωωωωωωω !!!!! Όλα τα λεφτά το auto-correct σου !!!!!

   Διαγραφή
  4. Χαχαχαχαχα!!!! Και πάνω που η μέρα εξελισσόταν σε μια εκνευριστική μέρα στο γραφείο το οτοκορέκτ σου μου έφτιαξε τη διάθεση! Χαχαχαχα!

   Διαγραφή
  5. Μα το άτιμο, όλο εκεί ο νους του!

   Διαγραφή
  6. Αγαπάμε τον Έρωτα. Αγαπάμε τον Τρέμενς. Αγαπάμε το οτοκορέκτ του Τρέμενς.

   ΥΓ. Και ναι, χωρίς δώρο, εγώ δεν γιορτάζω τίποτα! :)

   Διαγραφή
 6. Νιμίζω το χιτ αυτού του ποστ είναι όταν έστειλε στην τυφλή!!!!!! κόρη του δεσμοφύλακα την γραπτή αφιέρωση "Με αγάπη από τον Βαλεντίνο σου" η εικόνα αυτή που σχηματίστηκε στο νού μου έφτιξε την ημέρα με πολλά χαμόγελα. Να σαι καλά να τριγυρνάς και να μας στέλνεις τέτοιες περιγραφές!!!!!!!!
  Άγγελος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εντάξει, επειδής με ξεύρεις πόσο παλιοχαρακτήρας είμαι, όταν έφθασα σε αυτό το σημείο της διήγησης, μπήκα στον πειρασμό να κάμω ένα σκασμό σχόλια (τύπου "ο Βαλεντίνος ήταν ασχημάντρας και όλοι πάντοτε αναρωτιόντουσαν ποια τυφλή θα βρεθεί για να τον πάρει" και τέτοια)! Αλλά είμαι και πολίτικαλ κορέκτ πτηνό και εντέλει απεφάσισα να μην το σχολιάσω και με κακοχαρακτηρίσετε...

   Την καλημέρα μου, Άγγελε!

   Διαγραφή
 7. Κοίτα να δεις τι έμαθα σήμερα, εγώ που βρίζω τον Βαλεντίνο κάθε 14 Φεβρουαρίου (και την εβδομάδα πριν και την εβδομάδα μετά)... Όχι μόνο δε γνώριζα την ιστορία, αλλά ούτε ήξερα πως υπήρχε τάφος του κάπου...
  Ζήτω ο Έρωτας λοιπόν, γιατί μετά από την κατάληξη του κειμένου σου λέω να τον τιμήσω κι εγώ τον Άγιο φέτος! Ζήτω ο έρωτας κι ας γίνουμε όλοι για μια μέρα ερωτευμένοι και σαχλοί καταναλωτές!
  Σε φιλώ!!! ♥♥♥

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το έκαμα σκόπιμα για να αναθερμάνω το ενδιαφέρον του κόσμου για την εορτή (με λαδώνει γνωστή αλυσίδα ζαχαροπλαστείων)! Χαχαχαχαχα!!!
   Ζήτω ο Έρωτας λοιπόν και Ζήτω οι αγαπησιάρικες στιγμές του!
   Πολλά, πολλά φιλιά και καλημέρες!

   Διαγραφή
 8. Ζήτω ο έρωτας λοιπόν.. υπέροχες οι φωτογραφίες !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ζήτω και πάλι Ζήτω!
   Χαίρομαι που σου άρεσαν οι φωτό! Ήταν πρωί και είχε ησυχία, επομένως μπόρεσα να βγάλω κάμποσες και με την άνεσή μου!
   Τις καλημέρες μου, Iris mama! :)

   Διαγραφή
 9. Καλαμιά στον Κάμπο12 Φεβ 2015, 6:01:00 μ.μ.

  Απορία φιλόδοξης, περίεργης, φιλομαθούς αλλά και παρατηρητικής αναγνώστριας : πώς γίνεται το περί ου ο λόγος κτίριο απ΄έξω να έχει παράθυρα σε ορθογώνιο παραλληλόγραμμο και από μέσα στον κυρίως χώρο της εκκλησίας τα παράθυρα να είναι μακρόστενα με στρογγυλάδες; Τι είναι, κτίριο μέσα σε κτίριο;

  (Καθώς βλέπεις ο Βαλεντίνος και ο έρωτας δεν με απασχολούν καθόλου, καθότι είμαι πολύ...χορτασμένη.Χαχαχα).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν υπάρχεις! Η παρατηρητικότητά σου είναι απίθανη! Ε λοιπόν ναι, υπάρχει κολπάκι.
   Η πρόσοψη οδηγεί σε έναν προθάλαμο και ο ναός είναι πιο μέσα. Που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα υπάρχει ένα κτήριο μέσα στο κτήριο. Ναι, είναι κάπως πολύπλοκο αρχιτεκτονικά.

   Ξαναλέω: δεν υπάρχεις!!!

   Διαγραφή

Κάνε μου λιγάκι τσίου.

Ιστολόγια υπάρχουν πολλά. Πτηνολόγιο όμως, ένα!

Life-Style