Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016

Walk like an Egyptian


Μπορεί το καλοκαίρι να μην βρίσκεις σημείο ν'απλώσεις την πετσέτα σου και να σε πνίγει η πολυκοσμία, αλλά τον υπόλοιπο χρόνο, η παραλία του Μαραθώνα αποτελεί ιδανικό μέρος για ευχάριστους και ήσυχους περιπάτους με τη συντροφιά σου ή με τις σκέψεις σου. Ετούτο λοιπόν το τοπίο που σήμερα γαληνεύει την ψυχή σου, εξετίμησε πριν κάμποσους αιώνες και ο Ηρώδης ο Αττικός. Εξού και ήρθε κι έσιαξε εδώ την έπαυλή του. Σε οικόπεδο προνομιούχο, με θέα στη θάλασσα, όπου έστηνε τη σεζ λόνγκ του και την άραζε παρέα με το στεφάνι του, τη Ρηγίλλη (γνωστή Νεοδημοκράτισσα της εποχής που είχε πολύ κακό τέλος καθώς πήγε από κλωτσιά -όχι το σημειώνω, για να τ'ακούνε οι κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης).


Ακριβώς πίσω από την παραλία βρίσκεται ένας ανέλπιστος αρχαιολογικός χώρος. Πρόκειται για ένα ιερό που ίδρυσε ο Ηρώδης Αττικός, γύρω στο 160 μ.Χ. και το οποίο βρισκόταν μέσα στα όρια του κτήματος που κατείχε στην περιοχή. Μάλιστα, το σημείο αυτό αποτελούσε τότες μία μικρή νησίδα που επικοινωνούσε με τη στεριά με διώρυγα. Το έλος που σχηματιζόταν εδώ σε συνδυασμό με τις καλαμιές και την ψιλή άμμο, φαίνεται πως θύμιζε αρκετά το δέλτα του Νείλου.


Σε σημείο που αρχίζεις κι εσύ ν'ανησυχείς πως δεν βρίσκεσαι πλέον στην Ελλάδα, αλλά πολύ νοτιότερα. Στη γη των πυραμίδων και των Φαραώ. Όσο κι αν σου φαίνεται δύσκολο να το πιστέψεις, είμαστε ακόμα στον Μαραθώνα. Και συγκεκριμένα, στο Ιερό των Αιγυπτίων Θεών. Ναι, θα σου τις λύσω τις απορίες, μην μου ανησυχείς.


Ας ξεκινήσουμε με τας περιγραφάς. Το Ιερό είχε σταυροειδή διάταξη με εισόδους στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και γκραντιόζα πρόπυλα που μιμούνταν τη μορφή αιγυπτιακών πυλώνων. Σε κάθε πρόπυλο υπήρχε ζευγάρι αγαλμάτων σε υπερφυσικό μέγεθος. Το ένα ήταν γυναικείο και απεικόνιζε την Ίσιδα σε διάφορες μορφές και ιδιότητες: η Ίσιδα κρατώντας στάχυα ωσάν Δήμητρα, η Ίσιδα κρατώντας τριαντάφυλλα ωσάν Αφροδίτη και πάει λέγοντας.


Τα ανδρικά αγάλματα έφεραν τη χαρακτηριστική αμφίεση και αισθητική των Φαραώ και τα σύμβολα της Άνω και Κάτω Αιγύπτου. Σήμερις όλα τα αγάλματα βρίσκονται ευτυχώς προστατευμένα στο υπέροχο Αρχαιολογικό Μουσείο του Μαραθώνα, επομένως αυτά που βλέπεις εδώ είναι αντίγραφα που δημιουργήθηκαν από εκμαγεία.


Το Ιερό φαίνεται πως ήταν αφιερωμένο στο Σάραπι, που ήταν εξελληνισμένη μορφή του θεού Όσιρι, ενώ παρεμπιπτόντως τιμούσαμε εδώ και την σύντροφο του Όσιρι, την Ίσιδα, αλλά και τον γιο τους τον Ώρο. Τώρα εσύ βέβαια, όταν συνέλθεις από το ξάφνιασμα του αναπάντεχου αυτού χώρου, θα έρθεις να αναρωτηθείς από που κι ως που, λατρεύαμε στην Αττική τέτοιες εξώτικ θεότητες. Η απάντηση είναι πως από τα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ., η λατρεία των αιγυπτιακών θεοτήτων είχε αρχίσει να διαδίδεται αρκετά στην Ελλάδα και αν ήσουν βαθύπλουτος όπως ο Ηρώδης Αττικός, ήταν τελοσπάντων βέρι τρέντι να σιάξεις στην έπαυλή σου κι ένα ιερό πιο οριεντάλ. Πώς τώρα είναι της μοδός ο Βουδισμός, η Καμπάλα και ψάχνεις τα τσάκρα σου; Ένα τέτοιο πράμα.


Δυστυχώς ο χώρος αυτός και παρά την αρχική του διαμόρφωση με κοινοτικά κονδύλια, έχει στο πρόσφατο παρελθόν αφεθεί σε ανεπίτρεπτα χάλια, με τη βλάστηση να καλύπτει τα πάντα, τα λιμνάζοντα νερά από παρακείμενο βάλτο να εισβάλουν στις χαραγμένες διαδρομές και τη διάβρωση να απειλεί την ευάλωτη τοιχοποιία του οικοδομήματος. Σήμερις, εκτός από τους περίοικους και μερικούς υποψιασμένους επισκέπτες, δύσκολα βλέπεις εδώ άνθρωπο, παρά την άμεση γειτνίαση του χώρου με την παραλία και την εύκολη πρόσβασή του. Και είναι άδικο και κρίμα -διότι η ευρύτερη περιοχή διαθέτει απίθανους θησαυρούς και θα μπορούσε να αποτελεί κορυφαίο τουριστικό προορισμό, εάν και εφόσον. Άσε που δηλαδής αν ήμουν εγώ υπεύθυνος για το χώρο, θα φοβόμουν να τον αφήσω έτσι αφρόντιστο μην πέσει καμιά κατάρα των Φαραώ επάνω μου!


Αλλά δεν σε έφερα εδώ για να γκρινιάξουμε πάλι. Αλλά για να θαυμάσουμε. Το μαγευτικό τοπίο, την ησυχία και το παράξενο αυτό Ιερό. Που έρχεται μετά από δύο χιλιάδες χρόνια, να σου κλείσει το μάτι και να σου ψιθυρίσει πως όλα με έναν τρόπο συνδέονται. Η λέξη-κλειδί είναι "συνάφεια". Αν πράγματι νοιάζεσαι να καλλιεργήσεις τη σκέψη και την κατανόησή σου, αυτή τη συνάφεια οφείλεις ν'αναζητήσεις. Κι αν καταφέρεις να συντονιστείς μαζί της και να σου αποκαλυφθεί η μελωδία της, τότες μπορείς να βρεθείς ακόμα και εν τω μέσω του Μαραθώνα, δίπλα στο Σχοινιά κι αντικριστά στην Εύβοια, να αρχίσεις να χορεύεις ωσάν Αιγύπτιος. 

4 σχόλια:

 1. Πανέμορφο! Κι όπως πάντα δεν είχα ιδέα! Μα τί υπέροχοι θησαυροί είναι διάσπαρτοι σ' αυτόν τον τόπο!
  Οι Bangles πολύ μου αρέσουν. Μου θύμισες τα νιάτα μου τώρα..
  Καλό ΣΚ πιγκουινάκι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. το μέρος πολύ όμορφο ,το φαντάζομαι και στην αρχαιότητα πόσο ακόμα πιο υπέροχο θα ήταν! Με τον μεσιέ Ηρώδη δεν τα πάω καλά ,ακουγονται διάφορα άσχημα για το ποιόν του ,αλλά μας αποζημίωσες με το τραγουδάκι !Πού τα θυμάσαι όλα αυτά;
  Καλημέρααααααα Πίγκου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εξαιρετίκ πτηνό, οφείλουμε να εκδράμουμε μιαν όμορφη μέρα προς τα κει μπας και καθαρίσουν τα τσάκρα μας τα άτιμα που τα χει φάει η κόνις!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Εξαιρετική αποκάλυψη και η σημερινή Πίγκου.....τη νεοδημοκράτισσα σύζυγο την ελέγανε Ρήγιλλα (γενική της Ρηγίλλης)....πριν την εκάμουνε δρόμο....Φιλιά πολλά....

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάνε μου λιγάκι τσίου.

Ιστολόγια υπάρχουν πολλά. Πτηνολόγιο όμως, ένα!

Life-Style